Nogomet

Maščevanje ni uspelo: Tottenham spet ni premostil Stamford Bridgea, poleg Chelseaja slavila tudi Liverpool in Man. City

Burnley, Liverpool, London, 26. 11. 2016 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
J.K./N.A.
Komentarji
6

Argentinski napadalec Sergio Agüero je zabil svoja prva zadetka v mrežo Burnleyja v svoji karieri, vendar pa to ni bilo dovolj za Manchester City, ki po zmagi Liverpoola nad Sunderlandom zaostaja za Redsi. Enajstmetrovke reševale aktualne angleške prvake na domačem stadionu, zmaga Chelseaja na mestnem obračunu s Tottenhamom (2:1).

Man. City je pred tekmama Chelseaja in Liverpoola prevzel vodstvo v Premier League.
Man. City je pred tekmama Chelseaja in Liverpoola prevzel vodstvo v Premier League. FOTO: AP
Nogometne tekme in tekme ragbija bodo ta konec tedna na Otoku v znamenju mavrice. Številni nogometaši in igralci ragbija bodo nosili vezalke mavričnih barv v podporo gibanju LGBT, ki se bori za enakost in pravice istospolno usmerjenih navijačev ter športnikov na pobudo dobrodelne organizacije Stonewall. Vsaka tekma Premier League se bo ta konec tedna začela z zastavo v mavričnih barvah, ki bodo zaznamovale tudi oglasne panoje. Mavrične vezalke krasijo tudi obutev sodnikov.

Sergio Agüero še nikoli ni zabil zadetka Burnleyju, toda Argentinec je na svoj obširen seznam "žrtev" v Premier League v soboto zgodaj popoldne dodal še ime bordo rdečih in poskrbel za pomembno zmago Manchester Cityja v boju za državni naslov. City je na vedno neugodnem gostovanju pri Burnleyju, ki je na začetku sezone doma presenetil že do sobote drugouvrščeni Liverpool, prav tako zaostal, a nato izvrstno odgovoril kljub temu, da je Josep Guardiola tvegal in na klopi na stadionu Turf Moor sprva pustil Kevina De Bruyneja in Davida Silvo. Že v osmi minuti so nogometaši Burnleyja glasno protestirali po prekršku Nicolasa Otamendija nad Jeffom Hendrickom, toda ob prostem strelu je sodnik Andre Marriner odmahnil z roko. City je odgovoril prek Agüera, ki je s precejšnje razdalje preizkusil veterana v domačih vratih Paula Robinsona. Nekdanji angleški reprezentant je presenetljivo dobil priložnost od prve minute in bil eden izmed vidnejših posameznikov obračuna, sprva je torej ustavil Agüera, nato pa s soigralci proslavljal celo vodstvo. Johann Berg Gudmundsson je sprva zgolj preizkusil Claudia Brava, v 13. minuti pa je Burnley povedel po dolgi podaji Robinsona s prostega strela, po slabem izbijanju žoge pa je Dean Marney z izvrstnim volejem ukanil nemočnega Brava. Sinje modri so imeli sprva kar nekaj težav, Robinson je moral ustaviti zgolj strel Nolita, medtem ko je Yaya Toure, ki je po "ostrakizmu" na začetku sezone začel že drugo tekmo sezone, slabo ustavil žogo po lepi podaji Raheema Sterlinga. Gostje so nato le prevzeli vajeti igre in Fernandinho je pripravil lepo priložnost Agüeru, ki jo je s strelom prek vrat zapravil, glavni sodnik pa ni zapiskal za prekršek, ko je Matthew Lowton v kazenskem prostoru zrušil Nolita.

