Nogomet

Dva neverjetna prodora in gol Messija zlomila odpor Espanyola na mestnem derbiju, Barca izkoristila odsotnost Reala

Barcelona, 18. 12. 2016 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Medtem, ko se navijači Reala veselijo naslova svetovnih klubskih prvakov, so privrženci Barcelone lahko proslavili zmago svojih ljubljencev na mestnem derbiju z Espanyolom (4:1). Barcelona se je po zaslugi nekaj izvrstnih potez svojega zvezdnika Lionela Messija močno približala belemu baletu na lestvici Primere.

Luis Suarez proslavlja po prvem zadetku na Camp Nouu.
Luis Suarez proslavlja po prvem zadetku na Camp Nouu. FOTO: AP

Spor oziroma vsaj ne ravno velika ljubezen med trenerjem Barcelone Luisom Enriquejem in strategom Espanyola Quiquejem Sanchezom Floresom je pred barcelonskim derbijem polnila stolpce medijev. Obračun na Camp Nouu se je namreč začel brez tradicionalnega fotografiranja trenerjev na zelenici domačina dan pred tekmo, mediji pa so se hitro razpisali o domnevnih zamerah, ki jih predvsem Enrique čuti do Sancheza Floresa še iz časov, ko sta skupaj igrala za Real Madrid, asturijski trener pa je kolega obtožil ovaduštva. Barcelona je imela na domači zelenici priložnost, da se ob odsotnosti madridskega Reala velikim tekmecem na vrhu lestvice približa na vsega tri točke zaostanka. Enrique je v prvo enajsterico vrnil Neymarja in Javierja Mascherana, na klopi pa je spet obsedel Ivan Rakitić, saj je priložnost dobil vedno bolj standardni Denis Suarez. Po izgubljenem boju za zlato žogo je bil gotovo bolj kot je to običajno motiviran tudi prvi Barcin strelec Lionel Messi, ki pa v prvih minutah s soigralci ni ravno blestel. Nato pa je v sedmi minuti Luis Suarez lepo potegnil po podaji Andresa Inieste iz zadnje vrste, žogo je na levem boku dobil Neymar, ki je na drugi vratnici našel Messija, a je Argentinec grdo zgrešil. Espanyol se ni ustavil slovitih mestnih tekmecev in sestavil nekaj dobrih akcij, obenem pa Barco držal daleč od svojih vrat. A v 18. minuti je belo-modro obrambo presenetil Iniesta, ki je po dobrem posredovanju Mascherana iz obrambe poslal natančno visoko žogo vtekajočemu Luisu Suarezu, Urugvajec pa si jo je mojstrsko ustavil in pospravil okroglo usnje mimo nekdanjega realovca Diega Lopeza.

To je bil zadetek, s katerim se je osvajalec zadnjega zlatega čevlja na ligaškem seznamu strelcev izenačil s klubskim soigralcem Messijem (oba 11 golov). David Lopez je v 29. minuti obležal na robu kazenskega prostora po prostem strelu svojega moštva, z roko ga je po obrazu udaril Sergio Busquets, domače moštvo pa je krenilo v protinapad. Neymar je osmešil svojega čuvaja po dolgi diagonali in nato zaposlil Messija, čigar strel pa je po odboju od branilca zletel mimo daljše vratnice Lopeza, ki bi bil verjetno spet nemočen. Glavni sodnik Mateu Lahoz se v 37. minuti ni odzval po grobem štartu Felipeja Caiceda nad Busquetsom, Espanyolovi nogometaši so igro nadaljevali in po podaji na stran je Javi Lopez z volejem meril tik nad prečko. Barcelona je v drugi polčas krenila odločno in z očitno željo zabiti morda že odločilni drugi zadetek. Po malce ponesrečenem strelu Messija z roba kazenskega prostora se je golu za 2:0 še bolj v 50. minuti približal Luis Suarez, a precej s strani v dvoboju iz oči v oči je njun interni obračun dobil Diego Lopez. Urugvajec ga je nehote s podplatom zadel v koleno in izkušeni vratar je potreboval menjavo. A Espanyol lahko na klopi računa na še enega prekaljenega čuvaja mreže, vstopil je 30-letni Roberto Jimenez, nekdanji član Atletico Madrida, Olympiakosa in mladih španskih reprezentanc. Začel ni preveč obetavno, precej se je namreč obotavljal, ko je moral zapreti Neymarja, ki je tekel za globinsko žogo, a je na koncu v 61. minuti le ustavil Brazilca.

