Nogomet

FOTO in VIDEO: Mijatović predstavil novega selektorja, Kavčič za 24UR: Nisem nobena kopija

Predoslje, 04. 12. 2017 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.J./J.K.STA
Komentarji
101

Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na Brdu pri Kranju potrdil novega selektorja moške članske reprezentance. Po pričakovanjih je Srečka Katanca nasledil Tomaž Kavčič, ki je bil v minulem ciklusu del Katančevega strokovnega štaba. Skupaj s predsednikom NZS je Kavčič napovedal odločen boj za vozovnice prihajajočega evropskega prvenstva.

Več videovsebin
  • Novi selektor Tomaž Kavčič se predstavi
    03:30
    Novi selektor Tomaž Kavčič se predstavi
  • Predsednik NZS Radenko Mijatović o novem selektorju Tomažu Kavčiču
    00:39
    Predsednik NZS Radenko Mijatović o novem selektorju Tomažu Kavčiču
  • Iz 24UR: Pogovor z novim selektorjem Tomažem Kavčičem
    02:00
    Iz 24UR: Pogovor z novim selektorjem Tomažem Kavčičem
Kavčič bo v vlogi selektorja debitiral na marčevski prijateljski tekmi z Avstrijo v Celovcu. Marca bo slovenska izbrana vrsta najverjetneje igrala še s Črno goro.

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je že pred pričetkom novinarske konference v NNC Brdo potrdila, da bo novi selektor slovenske članske izbrane vrste Tomaž Kavčič. S tem se je končalo precej dolgo izbiranje naslednika Srečka Katanca, predsednik NZS Radenko Mijatović pa je v ponedeljek zvečer že poziral z novim selektorjem Kavčičem, potem ko je izkušeni strateg dobil podporo izvršnega odbora NZS.

Kavčič s predsednikom Mijatovićem na ponedeljkovi novinarski konferenci.
Kavčič s predsednikom Mijatovićem na ponedeljkovi novinarski konferenci. FOTO: Damjan Žibert

"Vesel sem, da smo po končanih kvalifikacijah in obdobju približno enega meseca in pol danes na seji izvršnega odbora skladno s predlogom predsednika potrdili Tomaža Kavčiča za novega selektorja," je uvodoma dejal Mijatović, ki je z nekdanjim trenerjem Črnuč (Factorja Ježice), Svobode, Bele Krajine, Grosupelj, Ljubljane, Livarja Ivančne Gorice ter kitajskih klubov Qingdao Jonoon in Hunan Billows sklenil pogodbo do najmanj izteka kvalifikacij za naslednje evropsko prvenstvo.

"Mislim, da je izbira primerna za slovenski nogomet. Je ustrezna osebnost, že prej sem dejal, da iščemo karakterno osebo, ki pozna razmere v slovenskem nogometu. Tomaž že praktično celo življenje deluje v nogometu, zato se mi zdi izbira logična. Mislim, da bomo s Tomažem prišli do želenega cilja, ki si ga vsi zastavljamo, to je uvrstitev na EP 2020," je selektorja pozdravil Mijatović, Kavčič pa je uvodoma dejal: "Hvala predsedniku in izvršnemu odboru. Pozdrav vsem medijem. Kratek bom: mislim, da nam je vsem v interesu, da se Slovenija uvrsti na evropsko prvenstvo."

Tokrat je cilj jasno postavljen: uvrstitev na EP 2020
Mijatović je povedal, da je v korist rojenega Novomeščana, ki je odraščal v Črnomlju in nato v goriških Brdih, pretehtalo to, da je dolga leta deloval v slovenskem nogometu. Hitro je Kavčič moral odgovarjati na vprašanje o vključitvi Kevina Kampla v izbrano vrsto. "Slovenija potrebuje vsakega dobrega igralca. Normalno pa je, da mora ta igralec priti s čisto glavo, pa če gre za Kevina Kampla ali ne. Mislim, da glede tega s Kevinom ni težav, vem, da rad igra za Slovenijo. Če bo vse v redu, bo igral, če pa ne, potem pa ne bo," je nadaljeval Kavčič, ki še ni želel potrditi, kdo se mu bo pridružil v strokovnem štabu. Mijatović je potrdil, da bo Kavčič debitiral na marčevski tekmi z Avstrijo v Celovcu.