A v 36. minuti so meščani izenačili, Sterling je po kotu poslal ostro žogo pred vrata, tam pa je bil najspretnejši Agüero in Argentinec je poravnal izid. Blizu "dvojčka" je bil nekdanji član Independienteja in Atletico Madrida že v naslednjih sekundah, a se je spet izkazal Robinson, načrti domačih pa so se podrli z dvema poškodbama Scotta Arfielda in nato še Gudmundssona. Morda je tudi to botrovalo k padcu v drugem polčasu, ki ga je City začel veliko bolje: Aguera je moral v zadnjem hipu blokirati Ben Mee, prek vrat pa je ob vedno bolj krčevitem branjenju Burnleyja meril tudi Toure. Gostje so povedli po slabi reakciji domače vrste, ki ni uspela izbiti žoge iz lastnega kazenskega prostora, Fernandinhova podaja pa seje malce srečno odbila v mrežo od Agüera. Burnley bi se lahko vrnil v tekmo prek Jeffa Hendricka, čigar strel "na prvo" pa je končal v bloku. Morda še bližje so bili bordo rdeči v 73. minuti, ko je po predložku v 16-metrski prostor Michaela Keana branilec Cityja Aleksandar Kolarov nekako uspel izbiti žogo. Gostje so se morali krčevito braniti do konca po številnih dolgih žogah proti njihovemu kazenskemu prostoru, a razen poskusa Georgea Boyda večje grožnje za Brava ni bilo.

Skrbi med navijači Liverpoola vzbuja poškodba Coutinha.
Skrbi med navijači Liverpoola vzbuja poškodba Coutinha. FOTO: AP

Liverpool je na Anfieldu gostil Sunderland, z zmago bi se Redsi lahko vnovič zavihteli na vrh Premier League, zato je bila napetost na tribunah še toliko večja. Tekma se je pričela silovito, saj je kmalu po sodnikovem žvižgu za dogajanje pred nasprotnikovimi vrati poskrbel James Milner, vendar pa so se Sunderlandovi branilci v zadnji minuti le odzvali in odbili žogo v kot, ki ga je kasneje neuspešno izvedel Nathaniel Clyne. Liverpool je prevzel primat na igrišču in v 15.minuti je za lepo priložnost poskrbel Georginio Wijnaldum, ki je s strani poslal žogo proti desni vratnici, vendar pa je njegov poskus preprečil Jordan Pickford, ki je s hitro reakcijo ubranil mrežo nedotaknjeno. Že dve minuti kasneje se je priložnost za strel pokazala tudi na drugi strani igrišča, kjer je za goste zapretil Steven Pienaar. Redsi so se v 21. minuti vnovič nevarno približali golu. Roberto Firmino je s svojimi izjemnimi spretnostmi prišel na rob šestnajstmetrskega vendar pa je bil premočen in žoga je romala med gledalce. Deset minut kasneje je sledil šok za Liverpool, saj je zaradi poškodbe zelenico moral zapustiti Philippe Coutinho, nadomestil pa ga je Divock Origi. Kljub temu je čez nekaj minut nevarno priložnost za gol ustvaril Dejan Lovren, ki pa ni znal unovčiti lepe podaje. Proti koncu prvega polčasa so nogometaši v rdečih dresih ustvarili še nekaj lepih priložnosti, vendar pa nobena ni končala v mreži Pickforda.

Drugi polčas v samem začetku ni postregel z večjimi priložnosti, šele v 58. minuti je se je pred Sunderlandovimi vrati znašel Firminho, vendar pa z močnim strelom ni uspel pretentati nasprotnikovega vratarja. Sodnik Anthony Taylor je kar dvema igralcem Sunderlanda pokazal rumen karton, najprej si ga je za prekršek zaslužil Lamine Kone, potem pa še John O'Shea, ki se z sodniško odločitvijo ni strinjal. V 65. minuti je nevarno proti golu ciljal Emre Can, vendar je žoga za dlako zgrešila desno vratnico. Kasneje si je rumeni karton prislužil tudi Lovren, dve minuti zatem pa se je Liverpoolovemu golu nevarno približal Duncan Watmore, vendar ga je pravočasno zaustavil vratar Loris Karius. V 70. minuti si je rumeni karton prislužil še Sunderlandov vezni igralec Pienaar, Liverpool pa je nadaljeval s svojim osvajalskim pohodom na nasprotnikovo polovico. Tri minute kasneje je poskušal Sadio Mane, vendar neuspešno, zato pa se je Liverpoolu sreča nasmehnila dve minuti kasneje ko je za 1:0 zadel Origi. Na robu šestnajstmetrskega prostora se je poigral z nasprotnikovimi igralci in natančno streljal v vratarjev levi kot. Sreča pa ni trajala dolgo, saj je že v 83. minuti medicinsko pomoč zahteval Firminho, zato se je Jurgen Klopp odločil, da v igro namesto njega pošlje Lucasa Leivo. Štiri minute kasneje je lepo priložnost zapravil Can, zato pa je v sodnikovem podaljšku enajstmetrovko po napaki Didierja Ndonga izkoristil Milner. Redsi so tako z igrišča lahko odkorakali z nasmejanimi obrazi, pa vendar bo zmaga zaradi poškodb obeh Brazilcev imela nekoliko grenak priokus.

