Nogomet

FOTO in AVDIO: Koren: Smo razočarani, a ponosni

Port Elizabeth, 23. 06. 2010 14.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska nogometna reprezentanca je v tretjem krogu svetovnega prvenstva skupine C izgubila proti Angliji z 0:1 in se ni uvrstila v osmino finala, saj so na drugi tekmi ZDA v sodnikovem podaljšku premagale Alžirijo (1:0).

Varovanci Matjaža Keka si lahko brezpogojno uvrstitev v zaključne boje svetovnega prvenstva v Port Elizabethu zagotovijo z zmago. S tem bi ohranili prvo mesto v skupini C in bi se v nadaljnjem tekmovanju pomerili z drugouvrščeno reprezentanco skupine D. V drugi del bi se slovenska izbrana vrsta uvrstila tudi v primeru neodločenega izida in pa tudi poraza, vendar pod določenimi pogoji. Druga tekma skupine C med ZDA in Alžirijo bi se morala končati z neodločenim rezultatom. V primeru poraza Slovencev bi morali izgubiti z minimalno razliko, Alžirci pa bi morali na drugi tekmi doseči minimalno zmago, pri tem pa ne bi smeli doseči štirih zadetkov več kot slovenska reprezentanca.

Brez sprememb v udarni enajsterici, kar pomeni, da je tekmo začel tudi branilec Marko Šuler, ki se je lažje poškodoval na tekmi proti ZDA. Slovenija je začela zelo hrabro in že v uvodnih minutah pokazala, da šteje le uvrstitev v osmino finala. Že v sedmi minuti je s strelom od daleč dnevno formo angleškega vratarja Davida Jamesa preizkusil Valter Birsa. Po prekršku Aleksandra Radosavljeviča nad Wayneom Rooneyjem v 14. minuti je s prostega strela nevarno meril Frank Lampard, vendar se je z obrambo izkazal tudi Samir Handanovič. V 23. minuti pa šok. Po predložku Jamesa Milnerja v kazenski prostor slovenske izbrane vrste je v obrambi za nekaj korakov zamudil Šuler in Jermain Defoe je dosegel zlata vreden gol za Angleže. Tudi v drugem delu prvega polčasa se Anglija ni ustavila in silovito pritiskala. Priložnosti pred slovenskimi vrati so se vrstile kot po tekočem traku in le 'Sarmi' se lahko zahvalijo, da na odmor odhajajo le z golom zaostanka.

Tudi v nadaljevanju smo spremljali podobno sliko. Varovanci Fabia Capella so še naprej dominirali na igrišču, nogometaši v belih dresih pa svoje priložnosti iskali predvsem iz protinapadov. V 57. minuti se je po strelu z glavo Johna Terryja z izjemno obrambo še enkrat izkazal Handanović. Že v naslednjem napadu pa je zadetek Rooneyja preprečila vratnica. V 62. minuti je namesto Zlatana Ljubijankiča vstopil Zlatko Dedič. Slovenci so v nadaljevanju le strnili svoje vrste in odločneje zaigrali. V enem izmed napadov so trije različni slovenski nogometaši (Novakovič, Dedič, Birsa) poskusili s strelom proti vratom Otočanov, izenačenje pa je, bolj kot ne, preprečila sreča. V 79. minuti je Tim Matavž zamenjal Kirma. Igra se je nato le malce umirila in srečanje se je končalo z minimalnim porazom Slovenije z 0:1. Na drugi tekmi te skupine so Američani zadeli v sodnikovem podaljšku in si zagotovili mesto v nadaljnjem tekmovanju, Slovenija pa se častno in ponosno poslavlja od letošnjega mundiala.

Izjava Matjaža Keka: "Izredno ponosen in vesel sem, da sem v družbi takih fantov. Da smo naredili to, kar smo naredili. Šport je pač tak, da ti včasih da, včasih ti vzame. Razočaranje je neverjetno. Upam, da se bo to, kar smo v zadnjem času naredili, znalo ceniti in spoštovati. Še enkrat fantom vse čestitke in globok, globok poklon in veliko spoštovanje."

