Nogomet

VIDEO: Rusi remizirali s Španci, brez zmagovalca tudi derbija v Kölnu in Londonu, Argentina v skrbeh zaradi poraza in Agüera

Köln, London, Sankt-Peterburg, Krasnodar, 14. 11. 2017 20.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Prijateljska tekma argentinske nogometne reprezentance je v Krasnodarju potekala po načrtih selektorja Jorgeja Sampaolija. Čeprav ni mogel računati na kapetana Lionela Messija, je njegovo moštvo proti Nigeriji vodilo z 2:0, a na koncu visoko izgubilo (2:4). Morda tudi zaradi pretresljivih dogodkov iz slačilnice stadiona Krasnodar.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Nemčija - Francija
    01:00
    Vrhunci tekme Nemčija - Francija
  • Vrhunci tekme Belgija - Japonska
    02:26
    Vrhunci tekme Belgija - Japonska
  • Vrhunci tekme Rusija - Španija
    02:45
    Vrhunci tekme Rusija - Španija
Angel di Maria (levo) čestita Agüeru za gol v Krasnodarju.
Angel di Maria (levo) čestita Agüeru za gol v Krasnodarju. FOTO: AP

Alex Iwobi je z dvema goloma pomagal Nigeriji do popolnega preobrata na obračunu z zvezdniško Argentino, ki je na ruski turneji po uvodni zmagi nad gostiteljico prihajajočega svetovnega prvenstva vknjižila prvi poraz po uspešnem zaključku kvalifikacij za mundial (2:4). Lionel Messi je ob blagoslovu selektorja Jorgeja Sampaolija po zmagi v Moskvi zapustil zbor, tudi brez prvega strelca in kapetana pa je Argentina v Krasnodarju zanesljivo vodila, potem ko je v 28. minuti vezist Ever Banega zadel s prostim strelom, kmalu za tem pa je predložek Cristiana Pavona v drugi gol na tekmi z neposredne bližine spremenil Sergio Agüero. Tik pred polčasom je Kelechi Iheanacho znižal izid s pomočjo še enega prostega strela, Argentinci pa so na zelenico za drugi polčas prišli povsem neprepoznavni. Morda tudi zaradi dogodkov v slačilnici, kjer naj bi se strelec Agüero, ki je s torkovim golom postal tretji najboljši strelec v zgodovini reprezentance (za Messijem in Gabrielom Batistuto), nenadoma zgrudil. Nekdanjega člana Independienteja in madridskega Atletica so nemudoma prepeljali v bolnišnico, kjer pa so ugotovili, da ne gre za nič hujšega, vseeno pa bo zvezdnik Manchester Cityja moral ostati na opazovanju. Grogirane gavče so Nigerijci v drugih 45 minutah nadigrali in Iheanacho, tudi sam nekdanji član Man. Cityja, je pripravil gol Iwobiju, ki mu je hitro sledil še Brian Idowu za popoln preobrat. Iwobi je nato zadel še enkrat, potem ko je v 73. minuti najprej preigral prekaljenega Javierja Mascherana in še zadnjič v večeru zatresel argentinsko mrežo.

Južna Koreja in Srbija sta v Ulsanu remizirali (1:1). Orli, prvič po slovesu Slavoljuba Muslina pod taktirko začasnega selektorja Mladena Krstajića, so povedli z zadetkom vezista Adema Ljajića v 57. minuti, Koo Ja-Cheol pa je po tem, ko je izsilil najstrožjo kazen ob Jagošu Vukoviću, sam izvedel strel z bele točke za končnih 1:1. Junak petkove tekme s Kolumbijo, Tottenhamov as Son Heung-Min, bi lahko gostiteljem SP 2002 prinesel zmago v eni zadnjih akcij na tekmi, a ni bil natančen. Kolumbijci so na poraz z Južnimi Korejci odgovorili s prepričljivo zmago nad Kitajsko v Chongqingu (4:0). Felipe Pardo je s strelom s težkega položaja poskrbel za vodstvo že po šestih minutah, nato pa je v drugem polčasu protinapad "kofetarjev" uspešno zaključil še Carlos Bacca. Z močnim polvolejem z okoli 20 metrov je na 3:0 povišal Miguel Borja, ki je v sodnikovem podaljšku zadel še enkrat. Slabe novice s Kitajske so dobili v tabor Juventusa, Juan Cuadrado naj bi si namreč poškodoval stegensko mišico in ni igral ter se je že podal proti Torinu, kjer ga čaka podrobnejši pregled. V torek so bili v pogonu tudi Slovaki, ki so v kvalifikacijski skupini s Slovenijo osvojili končno drugo mesto, a so zaradi najnižjega števila točk od vseh drugouvrščenih evropskih reprezentanc ostali brez mundiala. Stanislav Lobotka je v zadnji minuti tekme, globoko v sodnikovem podaljšku, zadel za minimalno zmago nad Norveško (1:0). Mohamed Muntari je  podobno pozno preprečil zmago Islandiji in razveselil katarske navijače v Dohi (1:1).

