Nogomet

'City ekspres' nedotaknjen tudi skozi Old Trafford, sinje modri imajo eno roko že na pokalu

Southampton, Manchester, Liverpool, 10. 12. 2017 15.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Nedelja, ki je bila v otoški Premier League dan derbijev, je osrečila navijače Evertona in Manchester Cityja. Everton je na Anfieldu v mestnem obračunu iztržil točko proti Liverpoolu (1:1), vodilni Man. City pa je pri rivalu Manchester Unitedu podaljšal niz zmag in se še dodatno približal osvojitvi naslova (2:1). Razlika na lestvici je zdaj že enajst točk.

City je s 14. zaporedno ligaško zmago izenačil rekord Arsenala, Londončani so bili enako uspešni med februarjem in avgustom leta 2002, še nihče pa do letos ni zmagal 14-krat zapored v eni sezoni med elito. Rekord je postavil tudi Josep Guardiola, saj namreč še noben trener ni devetkrat premagal Joseja Mourinha.

Enega najtežje pričakovanih manchestrskih derbijev je Jose Mourinho začel z, vsaj na papirju, napadalno enajsterico, v kateri je računal na Marcusa Rashforda in Anderja Herrero, ne pa tudi na načetega Marouana Fellainija. Zaradi kazni je moral derbi izpustiti Paul Pogba, tudi Josep Guardiola pa je ob ponovnem snidenju z enim največjih trenerskih rivalov vsaj deloma presenetil z izborom prve enajsterice, v katero je uvrstil Vincenta Kompanyja, Fernandinha in Gabriela Jesusa. Eden od najboljših posameznikov sezone David Silva si je opomogel, Sergio Agüero pa je bil zrel zgolj za klop. Posest žoge je bila od samega začetka močno na strani gostov, ki so potrpežljivo stiskali obroč okoli Unitedovega gola. V 14. minuti je v kazenskem prostoru padel Nicolas Otamendi, ki ga je Herrera "položil" v slogu judoistov, a so sodniki pustili, da se igra nadaljuje.

David Silva (desno) je izkoristil eno od kar dveh velikih napak Romeluja Lukakuja pred vrati Uniteda.
David Silva (desno) je izkoristil eno od kar dveh velikih napak Romeluja Lukakuja pred vrati Uniteda. FOTO: AP

Po kotu, ki je sledil, je žogo nerodno izbijal Nemanja Matić, toda David de Gea ni imel večjega dela s preprečevanjem avtogola. City je še naprej podjetneje iskal vodstvo in v 17. minuti je globinsko žogo sprejel Jesus ter si nato pripravil strel znotraj 16-metrskega prostora, a po tleh meril prešibko. Tekma je bila po dobre pol ure dlje časa prekinjena, saj je Marcos Rojo potreboval zdravniško pomoč zaradi krvavenja iz glave. Argentinec je tekmo nadaljeval, v 42. minuti pa so imeli sinje modri spet priložnost, ko je diagonalno žogo na oddaljenejši vratnici sprejel Leroy Sane in precej s strani meril pod prečko De Gee, ki je akrobatsko posredoval. Sledil je kot in vodstvo Cityja, Otamendi je skakal ob Romeluju Lukakuju, Belgijec pa je nespretno "podal" do Silve, ki mu z nekaj metrov v skoku ni bilo težko spraviti žoge mimo rojaka v golu rdečih vragov.

Pepove nevsakdanje taktične zamisli prinesle novo vodstvo
Domači so silovito odgovorili in Anthony Martial je z individualnim prodorom in strelom po tleh najprej ogrel Edersona, ki je moral v sodnikovem podaljšku prvega polčasa prvič po žogo v svojo mrežo. Na videz nenevaren predložek s strani je mimo Fabiena Delpha preusmeril Otamendi, Rashford pa je ponujeno darilo z veseljem sprejel. V drugi polčas sta oba trenerja krenila z osvežitvama, Victor Lindelöf je zamenjal Roja, pri Cityju pa je Ilkay Gündogan dobil priložnost namesto kapetana Kompanyja. V zadnjo vrsto se je pomaknil Fernandinho, a kljub nevsakdanjim taktičnim potezam so meščani uspeli še drugi povesti. V 54. minuti je po prostem strelu Silve že drugič slabo posredoval Lukaku in tokrat žogo izbil v zadnjico Christopherja Smallinga, v slogu Silve v prvem polčasu pa je ponujeno izkoristil Otamendi, ki je zadel v podobno akrobatskem slogu.