Zmagovalec lanske Premier League Leicester je v 13. krogu na domačem King Power stadionu gostil Middlesbrough. Prvi polčas je postregel z nekaj lepimi priložnostmi in dvema zadetkoma, v 13. minuti je za goste zadel Alvaro Negredo, v 34. minuti pa je zaradi branjenja z roko v kazenskem prostoru sodnik pokazal na enastmertovko, ki jo je izkoristil Riyad Mahrez. Le minuto pred tem so imeli navijači Leistra še dodaten razlog za strah, saj je medicinsko pomoč zahteval Jamie Vardy, vendar pa se je že po nekaj minutah pridružil soigralcem na igrišču. V drugem polčasu je že drugi zadetek v tem dnevu zadel Negredo in ko je že vse kazalo na zmago gostov, je v sodnikovem podaljšku enajstmetrovka rešila Leicester, žogo je v gol potisnil Islam Silimani. Navijači nad rezultatom vsekakor niso navdušeni, svoje nezadovoljstvo pa so ob prvem golu gostov pospremili tudi z glasnim žvižganjem. 

Med strelce na tekmi proti Tottenhamu se je vpisal tudi Pedro.
Med strelce na tekmi proti Tottenhamu se je vpisal tudi Pedro. FOTO: AP

Na Stamford Bridgu je prvo mesto v angleški ligi branil Chelsea, ki je tokrat gostil petouvrščeni Tottenham. Tekma se je atraktivno začela že v 6.minuti, ko je mrežo zatresel Harry Kane, vendar pa je bil zadetek zaradi prepovedanega položaja razveljavljen. To pa gostov ni ustavilo, saj je že 5 minut za tem zadel Christian Eriksen, ki je s čudovitim strelom popeljal Tottenham v vodstvo. Tekma se je počasi razživela, v 19. minuti pa je sodnik Michael Oliver podelil prvi rumeni karton Davidu Luizu, le nekaj minut kasneje pa še Moussi Dembeleju. V 32. minuti se je po obetajočem solu lepa priložnost ponudila Kyleju Walkerju, vendar pa je bil vratar Thibaut Courtois na pravem mestu. Slednji pa je bil odlično postavljen tudi minuto kasneje, ko si je ob obrambi močnega strela Kaneja prislužil glasen aplavz modrih navijačev. Tako ena kot druga stran sta pokazali veliko požrtvovalnost na igrišču, Chelsea je želel ohraniti svoje vodstvo pred tekmo z Manchester Cityem, medtem ko se je Tottenham želel maščevati za lanski poraz na Stamford Bridgeu. Vsekakor pa je število priložnosti na strani Spursov, ki so si jih v tem času priigrali kar 10, medtem ko Chelsea le tri. V 45.minuti je Stanford Bridge eksplodiral, za navdušenje domačih pa je poskrbel Pedro, ki je s čudovitim strelom zatresel desno stran mreže. Drugi polčas so modri pričeli napadalno in v 51. minuti zatresli mrežo Tottenhama. Zadetek je po lepi podaji Diega Coste dosegel Victor Moses, le nekaj minut kasneje pa se je lepa priložnost ponudila tudi Marcosu Alonsu, vendar pa je 25-letni Španec ni znal izkoristiti. V 65. minuti so nevarneje zapretili tudi Spursi, vendar pa je neverjetno priložnost izpustil Ericson, ki je zgrešil žogo, zaradi česar Courtois ni imel večjih težav z branjenjem. Zadnjih nekaj minut pred koncem tekme je povsem upravičeno porumenel Willian, sicer pa se rezultat vse do sodnikovega žvižga ni spremenil in Chelsea se je z zmago obdržal na vrhu angleške lige.

