Nogomet

Vse je odprto tudi v Serie A: Fiorentina usodna za Juventus, Iličić zapravil priložnost za še višjo zmago

Firence, 15. 01. 2017 22.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nogometaši Fiorentine so razveselili kolege iz taborov AS Rome in Napolija ter na domači zelenici ustavili prvaka Juventus (2:1). Vijoličasti, za katere je Josip Iličić odigral zadnje minute, so z zadetkoma Nikole Kalinića in Federica Chiese že vodili z 2:0, a so se morali za zmago do konca tekme, ko bi lahko zadel tudi Ilićić, še kako potruditi.

Handanović (v sredini) je bil nemočen ob strelu Pellissierja z neposredne bližine.
Handanović (v sredini) je bil nemočen ob strelu Pellissierja z neposredne bližine. FOTO: AP

Fiorentina je z zmago nad Juventusom na domačem stadionu Artemia Franchija popestrila italijansko Serie A (2:1). Stara dama, ki lovi rekordni šesti zaporedni naslov, pred približevanjem obračunov v Ligi prvakov nevarno popušča, vijoličasti pa so slavili z zadetkoma Nikole Kalinića in Federica Chiese. Hrvaški napadalec je po tednu špekulacij o domnevni milijonski selitvi na Kitajsko zadel v prvem polčasu, po zadetku nekdanjega člana Hajduka pa se je med "strelci" znašel še bivši član velikega tekmeca Dinama Milan Badelj, ki je z lepo podajo ob sicer rahli pomoči Chiese pomagal ukaniti Gianluigija Buffona za lepo prednost. Juventus se je sicer hitro vrnil v igro z zadetkom Gonzala Higuaina, a belo-črnim ni uspelo izvleči točke, nov žebelj v njihovo krsto bi lahko v eni zadnjih akcij na tekmi zabil slovenski rezervist Josip Iličić, a se Kranjčan pred Buffonom ni najbolje znašel. Juventus zdaj le za točko vodi pred Romo, a ima še tekmo v dobrem. Firenčani so bili nagrajeni za uvodni pritisk, Matias Vecino je sicer že v deveti minuti zastreljal lepo priložnost po negotovem posredovanju gostujoče zadnje vrste, po katerem je prodrl s strani in nato meril visoko prek vrat. Prvi dvoboj s Kalinićem je Buffon dobil, Chiesa pa ga je s strelom po tleh z desne prav tako preizkusil. Vecino je mimo vrat poslal še eno priložnost in zdelo se je, da bodo domači kmalu kaznovani, sploh ko je Kalinič neuspešno zahteval najstrožjo kazen po domnevnem prekršku.

Toda zaželeni Hrvat je kmalu proslavljal, po dolgi žogi je okroglo usnje v prostor svojemu kolegu iz napada poslal domači biser Federico Bernardeschi, Kalinić pa je s težkega položaja natančno meril skozi roke izkušenega Buffona. Razen voleja Alexa Sandra in strela prek vrat Giorgia Chiellinija Fiorentina večjih težav z gosti ni imela, vse do priložnosti starega znanca Juana Cuadrada, ki bi ob povratku v Toskano kmalu prispeval asistenco, a njegova "srečno ponesrečena" podaja Higuainu ni prinesla zadetka. Argentinčev strel je Maximiliana Olivero sicer zadel v roko, toda omenjeni nogometaš je strel lani najboljšega strelca Serie A blokiral povsem nevede in sodniki so najbrž pravilno pustili igro. Kalinić bi lahko v drugem polčasu hitro podvojil prednost domačih po podaji Chiese, a je bil Buffon hitrejši. Chiesa je nato v 54. minuti popravil Kalinićevo napako in po krasni podaji Badlja skozi obrambo Juventusa v skoku ravno toliko preusmeril žogo, da je ta ušla ob vratnico in v mrežo Buffonu. Higuain je nato malce srečno znižal izid že v enem naslednjih napadov, ko se mu je v noge odbila podaja s strani Stefana Sturara. Vratar Ciprian Tatarusanu je Higuainu preprečil veselje po strelu z glavo v zadnjih desetih minutah, branilci vijoličastih pa so nekako uspeli izbiti po hudi gneči pred vrati in Fiorentina se je ubranila. Tudi strel Paula Dybale
ni preizkusil Tatarusanuja, zapravljena priložnost Iličića v izdihljajih obračuna pa se ni maščevala Violi. Toskanci so se dvignili do osmega mesta, kjer imajo zajetnih pet točk zaostanka za Atalanto.