Rashford je izenačil za povsem nenevarni United v prvem polčasu.
Rashford je izenačil za povsem nenevarni United v prvem polčasu. FOTO: AP

S klopi sta se nemudoma dvignila Zlatan Ibrahimović in Eliaquim Mangala, United pa je dolgo časa precej stihijsko lovil izenačenje. V 66. minuti je pobegnil Lukaku, a s težkega položaja meril na tribuno, v 69. minuti pa je s prostega strela podobno neuspešno poskusil Rashford. S skrajnimi močmi je United "med živimi" v 70. minuti ohranil De Gea, ki je ukrotil izvrsten poskus z levico Kevina De Bruyneja z roba kazenskega prostora. Ibrahimović je svoj trenutek le dočakal v 76. minuti, še pred Švedovim prihodom v igro je Edersona resno preizkusil Rashford, ki je ušel nepazljivemu Delphu in močno udaril ob bližnjo vratnico. Ibrahimović je zamenjal Jesseja Lingarda in United je z dvema klasičnima napadalcema odločneje krenil po vsaj točko. V 79. minuti je bil stadion na nogah, ko je po nerodnem posredovanju Otamendija padel Herrera, a je glavni sodnik namesto enajstmetrovke pokazal zgolj karton vročekrvnemu Basku. Neverjetno priložnost je ob izteku 84. minute zapravil Lukaku, ki je po podaji Martiala z neposredne bližine v glavo zadel vratarja Edersona, ta pa je nato še enkrat fantastično posredoval ob strelu svežega Juana Mate. Med odbijanjem žoge po kazenskem prostoru je okroglo umetno usnje v roko zadelo tudi Fernandinha, a je City preživel vse našteto. Bernardo Silva bi lahko globoko v sodnikovem podaljšku v 93. minuti že potrdil zmago, a je Portugalca De Gea dobro zaprl, domači navijači pa so jo zagodli svojemu moštvu, saj so proti Cityjevemu vezistu zalučali dimno bombo. Tako je minilo še nekaj dragocenega časa, United pa do konca dvoboja ni imel več priložnosti za spremembo rezultata, s čimer bi preprečil prvi poraz na domači zelenici po kar 40 tekmah.

Liverpool prevladoval v bitki za Merseyside, a ...
Sneženje, ki je s sobote na nedeljo zajelo tudi Otok, ni ogrozilo prvega od dveh velikih nedeljskih derbijev. Na liverpoolskem Anfieldu sta se udarila domači Liverpool in Everton, mestna rivala, ki pa v tej sezoni bijeta bitki na povsem nasprotnih delih lestvice. Kar šest menjav je za obračun z bližnjimi sosedi opravil Jürgen Klopp, ki je povsem premešal ekipo, ki je osramotila moskovski Spartak na sredini zaključni tekmi skupinskega dela Lige prvakov. Na klopi sta presenetljivo obsedela Philippe Coutinho in Roberto Firmino, medtem ko so priložnost na tej pomembni tekmi od prve minute dobili papirnati rezervisti Dominic Solanke, Alex Oxlade-Chamberlain in Andrew Robertson. V postavo se je vrnil tudi kapetan Jordan Henderson, medtem ko je Sam Allardyce enajsterico, ki je poskrbela za pomembno zadnjo nad Huddersfield Townom v prejšnjem krogu, osvežil zgolj z napadalcem Oumarjem Niassejem.

Wayne Rooney (desno) se je veselil enega najpomembnejših golov v karieri.
Wayne Rooney (desno) se je veselil enega najpomembnejših golov v karieri. FOTO: AP

V postavi modrih je Wayne Rooney iskal svoj prvi gol na liverpoolskih mestnih obračunih, potem ko je v majici Manchester Uniteda redno blestel in odločal manchestrske dvoboje z Man. Cityjem. Obračun je ob neprekinjenem naletavanju snega povsem nadziral Liverpool, ki je prvič v sicer slabem prvem polčasu zapretil v deseti minuti, ko je po predložku Mohameda Salaha z desne na oddaljenejši vratnici poskušal zadeti James Milner, a meril v blok. Everton je dobro zaprl vse dostope do svojega gola, a bil za ceno tega povsem nenevarne tudi v redkih protinapadih, rdeči pa so vztrajno poskušali prebiti obrambni gard karamel. To jim je uspelo v 42. minuti, ko je Salah lepo preigral Cuca Martina in nato še Idrissa Gueya ter ob Ashleyju Williamsu mojstrsko zadel v daljši kot. Pred polčasom je Salah skupaj s Chamberlainom še enkrat zapretil s strelom z razdalje, ki pa Jordana Pickforda nista preizkusila, v prvi minuti sodnikovega podaljška pa so imeli rdeči že priložnost za najbrž usodni udarec.