"Slovenija ne more vedno pričakovati, da se bo uvrščala na velika tekmovanja, a v nekih strateških obdobjih pa. Čeprav je bilo javno velikokrat povedano, da je cilj uvrstitev v dodatne kvalifikacije, zdaj pa lahko potrdim, da sva s selektorjem usklajena v cilju, ki je uvrstitev na evropsko prvenstvo," meni Mijatović.  

Radenko Mijatović je v vlogi predsednika NZS imenoval svojega prvega selektorja.
Radenko Mijatović je v vlogi predsednika NZS imenoval svojega prvega selektorja. FOTO: Damjan Žibert

Slovenijo je doslej vodilo šest različnih selektorjev, in sicer Bojan Prašnikar trikrat, Srečko Katanec dvakrat, Zdenko Verdenik, Branko Oblak, Matjaž Kek in Slaviša Stojanović pa po enkrat. Med kandidati za selektorja so bili po poročanju medijev tudi številni drugi strokovnjaki, kot so Matjaž Kek, Robert Prosinečki, Edoardo Reja in Darko Milanič. Pred slovensko nogometno reprezentanco, ki se ji nazadnje ni uspelo prebiti na svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji, bodo v naslednjem obdobju najpomembnejše kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020.

Sledi še pogovor s kapetanom Cesarjem
"Cilj mora vedno biti zmaga, kako pa do nje prideš, pa je spet drugo vprašanje. Na zboru bomo morali videti, v kakšnem stanju so igralci, to bomo spremljali tekom teh dveh ali treh mesecev. Mislim, da je potrebno dosti narediti na tem vzdušju v ekipi, a tako je povsod. Če sam sebe ne ceniš, potem te ne bo nihče. Nisem prepotenten, a tako razmišljam. Garancije pa ni," je na novinarski konferenci še povedal Kavčič. "Mislim, da imamo dovolj dobro ekipo, konkurenčno. Ne bom govoril, komu in kako. Vi boste pa tukaj ocenjevali (smeh) ..."

Kavčič je napovedal pogovor s kapetanom Boštjanom Cesarjem, ki se po njegovih besedah še ni izjasnil glede nadaljevanja reprezentančne poti. "Bom kar direkten: morava se usesti z Boštjanom Cesarjem. On je kapetan in še vedno igra. Pri tistih, ki ne igrajo, je potrebno iti do trenerjev in vprašati, kakšen je razlog. Dela je kar dosti," pravi 64-letni nekdanji strateg mlade reprezentance, ki je na vprašanje našega Božidarja Bulata o morebitnih novih mladih upih odgovoril, da ima nekaj imen, a jih ni želel javno izpostaviti. "Imamo dobro ekipo, ki je primerljiva z drugimi. Morda igralci ne igrajo v 'top' klubih, a igrajo v zelo dobrih klubih," je sklenil Kavčič. "Potrebno je verjeti in to prenesti na igralce. Malenkosti odločajo, tako da ... Tudi v teh kvalifikacijah se je videlo, da če smo pravi, lahko igramo z vsakim. Liga narodov? Vsaka tekma je pomembna, seveda je potrebno nekatere igralce tudi preizkusiti, a mislim, da za neke velike eksperimente ni časa. Normalno pa je, da bomo šli v Ligo narodov 'na polno'. Želja mora biti vedno maksimalna. Ne smeš pa biti nikoli prepotenten. Samozavest je predpogoj. Brez tega ne bomo prišli daleč."

