Nogomet

Senzacija v nogometu odpade!

Doha, 31. 01. 2015 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem, ko so se katarski rokometaši povzpeli med najboljše reprezentance na zemeljski obli, se mnogi že sprašujejo, če se lahko podobna senzacija ponovi v nogometu. Leta 2022 bo namreč v Dohi na sporedu svetovno nogometno prvenstvo. A skrb je najverjetneje odveč.

Gostiti svetovno nogometno prvenstvo še ne pomeni, da je pot do naslova najboljše reprezentance na zemeljski obli olajšana. To so nenazadnje občutili Brazilci, ki pred domačimi gledalci, niso našli poti do finala, kaj šele do naslova svetovnega prvaka. Južnoafriška republika je denimo s tremi porazi izpadla že po skupinskem delu turnirja.

Brezglavo katarsko nakupovanje zvezdnikov ni mogoče.
Brezglavo katarsko nakupovanje zvezdnikov ni mogoče. FOTO: Reuters

Za nameček pa tudi pravilih Medonarodne nogometne zveze, v nogometu ne moreš početi stvari, ki jih lahko počneš v rokometu. Menjaš reprezentance praktično, kot po tekočem traku. Katarci so sicer že imeli nekaj ponesrečenih poizkusov naturalizacije kakovostnih igralcev, a ni šlo.

Ailton je bil želja
Katarci so poizkušali nogometno reprezentanco graditi, kot so sestavili rokometno, a brez uspeha. Trudili so se kupovati pri nogometnih velesilah, iskati nogometaše, ki v izbrani vrsti niso dočakali prave priložnosti. Eden takšnih je bil tudi Ailton, pridružila sta se mu še dva obetavna Brazilca, a FIFA je ob poiskusu njihove naturalizacije prižgala rdečo luč. Sprejeli so pravilo, da mora nogometaš najmanj dve leti živeti v državi in imeti sorodstveno vez znotraj države.

Odstopili od takšnega modela
Katarci so od poti, ki so jo ubrali v rokometu, že odstopili, saj je njihova izbrana vrsta v popolnosti sestavljena s športnikov arabskega sveta, ki so neuspeh doživeli na letošnjem Azijskem pokalu. S tremi porazi so se hitro poslovili od turnirja. So pa sklenili, da bodo nogometno pomembni z drugačnim receptom. Vložili so denar v velikane svetovnega nogometa, kot je denimo Barcelona, Paris Saint Germain, sredstva pa so vložili tudi v akademijo namenjeno mladim nogometašem imenovano Aspire. Do leta 2022 naj bi sestavili spoštovanja vredno reprezentanco, a le v primeru, da bodo dolgo igrali v Katarju. Zaenkrat naj bi se izkazalo nekaj Brazilcev in Argentincev, a še zdaleč ne gre za športnike s katerimi bi se morale obremenjevati najmočnejše reprezentance na svetu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

edoz.
01. 02. 2015 14.03
+6
Enostavno jim ne verjamem,da bo vse čisto!
Carrasco
01. 02. 2015 09.53
+3
kljub dokazani korupcij iprvenstvo bo.. Tako so si po svoje svet naredili voditelji tega sveta in tako se države borijo proti korupciji in izkoriščanju ljudi! Bravo Blatter FIFA pralnica evra!
mikmik 2
01. 02. 2015 09.16
+2
Ja pokličiite jih, pa jih vprašte če vam scenarij v naprej pošljejo, saj je ze napisan!
R0ss0
31. 01. 2015 18.43
+6
Mah sej tud ko je v Koreji bilo SP je Južna Koreja prek sodnikov do mislim da četrfinala prišla......
AscencxC69
31. 01. 2015 18.00
+9
Denar, denar in še enkrat denar...
fihner
31. 01. 2015 18.06
+7
Ni vse v denarju nekaj je še v zlatu in nafti.............