Messi se je predstavil z novo (staro) pričesko, tudi temnolas pa je blestel.
Messi se je predstavil z novo (staro) pričesko, tudi temnolas pa je blestel. FOTO: AP

Barcelona je nizala precej jalove napade in Enrique se je odločil v 63. minuti poskusiti z Rafinho. Brazilec je zamenjal v nedeljo ne preveč izpostavljenega Denisa Suareza. Camp Nou je bil kmalu spet na nogah, čeprav pa je drugi zadetek večera prispeval Luis Suarez, je bil na ustnicah večine navijačev na stadionu zgolj Messi. Po tem, ko je že Iniesta izvrstno ohranil žogo v svoji posesti, je Messi švignil mimo vsaj treh branilcev in nato udaril s konico čevlja, Roberto je njegov strel ubranil, na "odpadek" pa je skočil Luis Suarez, ki je tako sam prevzel vodstvo na seznamu strelcev v Primeri Division. Slavje se še ni poleglo, ko je Messi s še enim dih jemajočim prodorom spet sam pripeljal žogo prav do vrat, nato pa jo srečno namestil za strel in zadetek Jordiju Albi, ki je natančno meril v daljši kot. Enrique je iz igre nato potegnil Busquetsa, na zelenico pa je prišel Samuel Umtiti in taktično poigravanje se je hitro maščevalo domačemu strategu. Espanyol se je med žive vrnil z zelo lepo akcijo in zadetkom Davida Lopeza, ki je po dolgi diagonali in "zavrnjeni" žogi Gerarda Morena neubranljivo zadel pod prečko. Podpis in pečat zmagi je dal v 89. minuti Messi, ki je nekaj minut prej spet meril mimo daljše vratnice znotraj kazenskega prostora, nato pa si je izmenjal podajo z Luisom Suarezom in delikatno meril med nogama Roberta ter zablestel s še eno izjemno potezo. Blizu zadetku je bil tudi Neymar, a je bil globoko v sodnikovem podaljšku na mestu gostujoči vratar. Po tem, ko je Barcelono pred nedeljskim derbijem na lestvici prehitela Sevilla, so zdaj Katalonci z lepo zmago nad Espanyolom spet prvi zasledovalci Reala.

Izidi 16. kroga Primere Division:

Barcelona ‒ Espanyol 4:1 (1:0)
L. Suarez 18., 67., Alba 68, Messi 89.; D. Lopez 79.

Sevilla ‒ Malaga 4:1 (4:0)
Vietto 25., 28., Ben Yedder 34., Vitolo 36.; Ramirez 64.
RK: Rami 62./Sevilla

Atletico Madrid ‒ Las Palmas 1:0 (0:0)
Niguez 59.
Jana Oblaka (Atletico) ni bilo v ekipi.

Deportivo La Coruna ‒ Osasuna 2:0 
Leganes ‒ Eibar 1:1
Sporting Gijon ‒ Villarreal 1:3
Alaves ‒ Real Betis 1:0

