Nogomet

Premier League: Arsenal je Manchester City premagal po Chelseajevem receptu

London, 19. 01. 2015 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
8

Derbi otoške Premier League na stadionu Etihad je navdušil, predstava Chelseaja v Swanseaju pa prav enako. Liverpool je Aston Villo zadržal pri rekordno nizkem številu doseženih zadetkov, Manchester United je QPR strl v drugem delu obračuna na Loftus Roadu, Southampton pa je srečno zmagal v Newcastlu.

West Ham, ki je v zadnjih mesecih spet postal spoštovanja vredna ekipa, ki igra dopadljiv in taktično raznovrsten nogomet, je v primerjavi s Hull Cityjem - še malo pa bo to lahko kar dokazano - zdaj za cel ligaški razred boljša. Hull se je gostovanja na londonskem stadionu Upton Park lotil zelo podjetno, a kaj ko v prvem delu vsaj trem zelo obetavnim akcijam navkljub, ni uspel streljati na domača vrata. Sprememba postavitve v srednji vrsti je West Hamu prinesla uspeh in naposled prepričljivo zmago z 3:0.

Frank Lampard
Frank Lampard FOTO: Reuters
Arsenalu ni bilo potrebno kaj dosti spreminjati niti zasedbe niti načina igranja. Tako kot je začel je tudi končal - zanj nenavadno, a končno zelo uspešno! Arsenal je derbi proti Manchester Cityju dobil po preizkušenemu receptu - toda ta je bil prevzet od Chelseaja. Formacija 4-1-4-1 in izjemna borbenost obrambne zasedbe sta prvini, ki so jo Arsenalovi navijači v tej in tudi še prejšnjih sezonah še kako pogrešali; še zlasti na gostovanjih proti težjim nasprotnikom. Nenazadnje je Arsenal lani na Etihadu v tisti znameniti tekmi izgubil 6:3. V zadnjih desetih gostovanjih v Manchestru, na primer, pa je Arsenal proti tamkajšnjim velikanoma uspel iztržiti le en remi, kar devetkrat pa je izgubil. Najboljši na igrišču je bil španski napadalni vezist Santi Cazorla, ki je s strelom z bele točke dosegel tudi prvi zadetek. Pred tem je kapetan Manchester Cityja Vincent Kompany oviral Nacha Monreala. Mnogi trdijo, da tega ni storil nalašč ali pač tako zelo grobo, da bi sodnik smel dosoditi najstrožjo kazen. Obenem pa je počasni posnetek pokazal, da Mike Dean incidenta pravzaprav sploh ni videl, saj je v trenutku Monrealovega padca, gledal stran, to je tja, kjer je bila v tistem trenutku žoga. Najsi je s kontroliranjem zgornjega dela igrišče res kraljeval Cazorla, ključni mož v Arsenalovi vrsti je bil kljub vsemu 23-letni Francoz Francis Coquelin, ki je pred strnjeno obrambno linijo svoje ekipa podaje Manchester Cityja prestrezal kot za šalo. Coquelin je v resnici prevzel vlogo nekdanjih klubskih asov Gilberta Silve in še bolj Patricka Viere, ki sta bila stebra taktike Arsena Wengerja, s katero je Arsenal pred dobrim desetletjem zmagoval in osvajal lovorike v značilnem slogu. Še to. S komaj 35% so topničarji zabeležili najnižji odstotek posesti žoge od kar se zadnjih 11 let beleži ta statistični parameter. Ob tem bo lahko malokdo lahko zanikal, da je Arsene Wenger za to gostovanje ubral način, ki je bil do sedaj zelo značilen za taktične postavitve Joseja Mourinha, na primer. Arsenal se je po sobotni zmagi Tottenhama na Sunderlandom tako spet zavihtel pred svoje lokalne rivale, toda še vedno le na 5. mesto na lestvici.

