Nogomet

Derbi sezone kot partija šaha: Zaza in Juve matirala Napoli v 88. minuti, Birsa zadel drugič zapored

Torino, Verona, 13. 02. 2016 19.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Juventus je dobil derbi sezone in se z golom rezervista Simoneja Zaze prek Napolija vrnil na vrh Serie A po skoraj devetih mesecih (1:0). Valter Birsa je po več letih zadel na dveh zaporednih ligaških tekmah, Chievu pa je z Boštjanom Cesarjem tokrat pomagal do remija proti Sassuolu (1:1).

Kalidou Koulibaly je dobro pazil na Paula Pogbaja in ostale Torinčane, ki pa vseeno niso razočarali domačih navijačev.
Kalidou Koulibaly je dobro pazil na Paula Pogbaja in ostale Torinčane, ki pa vseeno niso razočarali domačih navijačev. FOTO: AP

Težko pričakovano tekmo na Juventusovem stadionu je Massimiliano Allegri sredi rekordnega niza 14 zmag začel tudi z nemškim vezistom Samijem Khediro, ki je po hitri ozdravitvi dobil nalogo pokvariti Napolijeve načrte na sredini igrišča in ustaviti južnjaški naskok na nepričakovan Scudetto. Brez Giorgia Chiellinija je morala obramba državnih prvakov, tokrat sestavljena iz štirih branilcev, ustavljati štiriperesno neapeljsko deteljico z Gonzalom Higuainom v njenem osrčju, medtem ko se je napad obeh ekip tudi s Josejem Callejonom na eni in Alvarom Morato na drugi strani kar šibil od nekdanjih članov madridskega Reala. Gostje, tokrat v rdečem, so od prve minute pritisnili in Torinčani so na videz brez ugovorov prepustili pobudo, medtem ko so navijači čakali na prvo pravo priložnost, a je v prvih 20 minutah razen poskusov z razdalje Juana Cuadrada in Paula Pogbaja (prosti strel) niso dočakali. Deset minut pred koncem slabega polčasa pa bi Napoli kmalu udaril - najprej je pred Higuainom v zadnjem hipu predložek s strani preusmeril Leonardo Bonucci, ko je imel Argentinec že nastavljeno glavo za verjetno smrtonosen strel, po kotu, ki je sledil, pa je strel Raula Albiola z nekaj metrov ubranil Gianluigi Buffon. Španec je prek vrat poslal tudi odbitek s sicer veliko težjega položaja.

Drugi polčas se je začel s podobno energijo kot prvi in prodoru Lorenza Insigneja skorajda do Buffona, ki je žogo po strelu z nemogočega položaja odbil, je sledil divji strel Patrica Evraja prek vrat po neprepričljivem izbijanju predložka obrambe Napolija. Allegri je bil po le nekaj minutah nadaljevanja prisiljen iz igre potegniti očitno načetega Bonuccija, ki ga je zamenjal stari znanec gostujočega trenerja Maurizia Sarrija, njegov nekdanji varovanec Daniele Rugani. Allegri je izgubil potrpljenje tudi z Morato, ki ga je na zelenici za zadnjih 33 minut nadomestil Simone Zaza. Tudi Paulo Dybala se ni preveč zabaval ob pozorni južnjaški obrambi, toda Pogba mu je v 63. minuti pripravil strel z levico znotraj kazenskega prostora, toda žoga je po strelu Argentinca švignila čez prečko. Dries Mertens je bil za zadnjih 15 minut odgovor gostujoče klopi, kamor se je usedel Insigne. Dih navijačev je v Torinu zastal v 80. minuti, ko je z razdalje meril Marek Hamšik, Buffon pa je njegov strel, ki je končal le kakšen meter nad prečko, zgolj pospremil s pogledom. Pogba je v 85. minuti krenil v izjemen prodor z roba lastnega kazenskega prostora, ki pa ga je zaključil s strelom v blok. A prav blok je tri minute kasneje prevaral gostujočega vratarja Pepeja Reino, ki je zamahnil v prazno po preusmerjenem strelu Zaze z roba kazenskega prostora, žoga pa je ob deliriju na tribunah končala v mreži za zmago. Ogrevanje na obračun sezone je bilo dolgo časa v znamenju delegiranja sodnika Nicole Rizzolija, ki je nato utrpel poškodbo, v soboto zvečer pa ga je nadomeščal Daniele Orsato. Toda 40-letnik iz Vicenze je bil na srečo neviden, medijski zapisi po tekmi pa se bodo lahko povsem osredotočili na igro oziroma pomanjkanje le-te.

Patrice Evra "lovi" strelca zmagovitega zadetka.
Patrice Evra "lovi" strelca zmagovitega zadetka. FOTO: AP

Valter Birsa dveh zaporednih zadetkov na dveh zaporednih ligaških tekmah ni zabil vse od časov v francoski ligi, kjer je nekoč branil barve Sochauxa in Auxerreja. Okoli osem let kasneje mu je podvig uspel na domači tekmi s Chievom, ki je na tekmi 25. kroga gostil Sassuolo. Črno-zeleni so sredi niza šestih tekem brez zmage prišli v Verono in Birsa, ki je tekmo začel skupaj z rojakom Boštjanom Cesarjem, je na položaju za napadalcema skrbel za najnevarnejše akcije letečih osličkov. Antonio Floro Flores ni izkoristil podaje Primorca v 21. minuti, toda rumeno-modri so se vseeno hitro veselili. Cesar je bil v skoku v kazenskem prosoru, kjer je Luco Rigonija z divjim štartom nato pokosil Federico Peluso. Birsa je tako kot v prejšnjem krogu prevzel odgovornost v svoje noge in prevaral vratarja s strelom v drugi kot za 1:0. Toda Nicola Sansone je že v naslednji akciji utišal veronski stadion s prekrasnim zadetkom z roba kazenskega prostora, 1:1 pa je bil tudi končni izid polčasa. Nadaljevanje ni prineslo veliko dobrega za Birso, ki je imel težave po dobri uri igre in moral z zelenice v 69. minuti. Chievo je s točko pred nedeljskimi tekmami ubranil deseto mesto, Sassuolo pa mu na osmem mestu še naprej beži za štiri točke.

Izidi 25. kroga: 

Juventus ‒ SSC Napoli 1:0 (0:0)
Zaza 88.

ChievoVerona ‒ Sassuolo 1:1 (1:1)
Birsa 29./11-m; Sansone 30.
Boštjan Cesar je odigral celo tekmo, Valter Birsa (oba Chievo) pa je igral do 69. minute.

Empoli ‒ Frosinone 1:2

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

realno 1
14. 02. 2016 18.57
-1
remi bi bil bolj realen...
Symbolic
14. 02. 2016 12.43
+4
Pravi derbi... vsak centimeter igrišča je bil pomemben! Tokrat je avtor članka s tistim "kot partija šaha" najdo zelo lepo prispodobo... Zdaj pa čakamo na Arsenal-Leicester ...
CURVANORD Zanetti
14. 02. 2016 14.12
Tezka bo sedaj ko je padel rdeci karton upam da zdrzijo do konca
Trend01
14. 02. 2016 11.11
+4
Huda tekma. Fizična. Agresivna, a vse v mejah. Več takšnih. Včeraj je Pogba pokazal svojo vrednost. Zelo dobra tekma. Vsa čast.
Iniesta
14. 02. 2016 13.56
-1
realno 1
14. 02. 2016 18.57