Nogomet

Premier League: Mourinho zadovoljen, Wenger na trnih

London, 20. 10. 2014 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
4

Po nepopolnem 8. krogu v angleški Premier League, se položaj na tabeli skorajda ni spremenil. Tri od štirih angleških ekip, ki se ta teden merijo tudi v Ligi prvakov so zmagale, toda vsaka precej drugače. Zapletlo se je edino Arsenalu, ki doma ni uspel ugnati Hull City.

Arsene Wenger
Arsene Wenger FOTO: Reuters
Arsene Wenger je za poraz okrivil sodnike, ki so spregledali očiten prekršek robustnega Senegalca Mohameda Diameja. Ta je v prodoru pred zaključnim strelom očitno odrinil vezista Mathieuja Flaminija, ki velja za enega najbolj grobih nogometašev v Angliji, pri čemer se tukajšnja nogometna javnost še kako dobro spomni tudi surovega prekrška, ki ga je Francoz (ko je igral pri Milanu) storil nad Hrvatom Vedranom Čorluko (tedaj pri Tottenhamu) v obračunu Lige prvakov. Wenger naj se zagovarja še tako zelo (ne)spretno, dejstva, da je Arsenal v osmih prvenstvenih tekmah zmagal le dvakrat, ne more prikriti. Zelo dober je bil tokrat na stadionu Selhurst Park Chelsea, ki je povsem kontroliral potek srečanja proti Crystal Palaceu. Spomladi je moštvo Joseja Mourinha na jugu prestolnice celo izgubilo in si tedaj močno priprlo vrata na poti do naslova. V moštvu modrih (v gosteh sicer rumenih) ni bilo poškodovanega Diega Coste, ki tudi na tekmi proti Mariboru zanesljivo ne bo nastopil. Bo pa najbrž nared za nedeljski derbi na Old Traffordu. Štiri lepe gole pa je v obračunu proti Tottenhamu zabil Sergio Aguero in svojemu Manchester Cityju priskrbel gladko zmago. Aguero je za svoj nastop, v vseh medijih, prejel čisto desetko, pa čeprav je zastreljal tudi eno enajstmetrovko.

Sergio Agüero
Sergio Agüero FOTO: Reuters
Porazno je na gostovanju pri zadnjeuvrščenih Queen's Park Rangersih igral Liverpool, ki pa je vseeno uspel zmagati. Dva gola so si domačini, zabili kar sami. Irski veteran Richard Dunne je z novim avtogolom tako dosegel neslavni rekord Premier lige, saj je v svoji karieri (prej je igral tudi za Manchester City in Aston Villo) lastne vratarje zdaj skupno premagal že 10-krat. Čudaško tekmo, na kateri so štirje zadetki padli v zadnjih osmih minutah (bilo je 2:3) je zaznamovala tudi akutna neučinkovitost Liverpoolovega napadalca Maria Balotellija. Italijan je od začetka sezone dosegel le en gol (in še tega v Ligi prvakov), pa čeprav je proti vratom nasprotnikov v Premier ligi sprožil že 67-krat. Kljub supervisoki zmagi Southamptona proti Sunderlandu (8:0) pa moštvo trenerja Ronalda Koemana ni podrlo premierligaškega rekorda med najvišjimi zmagami. Tega še vedno ohranja Manchester United, ki je marca 1995 Ipswich sprašil z 9:0.  Po sramotni predstavi Sunderlanda je njihov vratar Italijan Vito Manonne napovedal, da bo s svojo tedensko plačo povrnil del stroškov, ki so jih za 500 kilometrsko pot na jug Anglije porabili njihovi navijači. V angleških medijih se danes sprašujejo, kaj naj pred prihajajočo tekmo doma proti Arsenalu stori trener Sunderlanda Gus Poyet. Ali naj za nedeljsko tekmo zamenja kar celotno moštvo, ali pa naj motiviranost enajsterice, ki je zaigrala na stadionu St.Mary's, pred izreki internih kazni, še zadnjič preizkusi še enkrat, še zadnjič. Prvi zadetek za Southampton je bil spektakularen avtogol Santiaga Verginija. Argentinec je s ponesrečenim volejem svojega vratarja presenetil skoraj z roba kazenskega prostora. Vergini je za svoj nastop v Daily Mailu prejel oceno 1,5 od desetih možnih. Menda je to najnižja ocena za kakega nogometaša v zgodovini tega časnika. Prvič v tej sezoni je zmagal tudi Newcastle, ki je z 1:0 komaj zmogel Leicester. Edini gol je zabil Francoz Gabriel Oberten.

Alan Pardew
Alan Pardew FOTO: Reuters

To je šele drugi zadetek tega krilnega napadalca v Premier ligi, v kateri nastopa že peto sezono. Po tekmi je garderobo Newcastla obiskal tudi protislovni lastnik kluba Mike Ashley, obenem lastnik tudi največje britanske verige prodajalen s športno opremo, in tako delno pogasil razburjenja navijačev Newcastlea, češ, da mu je za uspehe njegovega nogometnega kluba ni mar. Zelo napet je bil tudi nedeljski obračun med Stokeom in Swanseajem, ki so ga dobili domačini in to z izidom 2:1, pri čemer so prvi povedli gostje. Domači so izenačili po skrajno sumljivo dosojeni enajstmetrovki. V kazenskem prostoru je, po posnetkih zelo očitno, Victor Moses padel kar sam. Zdi se, da je k sporni odločitvi močno pripomogla glasna publika na stadionu Britannia, ki je od sodnika zahtevala povračilo za predhodno domnevno napačno dosojo najstrožje kazni za goste.

Občutno je z novo zmago na tujem po lestvici napredovala le ekipa West Ham Uniteda, ki je dan pred 60. rojstnim dnevom svojemu trenerju Samu Allardyceu priskrbela žlahtno darilo.
West Ham United, ki je zdaj na 4. mestu, je v gosteh povozil Burnley, pri čemer je že svoj šesti zadetek v tej sezoni dosegel Diafra Sakho. Do začetka te sezone v Angliji povsem neznani Senegalec je tako mrežo zadel na vseh tekmah, na katerih je nastopil v začetni postavi.

 

www.ambrofuzbal.co.uk

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petervodeb
20. 10. 2014 16.57
+3
nek pise 1.100 km tu 500 km... od newcastla do southamptona je kr velik. ampak 500km je tud velka razlika.. sicr pa porazna igra. qpr si je zasluzu remi ce ne celo zmago. glave gor.
Lion power
20. 10. 2014 15.22
+5
Specialist za neuspeh letos nima niti osnovnih šans da se spet pocarsko prebije na 4. mesto. Upam da Southampton ne popusti, po igrah si trenutno veliko bolj zaslužijo mesta med 4 kot pa Arsenal. Za dober derbi nasledn tedna pa upam da danes United zmaga. Da se bo lahko spet bliskalo.
58.7.41
21. 10. 2014 00.44
+1
Sigis
20. 10. 2014 14.07
+24
Smešni penali za City, rdeči kartoni zaradi neumnih potez igralcev na tekmi CP - Chelsea, neverjetnih zadnjih 10 minut na tekmi QPR - Liverpool...Neverjeten vikend! Na drugi strani, Bayern 6-0, Real 0-5, Barca 3-0 če se ne motim....dolgčas :)