Radamel Falcao in Wayne Rooney
Radamel Falcao in Wayne Rooney FOTO: Reuters
V soboto sem si ogledal tekmo med QPR-jem in Manchester Unitedom. Favorizirani gostje so se v prvem delu trudili zaman. A je v drugem polčasu namesto Juana Mate nastopil Marouane Fellaini in že kmalu po odmoru rdeče vrage povedel v vodstvo. Pri domačih je bil izjemen vratar Rob Green, ki je Falcau z levjimi obrambami snedel vsaj dva zadetka. Veliko debat je v Angliji dvignil tudi incident na že omenjani tekmi na White Hart Laneu. Tottenham je v zadnjih sekundah srečanja potrdil zmago s 3:1. Toda stranski sodnik je zahteval razveljavitev drugega gola Belgijca Jana Vertonghena, pa čeprav je ta v protinapadu na prazna vrata (vratar gostov Romun Costel Pantilimon je pred tem ob izvajanju kota stekel v kazenski prosto nasprotnikov) žogo sprejel še na svoji polovici igrišča. Sunderlandova napadalca Danny Graham in še pred njim Steven Fletcher sta zapravila vsaj tri "zicerje". Še desetič v tej sezoni pa si je Tottenham zmago priboril v 88. minuti ali pozneje. Prav tedaj je po hitrem prodoru Androsa Townsenda po desnem krilu lepo zadel Danec Christian Eriksen. V prvi ekipi Sunderlanda je nastopil tudi povratnik med angleško klubsko elito, dolgoletni golgeter Tottenhama Jermain Defoe.

Bojan Krkić
Bojan Krkić FOTO: Reuters
Liverpool je zmagal dokaj prepričljivo, čeprav je precej pokazala tudi Aston Villa in v nekaj delih tekme na Villa Parku povsem prevladovala. Vseeno je skupno število golov, ki jih je v tem prvenstvu dosegla Aston Villa, ostalo pri skromni enajstici - najmanj od vseh klubov v prvih osmih angleških nogometnih divizijah. Stoke je z zadetkom nekdanjega Barceloninega napadalnega vezista Bojana Krkića zasluženo premagal Leicester. Pri domačih je zadnjo četrtino tekme zaigral tudi njihova nova in tudi rekordna okrepitev Hrvat Andrej Kramarić, ki pa je na vrata Asmirja Begovića uspel sprožiti le enkrat. Leicester tako ostaja zadnji. Crystal Palace se je uspel na obračunu v Burnelyju rezultatsko vrniti po zaostanku z 2:0. V času tekme je celo snežilo, toda Jason Puncheon z enim in Dwight Gayle z dvema zadetkoma sta Londončanom prinesla uspeh. To je zdaj že druga zaporedna zmaga, ki jo je Crystal Palace zabeležil pod vodstvom novega trenerja Alana Pardewa. Zato pa nekdanjemu delodajalcu Pardewa, to je Newcastlu še vedno ne gre in ne gre. V zadnjih treh ligaških nastopih so srake pridelale le en remi. To pa bo zelo verjetno odločilno, da John Carver, sedanji v.d.managerja kluba ne bo potrjen kot glavni trener. Še več. Zaenkrat lastnik Newcastla razvpiti poslovnež Mike Ashley sploh še ni namignil, kdo naj bi bil to postal, predvsem pa ne, kdaj naj bi se to zgodilo. Newcastle je imel v obračunu doma proti Southamptonu tudi nekaj smole, saj bi bila blokada z roko Jose Fonteja - v izteku srečanja pri izidu 1:2 - kaj lahko ocenjena kot namerna. Oba zadetka za goste je zabil njihov novi član, nizozemski reprezentant, ki se v zadnjih mesecih nikakor ni znašel pri Juventusu, Eljero Elia.

