Nogomet

VIDEO: Prvaki z odliko v Novem mestu, Goričani še upajo

Novo mesto, 23. 05. 2015 19.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Nogometaši Maribora so v 35. krogu v gosteh premagali Krko s 3:1. Mariborčani so že pretekli teden odpirali šampanjce ter po zmagoslavju nad Domžalčani predčasno slavili svoj 13. naslov državnih prvakov, v dolenjski prestolnici pa so rutinirano opravili svoje delo in dosegli 24. zmago v sezoni.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Domžale - Radomlje
    03:39
    Vrhunci tekme Domžale - Radomlje
  • Vrhunci tekme Luka Koper - Rudar
    03:31
    Vrhunci tekme Luka Koper - Rudar
  • Vrhunci tekme Krka - Maribor
    03:40
    Vrhunci tekme Krka - Maribor
  • Vrhunci tekme Celje - Gorica
    03:05
    Vrhunci tekme Celje - Gorica
  • Vrhunci tekme Zavrč - Olimpija
    02:11
    Vrhunci tekme Zavrč - Olimpija

Novomeščani so se pretekli konec tedna prvič vrnili iz Kopra z zmago, ki jim je skorajda že zagotovila obstanek med najboljšimi. Farmacevti morajo osmo mesto potrditi le še z eno samo prvenstveno točko, proti Mariborčanom pa je navkljub zavidljivi formi - v zadnjih štirih tekmah so nanizali kar štiri zaporedne zmage, kar se jim na prvoligaški sceni še ni zgodilo - niso osvojili. Izbranci gostujočega trenerja Anteja Šimundže so v Novem mestu postopoma dvigovali ritem igre. V prvi polovici uvodnega polčasa so prikazali dokaj "rezervirano" predstavo, v drugi pa so nekoliko bolj odločno pohodili stopalko za plin in dosegli dva gola.

Damjan Bohar
Damjan Bohar FOTO: Damjan Žibert

Najprej je domačo obrambo prelisičil Izraelec Sintayehu Sallalich, ki je sprva nameraval predložek Damjana Boharja z desne strani podati v sredino, a se je žoga odbila do njega, z močnim udarcem po tleh v levi spodnji kot pa je nato ukanil domačega vratarja Miodraga Mitrovića. V sami končnici prvega polčasa so si nogometaši iz štajerske prestolnice znova skočili v objem, za to je poskrbel Francoz Jean Philippe Mendy, ki je lepo izkoristil dvojno podajo s Sallalichom in povišal na 2:0. V drugem polčasu je ritem igre zavoljo težkega in razmočenega igrišča nekoliko padel. Mariborčani so se zadovoljili z vodstvom, varovanci domačega trenerja Andreja Kastrevca pa niso našli pravih poti do gola gostov. V 73. minuti so Mariborčani izpeljali silovit nasprotni napad, a je Nikola Žižić v zadnjem trenutku onemogočil Luko Zahovića, le minuto kasneje pa se je po strelu Luke Kastrevca izkazal nekdanji vratar novomeške, zdaj pa mariborske ekipe Matko Obradović. V 83. minuti je Sallalich z mojstrskimi preigravanji povsem premešal domačo obrambo in z natančnim strelom povišal na 3:0, le dve minuti kasneje pa je domači rezervist Favour Aniekan znižal na 1:3, potem ko je z volejem s sedmih metrov premagal nemočnega Obradovića.

Celjani tokrat "praznih pušk"

Celjani so po bolečem porazu v finalu pokala tokrat doživeli nov udarec še proti Gorici. A ta nima takšnih posledic, saj so si izbranci Simona Rožmana, ta je danes priložnost ponudil kar nekaj mladeničem, Benjamina Verbiča pa pred odhodom v Koebenhavn razrešil nadaljnjih obveznosti, že zagotovili nastop v evropskih tekmovanjih. Na drugi strani pa Novogoričani še naprej upajo, da bodo prišli do osmega mesta, ki bi jih rešilo dodatnih kvalifikacij. Z dobro igro so danes prevladali v Celju, hkrati pa je izgubila tudi trenutno osmouvrščena Krka. Za osmo mesto morajo Primorci v zadnjem krogu ugnati Zavrč, Krka pa izgubiti v gosteh proti Radomljam. Novogoričani so tokrat prvi zagrozili prek Dejana Žigona in Amedeja Vetriha, ki sta bila malce premalo natančna, povedli pa so v 14. minuti, ko je z glavo zadel Marshall Mfon Johnson po podaji z desne strani. Sledila sta nevarna napada Celjanov, v 20. minuti je za malo zgrešil Jiri Jeslinek, Ivan Lendrić pa je dve minuti pozneje zadel vratnico s petih metrov. Po še nekaj poskusih na obeh straneh so gosti podvojili prednost v 34. minuti, ko je Blessing Eleke z glavo v mrežo pospravil odbito žogo po strelu Amela Džuzdanovića.

Novogoričani lahko še verjamejo v obstanek.
Novogoričani lahko še verjamejo v obstanek. FOTO: Damjan Žibert

Ekipi sta tudi v drugi polčas šli odločno in z željo po zadetku. Prvi so resno zagrozili Novogoričani prek Johnsona, ki je z 20 metrov namučil debitanta Metoda Jurharja. V 62. minuti so bili blizu gola tudi domači, ko je z desne strani kazenskega prostora sprožil Sunny Omoregie, toda bil malce premalo natančen. V 75. minuti pa je Marko Klemenčič zakrivil najstrožjo kazen s prekrškom nad Žigonom. To je uspešno izvedel Vetrih. S tem je bila tekma dokončno odločena. Ekipi sta kljub temu prišli še do nekaj strelov, a je ostalo pri zanesljivi zmago gostov.