Zapravljene priložnosti drago stale rdeče
Sadio Mane
je s polovice igrišča bliskovito švignil mimo vseh nasprotnikov in prišel v kazenski prostor, kjer je namesto podaje kar trem osamljenim soigralcem izbral strel mimo oddaljenejše vratnice. Everton je polčas sklenil vsaj z enim strelom v okvir vrat, pod katerega se je z roba kazenskega prostora podpisal Gylfi Sigurdsson, a jasno je bilo, da morajo gostje spremeniti veliko reči, če želijo ogroziti domačo zmago v drugem polčasu. V drugih 45 minut je Allardyce krenil z Aaronom Lennonom in Morganom Schneiderlinom, a bi že po štirih minutah Salah lahko povišal na 2:0, strel Egipčana z glavo po podaji Milnerja pa je švignil za las mimo daljše vratnice nemočnega Pickforda. Mason Holgate je v 53. minuti v zadnjem trenutku posredoval pred Dejanom Lovrenom po podaji iz kota, sicer bi Hrvat z neposredne bližine verjetno pospravil žogo v mrežo modrih. Za las so bili domači oddaljeni od povišanja vodstvo po uri igre, ko je najprej predložek s strani v padcu za dlako obšel Maneja, Joe Gomez pa je po podaji Salaha s prostega strela meril tik nad prečko.

Kazen je prišla v 76. minuti, ko je po dolgi žogi Rooneyja hrvaški branilec Lovren rahlo potisnil Dominica Calverta-Lewina, glavni sodnik Craig Pawson pa je ocenil, da je videl dovolj za najstrožjo kazen. Žogo si je na belo piko namestil na Anfieldu izjemno nepriljubljeni Rooney in jo po sredini zabil v mrežo za svoj prvi gol, ko gre za merseysidske obračune. Nemudoma je Klopp v igro poslal Coutinha in Firmina, Rooney pa je ob ovacijah z enega in žvižgih z vseh ostalih delov stadiona zelenico zapustil v 83. minuti. Klopp je poskušal zmago rešiti z aktiviranjem dodatnega napadalca, Dannyja Ingsa, Coutinho pa je bil tisti, ki je v 86. minuti najbolj zapretil s prostim strelom, ob katerem pa dobro postavljeni Pickford ni dovolil presenečenja s precejšnje razdalje. Firmino je bil v 91. minuti malce prepočasen po podaji Coutinha na oddaljenejšo vratnico, Everton pa je brez večjih težav zdržal za veliko točko.

Giroud (na fotografiji) slavi po enem izmed letošnjih golov v majici Arsenala.
Giroud (na fotografiji) slavi po enem izmed letošnjih golov v majici Arsenala. FOTO: AP

Giroud v zadnjih minutah rešil točko Arsenala v Southamptonu
Southampton je na uvodni nedeljski tekmi Premier League povedel že v enem prvih napadov, ko je Dušan Tadić lepo našel Charlieja Austina, potem ko je napako storil Per Mertesacker, Austin pa je mirno zaključil mimo Petra Čecha za že svoj četrti gol na ravno toliko dvobojih. Svetniki bi lahko hitro podvojili prednost, saj je že v naslednjem napadu srbski reprezentant Tadić s še eno podajo spet razparal obrambo Londončanov z žogo proti Austinu, a je bil tokrat Čech uspešnejši, v nadaljevanju polčasa pa je Austin (sicer je bil dosojen prepovedan položaj) stresel tudi Čehovo vratnico. Šele po dobre pol ure je Arsenal zmogel prvi "pravi" poskus proti domačim vratom, Aaron Ramsey je "na prvo" meril po podaji Alexisa Sancheza, tokrat pa se je izkazal Fraser Forster.

V 62. minuti je imel Southampton novo priložnost za višje vodstvo na domači južni obali, toda Oriol Romeu je zadel le prečko, čez nekaj minut pa napake Laurenta Koscielnyja ni uspel izkoristiti Ryan Bertrand, ki ni zadel niti okvirja vrat. Arsene Wenger je po vsaj točko krenil s svežimi Dannyjem Welbeckom, Jackom Wilsherejem in Giroudom, dve minuti pred koncem rednega dela tekme pa je bil Francoz tisti, ki je rešil Arsenal z natančnim strelom z glavo po predložku Sancheza. Arsenal je s točko na lestvici ostal peti, ravno točka ga loči od največjega rivala Tottenhama, ki je šesti, medtem ko lahko vodilna Manchester City ali Manchester United z zmago na prihajajočem derbiju še dodatno pobegneta severnim Londončanom.

Izidi 16. kroga Premier League:

Manchester United ‒ Manchester City 1:2 (1:1)
Rashford 45.; D. Silva 43., Otamendi 54.

Liverpool ‒ Everton 1:1 (1:0)
Salah 42.; Rooney 77./11-m

Southampton ‒ Arsenal 1:1 (1:0)
Austin 3.; Giroud 88.