Diego Costa
Diego Costa FOTO: Reuters
In naposled. Najboljšo partijo je v 22. krogu pokazal Cheslea, ki je zbuldožiral Sweansea. 0:5 ni le najvišja zmaga, ki jo je Chelsea na gostovanjih dosegel pod vodstvom Joseja Mourinha, pač pa tudi najvišja v tem prvenstvu. Diego Costa je z dvema novima zadetkoma zdaj na listi premierligaških strelcev s skupnimi 17-imi spet prvi. Obenem pa je Cesc Fabregas od avgusta zbral že 15 asistenc. V sezoni 2007-08, ko je Španec še igral pri Arsenalu je bilo teh 17. Na listi podajalcev Premier lige sta z 20-imi in 18-imi pred Fabregasom Thierry Henry (sezona 2002-03) in Frank Lampard (sezona 2004-05). Zelo verjetno je, da bo to prestižno znamko Fabregas letos izboljšal.

Tekme v Premier League bodo na sporedu spet čez dva tedna. Prihajajoči vikend bo v znamenju obračunov 4. kroga v FA pokalu. Že v petek Manchester United gostuje pri četrtoligašu Cambridgeu. Še pred tem pa sta na sporedu prva obračuna polfinalov Ligaškega pokala. V torek se na Anfieldu pomerita Liverpool in Chelsea, v sredo pa Tottenham gosti tretjeligaša Sheffield United.

Pasica Premier League
Pasica Premier League FOTO:


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SAF1
20. 01. 2015 12.21
+3
LVG-ju ne bo NIKOLI jasno da je 3-5-2 smrt.
lovesosa
19. 01. 2015 18.01
+8
men je važn, da je liverpool zmagal sicer se pa kaj dosti ni spremenilo na lestvici, samo celshea je še povečal prednost.
thereddevil
19. 01. 2015 15.43
+3
UNITED: igra do 58 minute nič od nič s sistemom 3-5-2... zamenjan sistem v 58 minuti in v 60 pade gol :D
Melita Mavsar
19. 01. 2015 15.21
+13
res včeraj je arsenal odigral vrhunsko. me prav zanima ali to nek "novi začetek" pri arsenalu, predvsem pa pri wengerju ali je bila le muha enodnevnica in so imeli le dober dan. city brez yaye res ni na nivoju, kljub zvezdniški ekipi. bodo pa še kako nevarni do konca sezone, ker se vedno po januarju znajo pobrati. chelsea vrhunsko odigrano, čeprav je to posledica šah mata že v prvi minuti! bo pa peklensko 31. januarja. cityi bo moral zmagati, če še želi ohraniti upanje za prvaka, zato bodo še kako nevarni - ranjena žival je najbolj nevarna :) na drugi strani mora chelsea odigrat na polno, predvsem brez kalkulacije. letošnji derbiji so se končali le z eno zmago in dvema remijema, v primerjavo z lansko sezono je to slabo.
Lion power
19. 01. 2015 14.46
+10
Vrhunsko je Chelsea odigral. Swansea je bil čist zgubljen 1. polčas in Chelsea je hitro to izkoristil. Škoda še za 2 Willianovi prečki. Pri Cityu se pa vidi kaj pomeni Yaya. S tem ne mislim da je Arsenal zaradi tega zmagal. Nasprotno včerajšnji Arsenal s sredino ki je delovala izvrstno bi lahko premagal vsakogar. A City brez Yaye je popolnoma druga ekipa in kaj lahko se zgodi da bo čez 14 dni prednost že +8. Tako da hvala Arsenalu ki je naredil medvedjo uslugo modrim.
kameltrajbar
19. 01. 2015 14.51
+5
...kaj b šele bilo...čeb meu ars kompletno ekipo...:)).
terminator25
19. 01. 2015 15.25
+7
Je nikoli nima in je nikoli ne bo imel, tako da lepe sanje se naprej.
thereddevil
19. 01. 2015 15.44
+4
united je 2 leti nazaj 8 pik zapravil v zadnjih 5 tekmah ;)