Nogomet

Zmaga, vredna naslova: Barcelona z evrogolom Messija strla Atletico in fantastičnega Oblaka

Barcelona, 04. 03. 2018 17.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Derbi vrha lestvice španskega prvenstva je na domačem Camp Nouu proti madridskemu Atleticu dobila Barcelona (1:0). Proti ekipi Jana Oblaka, ki je zbral nekaj odličnih obramb, je odločil prekrasen prosti strel Lionela Messija. Rdeče-beli zdaj za Katalonci spet zaostajajo za osem točk.

Sodeč po informacijah v španskih medijih sta na zadnjem treningu madridskega Reala s soigralci, vsaj delno, vadila tudi vezista Luka Modrić in Toni Kroos, ki sta vprašljiva pred torkovo povratno tekmo osmine finala Lige prvakov s pariškim PSG. Prenos si boste lahko ogledali na Kanalu A in VOYO.

Začetek dvoboja na Camp Nouu je bil čustven, saj so se Katalonci skupaj z nedeljskimi nasprotniki poklonili klubski legendi Enriqueju Castru Gonzalezu Quiniju, ki je v domačem Gijonu nenadoma preminil zaradi zastoja srca. Dogodki iz Italije, kjer je v podobnih okoliščinah pred tekmo z Udinesejem v Vidmu umrl kapetan vijoličastih Davide Astori, so seveda odmevali tudi na Pirenejskem polotoku, zato je bila tokratna minuta molka še toliko bolj turobna. Domači trener Ernesto Valverde se je odločil od prve minute Lionelu Messiju in Luisu Suarezu priključiti Philippa Coutinha, zato je na klopi obsedel Paulinho. Gostje so z Janom Oblakom v vratih začeli v prepoznavni postavi, v katero se je po tekmi premora vrnil kapetan Gabi Fernandez, udarni napad, ki je v zadnjem času zadeval kot za stavo, sta tudi tokrat sestavljala prvi strelec Antoine Griezmann in Diego Costa.

Messi je v prvem polčasu takole pomeril in zadel v kot Oblakovih vrat.
Messi je v prvem polčasu takole pomeril in zadel v kot Oblakovih vrat. FOTO: AP

Barca je tekmo začela veliko bolje, v šesti minuti je po hitri akciji iz kota Coutinho poslal ostro podajo pred vrata, Oblak pa je žogo po odboju od enega od soigralcev prisebno zadržal ob bližnji vratnici. Domači so občutno prevladovali, toda vse do 21. minute so morali počakati, da se jim je odprlo nekaj prostora: Messi je, malce sebično, po uspešnem preigravanju več tekmecev slabo streljal z roba kazenskega prostora po tleh v škofjeloškega vratarja Madridčanov. Vodilni ekipi Primere Division je nato poskušal odgovoriti Thomas Partey, čigar poskus s precejšnje razdalje pa ni resneje ogrozil Marca-Andreja ter Stegna.

Oblak prekratek ob mojstrovini Messija in 600. golu Argentinca
V 22. minuti je Camp Nou obmolknil, saj je z bolečinami v zadnji stegenski mišici po dvobojih s Saulom Niguezom in Šimetom Vrsaljkom obležal kapetan Andres Iniesta, toda legendarni španski reprezentant je na zelenici zdržal vse do vodilnega zadetka. Tega je zrežiral Messi, ki je izsilil prosti strel na ugodnem položaju okoli 24 metrov od Oblakovih vrat, Argentinec pa je prek živega zidu v zgornji kot slovenskega reprezentanta poslal neubranljiv projektil. Oblak je sicer bil na žogi, se je dotaknil, a ni zmogel preprečiti veselja domačim. Messi je s tem postal prvi, ki je v Primeri zadel neposredno s prostih strelov na treh zaporednih tekmah. Skupno je bil to že njegov 600. gol v profesionalni karieri (539 golov za Barco in 61 za argentinsko izbrano vrsto).

