Nogomet

Iličić zapravil enajstmetrovko v Rimu, Anđelković s Palermom slavil na nori tekmi, drugi zaporedni strelski 'šov' Mertensa

Neapelj, 18. 12. 2016 18.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Izjemna forma belgijskega napadalca Driesa Mertensa je Napoliju prinesla novo visoko zmago. Tokrat so južnjaki na domačem San Paolu zabili "petardo" Torinu, kar štirikrat je mrežo gostov zatresel Mertens in ponovil dosežek Pietra Anastasija iz leta 1974.

Dries Mertens (na fotografiji) igra v izjemni formi.
Dries Mertens (na fotografiji) igra v izjemni formi. FOTO: AP

Driesa Mertensa so lahko slovenski ljubitelji nogometa že pred dobrimi petimi leti spoznali v živo, ko je takrat še kot član PSV Eindhovna, kjer je igral skupaj s Timom Matavžem, navduševal v dresu belgijske reprezentance na prijateljski tekmi v Stožicah. Slovenija je takrat iztržila remi (0:0) z ekipo, ki so ji vsi napovedovali pohod do zvezd. Mertens do te sezone ni izpolnil velikih pričakovanj, a v dresu Napolija je zdaj zablestel s kar sedmimi zadetki na dveh tekmah. Sinje modre v novem letu čakata tudi spektakularna obračuna osmine finala Lige prvakov z madridskim Realom, ko bo lahko Mertens spet opozoril nase. A kot že rečeno zaenkrat navdušuje "zgolj" v Serie A, kjer je Napoli v nedeljo slavil na nori tekmi, na kateri so lahko navijači pod Vezuvom videli kar osem zadetkov. Polovico je prispeval Mertens, ki po selitvi v konico napada igra izjemno in je kot prvi nogometaš v italijanskem prvenstvu od leta 1974 uspel na dveh zaporednih tekmah prispevati vsaj tri zadetke. Žrtev Neapeljčanov je bil Torino, angleški reprezentančni vratar Joe Hart pa je le nemočno spremljal "šov" Mertensa, ki mu je v drugem polčasu zabil tudi izjemen zadetek z lobom, čeprav posojeni član Manchester Cityja ni stal preveč izven vrat, a je bil strel Belgijca proti daljši vratnici vseeno odmerjen do potankosti.

Hat-trick je Mertens prispeval že na prejšnjem ligaškem obračunu s Cagliarijem (5:0), tokrat pa je svoj račun za nedeljsko popoldne odprl po podaji Joseja Callejona, natančno je nato meril še z enajstih metrov in z neposredne bližine. Kot že rečeno je bil njegov četrti zadetek prava mojstrovina, ki se bo še dolgo vrtela na vseh posnetkih vrhuncev iz najboljše lige na Apeninskem polotoku. Poleg Mertensa je za Napoli zadel še Vlad Chiriches, medtem ko je nekaj ponosa za granato v drugem polčasu rešil prvi strelec Andrea Belotti, trener Siniša Mihajlović je na koncu lahko "proslavljal" celo zelo znosen poraz, saj sta zadela še Luca Rossettini in Iago Falque. Mertens je s štirimi goli ponovil podvig Pietra Anastasija iz maja 1974, ki je v dresu Juventusa na dveh zaporednih ligaških tekmah zabil vsaj tri zadetke. Navijači Napolija so poleti seveda prebolevali selitev Gonzala Higuaina v Juventus, nato pa jih je "presekala" še poškodba njegovega naslednika Arkadiusza Milika, ki je izvrstno začel svojo epizodo v Neaplju, a se nato huje poškodoval. Trener Maurizio Sarri je zdaj rešitev v konici napada našel v Mertensu, ki je po hitrem postopku postal nezamenljiv člen poletnega moštva. Napoli je z zmago le še točko oddaljen od drugouvrščene Rome, ki je v soboto izgubila derbi z Juventusom (0:1).

Josip Iličić (na fotografiji) tokrat ni bil junak vijoličastih iz Toskane.
Josip Iličić (na fotografiji) tokrat ni bil junak vijoličastih iz Toskane. FOTO: Damjan Žibert

Na prvi nedeljski tekmi je Antonio Candreva z zadetkom kmalu po začetku drugega polčasa prinesel tretjo zaporedno ligaško zmago Interju, ki mu je po prihodu trenerja Stefana Piolija očitno steklo. Črno-modri so s Samirjem Handanovićem v vratih z minimalnih 1:0 ugnali Sassuolo na gostovanju, obračun pa so Milančani zaključili brez izključenega Felipeja Mela, ki je dobil drugi rumeni karton. Pescara, ki še vedno čaka na prvo zmago, je vnovič visoko izgubila, tokrat doma proti Bologni (0:3). Boštjan Cesar je ostal na klopi Chieva, ki je doma ugnal Sampdorio (2:1). Valter Birsa je obračun začel za obema napadalcema in Riccardo Meggiorini je po dolgi podaji poskrbel za vodstvo, ko se je izjemno znašel pred vratarjem, ki ga je skušal ustaviti na robu svojega kazenskega prostora, žogo pa je po preigravanju nato popeljal v prazna vrata. Sergio Pellissier je v 42. minuti povišal vodstvo rumeno-modrih z enajstih metrov,  gol Patrika Schicka pa je bil v zadnjih minutah le lepotni popravek.

