Nogomet

Ni Zlatana, ni zadetkov: Sloveniji remi v Ibrahimovićevem mestu, debitirala Kronaveter in Jović

Malmö, 30. 05. 2016 19.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska nogometna reprezentanca je z udeleženko prihajajočega evropskega prvenstva Švedsko remizirala na prijateljski tekmi v Malmöju (0:0). Pred očmi zvezdnika svetovnega nogometa Zlatana Ibrahimovića, ki mu je selektor namenil počitek, bi lahko varovanci Srečka Katanca tudi slavili.

Roman Bezjak je v prvem polčasu zapravil lepo priložnost.
Roman Bezjak je v prvem polčasu zapravil lepo priložnost. FOTO: Damjan Žibert

Malmö je čakal, a ni dočakal nastopa najslovitejšega meščana Zlatana Ibrahimovića, ki je z roba igrišča pospremil predzadnjo pripravljalno tekmo svoje reprezentance Švedske pred odhodom na evropsko prvenstvo v Franciji. Prav tam je Ibrahimović preživel zadnjih nekaj izjemno plodnih sezon, a od julija ne bo več član Paris Saint-Germaina. Tudi zaradi odsotnosti Ibrahimovića, ki so ga ob številnih špekulacijah o izbiri naslednjega kluba v domovini lovili največji svetovni mediji, je prijateljska tekma s Slovenijo v njegovem domačem mestu malce izgubila na čaru. Toda Srečko Katanec se z varovanci na to ni želel ozirati in pozdravil možnost, da se bodo lahko fantje pred kvalifikacijami za SP 2018 povsem osredotočili le na lastno igro. In ta v prvem polčasu ni bila slaba: Slovenija je bila na jubilejni 1000. tekmi švedske reprezentance dolgo časa boljši nasprotnik, Ibrahimović pa je med sedenjem na klopi za rezervne nogometaše postregel le s kakšnim kislim nasmeškom, ki je bil dovolj, da so mu navijači ob pogledu na veliki zaslon namenili ovacije. Katanec je ob odsotnosti prvega slovenskega zvezdnika Jana Oblaka od prve minute reprezentančni debi ponudil članu Olimpije Roku Kronavetru, najboljši posameznik zadnje sezone slovenskega državnega prvenstva pa bi že v eni prvih akcij skorajda zadel. Po podaji Josipa Iličića je natančno meril pod prečko po prodoru v kazenski prostor, a je švedski kapetan in vratar Andreas Isaksson s konicami prstov žogo preusmeril v kot.

Slovenija je v malce drugačni postavitvi z Romanom Bezjakom in Robertom Berićem v napadu ter z nepreverjenim obrambnim dvojcem Luka Krajnc-Aljaž Struna pritisnila na Skandinavce in jim milo za drago vračala tudi za številna groba posredovanja, ki so velikokrat tudi ušla popustljivemu danskemu sodniku Jakobu Kehletu. V deseti minuti si je Bezjak priigral lep položaj za strel po globinski žogi in lepo meril po tleh, Isaksson je po obrambi razčistil s pomočjo enega od soigralcev. Robustni John Guidetti se je na drugi strani podpisal pod prvi nevarnejši poskus Švedov, potem ko je dvoboj na boku izgubil Rene Krhin je Emil Forsberg na robu kazenskega prostora našel napadalca Celte iz Viga, ki je z levico udaril proti Vidu Belcu, z blokom pa ga je pred posredovanjem rešil Struna. Igra se je nato umirila in Belec je moral v 22. minuti odbiti neugoden poskus Jimmyja Durmaza, ki si je pripravil strel z desnico na levi strani, a meril preveč po sredini. Že čez pet minut bi lahko Iličić po akciji s Kevinom Kamplom pripravil lahek zadetek Kronavetru, a so njegovo podajo pred vrata Švedi v zadnjem hipu blokirali. Takoj za tem sta po kotu skakala Krhin in Struna, Berić pa je bil po odboju od enega izmed domačih za las prekratek na drugi vratnici. Najlepšo priložnost na tekmi je zastreljal Bezjak v 35. minuti: po dolgi žogi Kampla je podajo člana Bayerja Leverkusna prek zadnje vrste Švedov preusmeril Berić, Bezjak pa iz oči v oči z Isakssonom ni zadel, izkušeni čuvaj mreže ga je počakal in ustavil s kolenom.

