Nogomet

FOTO: Kontroverzni Yilmaz pokvaril poletne počitnice Katancu in slovenski reprezentanci

Ljubljana, 05. 06. 2016 19.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenska nogometna reprezentanca je izgubila domačo prijateljsko tekmo z udeleženko prihajajočega evropskega prvenstva Turčijo v Stožicah (0:1). Edini zadetek je bil že v peti minuti delo kontroverznega napadalca Buraka Yilmaza. Slovenci zapravili več priložnosti, debitirala Miha Mevlja in Jure Matjašič.

Spletna stran italijanskega športnega dnevnika La Gazzetta dello Sport je skupaj z državno televizijo RAI tik pred tekmo v Stožicah poročala, da bo novi selektor Slovenije v kratkem postal Edoardo Reja, ki je bil do nedavnega trener Atalante. Reja se je že večkrat znašel v kombinacijah za klop slovenske nogometne reprezentance. Trener iz Ločnika je po očetu Slovenec in po vodenju Napolija, Lazia in splitskega Hajduka je očitno pripravljen na nov velik izziv. Po naših informacijah kljub številnim govoricam v zadnjih letih z Rejo vodstvo Nogometne zveze Slovenije (do sedaj) nikoli ni stopilo v resen kontakt.

Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je prvo zmago v svojem drugem mandatu na klopi državne izbrane vrste slavil ravno proti Turčiji. Pred skoraj točno tremi leti je bila Slovenija v Bielefeldu boljša od svoje nedeljske nasprotnice (2:0), ko je od prve minute eno redkih tekem odigral največji zvezdnik trenutne generacije Jan Oblak. Vratar finalista Lige prvakov Atletico Madrida je bil eden izmed številnih odsotnih, na katere Katanec v nedeljo ni mogel računati, priložnost pa je ponudil še enemu debitantu, osrednjemu branilcu Dinama iz Bukarešte Mihu Mevlji. Tekmo sta prvič v reprezentančni karieri skupaj začela brata Struna, Andraž in Aljaž, medtem ko je Vid Belec v skladu z napovedmi po izvrstni predstavi na Švedskem ohranil svoje mesto v vratih. Napad je z Robertom Berićem, Romanom Bezjakom in Josipom Iličićem ostal nespremenjen, v sredini igrišča je ob Kevinu Kamplu in Jasminu Kurtiću začel edini predstavnik slovenskega prvenstva, kapetan Celja Blaž Vrhovec. Ta se je od prve minute udaril z obema največjima zvezdnikoma aktualne turške reprezentance, Ardo Turanom (Barcelona) in Hakanom Calhanoglujem (Bayer Leverkusen). Nekdanji trener Galatasaraya, Fiorentine in AC Milana Fatih Terim je lahko dan pred gostovanjem v Stožicah videl zgodovinsko zmago prve nasprotnice na prihajajočem EP Hrvaške, ki se je znesla nad San Marinom, Turki pa so želeli v deževni Ljubljani po slavju na tekmi s Črno goro v Francijo poleteti na zmagovitih krilih. Pomagali so jim tudi številčni in glasni navijači, ki so skupaj s slovenskimi privrženci nogometa lepo napolnili največji slovenski stadion. Ta sprva ni užival v kakšni blesteči predstavi domačih fantov, ki so jih Turki uspeli stisniti na njihovo polovico. 