Na večernih tekmah je v nedeljo Fiorentina zapravila priložnost, da bi na lestvici ujela Atalanto, potem ko so Bergamčani z Jasminom Kurtićem v soboto sicer na San Siru iztržili pozitivno točko proti AC Milanu (0:0). Vijoličasti so za dvig do šestega mesta potrebovali zmago nad Laziem na Olimpicu, kar seveda ni mačji kašelj. "Laziali" bi se s polnim kompletom točk izenačili s tretjim Napolijem in tako je na olimpijskem stadionu tudi bilo: sinjemodri so dobili polčas z goloma Baldeja Keitaja in Lucasa Biglie, ki je globoko v sodnikovem podaljšku zadel z enajstih metrov. Josip Iličić je nato na začetku drugega polčasa zapravil strel z bele točke, po sicer solidnem strelu v vratarjevo desno ga je izkušeni Federico Marchetti "prebral" in ohranil Lazievo prednost. Iličića je trener Paulo Sousa kmalu zamenjal in Mauro Zarate, ki je vstopil, je po vsega nekaj minutah na zelenici hitro zabil nekdanjemu klubu. A vijoličastim še enkrat ni uspelo zadeti, zmage in ohranitve visokega tretjega mesta so se veselili orli, ko je v 90. minuti zadel še Stefan Radu. Na drugi večerni tekmi Genoa z novima zadetkoma Giovannija "Cholita" Simeoneja ni uspela ugnati Palerma Siniše Anđelkovića, ki je s Sicilijanci proslavljal izjemno zmago (4:3). Gorenjec je odigral celoten obračun, ki je ponudil s številnimi zadetki, prvega je že v četrti minuti dosegel sin trenerja Atletica Diega Simeoneja Giovanni, ki si po hitrem postopku utrjuje imidž v italijanskem nogometu. Palermo je tik pred polčasom izenačil, Simeone pa je nato v drugem polčasu zadel še enkrat. Ko je zadel še Nikola Ninković, se je zdel obračun v Genovi odločen, toda Edoardo Goldaniga je poskrbel za napetih 20 minut. Tik pred začetkom sodnikovega podaljška je zadnja ekipa Serie A uspela izenačiti, s podajo se je izkazal prav Anđelković, nekdanji član Maribora je za 3:3 zaposlil mladega obrambnega kolega Andreo Rispolija, ki je morda tudi v prepovedanem položaju pred črto vrat preusmeril žogo v mrežo. V divjem zaključku tekme so rožnato-črni uspeli priti celo do velike zmage v boju za obstanek, po protinapadu je miren na robu kazenskega prostora ostal Aleksandar Trajkovski in zadel z natančnim strelom ob vratnico. Palermo se je dvignil z dna in izenačil z osemnajstim Crotonejem (oba 9 točk), od varnosti in Empolija pa južnjake še vedno loči velikih pet točk.

Izidi 17. kroga Serie A:

Genoa ‒ Palermo 3:4 (1:1)
Simeone 4., 57., Ninković 65.; Quaison 42., Goldaniga 69., Rispoli 88., Trajkovski 90.
RK: Perin 90./Genoa
Siniša Anđelković (Palermo) je odigral celo tekmo.

Lazio ‒ Fiorentina 3:1 (2:0)
Keita 23., Biglia 45., Radu 90.; Zarate 64.
Josip Iličić (Fiorentina) je igral do 59. minute.
Josip Iličić (Fiorentina) je v 48. minuti zapravil enajstmetrovko.

Napoli ‒ Torino 5:3 (3:0)
Mertens 13., 18./11-m, 22., 80., Chiriches 70.; Belotti 58., Rossettini 76., Falque 84./11-m

ChievoVerona ‒ Sampdoria 2:1 (2:0)
Meggiorini 10., Pellissier 42./11-m; Schick 90.
Valter Birsa je igral do 83. minute, Boštjan Cesar (oba Chievo) in Luka Krajnc (Sampdoria) sta bila na klopi.

Sassuolo ‒ Internazionale Milano 0:1 (0:1)
Candreva 48.
Samir Handanović (Inter) je odigral celo tekmo.

Juventus ‒ AS Roma 1:0 (1:0)
Higuain 14.

AC Milan ‒ Atalanta 0:0
Jasmin Kurtić (Atalanta) je igral do 65. minute.

Empoli ‒ Cagliari 2:0 (1:0)
Mchedlidze 8., 72.
Joao Pedro (Cagliari) je v 81. minuti zgrešil enajstmetrovko.

Udinese ‒ Crotone 2:0
Pescara ‒ Bologna 0:3

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CURVANORD Zanetti
19. 12. 2016 09.13
No ja vazne so tri tocke