Srečko Katanec.
Srečko Katanec. FOTO: Damjan Žibert

Polčas se je zaključil s strelom Isaaca Kieseja Thelina, ki je neoviran sprejel žogo 20 metrov od Belčevih vrat in se praktično sprehodil do roba kazenskega prostora, od koder je napadalec Bordeauxa meril prek stičišča vratnice in prečke. Med polčasom so lahko navijači glasno pozdravili podelitev nagrade Ibrahimoviću za sto nastopov v dresu z državnim grbom, drugih 45 minut pa nato ni navdušilo. Najprej je bila nevarna Slovenija, Iličić je po še enem grobem prekršku nad Kronavetrom prosti strel z okoli 25 metrov poslal tik nad prečko Isakssona, ki bi bil na žogi. Prebudil se je tudi Guidetti in v 50. minuti je nekdaj veliki talent švedskega nogometa pobegnil po levem boku, a previsoko podal osamljenemu Kieseju Thelinu. 23-letni napadalec je bil prenizek, da bi z glavo v mrežo pospravil svojo prvo žogo za člansko izbrano vrsto. Gostujočo klop je na čelu s Katancem kar nekajkrat ujezil Pontus Wernbloom, član moskovskega CSKA, ki bi si zaslužil vsaj kakšen rumeni karton. Pritoževal se je tudi Bezjak, potem ko se je skušal prebiti mimo Victorja Lindelöfa v kazenski prostor, a je v 57. minuti glavni sodnik le odmahnil z roko. Že minuto kasneje je bil Guidetti izjemno blizu vodilnemu zadetku, ko je malce srečno prišel do žoge na robu kazenskega prostora, a za las zgrešil zgornji kot Belčevih vrat. V 64. minuti bi Guidetti praktično moral zadeti, potem ko je ostal povsem sam po prostem strelu z desne, a je z glavo meril tik ob vratnici že premaganega Belca.

Katanec je v drugem polčasu precej prevetril moštvo (vstopil je tudi rekorder Milivoje Novaković, a ni prišel do priložnosti) in v 85. minuti je debitantski nastop vknjižil še en nekdanji član Olimpije Boban Jović. Z grdim štartom Andreasa Granqvista nad Jasminom Kurtićem, ki po mnenju sodnikov ni bil vreden niti prekrška, je slovenska klop še enkrat jezno skočila v zrak. Švedi so še nekajkrat resno zapretili, a najprej bi Krajnc po nerodnem posredovanju skorajda kar sam premagal Belca, ki pa je žogo ujel. Nato je prodrl še Durmaz in v kazenskem prostoru našel Erkana Zengina, čigar poskus pa je pogumno ustavil kapetan Bojan Jokić. Belec se je za konec izkazal še ob strelu rezervista Marcusa Rohdena z okoli 20 metrov, ko je žogo še bolj proti vratnici preusmeril Kiese Thelin, a je zbrani štajerski čuvaj mreže ostal nepremagan na svoji drugi tekmi za reprezentanco Slovenije.

Izid:

Švedska ‒ Slovenija 0:0

Postavi:

Švedska: Isaksson; Lustig (od 46. Jansson), Lindelöf, Granqvist, Durmaz, Larsson, Hiljemark, Wernbloom (od 71. Rohden), Forsberg (od 46. Zengin), Guidetti, Kiese Thelin.

Slovenija: Belec; Skubic (od 85. Jović), Al. Struna, Krajnc, Jokić; Krhin (od 88. Rotman), Kampl, Kronaveter (od 57. Kurtić); Iličić (od 90. An. Struna), Bezjak (od 82. Črnic), Berić (od 60. Novaković).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

soba666
30. 05. 2016 21.52
+19
in mi se pritožujemo kako igra Maribor, pa dajte no, Srečko hvali kot Cerar svoje ministre, še dobro, da je Belec v formi
Stipe86
30. 05. 2016 21.47
+24
Lep prvi polčas. V drugem menjave in tipična igra nabijanja na pamet in vsaj ene kapitalne napake. Še vedno prisotno trimčkanje Krhina nazaj. Se zažene, zgreši žogo in igralca, se ustavlja 20 metrov in nato trimčkanje. Iličič je kompliciral do nezavesti. Kurtič, Nova? A malo trolaš Srečko? Belec , Krona, Kampl in Bezjak dobro. Sodnik? Brez komentarja.
freiburg61
30. 05. 2016 21.58
-1
kemuri
30. 05. 2016 21.42
+11
Kar nekaj pozitivnega je bilo, z obrambo sem zelo zadovoljen, lahko kar ostaneta osrednja branilca ista,s euigravata, Jokića edino na klop, Skubic pa malo več poguma..Krhin je bil celo kar dober danes, Bezjak in Berić stase trudila, Iličić zelo dober, Kampl danes najslabši, zatajil, vlekel žogo, napačne podaje v globino..Belec zelo dober, dokler ni treba iz vrat, Kronaveter zelo solidno. Kurtić..vredu fant, a ni sposoben igranja za mlado reprezentanco . Manjkal mi je Verbič, ostalih nisem pogrešal, pa rezerve, z izjemo Kurtića bi lahko dobile priložnost že prej. Nova pa počasi v penzijo, saj je pošten borec, ampak nima več moči . Katanec, zelo solidno, dobra postavitev, tudi prva ekipa, le malo bolj hrabro še igrat, ne pustit igralcem da toliko vračajo žogo nazaj, sploh Kurtić, ubijalec nogometa. Aja pa sodnik , pod vsako kritiko, ni ščitil nogometaše, sploh naše..pa komentatorji, ko igra slovenska reprezentanca ne morete naše tretirat nevtralno, to lahko delate ko igrata Bayern in Real, ali pa Hrvaška proti bosni.