Nogomet

VIDEO: Kraljevski finale okronal stare znance, Barcelona sredi Madrida izobesila zmagovito katalonsko zastavo

Madrid, 22. 05. 2016 19.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Barcelona se je za finale španskega pokala vrnila na stadion Vicenteja Calderona, kjer jo je v Ligi prvakov letos ustavil Jan Oblak, proti Sevilli pa so se Katalonci veselili sedme dvojne krone v zgodovini kluba (2:0). Na neverjetni tekmi podaljšek, dve izključitvi in poškodba Luisa Suareza.

Alba se z Neymarjem veseli zmagovitega zadetka.
Alba se z Neymarjem veseli zmagovitega zadetka. FOTO: AP
Tudi v tej sezoni pred finalom španskega pokala ni šlo brez političnih zdrah, tokrat so težave povzročale sporne separatistične katalonske zastave, zaradi katerih Barcelona redno plačuje kazni tudi v Ligi prvakov. Sodišče je tik pred derbijem na stadionu Vicenteja Calderona ugodilo pritožbi in dovolilo vnos zastav, ki so razgrele že tako vedno vroče finalno ozračje. Žvižgov himni se vsi katalonski navijači spet niso vzdržali, čeprav so jo po zvočnikih domačega kluba Jana Oblaka zaigrali s praktično najvišjo možno jakostjo. To je bil dvoboj dveh evropskih prvakov - Sevilla je svoj naslov v Ligi Evropa v izjemnem slogu ponovila med tednom v Baslu, medtem ko so varovanci Luisa Enriqueja med lovom na drugo zaporedno trojno krono klavrno končali svojo evropsko pot prav na Calderonu. Kljub temu sta si obe moštvi namenili spoštljiv špalir ob prihodu na zelenico. Niti Enrique niti seviljski strateg Unai Emery nista presenetila s prvima postavama, novosti pri Andaluzijcih sta bila zgolj vezist Vicente Iborra in vratar Sergio Rico, medtem ko so branilci naslova računali na svojo prepoznavno enajsterico. V izenačenem začetku je prvič v šesti minuti pobegnil prvi strelec Seville in tiha Enriquejeva želja za naslednjo sezono, francoski napadalec Kevin Gameiro, a ga je tik pred strelom ustavil Javier Mascherano. Barcelona je odgovorila v osmi minuti, ko je Andres Iniesta s podajo prek obrambe lepo zaposlil katalonskega prvega strelca Kataloncev Luisa Suareza, čigar volej je poletel mimo bližnje vratnice.

Kljub pobudi novopečenih španskih prvakov je imela lepše priložnosti Sevilla: ta je v 17. minuti zapretila prek junaka sredinega finala Cokeja, Marca-Andreja ter Stegna pa bi že nekaj sekund po strelu kapetana kmalu presenetil Sergio Escudero, ki je s strani najbrž zgolj slabo podal, a bi kmalu zadel ob bližnji vratnici. Zvezdnik Lionel Messi je bil zelo podjeten in gradil akcije za svoje moštvo, v katerem je Neymar spet odigral zelo povprečne minute, ki jih je z nevarnim strelom z razdalje v 30. minuti prekinil rojak Daniel Alves. Nekdanji član rdeče-belih je sicer meril kakšen meter mimo vrat dobro postavljenega Rica.

Na tekmi so sodniki pokazali kar tri rdeče kartone. Prvega je v 36. minuti dobil Barcelonin Javier Mascherano, druga dva pa sta si prislužila igralca andaluzijske ekipe Ever Banega ob koncu rednega dela in Daniel Carrico ob koncu podaljška.