V peti minuti se je mreža Slovenije prvič v večeru tudi zatresla. Calhanoglu, eden največjih evropskih specialistov za proste strele, je z desne strani poslal izvrsten predložek na drugo vratnico, kjer je na robu vratarjevega prostora neoviran z glavo Belca premagal Burak Yilmaz. Nekdaj velik up turškega nogometa, ki pa se je po igranju za vse državne velikane odločil za kitajske milijone in v zadnjih dneh naslovnice v domovini polnil z domnevnim napadom na nosečo ženo, je bil spet nevaren že čez dve minuti. Spet je bila to visoka podaja pred vrata, kjer pa mu žoge ni uspelo preusmeriti proti Belcu. Nato so Katančevi varovanci uspeli vzpostaviti ravnotežje in prevzeli pobudo. Kampl je v enajsti minuti "mešal" v kazenskem prostoru in padel, nerodnega posredovanja Canerja Erkina pa italijanski sodnik Marco Guida ni označil za najstrožjo kazen. A že čez nekaj sekund je proti turškim vratom poletel fantastičen strel Jasmina Kurtića z velike razdalje, Volkan Babcan je moral s skrajnimi močmi izbiti žogo izpod svoje prečke. Kdo ve, kje bi končal Vrhovčev volej z roba kazenskega prostora že v enem naslednjih napadov, če ne bi zadel bloka. Pritisk Slovencev se je nadaljeval do 20. minute, ko je po podaji Iličića njegov nekdanji klubski soigralec Berić slabo meril z glavo, pet minut kasneje pa je padel tudi Bezjak, ko ga je s hrbta podrl Selcuk Inan, a za delivca pravice tudi to ni bilo dovolj za strel z bele točke. Arda je v 37. minuti ob Andražu Struni prišel do strela od daleč, a je žoga zletela mimo zgornjega kota Belčevih vrat. Guida je na proteste Katanca po dosojenem prekršku nad zvezdnikom Barcelone moral odgovoriti z uradnim opozorilom slovenskemu selektorju, ki bi do polčasa lahko proslavljal izenačenje.

Berić (levo) je imel na glavi izenačenje v zadnji minuti prvega polčasa.
Berić (levo) je imel na glavi izenačenje v zadnji minuti prvega polčasa. FOTO: Damjan Žibert

Toda v 40. minuti je Iličić v ugodni situaciji preslabo zaposlil Andraža Struno, ki je prodiral v kazenski prostor, v zadnjem napadu polčasa pa je Berić po predložku starejšega od obeh bratov Struna meril v dobro postavljenega Babacana in zastreljal do tistega trenutka najlepšo slovensko priložnost. V drugi polčas je šla Slovenija z osveženim napadom, prvi aktivni strelec reprezentance Milivoje Novaković je zamenjal Berića, Benjamin Verbič pa Bezjaka. Terim je namenil počitek Calhanogluju, a tudi brez enega prvih zvezdnikov nemške 1. Bundeslige je Turčija bolje začela, podobno kot v prvem polčasu. Ozan Tufan je meril z okoli 20 metrov, žoga pa se je od bloka odbila v kot. Eden od dveh gostujočih novincev Emre Mor je hitro pokazal, zakaj v domovini velja za enega največjih talentov in v 54. minuti je sicer malce srečno prišel mimo Andraža Strune in nato iz težkega položaja z leve streljal v Belca. Mevlja je imel ob svojem debiju pet minut kasneje tudi lepo priložnost za sanjski prvi nastop v dresu z državnim grbom, ko je po predložku Iličića s prostega strelaz leve ostal sam na drugi vratnici, a z nekaj metrov v padcu slabo meril z glavo. Katanec je s klopi dvignil tudi Bobana Jovića, ki je po prvem nastopu na Švedskem za reprezentanco zaigral še drugič v karieri. Babacan je Slovence spravljal v obup in v 67. minuti rešil svoje moštvo z dvojno obrambo - po kotu je najvišje skakal Verbič in do žoge se je dokopal Novaković, a mu je Babacan strel z nekaj metrov refleksno ubranil, kot tudi poskus Iličića že nekaj sekund kasneje.

Turčija je imela takoj priložnost za zaključni udarec, Volkan Sen je po visoki žogi nekdanjega mladega danskega reprezentanta Mora ostal povsem sam za hrbtom slovenske obrambe, a ga je po preigravanju Belec uspel ovirati dovolj, da je turški krilni nogometaš namesto prazne mreže zadel vratnico. Nekaj iskric je poletelo v 77. minuti med Senom in Aljažem Struno, italijanski sodnik je vse skupaj razrešil z rumenim kartonom obema vpletenima. Miha Zajc je bil naslednji, ki je dočaka priložnost, ko ga je Katanec 13 minut pred koncem v igro poslal namesto Iličića. Član Zavrča Jure Matjašič je v zadnjih minutah prav tako dobil priložnost in odigral svoje prve minute kot reprezentant Slovenije. Pravih priložnosti do konca tekme ni bilo in Slovenija je pred septembrskim gostovanjem v litovskem Vilniusu, kjer bo začela kvalifikacije za SP 2018, doživela poraz, tretjega na zadnjih šestih srečanjih, na katerih so Katančevi varovanci uspeli zabiti le dva zadetka. 