Robert Koren: "Kar koli pametnega je zdaj težko povedati. Razočarani smo, da se nismo uvrstili iz skupine naprej. Pred tekmo smo povedali, da je to naš cilj, ki ga zdaj nismo izpolnili. Kljub temu smo lahko ponosni na te štiri točke, naredili smo vse, da bi šli naprej, skozi skupino. Današnja tekma je bila izredno težka, pokazala se je kakovost Anglije, čeprav niso navdušili, vse bi se lahko razvilo tudi drugače. Z bogatimi izkušnjami so to tekmo dobili, nam pa je predvsem žal tekme z ZDA in današnje tekme med ZDA in Alžirijo. Smo razočarani, a smo ponosni na štiri točke, predvsem pa smo ponosni na to, da smo takšna klapa, kot smo, da smo združili to Slovenijo in da spet vsi skupaj živimo za ta 'fuzbal'."

Zlatko Dedić: "Kot kaže, res nimamo sreče, težko mi je zdaj govoriti, ne najdem besed. Smo zelo razočarani, a moramo biti tudi zelo ponosni na to, kar smo naredili, saj je le malo manjkalo. Pri takšnih trenutkih ostaneš brez besed, manjkal nam je kanček sreče, a verjemite, v nogometu se vse vrne, zdaj imamo res velik kredit s srečo. V prihodnosti se nam bo to prav gotovo vrnilo in upamo, da se bomo še uvrščali na velika tekmovanja in še osrečili, še bolj kot zdaj, naše navijače."

Zlatan Ljubijankić: "Zaenkrat je manjše razočaranje zaradi tekme in rezultata, kakršen je bil na tekmi med ZDA in Alžirijo. Mislili smo, da se je končala z 0:0, potem pa dobili informacijo, da se je končala z 1:0. Tako samo zdaj vsi razočarani, ampak mislim, da bo po nekaj prespanih nočeh bolje, saj smo dosegli nekaj, kar še nobeni slovenski ekipi ni uspelo. Ob tem pa smo tudi Slovenijo predstavili v pozitivni luči."

Tim Matavž: "Slišali smo, da je izid na drugi tekmi med Alžirijo in ZDA 0:0. Tako smo bili skoraj prepričani, da bomo napredovali. Toda nato so Američani zabili gol ob koncu tekme in to nas je potrlo. Razočaranje je, kot bi se vse zarotilo proti nam. Ampak kaj hočemo. V drugem polčasu smo imeli dve tri lepe priložnosti, ampak nismo zadeli. Tudi to se zgodi."

Fabio Capello, selektor Anglije: "Ta tekma je bila za nas zelo pomembna. Zmagati smo morali in tudi smo. Videl sem, da se je v ekipo vrnil pravi borbeni duh. Predstava naše ekipe je bila zelo dobra, priigrali smo si veliko priložnosti, ampak ker nismo zadeli, je bilo napeto vse do konca. Slovenija je igrala dobro tekmo, toda vem, kako je, če igraš na točko. Takrat ne igraš tako, kot če igraš na zmago."

Izida:

Slovenija – Anglija 0:1 (0:1)
Defoe 23.

ZDA – Alžirija 1:0 (0:0)
Donovan 90+

Lestvica:

ZDA *             3 1 2 0 4:3 5
ANGLIJA *     3 1 2 0 2:1 5
SLOVENIJA  3 1 1 1 3:3 4
ALŽIRIJA       3 0 1 2 0:2 1

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

abcmama
25. 06. 2010 12.36
a ne 20 minut čez 8? O.o
abcmama
25. 06. 2010 12.25
a ni rečeno da pridejo 20 čez 8? O.o
provideus
25. 06. 2010 10.25
Koren-mi to vemo in stojimo za vami- BRAVO JUNAKI! 208664- JUTRI BODO NAŠI DEČKI DOMA,NEKAJ MINUT PRED POL OSMO ZJUTRAJ PRISTANEJO NA BRNIŠKEM LETALIŠČU!
Igor__Zmaj
25. 06. 2010 10.20
Če bi na Yout.ubu uvedl tok posiljene reklame, lahko kr ugasnejo server.Slovenčki se pa pustimo šopat. Uživajte v 30 sekund reklam pred in po 15 sekundnih spotih :)
antitrust08
25. 06. 2010 00.17
-1
Me prav zanima, kako bodo v drugih državah pričakali izpadle reprezentance. Evo, vidte to je tist kar nas dela posebne: čeprav smo spušili, bo ob prihodu spet odmevalo KDOR NE SKAČE NI SLOVENC, NAJBOLJŠI SMO, SRCE SO PUSTILI NA IGRIŠČU, blablabla! Zato se pa našim ni treba matrat, zmagajo al zgubijo fešta je v vsakem primeru :)
Chaparral M
24. 06. 2010 15.52
Ej Korenček, govoril si "SRCE NA IGRIŠČU", poglej si posnetek Terrya, kako rije z glavo po tleh.....vsak komentar je odveč
kori.kori
24. 06. 2010 13.11
Fatje glavo gor nise treba sramovat .........bili ste enotni in samozavestni za slovenijo je to že uspeh da smo bili na Svetov Nogometnem trunirju, tisti ki pa pišete Proti slovenskemu nogometu vas je pa treba izseliti iz Države
208664
24. 06. 2010 12.54
kdaj pa se vrnejo?
kiosk
24. 06. 2010 12.45
za use un k vs zanima kdaj je sprejem..v soboto ob 8:20
ROCATANSKY
24. 06. 2010 12.24
Koren in Novaković se morata vprašati za koga sta sploh igrala. Pa nista edina ki sta pomagala kupiti predčasno vozovnico domov.
sauber
24. 06. 2010 11.53
Na kaj pa so tako ponosni? Ali mogoče na to, da so premagali eno mizerno Alžirijo?
rambek
24. 06. 2010 10.22
VEČ TRENINGA VSE STE ZAPRAVILA HUDO JE DA JE NAJBOLJŠI IGRALEC VRATAR HAHAH sramota
dlna
24. 06. 2010 09.41
-1
Ja to je fuzbal. Vsi smo vedeli da je zmago proti angležem malo nerealno iskati(pa še tu smo meli šanse). Zafrknili smo se prozi angležem ampak ponovno ne sami. Folk je kar nekaj govoru kako smo kondicijsko padli a v 7 minutah smo dobli 3 rumene kartone v obrambni liniji in nismo mogli več tolko agresivno igrati kot smo zaradi GANSKEGA SUPER SODNIKA, američani so nas tepli kartone pa so dobivali slovenci Da pa nebi govorili o zakulisnem biznisu in milijardah evrov ki se pretakajo v ozadju. Slovenija je pač nasankala ker ni tržno zanimiva. škoda upam da bo na evropskem bolje in da tam nasekamo vse Glavo gor kaj je blo je je blo zaj pa puna para naprej gremo NAŠI
Rene Vidonja
24. 06. 2010 09.32
faconi v živo takih itak ne bi upal izjavit
faconi
24. 06. 2010 08.47
a ja ,.....dol padaaaaaaaaaa......
poetess
24. 06. 2010 08.43
faconi - počasi bo treba odrasti... toliko časa, pa "bodi tiho"!!!!!!!!!!!!!
135kmh
24. 06. 2010 08.42
Res je vse četitke golmanu, ta je pokazal iz kakšnega testa je.
faconi
24. 06. 2010 08.38
pa kaki prvaki samo ena zmaga in go home ,..to ni uspeh po vseh pravilih
Justiceiscoming81
24. 06. 2010 08.35
Bravo fantje, zame ste vseeno prvaki!
faconi
24. 06. 2010 08.33
ha ha ha ,....