Nato pa nenadoma hladen tuš za državne prvake ‒ po tem, ko je Gerard Pique izgubil skok, je Gameiro stekel na žogo in v čisti priložnosti za zadetek ga je za dres potegnil in zrušil Mascherano, zato glavni sodnik ni imel druge izbire, kot da Argentincu pokaže pot pod prho. Barcelona je morala takoj preživeti še prosti strel, ki ga je Mascherano zakrivil na robu kazenskega prostora, a je Ter Stegen izvrstno ubranil poskus Everja Banega, ki je letel pod prečko. Kljub številčni prednosti se je tehtnica v zaključku polčasa nagnila na stran Kataloncev, ki bi lahko vsaj dvakrat zadeli. Pique je v 44. minuti po kotu Ivana Rakitića z glavo meril prek vrat na robu vratarjevega prostora, Neymar pa je po lepem preigravanju namesto strela zaposlil Messija, ki je po obotavljanju meril v blok južnjakov. Drugi polčas se je začel nesrečno za Rakitića, še enega Sevillčana po duši in srcu, ki ga je Enrique na tekmi s klubom svojega življenja žrtvoval za dodatnega branilca Jeremyja Mathieuja. Ob manjših protestih so sodniki ustavili pobeg Neymarja, ki je na robu prepovedanega položaja prišel pred Rica po podaji Inieste, a je stranski sodnik morda prehitro dvignil zastavico.

Velik udarec za Barcelono in pred Copo Americo najverjetneje tudi za Urugvaj - Luis Suarez s poškodbo zadnje stegenske mišice zapušča zelenico.
Velik udarec za Barcelono in pred Copo Americo najverjetneje tudi za Urugvaj - Luis Suarez s poškodbo zadnje stegenske mišice zapušča zelenico. FOTO: AP
V 50. minuti je tribuna na nasprotni strani tiste, na kateri so običajno zbrani navijači Atletica, silovito poskočila. Banega je ustrelil z roba 16-metrskega prostora in žogo je v vratnico svojega vratarja preusmeril Pique, morda je rešil celo zadetek. Messi je po hudem trčenju z glavama, skakal je ob Danielu Carricu, za kratek čas obležal, a je nato nadaljeval z igro. Toda nov udarec je sledil že čez nekaj sekund, Suarez se je prijel za zadnjo stegensko mišico in zahteval menjavo. V igro je prišel Rafinha, ob prihajajoči Copi Americi pa bodo novice glede stanja Suareza seveda še posebej napeto čakali tudi predstavniki urugvajske reprezentance. Tekma se je povsem umirila do 65. minute, ko je Sevilla nenadoma močno pritisnila,  poskus Grzegorza Krychowiaka pa je pred Ter Stegnom v kot odbil Sergio Busquets. Barcelona se je dobro branila in Ter Stegen je imel težave praktično le z visoko žogo, ki je nevarno letela pod prečko, a jo je uspel ustaviti. Po prodoru Inieste in prekršku Vitola je imel Messi s prostega strela s točno 25 metrov v 77. minuti lepo priložnost za morda ključni zadetek, toda Argentinec je komajda uspel zaposliti že kar malce zdolgočasenega Rica. Emery je v 79. minuti napadel zmago še pred podaljškom in stari slovenski znanec Jevhen Konopljanka je vstopil namesto Mariana. Vzdušje je vrelišče doseglo in preseglo, ko najprej glavni sodnik ni zapiskal prekrška nad Iniesto in nato izključil trenerja vratarjev Barcelone, umolknil pa je tudi ob skoku Iborre in Alvesa pred vrati Barcelone. Sodnik Carlos del Cerro Grande je malce izgubil nadzor nad tekmo in spregledal drugi rumeni karton Adilu Ramiju, a pravilno ni nasedel simuliranju Neymarja.

Toda v 92. minuti Sevilla kazni ni ušla, Iniesta in Messi sta izigrala nasprotno obrambo in Neymar je ušel Banegi, ki ga je pokosil kot zadnji branilec in dobil rdeči karton. Barcelona je imela ob prostem strelu z roba kazenskega prostora še lepo priložnost, da bi dramatično osvojila naslov v zadnjih sekundah, toda prosti strel Messija je bil spet lahek plen za Rica. Drama se je nadaljevala in Iborra bi se v zadnjem napadu kmalu dokopal do žoge tik pred Ter Stegnom, ki ga je nato grdo nasadil in začel krajše prerivanje z nogometaši Barce.

