Nogomet

Prekletstvo Malage usodno za Barcelono, Katalonci padli na 'testu', Atletico nerešljiva uganka za Real na Bernabeuu

Madrid, Malaga, 08. 04. 2017 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Malaga se je še enkrat znova izkazala za neugodnega nasprotnika, saj je Katalonce v 31. tednu La Lige oddaljila od sanj po naslovu španskega prvaka. Z dvema goloma so kronali svojo zmago na domači zelenici, izkoristili pa so tudi rdeč karton Neymarja (2:0). Veliki madridski derbi med Realom in Atleticom je bil na stadionu Santiaga Bernabeua vnovič neuspešen za vodilni beli balet, ki mu je zmago na ligaškem dvoboju preprečil Antoine Griezmann (1:1).

Malaga je Barceloni tudi tokrat povzročala nemalo težav.
Malaga je Barceloni tudi tokrat povzročala nemalo težav. FOTO: AP

Mesec april je običajno zelo izčrpavajoč za nogometaše, poleg domačega prvenstva, ki se bliža koncu so namreč na urniku še zaključni deli evropskih tekmovanj. Napori so očitno vplivali tudi na nogometaše Barcelone. Malaga je že v prvi tekmi sezone povzročila kar nekaj preglavic varovancem Luisa Enriqueja na Camp Nou, kjer sta se tekmeca razšla brez zadetkov, španskemu strategu pa je do sedaj uspelo zgolj dvakrat premagati neugoden klub iz Andaluzije. Slednji je pod vodstvom novega trenerja iskal nove zmage in točke, ki bi jih ponesle višje na lestvici, medtem ko so Katalonci potrebovali zmago po porazu Real Madrida v mestnem dvoboju z Atleticom. "To je ekipa, ki je pred kratkim zamenjala trenerja, kar je ključno. Morda ni imel veliko časa za delo z ekipo, kljub temu pa je na zadnji tekmi proti Gijonu pokazal veliko in klubu prinesel nove tri točke, ki jih krvavo potrebujejo. Malaga nam je vedno povzročala težave. Imajo kvaliteto, zato bo to dober test za nas, da vidimo kakšne so naše možnosti v La Ligi," je pred tekmo povedal strateg katalonskega kluba.

Barcelona je na začetku tekme prevzela pobudo, v 16. minuti je po lepi podaji nevarno zapretil Luis Suarez, ki pa jo je v zadnjem trenutku zaustavil vratar Malage. Potem pa je sledil hladen tuš za goste, z izjemno podajo je mrežo Marca-Andreja ter Stegna zatresel Sandro Ramirez. Čuvaj katalonske mreže se je moral pošteno potruditi tudi nekaj minut za tem, ko je vodstvo skušal še povišati Juanpi. Kot da vodstvo Malage še ni bilo dovolj pa si je rdeči karton v 65. minuti po grdem prekršku prislužil Neymar in Barcelona se je morala zadovoljiti z igralcem manj. Prednost domačih se je izkazala nekaj minut kasneje, ko je mrežo gostov zatresel Adalberto Penaranda, vendar pa je sodnik zadetek zaradi prepovedanega položaja razveljavil. Domači so si zagotovili še nekaj lepih priložnosti, eno izmed takšnih je zapravil Charles, vendar pa je bil vratar Kataloncev na pravem mestu. Zato pa se mu je v 90. minuti izmuznil strel Jonya, ki je izkoristil zmedo pred golom gostov.

Pepe (desno) je na Bernabeuu poskrbel za vodstvo madridskega Reala.
Pepe (desno) je na Bernabeuu poskrbel za vodstvo madridskega Reala. FOTO: AP