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jume79
19. 12. 2016 20.41
+7
Vintage Messi! Neverjetno kaj je caral vceri.
ledr
20. 12. 2016 10.23
+5
Pa ne samo "včeri".. On itak vedno čara, drugi se pa napihujejo po medijih in jokajo da so oni najboljši... No, ne drugi, ampak samo eden.
TomažNovak
19. 12. 2016 19.42
+14
Oba sta najboljša nogometaša zadnjih 10 let. S tem, da Cristiano, roko na srce, nima tiste lepote v igri kot jo prikaže Messi, ki dejansko uživa v nogometu, pa naj igra doma s Thiagom ali na CN pred 100.000 navijači (podobno kot MJ košarko nekoč). Za CR je nogomet bolj način izkazovanja lastnih sposobnosti, pri tem mu raste ego (vsi vemo, da ima zaradi razmer iz katerih je izšel težave s samopodobo).
grozjak
20. 12. 2016 08.14
+4
++++++++ pa pazi kaj pišeš, te bo @Masterofpuppets izobčil, tako kot je mene :)). Pa ne, da mi je kaj mar.......
poserjemsenavas
19. 12. 2016 16.30
-19
komentirate sami takšni, ki VELIKEGA nogometa nikoli igrali niste. driblanje je pomembno pri dvoranskem nogometu.
ares1976
19. 12. 2016 17.23
+13
Je pa lepo videti nekoga ki to zmore tudi na velikem... ;)
LaFerrari
19. 12. 2016 17.35
+10
glavca,če si ti kje kdaj igral velikega pol si bil zelo slab da praviš da preigravanje ni pomembno........
Symbolic
19. 12. 2016 18.13
+8
Glavca: v dvoranskem nogometu, zaradi majhnega igrišča in posledično, razmeroma "večje koncentracije" igralcev je DRIBLANJE NA ZADNJEM MESTU! "Šusi" iz prve so pa kategorija št.1! (toliko o tem kdo je nogomet igral, ali pa ne!)
poserjemsenavas
19. 12. 2016 19.22
-6
rad bi videl tvoj šus iz prve. verjetno nekaj takega kot ramosov penal
grozjak
20. 12. 2016 08.16
+3
obvladovanje žoge ali dribling je osnova fuzbala.....poglej Messija, Zidana, Ronalda, Ronaldinha............................................glavca, po moje si samo malo glavca, ane?
xxman.y
19. 12. 2016 15.47
+11
Ronaldo je od Messija boljši le v številu doseženih golov ( pa še to redko) in v tem da je v preteklem letu pač osvojil več. ( čeprav nevem kaj ima to veze pri osvajanju zlate žoge, saj gre za individualno nagrado)
apodgraj
19. 12. 2016 18.29
+8
Mi se ne pogovarjamo o preteklem letu . govorimo o letu 2016. Po doseženih golih in podajah je statistika močno na strani Messija . .Res pa je da se je v tem letu za njega uspešno končalo evropsko prvenstvo in liga prvakov. Izgleda , da imajo ekipni uspehi odločilen pomen , ko gre za izbor najboljšega na svetu. Ta kriterij pa ni vedno za vse primere odločilen . Ko gre za Ronalda ., enkrat odločajo zadetki, drugič skupni dosežki v ekipi ali reprezentanci .
MaunelNeuer
19. 12. 2016 20.29
-1
xxman ka pa je pomembno pri fusbalu? zmago nekemu klubu prinesejo samo goli, in CR ki je špica to opravlja z odliko, še 1x CR je ŠPICA in ne vezist, zlata žoga je pa tk kr neki. nogli bi uvest nagrado za naj špico, naj vezista in naj branilca
Opazovalec2020
19. 12. 2016 22.30
-1
pri fuzbalu je najbolj pomembno da ga zenske ne komentirajo.
Kollerik
19. 12. 2016 15.13
+11
Včeraj smo spet videli, kaj pomeni biti najboljši igralec na svetu. Neponovljivi Messi in njegove čarovnije! Toda kaj, ko svet vodijo in krmarijo gnilobe, ki imajo raje neke priviligirane manekene.
apodgraj
19. 12. 2016 18.41
+4
Ljudje , ki o tem odločajo in imajo glavno besedo , od vseg tega imajo najraje denar. S denarjem se da vse urediti po željah plačnika . Zato je najbolje , da se te individualne nagrade v mednarodnem obsegu ukinejo .Vse to ,kar se danes dogaja ima zelo malo skupnega z nogometno realnostjo in pošteno izbiro . Najlažje je potrditi izbor najboljšega strelca , ker to se ne da izmanipuliati.