Nogometaši Barcelone so v svoje vitrine pospravili 28. lovoriko v španskem kraljevem pokalu.

Odločitev so navijači v izvrstnem vzdušju ob reki Manzanares morali čakati v podaljšku, ki ga je bolje odprla Sevilla. Gameiroju se je v 96. minuti ponudilo nekaj prostora za strel znotraj kazenskega prostora, toda že dolgo ne tako obrambno brezhibna zadnja vrsta prvakov je spet uspela blokirati. In že čez nekaj sekund so Katalonci udarili, potem ko je Messi čakal in čakal na pobeg Albe, ki je ušel Vitolu in natančno zadel ob daljšo vratnico v slogu svojega zadetka iz finala zadnjega Eura. Hiter protinapad je Barceloni ponudil že zaključni udarec, a je bila Neymarjeva podaja samemu Messiju preslaba, Argentinec pa je nato preoptimistično poskusil z lobom z rekordne razdalje. Rico je bil kos tudi najboljšemu prostemu strelu Messija na tekmi v 103. minuti. Seviljski vratar je svojo ekipo obdržal v igri s fenomenalno obrambo strela z glavo Piqueja, ki je po predložku Neymarja streljal z glavo z vsega nekaj metrov. Rico je za 105. minuto prihranil še boljšo obrambo po pravi "bombi" Alvesa, ustavil je tudi poskus Busquetsa, ko se je dvignil z zelenice.

V drugi del podaljška je šla Sevilla tudi z izkušenim Fernandom Llorentejem v napadu in Coke je po dolgem času v 110. minuti le uspel streljati na vrata Kataloncev, Ter Stegen težav ni imel. Da je bila mera polna, je poskrbel še glavni sodnik, ki so ga zgrabili krči in potreboval je zdravniško pomoč. In kot bi ta premor škodoval modro-rdečim, ki so nevarno popustili, a vseeno pametno kradli sekunde, ko so dobili priložnost za to. Neymar bi lahko kot številni soigralci pred njim v 118. minuti zabil zadnji žebelj v andaluzijsko krsto, toda z glavo je v matni situaciji po predložku z leve streljal v Rica. Junak tekme Alba je ob izteku podaljšanega dela igre pred štiriminutnim sodnikovim podaljškom zapustil zelenico, Enrique ga je zamenjal s Sergijem Robertom. Že v naslednji akciji je Carrico po hitrem postopku dobil rdeči karton zaradi grobega štarta in kasnejšega ugovarjanja. Barca je delo dokončala v 122. minuti, ko je Rafinha odložil žogo Messiju, Argentinec pa je še drugič v večeru hladnokrvno počakal na soigralca, tokrat Neymarja, ki je zadel s strelom na drugo vratnico. Sicer se v nedeljo zvečer v Madridu ni ponovil obračun z začetka sezone, ko je Barcelona z neverjetnih 5:4 ugnala Sevillo v tekmi za evropski superpokal, toda navijači obeh ekip so tudi tokrat prišli na svoj račun, Katalonci pa do še ene lovorike za do vrha polne vitrine. Sploh v pokalu Barcelona močno prevladuje, to je bil že rekordni 28. naslov zanje v tem tekmovanju.

Izid:

Barcelona ‒ Sevilla 2:0* (0:0)
Alba 97., Neymar 120.
RK: Mascherano 36./Barcelona; Banega 90., Carrico 120./oba Sevilla
* - po podaljšku