Izid:

Slovenija ‒ Turčija 0:1 (0:1)
Yilmaz 5.

Postavi:

Slovenija: Belec; An. Struna (od 58. Jović), Al. Struna, Mevlja, Jokić; Vrhovec, Kampl (od 86. Matjašič), Kurtić; Iličić (od 77. Zajc), Bezjak (od 46. Verbič), Berić (od 46. Novaković).

Turčija: Babacan; Balta, Erkin (od 64. Koybasi), Gonul, Inan (od 83. Malli), Ozyakup (od 46. Sen), Calhanoglu (od 46. Mor), Topal, Tufan, Arda (od 74. Sahin), Yilmaz (od 90. Sahan).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

reci1
06. 06. 2016 12.50
Štejejo goli ne pa lepe "frizure" slovenskih fuzbalistov.
probeg
06. 06. 2016 10.46
+0
Splosna ocena: Dobro.. Vsi ki pljuvate malo prevec pricakujete, pa sploh ne poznate nasprotnika ..
decek321
06. 06. 2016 10.20
+2
Kje hudiča so bili "združeni slovenski navijači"??? Tribuna za golom prazna :( Turki so navijali tako kot se za navijače spodobi! Žalostno, da so/smo za slovence navijali samo otroci in "družine". Tekma brez navijanja pravih navijačev pač za mene ni tekma. Mislim, da se morajo vsi ki se imajo za neke kvazi navijače zamisliti in ne samo pljuvati po igralcih, selektorju,... Igralce in selektorja imamo kakršne pač imamo (mislim, da so dobri) in lahko igrajo z vsako reprezentanco dokaj enakovredno. Vsi, ki se kao repenčite na ligaških tekmah pridite in podprite naše fante!!! Ostali gledalci rabimo prave navijače, da skupaj ponesemo igralce po igrišču. Upam, da se v naslednjem ciklusu kvalifikacij vidimo (s pravimi navijači!!).
Symbolic
06. 06. 2016 13.44
Cilj prijateljskih tekem je preizkus kompatibilnosti ekipe, taktike in trenutne forme igralcev na posameznih pozicijah, ne pa prestižni rezultaz... Delo piše o možni zamenjavi Katanca ... Ne vem kakšen smisel ima zamenjava po prijateljski tekmi, ki ne odloča o ničemer... Kar zadeva navijačev, njihov doprinos je, vsekakor, velik, tu ni dileme, ampak jih ni treba soditi samo po decibelih... Pa še to: po FIFA-lestvici za 2016 je: Turčija 18. , Slovenija pa 57. Torej, igrali smo z močnejšim nasprotnikom!
decek321
06. 06. 2016 14.19
Da ne bo pomote; igralci in selektor so po mojem mnenju odigrali svojo vlogo in sem z prikazanim zadovoljen. Kar se pa navijačev tiče (tu govorim o združenih navijačih Slovenije) je bilo pa videno pod kritiko. Vsi ki smo bili na tekmi smo navijali ampak manjkali so tisti pravi navijači za golom!
Symbolic
06. 06. 2016 14.47
Nisem mislil oporekat tvojemu postu, sorry, če je tako "odzvenel"...
macek_garfield
06. 06. 2016 10.05
+1
cmerastemu sreckeju se je treba zahvalit za sodelovanje
probeg
06. 06. 2016 10.56
+4
Zakaj ze???? Zaradi poraza 0:1, proti mocnejsi reprezentanci, ki bo igrala na EP, imeli smo se debitante v ekipi,poleg tega pa smo imeli nekaj resnih sans za gol... In zarad tega naj bi srecko sel.. Lepo te prosim, ocitno nimas pojma o fuzbalu, kavc selektor, ki bi po vsakem minimalnem porazu menjal trenerja.. Pfuj.. Edina napaka Katanca je bila, da je dal v igro Novakovic, ki je izgubil obcutek, kdaj se je potrebno upokojit.. Drugace pa Sreckotu kapo dol..
Symbolic
06. 06. 2016 14.56
Nismo dali gola, ampak igra je bila kar v redu... Imeli smo lepe šanse...Vsaka šansa se pa ne konča z zadetkom!
Jani Prešern
06. 06. 2016 09.44
-2
Zasluzili smo vec. Veliko vec.
macek_garfield
06. 06. 2016 10.05
+3