Nogomet

Premier League: Mourinho skriva razočaranje

Manchester, 27. 10. 2014 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
19

Po devetih tekmah 9. kroga angleške Premier League je z remijem na Old Traffordu proti Manchester Unitedu še vedno vodilni londonski Chelsea. Na štiri točke se mu je približal Southampton, Manchester City pa zdaj zaostaja že za šest.

Veliki derbi proti Manchester Unitedu se je zaključil v - za gostujoče pri Rdečih vragih - zloglasnem Fergie-time-u ali v sodnikovem podaljšku, ki ga je v pred sezonami tiho izsiljevala karizma nekdanjega trenerja Manchester Uniteda Alexa Fergusona. Vsaj zdelo se je, da je bilo tako. Jose Mourinho po tekmi v Manchestru ni želel posebej polemizirati o sodnikovih napakah, predvsem o dvojnem prekršku (enem, ki ga je nad Johnom Terryjem storil Marcos Roja ter še o tistem bolj očitnem, Chrisa Smallinga nad Branislavom Ivanovićem) ob visoki podaji pred vrata domačih še v prvem delu. Portugalec se je enako brzdal ob omembi spornega drugega rumenega kartona in posledične izključitve prav Ivanovića, ki bi lahko botrovala izenačujočemu zadetku Robina Van Periseja. Če je Chelsea v lanski sezoni dragocene točke prepogosto zapravljal v obračunih s slabšimi nasprotniki, se je zdaj že drugič primerilo, da je zmago na derbiju zakockal v zadnjih minutah. Nekateri angleški komentatorji ta vzorec že povezujejo z mogočim izpadom Chelseaja tudi iz Lige prvakov še pred polfinalom, kamor bi Mourinhovo ekipo "takole čez palec" ta čas uvrstila večina. Drugi pa so prepričani, da sta zapravljeni zmagi proti moštvoma iz Manchestera, odlično opozorilo za - v tej sezoni še neporaženi - Chelsea, da se lahko še izboljša.

Eden Hazard je bil med najbolj vidnimi na derbiju.
Eden Hazard je bil med najbolj vidnimi na derbiju. FOTO: Reuters

Spet je bil skrajno nenavaden poraz domačega Tottenhama v obračunu z Newcastleom. Novembra je na stadionu White Hart Lane sanjsko branil gostujoči vratar Tim Krul, včeraj pa je v stanje šoka domače pahnil zadetek Sammyja Ambeobija že v sedmi sekundi drugega polčasa! Krilni napadalec Newcastlea je vstopil med odmorom. Medtem ko so tega gostje izkoristili za lekcijo trenerja Alan Pardewa in za dodatno skupinsko ogrevalno vajo, je domača enajstirica na igrišče pritekla tik pred sodnikovim znakom za začetek drugega polčasa. Globinska žoga Jacka Colbacka iz sredine na bok, pet korakov dolgonogega Ameobija z žogo - in le-ta je bila že v mreži. Zmagovalni zadetek za Newcastle je četrt ure posneje z lepim strelom z glavo dodal še en novinec, 21-letni Španec Ayoze Perez. Tottenham se po tem ni zmogel pobrati, pa čeprav bi lahko že v prvem delu nasprotniku nasul vsaj tri gole. Argentinec Erik Lamela je bil - kljub prebujenju s spektakularnim golom doseženim v četrtek v Ligi Evropa - zelo povprečen, tako kot pravzaprav vsi pri domačih. Lamela v prvenstvu še ni zabil. Znova se je izkazalo, da se Spursi takoj po evropskem nastopu ne znajo zbrati in doseči zmago. Za apatijo ekipe Tottenhama se vse bolj krivi klubsko hierarhijo, ki naj bi z dobrimi prodajnimi uspehi med prestopnimi roki izgubila občutek za moštveno esenco, kar naj bi bilo čutiti tudi med nogometaši. Med njimi jih ni malo, ki naj bi že vedeli, da so na vratih za prestope v še bolj slavne klube. Od teh pa posebne borbenosti ali pripadnosti klubu ni pričakovati. Prav v tem duhu je sumljiva tudi (ne)odzivnost trenerja Mauricia Pochettina, ki je včeraj prvo menjavo opravil šele sredi drugega polčasa, pa čeprav se je videlo, da njegovo moštvo nujno potrebuje spočite noge.