Oblaka je v drugem polčasu premagal tudi Suarez, a so sodniki, tako kot kasneje Costi, upravičeno razveljavili gol Urugvajca.
Oblaka je v drugem polčasu premagal tudi Suarez, a so sodniki, tako kot kasneje Costi, upravičeno razveljavili gol Urugvajca. FOTO: AP
Atletico v prvenstvu ni izgubil vse od 22. decembra, ko je Oblaka in soigralce ravno v Barceloni ugnal Espanyol (0:1). Do tokratnega gostovanja v katalonski prestolnici so rdeče-beli nanizali osem zmag v vseh tekmovanjih.

Rdeče-beli so v zadnji vrsti pri podajah storili več napak, eno takih bi lahko ob pritisku Messija izkoristil Suarez, toda zadel v blok Joseja Marie Gimeneza in neuspešno zahteval tudi igranje z roko rojaka, ki pa ga ni bilo.Preden je Iniesto tudi zares zamenjal Andre Gomes, sta si Coutinho in Suarez v 34. minuti izmenjala podaji blizu 16-metrskega prostora Atletica, Brazilec pa je meril točno v Oblaka. Ta ni imel večjih težav niti v 37. minuti, ko so Coutinhu pustili do strela znotraj kazenskega prostora, nekdanji član Olimpije in Benfice pa je poskus Južnoameričana boksnil izpod lastne prečke. Atletico je vse od začetka drugega polčasa konkretneje pritisnil na Barcino zadnjo vrsto, večjih priložnosti do 58. minute, ko je Simeone s klopi dvignil Angela Correo, ni bilo.

Atletico pritisnil, Barca pa se je brez težav branila
Toda minuto kasneje je po trku z enim od nasprotnikov globoko na polovici Atletica obležal Gerard Pique in Valverde je bil pred novo prisilno menjavo. Simeone je s svojo vsaj malce presenetil, saj se je odločil za precejšnje tveganje: bočnega branilca Vrsaljka je zamenjal napadalec Correa. Pique se je šepajoč vrnil v igro tik pred začetkom 60. minute, Atletico pa je nadaljeval z vedno nevarnejšimi napadi. Pique, ki si je očitno opomogel, je imel po Coutinhovi podaji iz kota v 65. minuti lepo priložnost z glavo, a pred Oblakom zadel enega od tekmecev. Simeone je nato iz igre potegnil tudi Gabija, ki ga je zamenjal še en napadalec Kevin Gameiro.

Griezmann je imel v 74. minuti prvo "pravo" priložnost, ko mu je žogo slabih 20 metrov od vrat odložil Costa, Francoz pa je meril visoko prek vrat morebitnih naslednjih delodajalcev. V 76. minuti je Oblaka uspel premagati tudi Suarez, čigar gol pa so sodniki razveljavili zaradi očitnega prepovedanega položaja. Messijev strel, ki je sledil v 77. minuti, je od bloka s 17 metrov poletel prek vrat. Po kotu, ki je sledil, je Sergio Busquets odlično meril z volejem, a je Oblak Madridčane ohranil med živimi na svoji bližnji vratnici. Odličen prodor Coutinha se je v 80. minuti končal s padcem Brazilca v kazenskem prostoru, toda glavni sodnik Jesus Gil Manzano se ni oglasil.

Iniesta že odpadel za tekmo s Chelseajem
Nekaj minut kasneje je najstrožjo kazen zahteval tudi Costa, Manzano je tudi v omenjeni 82. minuti samo odkimal. Suarez je v eni zadnjih akcij rednega dela tekme tudi sam obležal z bolečinami v kolenu, a je nadaljeval z igro, iz katere je Valverde v 84. minuti potegnil Coutinha in ga zamenjal z njegovim rojakom Paulinhom. V 86. minuti je uspel zadeti Gameiro, žogo mu je odložil Costa, ki pa je bil v prepovedanem položaju. Suarez bi lahko v 91. minuti odločil dvoboj, ko je prišel do strela znotraj kazenskega prostora po podaji Messija, a je v visokem loku za las zgrešil stičišče vratnice in prečke. Toda Blaugrana je zdržala, prednost na vrhu lestvice pa zdaj spet znaša težko dosegljivih osem točk. Kapetan Barcelone Iniesta naj bi po prvih informacijah gotovo manjkal na povratni tekmi s Chelseajem v osmini finala Lige prvakov, počival pa bo najmanj tri tedne.

