Nogomet

Mlada Anglija oddala kandidaturo za najvišja mesta: Nemčija padla v Berlinu, Vardyjev sanjski prvenec

Berlin, 26. 03. 2016 19.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Prenovljena ekipa Anglije se je v Berlinu vrnila iz izgubljenega položaja in s tremi zadetki v drugem polčasu presenetila svetovne prvake Nemce (2:3). Na enem največjih derbijev reprezentančnega nogometa prekrasen prvenec zabil Jamie Vardy. Rusija premagala Litvo, remi Madžarov in Hrvatov.

Vardy (levo) je takole mojstrsko zadel mimo Antonia Rüdigerja in Manuela Neuerja na nemških vratih.
Vardy (levo) je takole mojstrsko zadel mimo Antonia Rüdigerja in Manuela Neuerja na nemških vratih. FOTO: AP

Ob izjemno poostrenih varnostnih ukrepih je na prizorišču lanskoletnega finala Lige prvakov Anglija pričakovano začela z zelo mlado postavo. Selektor nasprotnice Slovenije v zadnjih in naslednjih kvalifikacijah Roy Hodgson je zaupal Tottenhamovemu dvojcu Harry Kane-Dele Alli, skupno pa so imeli Otočani od prve minute na zelenici ekipo s skupno le 161 reprezentančnimi nastopi. Na olimpijskem stadionu jih je čakala velika preizkušnja proti svetovnim prvakom in starim rivalom, ki so začeli z le nekaj "vsiljivci", Jonasom Hectorjem, Antoniem Rüdigerjem, Emrejem Canom in Mariem Gomezom. Kot vse tekme v zadnjem času se je tudi sobotna v nemški prestolnici začela z minuto molka. Že prej je nagrado za nogometaša leta v domovini dobil Mesut Özil, ki je z rojaki prvi zapretil vratom Jacka Butlanda, toda strel Samija Khedire se je v četrti minuti odbil čez prečko. Otočani razen po prekinitvah niso bili nevarni, tudi na drugi strani pa so Nemci po "standardni situaciji" vnovič zagrozili z vodstvom, a je Matsa Hummelsa po podaji pred vrata Butland pravočasno zaprl, Marco Reus pa je z volejem udaril mimo bližnje vratnice.

Alli je vsaj malce predramil nezaposlenega Manuela Neuerja z močnim strelom z razdalje v 17. minuti, ki je bil več metrov od cilja. Za veliko presenečenje so deset minut kasneje poskrbeli italijanski sodniki. Ti so Gomezu razveljavili regularen zadetek. Nekdanji član Stuttgarta in Bayerna je ušel zanki prepovedanega položaja in lepo zadel, med slavjem pa ga je nenadoma presenetila s precejšnjim zamikom dvignjena zastavica stranskega sodnika. Morda največjo priložnost polčasa so Angleži zapravili v 38. minuti, ko je Kane lepo našel samega Dannyja Welbecka, ki pa si je vzel preveč časa za strel, Can mu je žogo izbil, nanjo pa je s strelom čez gol skočil Adam Lallana. To so bili najboljši trenutki gostov, a so še pred polčasom na koncu celo nesrečno zaostali. Poškodovani vratar Butland je namesto v avt, s katerim bi omogočil lastno menjavo, izbil žogo v polje, akcija pa se je v 43. minuti končala s strelom Tonija Kroosa z roba kazenskega prostora, ki je čuvaja mreže Stoke Cityja presenetil na njegovi prvi vratnici. Z igrišča so talentiranega vratarja odnesli na nosilih in zamenjal ga je Fraser Forster, ki bi lahko šel po žogo v svojo mrežo v zadnji akciji polčasa, a ga je z izbijanjem strela Gomeza blizu golove črte rešil debitant Danny Rose.

Kroos (v sredini) je neusmiljeno izkoristil težave angleškega vratarja Jacka Butlanda.
Kroos (v sredini) je neusmiljeno izkoristil težave angleškega vratarja Jacka Butlanda. FOTO: AP

Za drugi polčas je domači selektor Joachim Löw aktiviral debitanta Jonathana Taha. Forster je z dobrim posredovanjem kar dvakrat preprečil še višji zaostanek ob izteku 50. minute, najprej je ustavil prosti strel Reusa, nato pa še strel z glavo Rüdigerja. Po slabo izpeljanem protinapadu Reusa bi lahko Nemci že v eni naslednjih akcij plačali hudo kazen, toda strel Allija s precejšnje razdalje je Neuer uspel odbiti brez večjih težav. Veliko napako si je v 55. minuti privoščil Can, ki je slabo gradil žogo ob črti za golavt, njegov klubski soigralec Jordan Henderson pa je po odvzeti žogi Welbecka v matni situaciji pred vrati namesto mreže zadel Hectorja v bloku. Kazen je bila hitra, z visoko žogo je v kazenskem prostoru Gomeza lepo našel kapetan Khedira, žoga pa je po brezhibnem strelu z glavo poletela mimo nemočnega Forsterja. A Kane je že čez manj kot pet minut poskrbel za veselje med glasnimi otoškimi navijači, ki so lahko slavili njegov lep zadetek po kotu, po katerem si je prvi strelec Tottenhama s "Cruyffovim obratom" pripravil strel znotraj kazenskega prostora in natančno zadel ob daljšo vratnico.

