SP v nogometu 2022

Messi in 'njegov' selektor: Objem in solze, ki so izdale vse

Doha, 14. 12. 2022 17.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Lionel Messi je pred zmago Argentine proti Hrvaški v polfinalu svetovnega prvenstva v Katarju znova blestel. Argentina slavi svojega čarovnika, njegov selektor in nekdanji soigralec pa po tekmi ni mogel zadrževati svojih čustev.

Vsi, ki spremljajo letošnje prvenstvo, so se zagotovo v nekem trenutku vprašali, ali bo Lionel Messi z morebitno osvojitvijo SP v Katarju dokončno dokazal, da je najboljši nogometaš vseh časov. Tudi v njegovi rodni državi nekateri niso prepričani v to, ampak selektor Argentine Lionel Scaloni ne dvomi. "Včasih se zdi, da mi to mislimo zgolj zato, ker smo Argentinci, ampak jaz ne dvomim v to, da je. Mogoče je to sebično, ampak jaz ne dvomim v to, da je on najboljši vseh časov," je svojega nekdanjega soigralca v argentinski reprezentanci še enkrat znova pohvalil Scaloni.

Najmlajši selektor na letošnjem prvenstvu je vodenje argentinske reprezentance prevzel leta 2018 v zelo težkih časih. Izgubili so tri zaporedne finalne obračune, na SP v Rusiji pa so gavči izpadli že v osmini finala. Messi je resno razmišljal o zaključku svoje reprezentančne kariere, nato pa je na sceno stopil trener, s katerim je na SP v Nemčiji leta 2006 bil del istega moštva. 12 let pozneje od Scalonija nihče ni veliko pričakoval, a mladi trener je okoli sebe počasi in potrpežljivo sestavil strokovni štab, ki ga sestavljajo številni nekdanji igralci (Pablo Aimar, Walter Samuel in Roberto Ayala). Moštvo je počasi začelo igrati bolj samozavestno in sledil je Messijev prvi reprezentančni pokal, ki je v veliki meri zmanjšal velik pritisk na ramenih super zvezdnika. Argentina je lani prvič po letu 1993 postala južnoameriški prvak.

Živeti v senci velikega Diega Maradone ni mačji zalogaj, še posebno pa to ni lahko, ko skoraj 20 let na vsakem koraku upravičuješ ogromna pričakovanja. A zadnji korak, tisti najdaljši in najtežji, mu še ni uspel, Messi ni svetovni prvak. Maradona je in vedno bo. Ne glede na to, koliko se Messi in vsi njegovi zagovorniki trudijo vse ostale prepričevati, da osvojitev največjega pokala v nogometu ni ključnega pomena v debati o največjem nogometašu vseh časov, je vsem jasno, da bo nedeljski finale v primeru zmage Messija in Argentine dokončno utišalo velik del tudi največjih dvomljivcev. 

Lionel Messi in Diego Maradona
Lionel Messi in Diego Maradona FOTO: AP

Tu v zgodbo vstopi Lionel Scaloni. Njegova nogometna kariera nikoli ni dosegla vrtoglavih višav Messijevih dosežkov, a napadalec PSG-ja se dobro zaveda, da ima ob sebi največjega zaveznika in človeka, ki bi mu lahko končno ponudil to, kar si je vedno najbolj želel. "Težko je opisati ta trenutek. Kot Argentinec sem vedno sanjal o tem (uvrstitvi v finale SP). Ustvarjamo zgodovino. Jaz imam privilegij. V čast mi je biti njegov trener in gledati, kako on igra," je svojega varovanca po zmagi proti Hrvaški na vse pretege hvalil Scaloni. A nič ne opisuje njegovih občutkov do Messija tako dobro kot trenutki po zadnjem sodniškem žvižgu proti Hrvatom. Messi je hodil do vseh v strokovnem štabu in z vsakim podelil objem, ampak v rokah Scalonija je ostal trenutek dlje kot pri drugih. Svojemu selektorju je namenil nekaj besed, ki so Scalonija tako ganile, da ni več mogel zadrževati solz, ki so dober del tekme na vsak način skušale bruhniti na površje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
15. 12. 2022 08.07
+4
Alvareza ni nikjer?
madridista07
15. 12. 2022 18.26
-2
Saj pa Alvarez ni nič naredil.... Vse je naredil Messi sam.... Ne zajebava te kollerik, ampak preveč se samo messija omenja....
blazter
14. 12. 2022 20.49
+3
Jok na eni strani, smeh na drugi. Videno…
prim20
14. 12. 2022 20.28
+4
Argentina Francija Maroco Un Hrvatsja slatko 4 mesto
Phan Thi Kim Phuc
14. 12. 2022 19.57
-16
lionel in lionel bosta danes skupaj zalila travo s pljuvanjem ali bo to prevzel mesi osebno ...?? To je ta pritlehna kultura mesija ...
Phan Thi Kim Phuc
14. 12. 2022 19.55
-14
lej lej...pa nekateri krilijo o Ronaldu...mesi lionel in lionel pa se mesita celemu svetu na očeh...jejhata
dark horse
14. 12. 2022 20.03
+11
Lock Down
14. 12. 2022 20.18
+10
ajde papak en, umiri se malo s svojim pljuvanjem
patogen
14. 12. 2022 19.11
-11
ne morejo novinarji brez messija. Vroča kri in temperament ter ista geografska širina, odkoder obioji prihajajo. Latino lovers...
borjac
14. 12. 2022 18.09
-12
Zopet so onečastili drese nasprotnika, in to drese ki so si jih izmenjali, vedno sem trdil in vedno bom trdil, da je Messi velik kot nogometaš, istočasno pa "mali" kot človek, mali po kulturnem nivoju, in VELIKI HINAVČEK TER LAŽNIVEC.
SilverArrow
14. 12. 2022 19.05
+13
morda še nikoli nisi bil v slačilnici da bi vedel da gredo vsi dresi v kanto in nato v pranje ampak ne jemlji si vsega k srcu. Vidiš tisto kar želiš.
RUBEŽ
15. 12. 2022 08.52
+3
SilverArrow - pustiga, saj ne vidi dalje od svojega nosa. Je pač tako, če si hejter nekoga.