Izidi 27. kroga Primere Division:

Barcelona ‒ Atletico Madrid 1:0 (1:0)
Messi 26.
Jan Oblak (Atletico) je branil vso tekmo.

Real Madrid ‒ Getafe 3:1 (2:0)
Bale 24., Ronaldo 45., 78.; Portillo 65./11-m

Sevilla ‒ Athletic Bilbao 2:0 (2:0)
Muriel 27., Vazquez 32.

Villarreal ‒ Girona 0:2 (0:1)
Stuani 16., Lozano 80.

Real Sociedad ‒ Alaves 2:1
Levante ‒ Espanyol 1:1
Leganes
 ‒ Malaga 2:0
Deportivo La Coruna ‒ Eibar 1:1

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (413)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Johnny_J
05. 03. 2018 14.26
+10
Kje je pa real? A so že v drugi ligi,ali jih je kdo delegiral v še nižjo ligo?
sportko47
05. 03. 2018 14.04
+6
Zdej pa dela ...
igyyp
05. 03. 2018 13.44
+23
Kot sem napisal že včeraj, ne moreš odpisat Barce, pod enim člankom je bilo ATM bo razbil Barco, tko kot je PSG razbil RM, ;) prekrasen gol Messija, pa sem navijač RM, računi se na koncu delajo. Čestitke Barci za nove 3 točke, naslov jim že težko kdo vzame. Lp vsem navijačem.
Kollerik
05. 03. 2018 12.18
+32
Mislim,..... komu še sedaj ni jasno, da je Lionel Messi najboljši na svetu,..... potem je ali zabit ....ali pa sovražnik Barse.
kameltrajbar
05. 03. 2018 13.42
+8
sportko47
05. 03. 2018 14.03
+5
Symbolic
10. 03. 2018 08.24
+1
mako303
05. 03. 2018 12.18
+27
Berem komentarje... Ne maram Reala, spoštujem ga pa. Ne maram ga od 80 tih let, ko so igrali proti Rijeki, ki je doma na Kantridi zmagala 3:1, v Madridu pa izgubila po eni največjih videnih kraj z 2:0. Takrat je Damir Desnica dobil rdeči karton zaradi ugovarjanja sodniku, čeprav je bil gluhonem. Seveda je bil znan običaj, da je vsak sodnik, ki je prvič sodil Realu dobil zlatega Rolexa (v znak dobrega sodelovanja...) Pa še bi lahko naštevali o delu s sodniki, kar je bila splošna praksa, posebej italijanskih in španskih klubov. Tudi v Yu ligi je bilo podobno, vendar je bilo za Evropske velikane premalo denarja. Tako bi se v seštevanju lovorik omejil na sedanji format lige prvakov in ne bi upošteval bivšega pokala prvakov. Mislim, da je na tem področju zadeva z redkimi izjemami neprimerno boljša in primerljivejša. Drugače pa ne maram tudi Špancev, saj so na svetovnem prvenstvu 1982 v Španiji okradli bivšo YU s pomočjo sodnika Sorensena, ki je piskal penal, čeprav je Zajec naredil prekršek dober meter pred kazenskim prostorom, potem pa ponavljal obranjeni penal Yu vratarja. Seveda so potem Španci izgubili proti Ircem z edinim rezultatom, ki ni šel na roko Yu ampak obema vpletenima (1:0 za Irsko, najboljši vratar Arconada pa je prejel zadetek med nogami s 30 m). Se opravičujem za dolžino.
ledr
05. 03. 2018 12.57
+13
In, kolikor se jaz spomnim, gredo praviloma "vse največje videne kraje" kot praviš v korist Reala. In to se dogaja že leta in leta in iz leta v leto... In, kdo sploh lahko navija za taki klub?
nikajzadodat
05. 03. 2018 12.58
+8
Komentar je mal kontraverzen...težko spoštuješ nekoga, če ga ravno ne maraš...tudi to z Rolexi je znana zadeva...drugače pa komentar zelo na mestu...z vsem spoštovanjem do pisca, ki vidi in opozarja da ni vse zlato kar se sveti ...
resnicaosvobaja