poserjemsenavas
19. 12. 2016 14.51
-7
zlata žoga je še daleč
TomažNovak
19. 12. 2016 19.44
+5
naslednje leto ni evropskega prvenstva zato CR ne bo več v prednosti. CL pa lahko osvoji tudi kdo tretji.
idiu3krasne
19. 12. 2016 14.45
+8
KO VIDIŠ IDIOTSKE IZJAVE NEKATERIH SE LAHKO SAMO SMEJEŠ ...TO JE TISTO KO ČLOVEK VIDI PA PRAVI DA NI RES ...KOT BI REKEL GLEJ TRAVA JE MODRA...MESI CAR...sorry caps lock ...pa se mi ne da spreminjat
Kollerik
19. 12. 2016 18.56
+2
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
janezdollar
19. 12. 2016 12.58
-24
Še branilci v slovenski ligi ne bi izpadli tako naivno...res smešno bilo videti vse skupaj... Proti "pravi" ekipi to ni izvedljivo...
MaunelNeuer
19. 12. 2016 13.46
-20
videt je kot da pustijo da gre mimo njih, samo da mu res ne pustijo, ker kaj podobnega v repki še ni naredo
Symbolic
19. 12. 2016 14.02
+19
grozjak
19. 12. 2016 14.16
+13
bi napisal, kaj si mislim o vaju, pa mi bojo spet zbrisal.....lahko si pa predstavljata......
janezdollar
19. 12. 2016 14.49
-14
Se vidi, da nista nikoli igrala nigimeta...oz. vsaj ne kvalitetnega...
grozjak
19. 12. 2016 14.59
+6
nigimet je super zadeva, sem že slišal za to in takoj ko bom imel priložnost, bom probal tudi nigimet........
grozjak
19. 12. 2016 15.00
+5
janezdollar
19. 12. 2016 15.31
-17
Subjektivizem je res nadležna stvar...sploh, ko človek ne more preboleti, da njegov ljubi idol ni najboljši...oz mu najhujši konkurent pobere vse lovorike...
krnekilojz
19. 12. 2016 15.41
+10
Vse lovorike? Haha lepi bi moral živeti tri življenja, da bi dosegel Messija, no lovil ne dosegel.
Symbolic
19. 12. 2016 16.53
+5
Brez panike: minusi niso nikakršna "tragedija"... Imajo pa eno značilnost: zaradi njih nekateri postanejo zelo živčni... Tako, v ihti jeze, nehote zapadejo v disleksijo in se nogomet spremeni v "kvaliteten nigimet"... Ne da se mi brskat po statistiki, da bi zvedel koliko igralcev je Messiju "DOVOLILO", da jih, ob nepredvidljivim drblingom, spravi na rit, ali pa število Messijevih "tunelov"... Pa ni vse v tem: virtuozi imajo večplastno kvaliteto!
Symbolic
19. 12. 2016 18.19
+2
Popravek: NE "ob nepredvidljivim drblingom", ampak: "z nepredvidljivim drblingom..."
apodgraj
19. 12. 2016 18.49
+9
Ni samo njegova kvaliteta v virtuznem preigravanju . Sposobnost pri kreiranju igre, neverjetni pregled na igro in filigranske podajah in iskanju vedno najboljše priložnosti. Malokdaj se odloči za preigravanje , ko pa se lahko vidmo, kaj vse zmore .Res je , njegova kvaliteta je več plastni mozaik sestavljen iz vseh elelemntov nogometne igre .
MaunelNeuer
19. 12. 2016 20.23
-1
berglander misli si kaj si češ, jaz govorim le resnico, krnekilojz spomni se arg proti bra ka je mesi takrat naredo-NIČ
grozjak
20. 12. 2016 08.20
+2
Uršla, pišeš takšne, kot bi včeraj miže in z zamašenimi ušesi gledal tekmo.....in zagotovo si jo gledal, če imaš rad fuzbal...........;)
prava resni.ca
20. 12. 2016 13.03
janezdollar kot da si ti igral za kak velik klub... tvoje nepoznavanje nogometa si pa dokazal z izjavo, da je Milan edini klub, ki je zaporedoma osvojil ligo prvakov.
prava resni.ca
20. 12. 2016 13.04
KoroškaUršlja ti pa nimas tapravih ocal gor
StarDeluxe
19. 12. 2016 12.31
+22
Bravo Barca i n še enkrat bravo Leo Messi...ko že misliš da si že vse videl, nato pa čarovnik uleti iz ozadja in slalomira skozi celotno obrambno vrsto nasprotnika...presenečenj nikoli konec. Preprosto najboljši...Kralj Leo Messi !!!
Kollerik
19. 12. 2016 15.14
+5
krnekilojz
19. 12. 2016 15.43
+7
Sem probal na playki narest, kar je Messi včeraj naredil, ni šlo, najbrž je premal tipk al pa preveč kombinacij