"Prestol je naš," so z velikim transparentom v slogu Igre prestolov pred tokratnim derbijem sporočali z južne, najzvestejše tribune Santiaga Bernabeua. Vodilni Real je poskušal pred potjo v München na tekmo četrtfinala Lige prvakov z Bayernom (prenos v sredo na Kanalu A in VOYO) prekiniti neugoden ligaški niz derbijev, v katerih na domačem Bernabeuu nikakor ni uspel premagati ekipe Jana Oblaka. Argentinski trener Diego Simeone je z varovanci slavil na zadnjih treh gostovanjih na drugi strani mesta, kjer je njegovo ekipo pričakala enajsterica, proti kateri je maja lani še drugič v nekaj letih Južnoameričan izgubil finale Lige prvakov. Rdeče-beli so se v "poravnavo računov" podali z Oblakom v vratih, na sredini igrišča s kapetanom Gabijem Fernandezom, v konici napada pa z Antoinom Griezmannom in Fernandom Torresom. Atletico je bil boljši v uvodnih minutah, že v četrti bi Saul Niguez podajo Kokeja s prostega strela z glavo kmalu spremenil v zadetek, a je žoga švignila mimo daljše vratnice Keylorja Navasa. Oblak je imel nekaj dela zgolj z visokimi žogami v svoj kazenski prostor, ki pa ga niso preveč preizkusile, na drugi strani je bil Torres za las prekratek po ostri podaji Yannicka Ferreire Carrasca. Po 14. minuti pa se je Real prebudil, Cristiano Ronaldo si je pripravil strel na levi strani kazenskega prostora ob Juanfranu, Oblak pa ga je ustavil z izvrstnim posredovanjem ob bližnji vratnici. To so bile najboljše minute Reala na tekmi, a Griezmann je bil nato dvakrat zelo blizu vodilnemu zadetku, najprej je ob dosojenem prepovedanem položaju meril v vratnico, nato pa je bil v 21. minuti prenizek, ko so nanj pozabili po podaji iz kota.

V 28. minuti je moral spet dobro posredovati škofjeloški vratar, Ronaldo in Benzema sta odigrala dvojno podajo, poskus Francoza pa je pod prečko pričakal slovenski reprezentant. Nič ni mogel storiti v 31. minuti, ko je Luka Modrić s podajo na desno stran našel osamljenega Ronalda, ki je lepo počakal nasprotnega čuvaja mreže in se skorajda že veselil, a prehitro, saj je z izjemnim posredovanjem na črti gola zadetek preprečil Stefan Savić. Real je nizal priložnosti, naslednjo je Gareth Bale z glavo poslal v roke dobro postavljenega Oblaka, v drugem delu drugega polčasa precej slabši Atletico pa je zapretil šele po napaki Sergia Ramosa: Griezmann si je pripravil strel z razdalje, Navas pa je imel kar nekaj težav. Real je odločno krenil tudi v drugi polčas, Ronaldo je v 47. minuti dobil skok ob Diegu Godinu, a meril mimo oddaljenejše vratnice. Oblak je nato izvrstno ustavil Benzemaja, ki mu je žogo na drugo vratnico z glavo podaljšal Ronaldo, a je Škofjeločan izvrstno zaprl Lyončana. Beli balet je do zasluženega vodstva prišel v 52. minuti po prostem strelu, ko je Pepe z glavo zadel v daljši kot nemočnega slovenskega vratarja. Vsega bi bilo verjetno konec, če bi v 55. minuti z neoviranim volejem natančneje meril Daniel Carvajal, a je udaril prek vrat. Atletico je ostal "živ" in po tem, ko je Navas ustavil Torresa v situaciji ena na ena, je moral iz igre po grdem trčenju s Tonijem Kroosom strelec edinega gola Pepe. Po tem, ko mu je Navas ubranil poskus s "škarjicami" (sodniki so dosodili tudi prepovedan položaj), se je Griezmann vseeno smejal zadnji, saj je v 85. minuti pobegnil po lepi globinski podaji rezervista Angela Corree in lepo zadel ob vratnico iz težkega položaja. Atleticovci so skupaj s trenerjem Simeonejem huronsko slavili ob zaključnem sodnikovem žvižgu, Bernabeu so namreč vnovič zapuščali neporaženi in se tako realovcem vsaj malce oddolžili za boleče evropske večere v zadnjih letih.

Izidi 31. kroga:

Malaga ‒ Barcelona 2:0 (1:0)
Ramirez 32., Jony 90.
RK: Neymar 65./Barcelona

Real Madrid Atletico Madrid 1:1 (0:0)
Pepe 52.; Griezmann 85.
Jan Oblak (Atletico) je odigral vso tekmo.

Sevilla ‒ Deportivo La Coruna 4:2 (3:2)
Jovetić 1., Sarabia 9., Correa 32., Ben Yedder 88.; Kakuta 4.,25.