05. 03. 2018 12.14
+13
Ko ponovno pogledaš prosti strel Messija, zakrivanje pogleda treh najvišjih igralcev Barcelone vključno z Rakitičem v živem zidu in nato gibanje Umtitija je neverjetno, da se je Oblak sploh uspel dotakniti žoge
Symbolic
05. 03. 2018 19.35
+1
In? Zdaj pa povej kaj si hotel, ker iz tvojega komentarja se ne da ugotovit kaj si hotel povedat...
Opazovalec2020
05. 03. 2018 12.00
+15
Siftar kaj si pogledo kak penal ste dobil proti psg iz offsidea? Cakam na opravicilo...
resnicaosvobaja
05. 03. 2018 11.51
+11
Linekerjev tweet ob Messijevem 600. golu pove vse
Stajerci007
05. 03. 2018 10.36
+20
Najbolj bode v oči dejstvo .. Od kar je cr pri belih.. beli 2 nasova, Atletiko 1, Barca na pragu 6tega... Da je kljub temu da je tam cr, da majo beli najdražjo ekipo v zgodovini ... taka pune razlika.... To pove marsikaj.....
resnicaosvobaja
05. 03. 2018 12.57
To je tako, če imaš iste nasprotnike v tekmovanju
Barcafansince
05. 03. 2018 09.57
+22
čestitke za pomembno zmago :). po dolgem času zadovoljen z prikazanim, Messi ponovno trese mrežo iz prostega strela =). Naslov v Laligi je že zelo blizu, vendar pa je o tem govoriti še vedno prehitro, saj se lahko še vse obrne. že naslednji teden Barcelona igra na vedno zahtevnem gostovanju v Malagi, ki se je velikokrat izkazalo kot neugodno. ne pozabimo na elclassico, vse se lahko obrne, kot se je na zadnjih 6 tekmah (3 zmage, 3 remiji). tako da ni še nič odločeno, vendar pa je Barca vedno bližje naslovu =).
krnekilojz
05. 03. 2018 10.52
+14
Malaga je zadnja na lestvivi ampak če ne bo šla Barca v tekmo, kot da je Malaga prva na lestvici se znajo opeči, že videno. Upam, da bo Barca rešila to že v prvem polčasu, da ne bo nepotrebne drame. Lastnik malage je pa odkriti sovražnik Katalonije in vsega povezano z njo. Tako da je vse možno.
peresni
05. 03. 2018 09.13
+28
Bravo Messi...tudi Coutinho bo izgleda kmalu razbremenil garanje za celo ekipo najboljšega igralca vseh časov...in samo z nasmehom čakamo na prihodnost uživanja ob gledanju esence nogometa.;))
resnicaosvobaja
05. 03. 2018 09.39
+13
Točno tako. Ni enako, kadar Leo čara iz nuje ali pa samo iz veselja do nogometa
peresni
05. 03. 2018 09.10
+21
Z VAR-om čakajo zato tako dolgo, ker nikakor ne morejo izumiti VAR-a, ki bi znal "pravilno" soditi Realu.
Kollerik
05. 03. 2018 09.19
+14
To je popolnima jasno. z Uvedbo VAR-a ne bi mogli več tako goljufat za "največji" klub Real Madrid...
resnicaosvobaja
05. 03. 2018 12.58
+3
Ali jim ne more Wolkswagen urediti software ?
nikajzadodat
05. 03. 2018 08.59
+20
Če ne bi blo Oblaka bi še kakšna sedla. Je bil res dobro postavljen in odlično odreagiral po strelih Busquetsa in Coutinha.
StarDeluxe
04. 03. 2018 23.28
+18
Samo za vas hejterje...Leo Messiiiiiiiii!!!!!!!!
resnicaosvobaja
04. 03. 2018 22.45
+24
Berglander samo zate --------Ronaldo je prvi zabil vsem ekipam La lige vključno z Real Madridom, Messi pa zaporedoma vsem ekipam La lige, no ne vsem, ker še ni dal avtogola. Če tega ne veš ti tega ni treba označiti za neumnost
grozjak
05. 03. 2018 09.16
+4
včasih pišeš precej dvoumno, tako, da ne vem, kaj točno hočeš povedati. se opravičujem.....