Fedor Smolov (na fotografiji) in soigralci so pokazali, da na domačem SP ne bodo sprejeli zgolj vloge statistov.
Fedor Smolov (na fotografiji) in soigralci so pokazali, da na domačem SP ne bodo sprejeli zgolj vloge statistov. FOTO: AP

Sankt-Peterburg je po dolgem času pozdravil odmevnejši izid ruske reprezentance, od katere bodo čez slabo leto seveda pričakovali marsikaj: ruska izbrana vrsta je uspela remizirati s Španijo, ki bo v najožjem krogu kandidatov za naslov (3:3). Začelo se je sicer slabo za gostitelje SP, Jordi Alba je izvrsten strelski niz v dresu reprezentance nadaljeval z novim hitrim golom v deveti minuti, ko ga je z leve zaposlil Marco Asensio, Alba pa je zabil enega redkih golov z glavo. Od prve minute je sicer v vrstah nekdanjih evropskih in svetovnih prvakov priložnost dobil debitant Suso. V 35. minuti je špansko prednost z bele točke povišal Sergio Ramos, saj je z roko v lastnem kazenskem prostoru igral Daler Kuzjaev. Ramosu je glavni sodnik spregledal podoben prestopek, a so Rusi vseeno znižali izid še pred polčasom, ko je po lepi akciji in preigravanju znotraj kazenskega prostora Davida de Geo premagal Fedor Smolov. Zimzeleni Juri Žirkov je v 51. minuti zrežiral izenačenje in žogo tudi z nekaj sreče pred vrati spravil do Kuzjaeva, ki je zadel z neposredne bližine. A Španci so nemudoma spet povedli, vnovič je bil v središču pozornosti Ramos, ki je hitro padel ob prostem strelu v dvoboju z Georgijem Džikijo in izsilil novo najstrožjo kazen, nato pa jo podobno kot prvo z "zastalim korakom" poslal v rusko mrežo. Rusi so se v 70. minuti spet veselili in fantastičen strel Smolova z okoli 16 metrov je poletel pod prečko Španije ter zaokrožil zelo zanimiv večer ob Baltiku.

Panama, ki bo debitirala na prihajajočem svetovnem prvenstvu, je po zaslugi Armanda Cooperja v izdihljajih tekme z Walesom v Cardiffu iztržila remi (1:1). Valižani tudi tokrat niso mogli računati na največjega zvezdnika Garetha Bala, medtem ko je Sam Vokes v prvem polčasu zapravil tudi najstrožjo kazen. Po vodilnem golu Toma Lawrenca sredi drugega polčasa je Cooper v zadnjih sekundah pobegnil obrambi zmajev po podaji skozi njihovo obrambo in zadel za končnih 1:1.

Nizozemska je prebolevanje novega neuspeha v kvalifikacijah začela z visoko zmago nad Romunijo, za katero so v drugem polčasu zadeli Memphis Depay, Ryan Babel in Luuk de Jong (3:0). Do lepe zmage so prišli tudi sosedi Madžari, ki so z golom Nemanje Nikolića ugnali redno udeleženko največjih tekmovanj Kostariko (1:0). Minimalne zmage, za katero je poskrbel Romelu Lukaku, so se razveselili tudi prvi evropski potniki na SP, Belgijci, ki so ugnali Japonsko (1:0). Veselo je bilo tudi na Dunaju, kjer je Avstrija, ki je ostala brez nastopa na mundialu, ugnala udeleženca SP v Rusiji Urugvaj (2:1). Edinson Cavani je v deseti minuti izničil hitro vodstvo severnih sosedov, ki jih je v vodstvo popeljal Marcel Sabitzer, po štirih menjavah v obeh izbranih vrstah v drugem polčasu pa je ob precej premešanih enajstericah na zelenici tekmo v avstrijsko korist odločil Matt Schaub v 87. minuti. Tradicionalen derbi Nemčije in Francije je navdušil navijače v Kölnu, ki so uživali v izjemnih zadetkih in dramatični končnici, v kateri so Nemci po zaslugi Larsa Stindla iztržili remi (2:2). Alexandre Lacazette je v tednu, ko se Francozi spominjajo krvavih terorističnih napadov v Parizu, povedel galske peteline v vodstvo v 33. minuti, ko je po fantastični akciji celotnega moštva zgolj potisnil žogo čez črto po podaji Anthonyja Martiala. Nemci so kmalu po začetku drugega polčasa izenačili, Mesut Özil je v ogenj poslal Tima Wernerja, ki sam pred Stevom Mandandajem ni grešil. A čez 15 minut je bila Francija spet v vodstvu, strelec pa spet Lacazette, ki je po še eni lepi akciji in podaji Kyliana Mbappeja hladnokrvno matiral Kevina Trappa. Nemci se niso predali in bili nagrajeni v enem zadnjih napadov, ki ga je po mojstrski potezi Maria Götzeja brezhibno zaključil Stindl. Večer prijateljskih tekem se je končal na londonskem Wembleyju, kjer je domača izbrana vrsta Anglije remizirala z Brazilijo (0:0). Zvezdniška postava gostov z Neymarjem, Coutinhom in Gabrielom Jesusom ni uspela zatresti mreže treh levov, ki bi lahko v zadnjih minutah celo "ukradli" zmago, a po predložku Ashleyja Younga soigralca Tammy Abraham in predvsem Dominic Solanke nista uspela poslati nevarnejšega strela proti Alissonu, ki je Solankeja še pravočasno zaprl.