Espanyol Alaves 1:0
Villarreal Athletic Bilbao 3:1

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (181)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alien8potnik
11. 04. 2017 09.03
malaga absolutno zasluženo. pri pokradenem golu so vseeno igrali suvereno in nadigrali barco.
RdečiKarton
10. 04. 2017 11.31
Oblak ob obranjenem strelu Benza; "Poglej me! Avion sem in letiiiiiiim!"
nikajzadodat
10. 04. 2017 17.31
Rdeči karton: Po komentarju sodeč imaš v sebi kar nekaj Petra Pana. Včasih s temi svojimi komentarji kar malo poletiš, za razliko od Jana v prazno ;)
RdečiKarton
10. 04. 2017 18.53
In za razliko od tebe z dobro mero humorja. ;) O meni kot navijaču Reala lahko govoriš karkoli. Me ne moti. Ampak Jan je občudovanja vreden. Ne bom ti razlagal da je moj komentar posmeh Benzu in hvala Janu. Če tega nisi sam razbral ti ne morem pomagat. :D
nikajzadodat
10. 04. 2017 19.55
Tudi jaz o Janu vse naj naj, Seveda sem opazil tvoj pravljični navdih in nisem mogel, da ne bi pokomentiral tega. Sam veš, da imajo tvoji komentarji ponavadi velik odmik od REALnosti in sem to na nek način želel povedati. Mi je žal, če si si moj komentar razlagal drugače. ;)
RdečiKarton
11. 04. 2017 08.46
Nobene slabe volje ali zamere. Hec je pač hec.
meskic
10. 04. 2017 11.17
-2
Iniesta v letosnji sezoni: 0 golov na odigranih 17 tekmah v La ligi. Vsi Barca fani krivijo izkljucno trenerja, Gomesa, Mathieu, nikoli pa Iniesta ni kriv, ker Barca kiksa v La ligi. Dvojna merila pac. Pri Iniesti je pomembna kontrola tempa nogometne igre, ne pa goli,a ne ???
grozjak
10. 04. 2017 14.51
+2
mptour
10. 04. 2017 11.05
-2
Enrique, spelji se. To ni več smešno.
Kollerik
09. 04. 2017 18.56
-12
Specialna vojna španskih sodnikov (nasprotnikov svobodne, neodvisne Katalonije in pristašev belih pudljev!) proti Barci se tako nadaljuje, kar poleg zadnjih dogodkov dodatno potrjuje že kar zločinsko sojenje realovega 13. igralca, sodnika Gomeza v prejšnji tekmi Barce proti Sevilli. Še enkrat bom ponovil, Barca naslova španskih prvakov to leto enostavno NE SME osvojiti. Zato je tudi realno za pričakovat, da Neymar na el clasicu ne bo smel igrati.
Campeones34
10. 04. 2017 08.59
+4
Ne bluzi, Malaga je bila na tej tekmi bolj oškodovana kot pa Barcelona. pe še već priložnosti so imeli in v končni fazi popolnoma zaslužena zmaga Malage.
alien8potnik
11. 04. 2017 09.02
malaga absoltno zasluženo. še regularni gol so jim razveljavili. kolerika, ti si najbolj neobjektiven/na navijač/ica barce ever.
Dany75
09. 04. 2017 17.14
+4
v Malago na dopust ;)
Campeones34
09. 04. 2017 13.43
+12
Drugic nekateri vsaj pocakajte da se krog konca preden se zacete naslajat na remi Reala
nikajzadodat
09. 04. 2017 13.18
+6
Se vidi, da Ney... ni pri stvari. Zanimajo ga "zelenci" (in pozicioniranje v ekipi), ki mu jih ponujajo vsenaokrog. Tako ga bo Barca pač lažje odpisala. Tako je mogoče lažje razumeti, ker v reprezentanci tega ne dela. Tam je že No 1.
vivaldi
09. 04. 2017 17.03
+0
super teorija, zagotovo si zelo inteligenten
Ka pa mislis
09. 04. 2017 12.34
+10
V naslovu navedete remi reala, spodaj vvtekstu pa poraz reala...odlocte se kaj je blo. Tekme tk niste gledali :-)
mmickica
09. 04. 2017 12.24
+8
Barca, Barca...., pa saj to je ze tragikomicno! Kot da nocejo biti prvaki?! No, saj s taksno igro si tega tudi ne zasluzijo! Pa tako lepo darilo so dobili od Reala in Atletica.... Mimogrede, ta tekma pa ni bila slaba.
-MARIBOR-
09. 04. 2017 13.34
+2
Res je kot da nočejo bit prvaki. Ta misel mi je včeraj po tekmi prva padla na pamet.