Symbolic
19. 12. 2016 11.22
+10
Pa še nekaj glede same tekme: 1. na poziciji veznega Denis Suarez (zlasti v obrambi), ni primeren - premehak! Ne vem zakaj ni bilo v prvi postavi Gomesa (niti na klopi), ki je zadnjih par tekem odigral solidno, ali Rafinho, ali pa Rakitića... 2. Bil sem vesel, ko na začetku, nisem slišal znani glas "To so sanje vsake banane!" pa ne za dolgo... Komentator nas je bolj vneto bombardiral s statističnimi podatki kot njegov "vzornik"! Se mi pa dopade njegova "definicija" na račun Neymarja: "se spet ŠOPIRI!"... Ta mu je bila res dobra! 3. Kreatorji zmage: Iniesta, Luis Suarez in jasno Messi! 4. Sodnik, še kar v redu! Ni dovolil, da se razvije groba igra (kar je eno od glavnih orožij nižje-ratingiranih moštev proti Barceloni)... Dosedaj, v Primeri (na 6-ih tekmah), brez rdečega, pokazal je pa skupno 33 rumenih kartonov (od tega samo 3 na včerajšnji tekmi)!
apodgraj
19. 12. 2016 18.54
+4
Neymarju počasi popuščajo živci .Preveč si želi zadetkov in igra preveč na silo. S svojim kontinuiranim preigravanju , ne škodi samo sebi , tudi hromi napadalno igro Barce.
Zoran Petkovic
19. 12. 2016 11.07
+17
Šou Messija in Inieste
Toxix
19. 12. 2016 10.39
+21
Kakšna predstava Messija - izjemno! Vesoljsko! Pa akcija Suareza in Messija pri zadnjem golu - fenomenalna! Še enkrat več je Messi dokazal, da je boljši od Penaldoja (Zlata žoga gor ali dol)!
ledr
19. 12. 2016 10.22
+23
In po vsem videnem in prikazanem (pa ne samo na včerajšnji tekmi...), še nekateri vedno ne dojamejo, kdo je izvenserijski igralec ki mu ni para na tem planetu. Kot je napisal že semprebarca, eni govorijo na igrišču, drugi se napihujejo na novinarskih konferencah.
265004
19. 12. 2016 10.14
+24
jaz ne bi delal pretirane evforije iz te tekme.Pač tekma katero se je moralo dobiti.Že naslednja tekma bo veliko bolj pomembna in če se zmaga v Villarealupotem so še možnosti,drugače bo pa težko....Glede Messijeve igre pa....eni govorijo na igrišču,drugi se pa napihujejo na novinarskih konferencah.
ledr
19. 12. 2016 10.20
+13
Bravo za tvoj komentar!!! Še posebaj zadnji stavek si mi vzel iz jezika ker sem hotel prav to napisat...
Symbolic
19. 12. 2016 09.46
+19
Sem že enkrat prej napisal (zagotovo se bo še večkrat ponovilo): dame in gospodje, Lionel Messi!
zanti
19. 12. 2016 10.07
+3
zanti
19. 12. 2016 10.08
+4
fihner
19. 12. 2016 09.42
+6
Važne so pike in da ni bilo poškodb. To je najbolj važno.
VENI-VIDI-VICI
19. 12. 2016 09.00
+6
Radi bi takšno navijanje tudi slišali v Madridu :-)
grozjak
19. 12. 2016 09.02
+6
pako-san
19. 12. 2016 08.56
+1
Vsa cast messi!! A kaj za vraga mesate spet ronaldota zraven, res ste ubogi, ferari pa tvoji pacienti. A res nimas nic v glavi al kaj je narobe stabo clovek? Si se kdaj zamislil malo...?
grozjak
19. 12. 2016 08.28
+13
težka tekma, zoprn nasprotnik, ampak višek na terenu, ki ga naredita iniesta in messi.... reakcija gledalcev pove vse. ...v madridu so navijači tako složni samo v primeru, kadar se odločijo koga od svojih izžvižgati........
Masterofpupetz
19. 12. 2016 10.00
-7
no pa smo dočakali komentar največjega fana barce ki si ga me će na cr7
grozjak
19. 12. 2016 14.35
+6
sem napisal, kaj si mislim o tebi, pa so mi zbisali....predstavljaj si nepredstavljivo....no, o tem govorim.....
tom672
18. 12. 2016 22.59
+57
Lionel Messi je še enkrat več dokazal zakaj je eden najboljših igralcev nogometa vseh časov. Ronaldo je izvrsten eksekutor in golgeter, tako kot je tudi Messi. Ampak koliko priložnosti ustvari Leo za soigralce, pa to je res nekaj neverjetnega in izvenzemeljskega. In to dela Lionela Messija najboljšega. Lp!