Tottenham Hotspur ‒ Stoke City 5:1 (1:0) 
Shawcross 21./ag., Son 53., Kane 54., 65., Eriksen 74.; Shawcross 80.

West Ham United ‒ Chelsea 1:0 (1:0)
Arnautović 6.

Newcastle United ‒ Leicester City 2:3
Burnley ‒ Watford 1:0
Crystal Palace ‒ Bournemouth 2:2
Huddersfield Town ‒ Brighton & Hove Albion 2:0
Swansea City ‒ West Bromwich Albion 1:0

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CURVANORD Zanetti
11. 12. 2017 17.12
Najbolje da si ta dva trenerja nadeneta rokavice in se zmlatita do konca, bo koncno mir v bajti
Robert Flisar
11. 12. 2017 16.44
united je premagal sam sebe,in Lukaku je zabil dva gola.pri prvem golu z glavo poda Silvi,ki zabije gol,pri drugem,pri razčiščevanju v svojem kazenskem prostoru,zadene lastnega soigralca v rit,od koder se odbije k Otamendiju in on zabije gol,in on je vreden 90 milijonov...
ledr
11. 12. 2017 12.37
+1
Samo Pep je za Mourinha že prava nočna mora... The special one he,he...
jebalvisvoju
10. 12. 2017 21.37
-13
citya ne maram samo zaradi guardiloleeeee
nikajzadodat
10. 12. 2017 22.38
+6
ledr
11. 12. 2017 12.37
+1
CURVANORD Zanetti
11. 12. 2017 15.40
Kun_Aguero
10. 12. 2017 21.14
+1
to tako se igra. bravoooo
Iniesta
10. 12. 2017 21.02
+9
Pep se je dokoncno dokazal kot velik trener s specificnim konceptom, sposoben osvojitve lovorik v razlicnih ligah ... muri je zafrknil taktiko, moral bi bolj napadalno igrati ...
nikajzadodat
10. 12. 2017 21.02
+10
Avtobusar spet zgubil. Pricakovano.
PIERREBRICE
10. 12. 2017 20.50
+8
Čestitke Pepu iz Münchna!
meskic
10. 12. 2017 19.52
-16
Otamendi je v letosnji sezoni za Man City dal vec golov (4 goli na 19 tekmah) kot Iniesta v zadnjih dveh in v letosnji sezoni skupaj za Barcelono (3 goli na 98 tekmah).
Kolosej6
10. 12. 2017 20.19
+8
KiNgKoNg
10. 12. 2017 20.22
+12
doloke
10. 12. 2017 22.44
+3
Kva k pa to k je dau otamedni isto golov kot "najbolsi" na svetu??
TvojPrijatelj
10. 12. 2017 19.49
+1
Škoda ampak glede na to proti kakšni ekipi smo igrali, rezultat niti ni tolk slab. Bolj bolijo drugi elementi igre - predvsem dueli in posest. Seveda pa je Man City že zdavnaj prvak za to sezono.
MEDVED7
10. 12. 2017 22.33
+3
drimtim
10. 12. 2017 19.34
-1
avtocesta do naslova,šampanjec se že hladi
MEDVED7
10. 12. 2017 22.31
+2
ledr
11. 12. 2017 12.39
Malo hitro ste eni začeli s šampanjcem???
metallica-one
10. 12. 2017 18.41
+5
Kaj liverpoolovi nogometasi igrajo mogoče z električnimi paralizatorji. Vsak rahel dotik nasprotne igralce kar odbije par metrov vstran. Prejsnje kolo in danes ista zgodba. Prav smešni so tej penali.
MEDVED7
10. 12. 2017 22.32
+2
CURVANORD Zanetti
10. 12. 2017 15.26
-2
“Mrsava tocka” ????!!!!! Pa dobro a pri nas v Sloveniji je uraden jezik kateri ???
dajno
10. 12. 2017 15.34
kameltrajbar
10. 12. 2017 16.04
mršavo je slovensko...zanetti..v šolo....)
CURVANORD Zanetti
10. 12. 2017 17.21
Pa res obstaja ta beseda v nasem slovarju, zaradi tega pa ni potrebno ponovno v solo, sem prestar za take hece
tedoVV2HCmedo
10. 12. 2017 19.50
V ASP32 slovarju knjižnega jezika piše, da "mršav" pomeni "zelo shujšan". Ampak ta beseda je 1000x bolj hrvaška kot slovenska. Mi te besede nikoli ne uporabljamo v praksi. Za žensko z zelo majhno težo rečemo, da je suha, Hrvati rečejo, da je mršava. Besedo suha imajo samo za npr. suha koža.
sportko47
10. 12. 2017 20.07
Nešolani... to uporabljajo v beli Krajini