Tottenham že dolgo ni imel takšnega zastopstva v državni izbrani vrsti in še en član ostrog Alli bi lahko v 69. minuti izid tudi poravnal, a je bil po izjemni akciji in njegovem strelu s strani Neuer na mestu. A nič ni mogel vratar Bayerna storiti v 74. minuti, ko je rezervist in eden zvezdnikov letošnje Premier League Jamie Vardy mojstrsko s peto zatresel mrežo po podaji Nathaniela Clynea in akciji, ki jo je začel še en rezervist Ross Barkley. Henderson je z močnim strelom z razdalje dodobra prestrašil Neuerja v 83. minuti, Alli pa je "match žogo" po gromozanski napaki nemške obrambe, ki se je poigravala po izvajanju golavta, poslal prek skorajda praznega gola. Toda šoku nemški navijači vseeno niso ušli, že v sodnikovem podaljšku je po kotu še en mladi up Eric Dier z glavo zadel za sladko zmago.

Litovska reprezentanca, s katero se bo na začetku septembra na otvoritvi kvalifikacij za SP 2018 pomerila Slovenija, je v Moskvi izgubila z gostiteljico naslednjega mundiala Rusijo (0:3). Domači so povedli v 41. minuti, ko je bil natančen napadalec Kubana Fedor Smolov, na polovici drugega polčasa pa je na 2:0 z lepim volejem z roba kazenskega prostora povišal vezist moskovskega CSKA Aleksander Golovin. Končni izid je bil v 72. minuti delo še enega "Moskovčana" Denisa Glušakova. Zanimiv sosedski obračun Madžarov in Hrvatov v Budimpešti je zaznamoval izvrsten zadetek s prostega strela, s katerim je kapetan Balazs Dzsudzsak poskrbel za remi na dvoboju dveh udeleženk evropskega prvenstva (1:1). Hrvati so v prvem polčasu povedli po zaslugi izvrstne podaje Ivana Perišića na drugo vratnico, kjer je žogo v mrežo pospravil Mario Mandžukić, na izenačeni tekmi pa so bili v zadnjih minutah bližje zmagi naši vzhodni sosedje. Na severni strani slovenske meje so Avstrijci, ki bi lahko marsikomu na Euru 2016 zmešali štrene, ugnali Albance (2:1). Orli se pripravljajo na prvi nastop med smetano stare celine, toda na državnem stadionu na Dunaju kljub vnovič številčni podpori svojih izseljenih rojakov niso bili kos Avstrijcem, ki so se v velikem slogu uvrstili na turnir v Franciji. Že po manj kot 15 minutah prvega polčasa so severni sosedje vodili z 2:0, zadela sta Marc Janko in Martin Harnik, na začetku drugih 45 minut pa je znižal Ermir Lenjani. Albancem povratek ni uspel, tekmo pa so sklenili tudi brez izključenega Ergyjsa Kaceja.

Izidi:

Nemčija ‒ Anglija 2:3 (1:0)
Kroos 43., Gomez 57.; Kane 61., Vardy 74., Dier 90.

Rusija ‒ Litva 3:0 (1:0)
Smolov 41., Golovin 61., Glušakov 72.

Avstrija ‒ Albanija 2:1
Madžarska ‒ Hrvaška 1:1
Kazahstan ‒ Azerbajdžan 1:0
Poljska ‒ Finska 5:0

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rossonero.acm
27. 03. 2016 12.33
+1
Trenerju je šlo sam na smeh ob golu Vardy- a😊
BayernGomez
27. 03. 2016 11.34
+2
Vi novinarji ne le Gomez Hector in Rüdiger niso igrali na SP ampk tudi Reus ni igral ne SP in on je bil v prvi postavi. Pa Can je bil na SP samo ni dobil priložnosti. Tah pa je debitiral in dobil priložnost v drugem polčasu.
BayernGomez
27. 03. 2016 11.20
+1
Sodnilk razveljavil Nemcem gol. Can pa največji krivec za poraz. Je bila igra precej slabša po odhodu Humelsa in Reusa. Müller tokrat slab. So pa to le prijateljske tekme. In Nemci bodo že bolje igrali ne EP. Löw pa je fosiral Neuerja in bi lahko ponudil priložnost Trappu Ter Stegnu ali Lenu.
taft01
27. 03. 2016 10.27
+8
angleži imajo obetavno generacijo vardy, clyne, kane, barkley, stones,...če se bodo le znali povezati in prekiniti to sušo angleškega nogometa
BayernGomez
27. 03. 2016 11.28
-3
Angleži imajo nekaj dobrih igralcev toda to je še vseeno premalo da bi se borili za zmago na EP.
Jaka105
27. 03. 2016 12.20
-1
Je pa še vseeno njihova statistika boljša od svetovnega prvenstva naprej , kot pa nemška
BayernGomez
27. 03. 2016 15.28
+1
Ja in na EP bodo Angleži padli na realna tla.
Jaka105
27. 03. 2016 08.07
+5
Pojedli so levi ELF , kot za malico sreča , da samo s 3:2.Padli so , kot njihovi avti na testih , kot Merklova z vabilom beguncem.
walter2
27. 03. 2016 10.03
+2
Nemci se bodo morali presneto vprašati koga bodo v prihodnje vpoklicali in kako se bo ta boril za državni grb!Da pri 80 milijonih prebivalcev je v ekipi pol priseljencev,ki še himne ne znajo (chan,khedira,Rudigher)
Dloading
27. 03. 2016 10.13
+7
Mungos2
27. 03. 2016 10.40
+7
Handanovic in Novakovic nočeta peti slovenske himne !
Jaka105
27. 03. 2016 10.42
+5
Haha črnce imajo praktično že vsi samo mi še ne.
Armonia
27. 03. 2016 10.45
+5
BayernGomez
27. 03. 2016 11.15
+0
walter2 in kakp veš da jo ne znajo? če jo ne pojejo še ne pomeni da je ne znajo