Tim Krul
Tim Krul FOTO: Reuters

Za igralca tekme med Burnlyjem in Evertonom je bil proglašen nekdanji zvezdnik Barcelone, Kamerunec Samuel Eto'o, ki je v moštvu iz Liverpoola prevzel vlogo številke 10. Dosegel je tudi dva lepa zadetetka, malo pa je manjkalo, da bi še tretjega. Burnley je tako še naprej edina ekipa, ki med vsemi tekmujočimi v prvih štirih angleških ligah v tej sezoni še ni zabeležila zmage. Rekordno dolgo so prvi popoln uspeh v elitni ligi pred dvema letoma morali čakati navijači QPR-ja, in sicer 17 tekem. Sobotni poraz Manchester Cityja na Upton Parku proti West Hamu je bil po moskovskem remiju med tednom v Ligi prvakov nov udarec za aktualne prvake. Njihove trener Manuel Pellegrini po koncu tekme nikakor ni žele priznati, da se njegove ekipe počasi loteva kriza, pa čeprav je angleška nogometna javnost že kar prepričana, da se bogatemu ManCityju ne bo posrečilo ubraniti naslova, še manj pa kar koli zaznavnega doseči v Ligi prvakov, spet.

Na drugi strani pa pohval na račun West Hama in prenove moštva, ki ga je poleti izvedel trener Sam Allardyce in njegovi skavti, ne manjka. Igra Hammersov je v primerjavi z minulimi sezonami skoraj neprepoznavna. Hitrost, ki jo zdaj prispevata reprezentant Ekvadorija Enner Valencia in Diafra Sakho, je ekipo iz londonskega vzhoda povsem prerojila. Senegalec je v soboto dosegel celo rekord, kajti pred njim še nikomur ni uspelo v sedmih zaporednih tekmah doseči zadetka. Sakho, ki je lani igral v francoski drugi ligi, je na Otoku pravo odkritje sezone. Ob tem pa ne smemo pozabiti Kamerunca Alexa Songa, posojenca iz Barcelone, ki je zavladal v West Hamovi vezni vrsti, kjer zdaj ni prostora niti za kapetana Kevina Nolana, ki je že dobro desetletje (in to že v tretjem klubu, po Boltonu in Newcastleu) igralec, ki mu Allardyce najbolj zaupa.

Sam Allardyce
Sam Allardyce FOTO: Reuters
V Angliji še vedno odmeva tudi neučinkovitost Italijana Maria Balotellija, ki naj bi pri trenerju Liverpoola Brendanu Rodgersu še vedno imel dovolj kredita za stalno uvrščanje v prvo postavo. Najsi je za to krivo dejstvo, da Liverpool preprosto nima drugega napadalca ali še kaj drugega. Zdaj je tudi Angležem dokončno jasno, da se Balotelli psihološke blokade, ki mu preprečuje, da bi se razvil v pravega golgeterja, najbrž nikoli ne bo znebil. Arsenal je imel v soboto lahko nalogo. Zmago v Sunderlandu sta jim prinesli dve amaterski napaki domačih, natančneje branilca Wesa Browna in vratarja Vita Mannoneja. Obe je izkoristil Alexis Sanchez. Pri drugem zadetku se Sanchez - iz očitnega usmiljenja do osmešenega kolega iz nasprotnega moštva - sploh ni mogel veseliti. V zadnjih dveh premierligaških nastopih je Sunderland prejel 10, pri čemer ni dosegel nobenega zadetka.

Med tednom pa je v Angliji na sporedu četrti krog Ligaškega pokala. Že v torek bo Chelsea gostoval pri četrtoligašu Shrewsburyju, Liverpool pa bo gostil Swansea.

Pasica Premier League
Pasica Premier League FOTO:

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

thereddevil
27. 10. 2014 21.50
+4
swansea, sunderland, west brom...na vseh treh tekmah bi mogel united dobit penal (res je da sta bla na prvih dveh tekmah faula nad youngom in so bli sodniki prepricani da je bil dive za kar si je pac young sam kriv ampak pocasni posnetek je pokazal cisti kontakt, west brom pa cista roka nad glavo videna iz venere a ni blo nic)...tolk o sojenju v prid uniteda to sezonoo
Melita Mavsar
27. 10. 2014 14.59
+1
za tale remi se lahko manU zahvali res sodniku... 4 minutni podaljšek je bil res v stilu SAF, nedosojena enajstmetrovka ter rumeni karton, ki ga ne bi smelo biti... hvala sodnik, za izgubljeni točki, ki bosta še kako pomembni za končni uspeh!!!
thereddevil
27. 10. 2014 21.51
+7
ta 4 min dodatek se zahval terryiju,branetu pa courtoisu ko so se valal bv v svoji 16ki
vrtojb
27. 10. 2014 12.22
+11
Če prejmes gol za izenačenje v 94. minuti, je to izključno napaka moštva, ki je prejelo gol. Balotelli nima psihološke blokade, ampak je samo len.
petervodeb
27. 10. 2014 14.37
+0
ECantona
27. 10. 2014 18.31
+0
Sicer sem gledal samo zadnjih 10minut in se je Balo pridno vračal v obrambo in bil zelo aktiven v napadu (2-3 priložnosti) Je pa s Hullom igral 0-0 tako, da ne vem o kakem golu ti pišeš.
tastaramicka1
27. 10. 2014 18.43
+2
ja o kakem le o golu man. utd proti chelsea
Hachi
27. 10. 2014 12.06
+11
ne bom krivca za remi iskal v sodniku, ker bi moral Chelsea tekmo odlociti ze prej (Hazard, Drogba in se nekaj kontranapadov, ki bi se morali koncati bistveno bolje, kot so se), je pa res, da je bilo sojenje obupno. Me zanima, kar bi naredil FA, ce bi naprimer en Mikel namerno s komolcem udaril Van Persieja ali Di Mario, kot je to vceraj naredil Fellaini., da ne govorim o tem, da sta bila tako Ivanovic kot tudi Terry ob izvajanju kota zaustavljena z vsemi moznimi sredstvi, pa je Dowd skupaj s stranskimi sodniki zamizal na obe ocesi, pa da o klestenju po Hazardu ne govorim, pa bog ne daj, da bi dosodil kaksen prosti strel v nevarni coni, na oddaljenosti kaksnih 20 metrov. De Gea spet resil United, Chelsea pa spet razprodaja tocke po nepotrebnem, ko so prakticno ze v zepu. Upam samo, da ne bodo oddajali tock proti tistim slabsim na papirju, ker se bo tam odlocala sezona.Rezultat sicer glede na prikazano, dokaj pravicen, United je sel v tekmo precej bolje, kot prejsnje tekme in to je posledica tudi motivacije, ko igras proti vodilnemu in enemu najvecjemu rivalu.
mmickica
27. 10. 2014 11.53
+7
Očitno niso samo španski sodniki zanič, oziroma pristranski! Včeraj so res za Chelsea veljala drugačna pravila kot za ManUtd...
Symbolic
27. 10. 2014 15.34
-1
Rumenjaki: MUtd 3 -Chelsea 7 ( od tega 1 dvojni - Ivanoviću)...
Symbolic
28. 10. 2014 06.47
+5
Eni so pa res bolani: če poveš statističen podatek - dobiš minuse...Očitno ne ločijo razlike med podatkom in mnenjem... Podatek je nekaj kar DRŽI, mnenje je pa variabilno... Bogi...
4Fabregas4
27. 10. 2014 11.10
+0
Upam, da bodo nasledni tedn sodniki spet tako naklonjeni rdečim vragom :)
jackjernej
27. 10. 2014 10.57
+20
24ur pohvalno, za clanek o PL, kjer ne pise samo o "velikih 4". Napredek.
macek_garfield
27. 10. 2014 10.56
+0
... he he he ... jih je un od spodaj ... zafrknil ... he he he ... prav jim je, kaj pa ga imajo v ekipi ...
lovesosa
27. 10. 2014 10.52
+9
zadnjih 10 minut proti hullu bi mogli igrat celo tekmo. če nebi lovren zgrešil celo žoge 2 metra od gola in če bi balloteli zadel na koncu bi bila zaslužena zmaga. Začudo smo ohranili clean sheat. Komi čakam da sturddige pride nazaj.
JbmTiMt
27. 10. 2014 10.38
+11
sojenje res ni vredno komentarja. tut tocka na old trafordu je vredu. united pa tko kot vedno se slepa. s taksno igro nimajo kaj iskat
chelsea4ever
27. 10. 2014 10.48
+10
Tako je! United ma proti chelseau in proti drugim ampak še posebej proti chelseau praviloma pomoč sodnikov. Bom rekel tako da si je united po igri ki je bila najbolša do sedaj iz njihove strani zaslužil točko. Po drugi strani si je chelsea zaslužil zmago saj je imel 2.polčas popolnoma pod nadzorom. Seveda pa je sodnik včeraj bil enostranski. Če gledamo drugače je chelsea iztržil remija na obeh gostovanjih v manchesteru kar je dobro pa čeprav so na obeh tekmah dobili gol v izdihlajih tekme. Pridejo še tekme ko bo chelsea igral doma proti tem rivalu in upajmo da tud z diegom costo seveda :)
JbmTiMt
27. 10. 2014 15.15
+1
TomažNovak
27. 10. 2014 10.13
+15
Ne maram Murija ampak sojenje včeraj je bilo katastrofalno. DIver Maria bi moral dobiti rumeni karton, ne pa Ivanović, da ne govorimo o nedosojenemu penalu za Čelsi.