Mlada reprezentanca je bila pod Kavčičem leta 2012 do sedaj najbližje uvrstitvi na veliko tekmovanje.
Mlada reprezentanca je bila pod Kavčičem leta 2012 do sedaj najbližje uvrstitvi na veliko tekmovanje. FOTO: Aljoša Kravanja

Portret Tomaža Kavčiča
Štiriinšestdesetletni strokovnjak, nekdaj tudi sam igralec zvezne vrste, bo Slovenijo vodil najmanj do evropskega prvenstva 2020. Kavčič, ki velja za precej umirjenega človeka, je kljub določenim pomislekom, češ da za seboj nima ravno "bogate" trenerske poti, veljal za favorita za novega selektorja Slovenije, odkar ga je NZS priključila strokovnemu štabu Katanca v njegovem zadnjem mandatu. Ob zadnjem delovanju v članski vrsti ima Kavčič izkušnje z delom v reprezentanci tudi že s svetovnega prvenstva 2010, ko je bil eden izmed tehničnih pomočnikov takratnega selektorja Matjaža Keka. Kot selektorja pa so ga slovenski ljubitelji nogometa spoznali predvsem med vodenjem izbrane vrste do 21 let, ki jo je vodil med letoma 2008 in 2014. Takrat je dodobra spoznale kar večino članov zdajšnje slovenske članske selekcije, med drugim je ponudil prva nastopa zdajšnjemu prvemu vratarju Janu Oblaku in Kamplu, čigar nadaljnja usoda igranja za izbrano vrsto je zaenkrat še malce nejasna. Kavčič je prav tako dobro zapisan pri nogometaših, ki zdaj sestavljajo nekakšno okostje izbrane vrste, med drugim ga je za svoj preboj na nogometno sceno izpostavil Jasmin Kurtić, s katerim sta sodelovala tudi pri Beli krajini in Gorici.