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Felipao
23. 05. 2016 21.39
+4
Pique in Iniesta sta bila igralca tekme. Pique je s svojimi posredovanji držal Barco v igri, ko so bili še z igralcem manj, Iniesta pa je sam obvladoval sredino in driblal kot v najboljših časih. Zdaj samo čakam še Meskiča, da nam pove kako je Iniesta slab, ne zabija golov itd. Čeprav nekateri hvalijo sodnika, se je meni zdelo sojenje slabo oziroma je uporabljal različne kriterije za obe ekipi. Sevilla je igrala precej grobo, sodnik pa je raje delil kartone za proteste kot pa za namerne in cinične prekrške s katerimi je Sevilla prekinjala protinapade.
?ampl
23. 05. 2016 21.31
+0
Bolš za Suareza in Barco je da se je zdej poškodval, kot pa po zame nepomembnem Copa America.Sem pač velik ljubitelj klubskega nogometa in kar se v Evropi dogaja. Ponavadi se tabulš igralci ravno v reprezentančnih dresih poškodujejo in pol gre klubska lovorika u maloro
CURVANORD Zanetti
23. 05. 2016 18.17
-8
Neymar je tako agresiven letos,kar nekako vabi k pretepu,mogoce pa bo sel MMA trenirat
StarDeluxe
23. 05. 2016 18.11
+9
Čestitke Barca !!! Messiju in njegovi magični vesoljski levici pa kapo dol...neverjetne podaje...zlata levica, ki je želja vsakega nogometaša na tem planetu. Visca el Barca !!!
User1285812
23. 05. 2016 17.49
-5
24 ur mojstri odvračanja pozornosti. Najprej mali kučan zdaj še neka copa de le ray. Dej napište še kvaj blo v 4 indonezijski u 16 ligi haha ne morš verjet.
Trend01
23. 05. 2016 16.10
-3
Suárez naj bi manjkal z zelenic do konca junija. Dokončna potrditev resnosti poškodbe, sledi po drugem pregledu.
JJZGEODPRASKAKATJO
23. 05. 2016 16.08
-13
UEFALONCEV ZE PAR MESCEV NI MED BEST OF THE BEST TLE PA KR ENE DRUGORAZREDNE EKIPE ZMAGUJEJEO IN VSI PRESRECNI RES BRUKA K PA PRIDE PRAVA EKIPA PA UEFALONIJA ODIDE SKLONJENIH GLAV KLJUB PODKUPNINAM
JJZGEODPRASKAKATJO
23. 05. 2016 16.10
-11
IN SE TO MEESI NIKOLI NE BO SVETOVNI PRVAK PREJ KO SE SPRIJAZNETE BOLJ BO CE NE VESTE JE TO NAJPOMENBNEJSA LOVORIKA V NOGOMETU JOJ KAKO PECE A JE TAKO JELENA
MesOjediPinGvin
23. 05. 2016 17.38
+11
idiu3krasne
23. 05. 2016 18.53
+4
vazelin vzami bo šlo lažje iz odprtine...vemo vsi da te peče....ni treba ponavljat.
BayernGomez
23. 05. 2016 15.59
+10
Čestitke Barci! Moram pa pohvaliti sodnika ki je vsakemu ki je preveč jezikal pokazal rumeni karton. Suarezu pa želim čim hitrejše okrevanje.
BARCA 2014
23. 05. 2016 18.32
+2
CKDD234
23. 05. 2016 15.03
-18
kaj te je to copa del rey?...prvič čujem
grozjak
23. 05. 2016 15.07
+9
JJZGEODPRASKAKATJO
23. 05. 2016 16.12
-12
NEPOMENBNA LOVORIKA KI SE JO UEFALONCI NEVERJETNO VESELIJO
MesOjediPinGvin
23. 05. 2016 17.37
+10
CKDD234
23. 05. 2016 18.24
-1
minusi, ker ne vem kaj je copa del rey? zelo prijazno...razložil pa mi noben nebi?
BARCA 2014
23. 05. 2016 18.34
+4
Kraljevi pokal, ali podobno, kot so včasih v Yugi igrali pokal maršala Tita. V sredo je tudi v Sloveniji finale pokala med MB in CE. Zdaj veš ?
idiu3krasne
23. 05. 2016 18.53
+2
to je tisto kaj maš med nogami in se ven cedi nekaj rumenega.
Symbolic
23. 05. 2016 19.06
+2
idiu3krasne
23. 05. 2016 14.31
+19