Izid 13. kroga Premier League:

Burnley ‒ Manchester City 1:2 (1:1)
Marney 14.; Agüero 37., 60.

Liverpool ‒ Sunderland 2:0 (0:0)
Origi 75., Milner 90.

Leicester City ‒ Middlesbrough 2:2 (1:1)
Mahrez 34., Silimani 90.; Negredo 13., 71.

Hull City‒ West Bromwich Albion 1:1 (0:1)
Dawson 72.; McAuley 34.

Swansea City ‒ Crystal Palace 5:4 (1:1)
Sigurdsson 36., Fer 66., 68., Llorente 90., 90.; Zaha 19., Tomkins 75., Cork/ag 82., Benteke 84.

Chelsea ‒ Tottenham Hotspur 2:1 (1:1)
Pedro 45., Moses 51.; Eriksen 11.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SAF1
27. 11. 2016 19.52
Dobra tekma je bila, Joža je bil že tretjič poslan to sezono med publiko, če se ne motim ROFL. Drugače pa Rooney je veliko naredu, spet je bil remi 4 zaporedni, tole naj bi bil kao rekord ali nekaj takega. Vse je bilo v redu dokler Fellaini ni prišel na igrišče.
CFC1
27. 11. 2016 13.47
+2
Slab prvi polčas s trani Chelseaja in kar dober drugi polčas. Spet dobra predstava tako Hazarda, kot predvsem Coste. Pedru uspela prava mala mojstrovina. Čestitke tudi Mosesu za zadetek. Skratka v celoti gledano kar solidna predstava celotne ekipe, čeprav bo po mojem mnenju poterebno dosti zopet popraviti igro v obrambi, predvsem zadnjih treh z izjemo Azpija, ker se na teh derbijih res izdatno pokaže veliko pomanjkljivosti v kvlaiteti obrambne trojice (Azpi na nivoju). Igro bo potrebno spet dosti dvigniti na višji nivo čez vseh 90 min in potem se proti Cytiju nimamo česa bati. Cote pa res dokazuje svoje taktično mojstrstvo, trenerski fanatic, da ekipo v kateri ima v prvi postavi po mojem mnenju "samo" pet worldclass igravcev, vseeno s svojim res izjemnim tkatičnim zanjem le to dvigne kot celoto ne zelo visoko raven kljub na prvi pogled pomankanju kvalitete. To je po mojem mnenju tudi največja odlika Conteja, da uspe povprečne, dobre ekipe (konec koncev je bilo tako tudi v italjanski reprezentanci) dvigniti na res zavidljivo vrhunsko raven. Conte mojster svojega poklica in po mojem mnenu vsaj po dosedaj pokazanem (gledena igralski kader, ki ga ima na voljo pa še posebej) letos najboljši trener v PL z naskokom (mojster svojega poklica!). Ps: Kar se pa tiče članka pa moram reči, da bi bil lahko dosti bolje napisan ...
SAF1
27. 11. 2016 09.37
+4
Danes pa me zanima, če bo Joža kaj spacal skup, ali pa bo spet posral zadeve, lol.
CURVANORD Zanetti
27. 11. 2016 13.33
Lion power
26. 11. 2016 20.48
+10
Kokodajsi pa maščevanje haha. More majo že od 90 let pa še vsaj 20 let jih bodo imeli. Nič ti ne pomaga če se zaletavaš pa ne znaš zadet. Slab 1. polčas za Chelsea, a vse ostalo je kot se spodobi. Na vrhu lestvice in to je to. Guardiola se bo mogu orng namatrat kako jih ustavit naslednji tedn.
Iniesta
26. 11. 2016 18.41
+9
Pep je naredil imenitno potezo, ko je v ekipo vrnil jajo ...