Nogomet

Pogba ohranil formo z mundiala in kot kapetan popeljal vrage do prve zmage

Manchester, 10. 08. 2018 22.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Manchester United je na otvoritveni tekmi nove sezone Premier League na domačem Old Traffordu premagal Leicester City (2:1). Novopečeni kapetan Paul Pogba je že v praktično prvem napadu rdečih vragov zadel z bele točke, zmago pa je s sploh prvim golom v profesionalni karieri potrdil Luke Shaw. Po golu Jamieja Vardyja je bilo sicer napeto do zadnjih sekund.

Pogba (z žogo) čaka na izvedbo strela z bele pike. V ozadju ga spremlja nesojeni član Uniteda Harry Maguire.
Pogba (z žogo) čaka na izvedbo strela z bele pike. V ozadju ga spremlja nesojeni član Uniteda Harry Maguire. FOTO: AP
Petkova tekma je bila za Mourinha prva ligaška, ki jo je po dolgoletnem sodelovanju vodil brez zvestega pomočnika Ruija Farie. Faria se je po koncu minule sezone odločil več časa posvetiti družini, Portugalca pa je na klopi nasledil nekdanji vezist kluba Michael Carrick.

Veliko je bilo vprašanj, na katera je moral pred prvo tekmo sezone odgovoriti Jose Mourinho, veliko pa je povedala že Portugalčeva udarna postava za obračun s prvaki iz leta 2016. Mourinho je od prve minute računal na novinca Freda, medtem ko je še en Brazilec Andreas Pereira začel sploh svojo prvo tekmo v Premier League. Poleg obrambe, kjer je Mourinho zaupal Victorju Lindelöfu in Ericu Baillyju v sredini in Luke Shawu ter Matteu Darmianu na bokih, je bilo veliko pogledov usmerjenih tudi v novopečenega svetovnega prvaka Paula Pogbaja, ki mu je kljub le nekaj dnem treningov in govoricam, da odhaja v Barcelono, Portugalec na roko poveznil celo kapetanski trak.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

United je tekmo začel brez Romeluja Lukakuja (klop) in Jesseja Lingarda (tribuna), napad sta tako sestavljala Alexis Sanchez in Marcus Rashford. V vrstah lisjakov je tekmo začel tudi angleški reprezentančni branilec Harry Maguire, ki kljub glasnim govoricam na koncu ni prestopil k rdečim vragom, modri pa so v obračun krenili tudi z novincema Jamesom Maddisonom in Ricardom Pereiro, a brez prvega napadalca Jamieja Vardyja.

De Gea rešil vrage ob strelu Maddisona
Začetek bi bil težko boljši za domače, ki so že v tretji minuti povedli. Glavni sodnik Andre Marriner je precej velikodušno pokazal na belo točko po akciji Sancheza, ki je znotraj kazenskega prostora meril v blok Cityja, žoga pa je blizu rame zadela Daniela Amarteyja za najstrožjo kazen. Žogo je vzel Pogba in po dolgem stopicanju je Francoz z visokim strelom zanesljivo uspel premagati Kasperja Schmeichela. United je nato popustil in Leicester je imel več od igre: v 15. minuti je nekdanji član mestnega tekmeca Manchester Cityja, Kelechi Iheanacho, le za las zgrešil s strelom proti daljši vratnici, a je bil ob strelu bojda tudi v prepovedanem položaju.

Pogba je za svojo požrtvovalnost dobil nekaj glasnih aplavzov s tribun, a navdušenje se je na Old Traffordu hitro spremenilo v zaskrbljenost, ko je David de Gea sredi prvega polčasa najprej akrobatsko ustavil neugoden strel Maddisona, v naslednji akciji pa je poskus Pereire z razdalje prek vrat poslal eden od branilcev Uniteda. Domači so polčas zaključili bolje in Sanchez je po podaji s strani z glavo meril prek vrat Leicestra, že prej je Pogba s precejšnje razdalje ogrel Schmeichlovi rokavici.

Shaw dočakal svoj trenutek
Drugi polčas je z nekaj nevarnimi pobegi odprl Rashford, a oba trenerja sta ob precej povprečnih predstavah svojih strelcev na ogrevanje poslala ravno napadalca ‒ Mourinho Lukakuja, ki se je raztegoval že sredi prvega polčasa, Claude Puel pa Vardyja. Poleg angleškega reprezentanta je francoski trener v igro za zadnjih 30 in nekaj več minut poslal tudi novinca Rachida Ghezzala, napadalnejši pristop gostov pa je nemudoma prinesel več priložnosti Uniteda. Pogba in Sanchez sta na robu kazenskega prostora pripravila strel Juanu Mati, ki pa je tudi po zaslugi odboja od enega izmed branilcev zgrešil cilj.

V igri je bil od 67. minute tudi Lukaku, toda prvo veliko priložnost je imel v 75. minuti Demarai Gray, čigar strel z glavo je po napaki nepozornega Shawa zadržal De Gea. Mourinho je že minuto kasneje prekinil debitantski nastop Freda, ki so ga gledalci na klop pospremili s toplim aplavzom, namesto Brazilca pa je priložnost dobil domačin Scott McTominay. Vsega bi lahko bilo konec že v enem naslednjih napadov, ko je Sanchez žogo požrtvovalno spravil do osamljenega Lukakuja, a je Belgijca z izvrstnim posredovanjem ustavil Schmeichel.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A nič ni moglo ustaviti Shawa v 83. minuti, ko je nogometaš, čigar kariero so močno zaznamovale poškodbe, po podaji Mate spretno preigral svojega čuvaja v kazenskem prostoru in v padcu zadel za 2:0 ter glasno proslavil celo svoj prvi gol v profesionalni karieri, ki jo je začel leta 2011 v Southamptonu. Vardy bi v prvi minuti sodnikovega podaljška z ugodnega položaja praktično moral zadeti vsaj v okvir vrat, a je neoviran volej poslal prek vrat De Gee. Napako je popravil že čez nekaj sekund, ko je predložek z desne spremljal vse do konca in po tem, ko je žoga zadela vratnico, okroglo umetno usnje z glavo pospravil v mrežo. Kljub nekaj napadom lisjakov za morebitno izenačenje De Gea do konca tekme ni imel resnejšega dela.

Izid prvega kroga Premier League:

Manchester United ‒ Leicester City 2:1 (1:0)
Pogba 3./11-m, Shaw 83.; Vardy 90.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SAF1
11. 08. 2018 21.26
+1
Yes, zmaga, nisem gledal ker sem bil v službi, ampak pomembe prve 3 točke :D
tedoVV2HCmedo
11. 08. 2018 08.48
+3
Jutri bodo zanimive tekme, npr. Arsenal - Manchester City ob petih, španski supercup Barcelona - Sevilla ob desetih. Seveda največji debri bo tekma Domžale - Aluminij ob osmih :)))
Viejo cabron
11. 08. 2018 08.17
-9
Angleži in nogomet? Še kure se smejijo....