Hamšik bo po vsej verjetnosti že v tej sezoni presegel tudi legendarnega Maradono.
Hamšik bo po vsej verjetnosti že v tej sezoni presegel tudi legendarnega Maradono. FOTO: Damjan Žibert

Marek Hamšik se je ob zmagi Napolija nad Pescaro (3:1) še dodatno približal mitskemu Diegu Armandu Maradoni in s 113. golom v sinjemodrem dresu v nedeljo ohranil južnjake v lovu na vodilni moštvi Serie A. Neapeljčani proti dobro organiziranemu obalnemu moštvu niso imeli veliko od igre, toda kmalu po začetku drugega polčasa je Lorenzo Tonelli strl odpor delfinov. Hamšik je nato prekrasno zaključil lepo moštveno akcijo in podajo Piotra Zielinskega spremenil v hitrih 2:0, vroči Dries Mertens pa je odločil tekmo že pred častnim zadetkom gostov v režiji Gianluce Caprarija z enajstih metrov. Roma je med lovljenjem Juventusa prav tako opravila svoj del naloge na popoldanski tekmi v Vidmu (1:0), kjer se je proti videmskim belo-črnim torinskim belo-črnim približala na vsega točko zaostanka. Rimljani so že četrtič zapored slavili z minimalnim rezultatom, Radja Nainggolan je tokrat prispeval edini zadetek v 12. minuti, ko je z volejem izkoristil podajo Kevin Strootmana. Pravo malo blamažo si je privoščil bosansko-hercegovski zvezdnik Rome Edin Džeko, ki je šest minut kasneje katastrofalno izvedel najstrožjo kazen po igranju z roko Marca Davideja Faraonija. Po strelu v zadnje vrste tribune se Džeko ni izkazal niti v nadaljevanju, ko je z glavo zapravil lepo priložnost za mirnejši zaključek tekme. Jasmin Kurtić je z navdušujočo Atalanto povedel tudi na gostovanju pri Laziu, a so Rimljani uprizorili preobrat in ostali le točko za Napolijem (2:1), obema milanskima kluboma pa so laziali pobegnili na štiri točke naskoka. Sergej Milinković-Savić je tik pred polčasom z glavo izničil prednost Bergamčanov, potem ko je Andrea Petagna poskrbel za njihovo vodstvo v 21. minuti. Ciro Immobile je nato izvedel zmagovito najstrožjo kazen, ki jo je tudi sam priboril po prekršku nekdanjega člana Lazia Etrita Berishe.

Valter Birsa je na večernem obračunu ob povratku na nekdaj domači San Siro iz kota podal za vodilni zadetek Chieva, zadel je izkušeni Sergio Pellissier, Inter pa je v zaključku tekme slednjo obrnil na glavo za pomembno zmago (3:1). Mauro Icardi je začel preobrat v 69. minuti, specialist za zadetke v zadnjih minutah Ivan Perišić pa je črno-modrim prinesel zmago, ki jo je v enem zadnjih napadov potrdil Eder. Kapetan slovenske reprezentance Boštjan Cesar je poraz letečih osličkov pospremil s klopi, medtem ko je v domači vrsti celoten obračun odigral nekdanji reprezentant Samir Handanović.

Izidi 20. kroga Serie A:

Fiorentina ‒ Juventus 2:1 (1:0)
Kalinić 37., Badelj 55.; Higuain 58. 
Josip Iličić (Fiorentina) je igral od 85. minute.

Lazio ‒ Atalanta 2:1 (1:1)
Milinković-Savić 45., Immobile 68./11-m; Petagna 21.
Jasmin Kurtić (Atalanta) je igral do 74. minute.

Napoli ‒ Pescara 3:1 (0:0)
Tonelli 47., Hamšik 50., Mertens 86.; Caprari 90./11-m

Sassuolo ‒ Palermo 4:1 (2:1)
Matri 15., 66., Ragusa 24., Politano 83.; Quaison 9. 
Siniše Anđelkovića (Palermo) ni bilo v ekipi.

Udinese ‒ AS Roma 0:1 (0:1)
Nainggolan 12.
Edin Džeko (Roma) je v 18. minuti zapravil enajstmetrovko.

Internazionale Milano ‒ ChievoVerona 3:1 (0:1)
Icardi 69., Perišić 86., Eder 90.; Pellissier 34.
Samir Handanović (Inter) je odigral celo tekmo, Valter Birsa je igral do 46. minute, Boštjan Cesar (oba Chievo) je bil na klopi.

Cagliari ‒ Genoa 4:1
Sampdoria ‒ Empoli 0:0
Crotone ‒ Bologna 0:1

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.