Izidi prijateljskih tekem:

Anglija ‒ Brazilija 0:0 

Nemčija ‒ Francija 2:2 (0:1)
Werner 56., Stindl 90.; Lacazette 33., 71.

Wales ‒ Panama 1:1 (0:0)
Lawrence 75.; Cooper 90.
Sam Vokes (Wales) je v 42. minuti zapravil enajstmetrovko.

Avstrija ‒ Urugvaj 2:1 (1:1)
Sabitzer 5., Schaub 87.; Cavani 10.

Belgija ‒ Japonska 1:0 (0:0)
Lukaku 72.

Madžarska ‒ Kostarika 1:0 (0:0)
Nikolić 37.

Rusija ‒ Španija 3:3 (1:2)
Smolov 41., 70., Kuzjaev 51.; Alba 9., Ramos 35., 53./obe 11-m 

Romunija ‒ Nizozemska 0:3 (0:0)
Depay 47., Babel 56., De Jong 81.

Argentina ‒ Nigerija 2:4 (2:1)
Banega 28., Agüero 36.; Iheanacho 45., Iwobi 52., 73., Idowu 54.

Južna Koreja ‒ Srbija 1:1 (0:0)
Ja-Cheol Koo 63./11-m; Ljajić 59.

Kitajska ‒ Kolumbija 0:4 (0:1)
Pardo 5., Bacca 61., Borja 66., 90. 

Katar ‒ Islandija 1:1 (0:1)
Muntari 90.; Kjartansson 26.

Slovaška ‒ Norveška 1:0 (0:0)
Lobotka 90.

Alžirija ‒ Srednjeafriška republika 3:0 (1:0)
ZAE ‒ Uzbekistan 1:0 (1:0)
Gabon  ‒ Bocvana 0:0

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MaunelNeuer
15. 11. 2017 15.56
-7
kaj pravim da messi zna samo v barci haha, ker tudi če bi špilal ne bi blo kaj dosti
StarDeluxe
15. 11. 2017 21.13
+1
Torej si vedeževalec...točno veš kakšna bi bila tekma z Messijem ali brez njega. Svašta p.... rodi.
ehjaehja
15. 11. 2017 11.55
-12
prava resni.ca
15. 11. 2017 14.01
+5
MaunelNeuer
15. 11. 2017 15.56
-8
fihner
15. 11. 2017 17.14
+4
MaunelNeuer
15. 11. 2017 18.02
-4
MesOjediPinGvin
15. 11. 2017 18.40
+3
Mi ne mislimo, mi VEMO, da je Messi nogometni BOG.
MaunelNeuer
15. 11. 2017 19.01
-4
zato je pa tolko osvojil z repko ane ko je tak bog
fihner
15. 11. 2017 19.25
+1
StarDeluxe
15. 11. 2017 21.17
+2
Gironatizapirausta, Messi ti dela preglavice vidim...še sreča da je tako.
ehjaehja
15. 11. 2017 09.28
-16
kje pa je bil precenjeni messi?
apodgraj
15. 11. 2017 09.39
+8
Zagotovo ni varoška , kot je tvoj Ronaldo .
Drago Kugler
15. 11. 2017 11.21
+6
Ferdo Crni
15. 11. 2017 11.48
+5
Popolnoma logična poteza. Gre za pripravljalne tekme in ekipa, ki ima enega super zvezdniak je v izredno kočljivi situaciji še posebno, če se vse igra na tega igralca. Kaj če med mundialom messi zboli, ali se poškoduje, ali dobi dva rumena in na naslednji tekmi ne igra...? Treba je igrati tudi brez njega in najbolje za test so pripravljalne tekme.
prava resni.ca
15. 11. 2017 14.00
+2
prosto je mel ti neznalac poln neumnih trditev
MaunelNeuer
15. 11. 2017 15.57
-4
drago kaj je repka brez messija? al je al ga ni.....
MesOjediPinGvin
15. 11. 2017 18.42
+2
Kdo pa je sploh pripeljal Argentino na SP? Di Maria ali Higuain ?? Uf ne, Aguero je bil tisti, ja...
MaunelNeuer
15. 11. 2017 19.07
-3
ja 1 tekmo ko je dosegel 3 gole ufff in proti komu? ja težkega tekmeca so imeli ja res
Drago Kugler
15. 11. 2017 20.23
+3
markez bodi realen,da svetovnega prvenstva brez messija bi se težko uvrstila argentina.