Trenersko pot je sicer začel leta 1995, ko je postal pomočnik trenerja Milana Miklaviča pri Gorici, kjer je ostal do leta 1997. Zatem se je kot glavni trener preizkusil med drugim pri Factorju Črnučah, Svobodi, znova Gorici in Beli krajini, Grosuplju in Livarju. Februarja 2008 je prevzel mlado slovensko reprezentanco, v kateri je v letih vodenja "vzgojil" nove reprezentante, med njimi Kampla, Luko Krajnca, Roberta Berića, Andraža Šporarja, Benjamina Verbiča in druge, ter z njimi spletel dober odnos, ki ga je mogoče zaslediti še danes v članski vrsti. Julija 2014 se je prvič v karieri odločil za trenerski posel v tujini, začel je delo pri kitajskem drugoligašu Qingdau Jonoonu, pozneje pa je bil še pri Hunnan Billows. Leta 2016 pa je postal član štaba selektorja Katanca v članski vrsti in že takrat so poznavalci namigovali, da bo prav on nasledil Katanca na selektorskem stolčku. To se je uresničilo 4. decembra 2017, ko so ga člani izvršnega odbora NZS potrdili za novega prvega moža slovenske vrste. Številni še aktivni reprezentanti so tudi javno podprli Kavčiča, ki je  ‒ zanimivo  ‒ še vedno najstarejši strelec svojega prvega zadetka v slovenski prvoligaški konkurenci, 1. aprila 1992 je v dresu Gorice dosegel gol pri starosti 38 let in štiri mesece.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Symbolic
05. 12. 2017 14.12
Kako to, da ni komentarja od "našega naj-komentatorja"? A ja... včeraj se je "izduvao" pa zdaj počiva....
Unionko
05. 12. 2017 11.58
+1
Tudi sam sem mnenja da bi bilo treba ta voz ustaviti in začeti na novo z novim neobremenjenim selektorjem z novo vizijo, recimo Primož Gliha....
titema
05. 12. 2017 08.30
+2
Mislim,da voz pelje enako dalje rezultati bodo srednji tako,da ostaja vse postarem.Škoda sedaj je bila priložnost pa od tega spet nič tresla se gora rodila se je miš.
VSEMOGO?NI1
04. 12. 2017 23.26
+1
upajmo da se izkaze in da bo boljsi kot srecko. no upajmo da srecko nebo njegov zunanji svetovalec
BobbyP
04. 12. 2017 22.52
+3
Selektor sploh ni pomemben. Važno je le, da bo Goran Dragić igral. ;-) Toliko o slovenski nogometni reprezentanci. :-)
dajno
04. 12. 2017 22.47
-1
Že prvo tekmo bodo pušnili
BPGC
04. 12. 2017 22.35
+2
Menjali smo, sedaj pa pocakajmo da vidimo rezultate. Upam, da bo uspesno.
hoalo
04. 12. 2017 22.29
+6
Toraj je Katanec izbral naslednika, joj joj pogreb dalje. Pa kaj mislijo,ambicije bi mogli imeti in velike cilje,imamo prvega moza uefe in ne znamo izkoristit priloznosti,mi si direkt zasluzimo slabe rezultate. S katancem nismo bili zadovoljni a njegov namestnik bo pa zdaj kaj????
Debely
04. 12. 2017 22.10
-2
Upam, da Kavčič in Mijatović v roku treh let družno odletita z položajev. Seveda bosta pa najprej še bolj uničila reprezentanco. Hvala za rože in adijo.
carradine
04. 12. 2017 22.05
-3
Pa saj ne morš verjet, ...
Špartanec
04. 12. 2017 21.47
-3
A bo ka_ka_katanc svetovalc ?
Mister iks
04. 12. 2017 21.43
-1
Jaz bi šel za selektorja. Oblaka bi vzel ven iz gajbe in ga dal na levega bočnega, Jokiča v gol, v napad pa štirje, npr. Struno, Verbiča, Dragiča in še enga. Po moje bi bili že kmalu na mundiadu al kaj je že to. Pa nič več igrati v Stožicah ampak v Tivoli. Evo malo sem vam predstavil svojo vizijo slo nogometa. Lp
realist9000
04. 12. 2017 20.53
-5
zgleda kot nek kronični pijanec
cokli
04. 12. 2017 20.47
+5
Katanec...KAVČIĆ-KONTINUITETA.Naslednji bo Kosić.Dresi zeleni vse zeleno.
dark horse
04. 12. 2017 20.47
+5
In kje v njegovi izjavi je to da je rekel nisem nobena kopija???
alenka.NN
04. 12. 2017 21.45
+2
kanal A - svet na kanalu...zanesljivo je izjavil, ker sem komentirala...''bravo, pa da vidimo...''
manucao
04. 12. 2017 20.37
+8
Bojim se, da to vsekakor ni dobra poteza. Relativno neizkušen razen kot pomočnik Katancu.Mislim, da nam nogomet počasi propada.
SFRJJNA
04. 12. 2017 20.36
-13
TRENERJA SO IZBRALI, TAKOJ PO ZADNJI TEKMI, PRVI DAN JE IZKAZAL BESEDO SREČKO KATANEC, ČEZ 2 DNI SO GA JAVNO PODPRLI IN SI ŽELELI, DA JE SELEKTOR CESAR, VERBIČ IN KAMPL. SKRATKA SRAMOTA ZA NZS IN ZA VSE KATERI RADI GLEDAMO NOGOMET JE TO PONOVNI POLOM NA CELI ČRTI. NE BO ČISTKE IN NIČESAR, ŠE NAPREJ SI BODO DELILI STOLČKE IN DENARJE. NE VERJAMEM, DA IMAMO MOŽNOSTI, DA SE PREBIJEMO NAPREJ, SKRATKA ŠE ENA ZGODBA SE BO KONČALA, TAM KJER SE JE. JASNO JE, DA NIHČE NI ŽELEL POSTATI SELEKTOR, PA NE ZARADI DENARJA, TEMVEČ ZARADI SISTEMA IN OKOLICE NZS!!!! ČE BODO KAJ STORILI BOM ZADOVOLJEN, IMAM PA UPANJA ZELO MALO OZIROMA ŠE MANJ!
natolcevanjenapolno
04. 12. 2017 20.24
+1
1pravica
04. 12. 2017 20.23
+5
A ni ta Kavčič igral za Juventus?
xxman.y
04. 12. 2017 21.56
+6
dajno
04. 12. 2017 22.42
+6
Unionko
05. 12. 2017 12.04
+1
nikajzadodat
04. 12. 2017 20.19
+1
Tole je res neresno. Vsa ekipa ostaja le prvi clovek se menja. Pa se res menja ali bo Srecko se vedno v svetovalni funkciji kar bi pomenilo le rotacijo... Vse ostalo pa ostane nespremenjeno. Temu se rece rotacija in ne zamenjava selektorja. Ce bi Kavcic prisel na novo in bi si pripeljal svojo ekipo pa bi bilo vseeno drugace, tako pa...vsaj zelo neposreceno in dvomljivo