fihner
09. 04. 2017 18.25
+3
ledr
10. 04. 2017 09.43
+1
Še vedno sem prepričan, da je za to kriv trener! Pa ene tekme še niso zmagali, ko je igral Gomeš in Enrique še vedno vztraja pri njemu. In na začetku drugega polčasa naredi dve menjavi a Gomeš še vedno ostane v igri. Pa saj ne veš več, kdo je tukaj nor??? res ne vem, kaj ta Gomeš še počne v barcini igri??? Tako lepo darilo nam je dal Atletico iz Madrida in mi ga spet ne vzamemo. Zakaj spet? Ker nam je Real letos že nekaj krat ponudil tako priložnost.
nikajzadodat
09. 04. 2017 12.23
+2
Tole pa je bil trd pristanek. Potreben totalen remont!
Uporabnik113089
09. 04. 2017 11.17
+1
Sta se kolerika in srbkladivo že "resetirala" na prvi veji?
Kollerik
10. 04. 2017 17.57
zaman čakaš... mi smo najboljši ko je najtežje in proti najboljšim...
?ampl
09. 04. 2017 11.05
+7
Jaz se vedno trdim da tabuls fuzbal se je spilu ko so bile place nogometasev normalne in ko so imel omejitev tujcev v klubih.
ays1979
09. 04. 2017 14.02
Dany75
09. 04. 2017 17.13
-2
?ampl
09. 04. 2017 11.02
+9
Mnogo para malo muske.S tako igro Barca si letos pac ne zasluzi krone.Dejstvo je da fuzbal tone vzrok pa seveda mnogo prevec dnarja za kvazi super zvezdnike.Ce bo trend sel po isti poti bodo tile mulci fuzbalercki neizobrazeni postal v kupni moci mocnejsi kot je letna bilanca marsikatere drzave....Kvaliteta fuzbala pa tone
RdečiKarton
10. 04. 2017 08.20
-1
Tudi Real je bil v času ko je Zizou še igral v enaki situaciji. Sami superzvezdniki, najdražji nogometaši na svetu, vodili celo sezono na koncu pa osvojili NIČ!
tv1206802
09. 04. 2017 10.46
+10
Neymar bi naj dobil še dodatno kazen zaradi aplaudiranja 4 sodniku po prejetem rdečem kartonu. Preden kdo reče, da je to kuhinja Reala je pisalo zadnjih 10 kazni v La Ligi kjer so vsem, ki so z podobno gesto šli nad sodnike podaljšali kazen za vsaj 1 tekmo. Ni problem to da Neymarje nebi bilo v ekipi po moje je večji problem, da nekateri drugi bodo. :)
saturnsky23 saturnsky23
09. 04. 2017 10.42
-2
Nobenega odpočitja glavnih igralcev. To je samo v Enriqejivi glavi. Kje si še videl Ronalda počivat, Benzemaja, Marcela...pri Zidanu je Urugvajski popenil, ker ga je trener 10set minut pred koncem zamenjal.
grozjak
09. 04. 2017 09.53
+12
Ja nič, vsaj vreme je lepo...
RdečiKarton
10. 04. 2017 08.21
mariomandzukic
09. 04. 2017 09.34
-14
razumem da je Rakitica sparal za Juventus,saj je to kljucna tekma sezone za barco,ampak vsi vemo da je barca brez Rakete sam povprecna ekipa.raketa je danes zrastel v glavnega vezista barce
Paštašutar
09. 04. 2017 09.40
+7
Tvoja raketica je proti Sevilji celo tekmo iskala karton in ji ga je na koncu tudi uspelo dobiti,tko da nobenga sparanja!!!!!
saturnsky23 saturnsky23
09. 04. 2017 10.45
+3
Barca se mora na brzino otrest štiri rakete. Rakitića, Denis S.. Mathieua, Gomesa. Med drugim , to zahteva tudi Messi, v nasprotnem...
nikajzadodat
09. 04. 2017 12.36
+0
Mario s tem omentarjem saturnsky23-ja se moram strinjati. Čeprav sam Raketič bi lahko še pomagal ;)
Maxx365
09. 04. 2017 12.52
+2
Raketa najbolj počasen igralec, kar jih poznam, sicer je pa manjkal zaradi kartonov a ne Mario, treba se je malo informirat preden komentiraš
peggi
09. 04. 2017 09.32
+1
Madridski derbi je bil fantastičen,rezultat pa pričakovan in napovedan :)
RdečiKarton
09. 04. 2017 09.12
+2
Ko sicer igra Kameni v ligi je dober, ko pa igra proti Barci postane "Kameni"!
grozjak
09. 04. 2017 10.01
+1
Res imajo vse ekipe boljše golmane kot barca......