Sosedski derbi gladko dobili Domžalčani

Domžalčani so si s pričakovano zmago proti sosedom iz Radomelj zagotovili nastopanje v evropskih tekmovanjih, hkrati pa so to možnost dokončno zaprli Ljubljančanom. Izbranci Luke Elsnerja, ki so bodoče drugoligaše Radomljane premagali še četrtič v sezoni, so bolj ali manj vso tekmo prevladovali in ohranili nedosegljive štiri točke prednosti pred Olimpijo. Svoj položaj na lestvici lahko do konca prvenstva še malce izboljšajo, saj imajo možnost za drugo mesto. Za Celjani namreč zaostajajo za dve točki.

Zmajem "pirova" zmaga proti Zavrču

Zeleno-beli, ki so prvič igrali pod vodstvom nekdanjega reprezentanta Aleksandra Radosavljevića, so prišli v Zavrč z namero, da še četrtič v sezoni premagajo haloško ekipo. Zmaga je bila namreč edina, ki bi jim dajala upanje za končno tretje mesto na lestvici in igranje v evropskih tekmovanjih. Čeprav se v Ljubljano vračajo s polnim izkupičkom, pa jim je veselje pokvarila vest iz Domžal. Prav te so namreč tudi zmagale in dokončno zaprle pot Olimpiji do želene Evrope.

Andraž Šporar
Andraž Šporar FOTO: Damjan Žibert

V prvem polčasu so v prve pol ure več zaključnih strelov sprožili pri Olimpiji, a so bili vsi po vrsti preslabi za vodilni zadetek. Domači so resno ogrozili Darka Brljaka, ki je moral nekaj minut zatem z igrišča zaradi poškodbe, v 32. minuti po poskusu Dejana Polića, povedli pa so ob koncu polčasa, ko je po podaji Dorisa Kelenca z diagonalnim strelom po tleh zadel Tomislav Kiš. V drugem polčasu je najprej v 55. minuti dlani Marka Pridigarja ogrel Andraž Šporar, Ljubljančani pa so povedli minuto pozneje, ko je s strelom z glavo izenačil Nemanja Mitrović po podaji Roka Baskere. V 72. in 75. minuti so imeli domačini lepi priložnosti za novo vodstvo, a se je po poskusih Tonija Datkovića in Sanina Muminovića izkazal Aleksander Šeliga. Tik pred koncem tekme pa je do zmage prišla Olimpija. Nekdanji Zavrčan Josip Golubar je z desne strani podal do Mirana Burgića, ki je žogo s prsmi oddal do Andraža Šporarja, ta pa je natančno meril z roba kazenskega prostora.

Koprčani so očitno dolgo slavili pokalni naslov

Koprčani, ki jim je sezono rešila sredina zmaga v pokalnem tekmovanju, bodo konec tega prvenstva hitro pozabili. Doživeli so namreč še peti zaporedni poraz, tokrat so jih nadigrali Velenjčani, ki bodo tako kot Koprčani sezono končali v spodnji polovici lestvice.

Izidi, 35. krog:
Luka Koper - Rudar 0:3 (0:1)
Domžale - Kalcer Radomlje 4:0 (1:0)
Celje - Gorica 0:3 (0:2)
Krka - Maribor 1:3 (0:2)
Zavrč - Olimpija 1:2 (1:0)

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mungos2
24. 05. 2015 11.46
+5
Bravo Domžale !! Zaslužili ste si Evropo !! Vendar vsaj s požrtvovalnostjo in rezultati zastopajte Slovenijo !! Dajmo Domžale !!!!!
štajerc55
24. 05. 2015 16.41
+2
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
skydrol7
23. 05. 2015 21.40
-3
bravo Krka !!!!
veselinko123
23. 05. 2015 21.04
+11
Maribor sampijon!!!!!!en klub ena cast!!!!!ljubav majkemi!!!!!gremo drug let spet u ligo sampijonov pa da une nk banana bezigrad05 toteki nabijem na k ka so eni magijci!!!!!!VISCA MARIBOR UBER ALES HAHAAHHA
JanZiska
23. 05. 2015 20.49
-2
Celjani so mladi in ne vedo, da ko prodaš eno tekmo gre vse v nič. Celo sezono so garali za lep napredek, na kocu pa vse sesuli s ene prodajo tekme. Navijači bomo to znali ceniti, se je videlo danes po praznih sedežih na stadionu.
PVSK
23. 05. 2015 19.56
+17
Santi Viola!!!
lenoritis86
23. 05. 2015 19.49
+21
sedaj pa vabljeni na koncert v stožice:sinan sakič in južni vetar s predskupino helena blagne in dunajski dečki z novim albumom: jurčku bomo pomagali.karte v predprodaji na petrolovih prodajnih mestih, ob vstopu v dvorano dobite 1kg banan zastonj.
Green Bee
23. 05. 2015 19.46
+13
šmajser1
23. 05. 2015 19.32
+12
EN KLUB ENA CAST!!!MARIBOR SAMPION!!!

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.