Nogomet

Pretresljiva izpoved nekoč velikega talenta: zlorabe, mamila, odvisnost ...

London, 13. 07. 2023 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekoč je veljal za enega največjih talentov angleškega, evropskega in svetovnega nogometa. Po letih mukotrpnega boja z odvisnostjo je nekdanji član londonskega Tottenhama in angleške izbrane vrste, Dele Alli, odprl dušo v pogovoru s še enim nekdanjim nogometnim zvezdnikom Garyjem Nevillom.

Pod vodstvom pred leti uspešnega trenerja Spursov, Argentinca Mauricia Pochettina, je 27-letni Delle Alli nekoč veljal za pravi biser otoškega nogometa.

V sezoni 2015/16 je omenjeni nogometaš prejel celo nagrado za najboljšega mladega nogometaša v elitni Premier ligi, toda kmalu je začel izgubljati tla pod nogami in posledično zabredel v težave, iz katerih se, kot je zaupal zvezdniškemu branilcu Manchester Uniteda iz 90. let prejšnjega stoletja Garyju Nevillu, dolgo ni uspel rešiti. Danes je član turškega velikana Bešiktaša kot posojeni nogometaš Evertona, ki skuša oživiti svojo kariero. 

"Zdaj je končno napočil čas, da ljudem povem vse, kar mi leži na duši," je Alli začel pretresljivo izpoved in nadaljeval: "Pravzaprav mi je zelo težko govoriti o tem, ker sem to bolečino že pred časom potisnil globoko vase, a prav je, da si olajšam dušo in pojasnim, kaj vse se je dogajalo z menoj v zadnjem obdobju. Ko sem se vrnil iz Turčije in izvedel, da moram na operacijo, sem mentalno povsem potonil. Nisem našel izhoda iz krize in se odločil poiskati pomoč. Po dolgih letih samozanikanja, da nujno potrebujem strokovno pomoč, sem se prijavil na rehabilitacijo za mentalno zdravje v ustanovi, ki skrbi za najrazličnejše oblike odvisnosti. Veste, nihče vam ne bo pomagal, če sami ne boste storili prvega koraka."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V intervjuju je med drugim razkril tudi to, da je resno razmišljal o predčasni upokojitvi pri zgolj 24 letih. "Spomnim se samo trenutka, ko sem začutil odpor do odhoda na trening. To so bili najtežji trenutki v mojem življenju, ko se zaveš, da toneš, a si tega ne želiš priznati. Hude travme nosim že iz ranega otroštva, ko sem bil večkrat zlorabljen, mamila pa sem prvič poskusil kot osemletnik. Postal sem odvisnik in ko k temu dodate še druge psihične težave, je začaran krog sklenjen. Imel sem le redke srečne trenutke, na primer po zmagah v klubskem ali reprezentančnem dresu. Vsaj mislil sem, da sem srečen, globoko v sebi pa sem bil v resnici zelo nesrečen človek," se najtežjih trenutkov spominja Dele Alli in priznava, da ni bilo lahko odraščati ob mami alkoholičarki.

"Še večja nadloga od nje je bil njen drugi partner, ki me je zlorabljal. Takrat sem izgubil samega sebe in težave so se začele kopičiti ena na drugo. Če sem s tem pogovorom vsaj malce olajšal življenje nekomu s podobnimi težavami, je bil namen dosežen. Zdaj pri 27 letih želim potegniti največ kar se da iz preostanka moje nogometne kariere. Verjamem, da še lahko pripomorem k uspehom tako na klubski kot tudi reprezentančni ravni. Najpomembneje je, da sem iz sebe uspel spraviti veliko bremen, ki so me težila dalj časa," je zaključil Dele Alli.        

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amor Fati
13. 07. 2023 17.11
+2
Če nisi dosegel dna v svojem zivljenju, če sploh ne veš kaj pomeni doseči dno v svojem zivljenju, če sploh ne veš kakšen je občutek, ko dosezes dno v svojem zivljenju, potem res nima smisla da sploh komentiraš, saj sploh ne razumeš in ne moreš razumeti njegovih besed. Doseči dno ni enostavno. Daleč od tega, da bi bilo enostavno. Kajti, ko si enkrat na dnu, si na dnu. In tedaj imaš na voljo zgolj dve izbiri. Ali ostati na dnu, ali pa iti nazaj proti vrhu. Redki so tisti, ki jim uspe doseči vrh. Veseli me, da se fant ni predal, in da je dosegel vrh. Fant je izbral pravilno, ko je prosil za pomoč. Marsikdo ne upa priznati svojih napak, ker se boji obsojanja drugih ljudi. Ampak ravno priznanje je tista moč, ki te lahko vodi iz teme proti luči, iz dna na površje.
Mahone7
13. 07. 2023 15.41
-7
Obramba v 21. stoletju. Ko failas pri delu kjer is placan vec miljonov € letno se obrnes na psihicne probleme. Tip je 5 let kasiral vec kot pol miljona € mesecno brez da bi pokazal kaksno vrednost za to. Ce se ze gre nekega bogeca bi lahko vso placo, ki je prejemal v tistem casu doniral v dobrodelne namene.
stumfeta
13. 07. 2023 16.20
+3
Končno se je začelo govoriti o zlorabah v otroštvu, da se lahko začenja razbijat ta mit staršev, posebno pa mater, ki so najbljši.
Mahone7
13. 07. 2023 17.02
-3
Ce bi res imel vse te probleme potem se nebi obnasal kot i d i o t izven igrisca. Objavil je svoj pron, norce se je delu z azijca ter to objavil na snapchatu, vsak dan zurke,...
HUSO BOSS
13. 07. 2023 14.54
-16
ZLORABA ALKOHOLA ALI DROGE PUSTI OZ. SPROŽI DOLECENE PSIHIČNE MOTNJE OZ. BOLEZNI.. KRIV SI PAČ SAM IN NIČ SE ZGOVARJAT NA ZLORABE, MATI AOKOHOLICARKA... KOLIKO JE ZLORABLJENIH PA NE ZABRDEJO V DROGE, ALKOHOL.. ŽIVLJENJE JE LE TVOJE IN SAMO TI UPRAVLJAS Z NJIM..
stumfeta
13. 07. 2023 16.20
+7
Kaj nakladaš? Med zlorabljenimi otroci je v odrasli dobi največ odvisnežev od drog in lakohola, od nezdravih odnosov. Če ti misliš, da se stvari tako izi predela se ne bi mogel bolj motiti. In če ti nekdo ukrade otroštvo imaš lahko v odrasli dobi še tako "svoje življenje", pa je vseeno, ker ne veš kaj s tem počet. Sami neki pametni, ki so rastli z zlato žlico v ustih, ki talajo nasvete levo in desno. Če bi dejansko imeli taki ljudje, ki talajo nasvete spucano v glavo, ne bi dajali takih nasvetov.
HALAcR7
13. 07. 2023 14.44
+0
Mourinhio je ti napovedal,žal je imel prav
Da se mene pita..
13. 07. 2023 14.37
-5
Mamilarjev mi ni žal.
junij66
13. 07. 2023 14.10
+17
ČLOVEKU JE POTREBNO POMAGAT (seveda če si to želi in tudi dovoli)NE PA ODMAGAT,MU METAT POLENA POD NOGE IN SE MU SMEJAT ZA HRBTOM.
Uporabnik1888402
13. 07. 2023 13.44
-6
Naj se na Kmetijo prijavi ...