resnicaosvobaja
05. 03. 2018 09.31
+4
Ni se ti treba opravičevati, tudi mene so že popravljaali ...
Sunflower0
04. 03. 2018 22.29
-15
Pravi madridiste damo šale okoli vratu vedno samo ob porazih Reala in ob slabih sezonah,nikoli ga ne damo ob zmagah.To je pravi duh....in še drugim damo malo veselja,da lahko pustijo ven svoje fustracije.
resnicaosvobaja
04. 03. 2018 22.38
+17
Sunflower0
04. 03. 2018 22.42
-5
Ta vikend ne.Najbrž tudi drug teden ne,bomo videli.
resnicaosvobaja
04. 03. 2018 22.27
+17
Realovo oklepanje 3.mesta na lestvici La lige in to brez tehnologije VAR vsekakor ni dobra popotnica za prihodnost tega umetnega kluba
grozjak
04. 03. 2018 22.26
+17
Dobra tekma, sicer sem od atletov pričakoval več strelov na gol in od sodnikov kskšno podlo....tako pa se je izteklo po logičnem redosledu. Prvi premaga drugega
resnicaosvobaja
04. 03. 2018 22.14
-20
Messi nikoli ne bo zabil vsem ekipam La lige v eni sezoni kot Ronaldo
Janezcesnik
04. 03. 2018 22.16
+8
grozjak
04. 03. 2018 22.20
+7
grozjak
04. 03. 2018 22.27
+6
Resnicniosvobojenec; ena zate: barcelona še nima poraza v tekočem prvenstvu. O tem razmisli, preden boš prijavil naslednjo neumnost...
snajpag
04. 03. 2018 22.10
-35
Kakšno sovraštvo in zavist do velikega Reala iz Madrida. Vse to je posledica kompleksa manjvrednosti. Res ne razumem nekaterih navijačev Barcelone. Zakaj se ne pomirite sami s seboj in si, tako, kot to storijo navijači ČISTO VSEH drugih klubov, priznate, da je Real Madrid največji, najslavnejši in najtrofejnejši klub v zgodovini človeštva. Le navijačem Barcelone to dejstvo smrdi do te mere, da vpletajo vse živo od politike do fizičnega izgleda igralcev.. Ko si boste priznali, da pač niste največji klub na svetu, bo neprimerno več prostora za napredek.
User513426
04. 03. 2018 22.18
+17
ko se boš sprijaznil z dejstvom se ne vrti svet okrog reala boš tudi ti spregledal kot je esmeralda
grozjak
04. 03. 2018 22.20
+12
rolica
04. 03. 2018 22.21
+6
Haha a zdej ti bodo kar priznali...malo morgan...
grozjak
04. 03. 2018 22.28
+9
kronx9
04. 03. 2018 22.53
+6
IzbrisanIZportala
05. 03. 2018 09.13
+6
... noooo - največji narcisoidni nogometaš vseh časov pa je - vsaj v nečem je najboljši ....
Stajerci007
05. 03. 2018 10.38
+11
in to reče navijač belih.. Ko so zavrnili prestop Ronaldinha kr takrat ni pasal k Backhamu, Zidanu in Figu... po izgledu seveda... Pol pa jim je sredi bernabeua prodal vrtiljak in požel stoječe ovacije realovih navijačev... zgleda da zasleduješ real zadnje 2 3 leta...
ledr
05. 03. 2018 13.03
+2
Ne rabimo bit največji, glavno je, da smo NAJBOLJŠI!!! In to že kar dolgo obdobje.... Zakaj bi se pa moral nekdo bahat s tem, da je največji? To počnejo le prepotentneži! In Real je prav to! Klub prepotentnežev! Barca pa je lahko tudi mali klub če ti je tako ljubše ampak še posebaj zadnja leta resnično najboljši! zato pa je "več kot klub"!
nikajzadodat
05. 03. 2018 15.03
+1
To poudarjanje kateri klub je najvecji res ne bi bilo potrebno, ker bi bilo ze skozi rezultate prepoznavno...tako pa ostaja dvom, velik dvom...iz leta v leta vecji