Tako lovorika št.2 je pod streho zasluženo...Messi spet zrihtal tak da je prav ...Iniesta je pa res švicarska banka ...ko ima žogo je isto kot da jo nosi v kovčku...nedosegljiva....Neymar bi lahko dobil oskarja za igralske vložke...kar me je pa presenetilo je pa Carlos Del Cerro Grande sudija ki je verjetno šolal včeraj vse španske sodnike...sojenje na nivoju...bravo. Škoda je edino Suareza , ker Copa je blizu upan da bo okreval ...
ledr
23. 05. 2016 14.11
+21
Še eno stvar iz včerajšnje tekme je treba izpostavit. Španski sodniki so znani kot najslabši ali vsaj eni najslabših v evropskih ligah. Ampak tale "dečko" včeraj??? To, kar je pokazal ta sodnik včeraj, to pa je bila učna ura sojenja in sojenje, kakršnega na kakšni tekmi že dolgo nismo videli. Bravo!!!
idiu3krasne
23. 05. 2016 14.19
+3
Symbolic
23. 05. 2016 16.27
+3
Če bi se ostali sodniki ugledali na njega... Odlično je speljal to tekmo! Bravo!
Trend01
23. 05. 2016 17.13
+0
In to rojeni Madridčan! Kdo bi si mislil.
LocoBlanco
23. 05. 2016 14.09
+12
Čestitke Barceloni za naslov prvaka. Sevilla bi si tudi zaslužila, ampak tako pač je, nogomet je krut. Messi pa še enkrat dokazal, da je nogometna veličina, ki lahko sam odloči vse. Brez njega bi včeraj Sevilla gladko odnesla pokal. Potrebno je čestitati tudi Iniesti, ki je po dolgem času bil spet tisti pravi 'stari' Iniesta. Skratka čestitke za naslov pokala vsem navijačem Barce.
Masterofpupetz
23. 05. 2016 16.15
+3
Symbolic
23. 05. 2016 19.01
+2
Razumem: "Čestitke Barceloni za naslov prvaka." Ne razumem kako pa: "Sevilla bi si tudi zaslužila..." Kaj bi si zaslužila? Naslov prvaka?
ledr
23. 05. 2016 13.49
+9
Mi je pa letos ena stvar zelo zanimiva. Od vseh petih najmočnejših evropskih lig se je samo v eni ligi zgodilo, da državni prvak ni tudi pokalni prvak. Kar v štirih ligah so letos najboljše ekipe osvojile dvojno krono...
mmickica
23. 05. 2016 16.52
+4
CURVANORD Zanetti
23. 05. 2016 18.13
+0
KardinaIFrancRodeVKristusu2
23. 05. 2016 13.46
+17
V manj kot enem letu je Barcelona osvojila 7 lovorik, od tega 5 pomembnih..... Kaj pa Real?... NIČ!.....
grozjak
23. 05. 2016 15.27
-7
upam da utihneš, ko osvojijo ligo prvakov, ki to ni več, saj sta v finalu dve ekipi, ki že nekaj časa nista osvojili svojega prvenstva, ali pokala.........
Masterofpupetz
23. 05. 2016 16.15
-1
ledr
23. 05. 2016 13.37
+3
Kljub superiornosti in popolni prevladi Barcelone v zadnjih letih pa se že počasi opaža, da padajo kar je po tolikih letih prevlade naravno in normalno. Vidi se, da ni več Xavija, in tudi leta bodo počasi opravila svoje. Kar nekaj igralcev je, ki jim gre kariera proti koncu in dejstvo je, da so iztrošeni in, da ne morejo več igrati na takem nivoju kot vsa leta doslej. Vsako obdobje se slej kot prej konča mi lahko le upamo, da bo Barca našla prave zamenjave in, da nas bo še naprej navduševala s svojimi igrami.
JJZGEODPRASKAKATJO
23. 05. 2016 13.11
-21
KAKSNO VESELJE UEFALONARSKIH NAVIJACEV OB OSVOJITVI NEPOMENBNE LOVORIKE KAKO JIM PECE NORO
idiu3krasne
23. 05. 2016 14.20
+12
zgleda da peče tebe ...Barca nizta lovorike real pa meglo...ti pa krompir .
grozjak
23. 05. 2016 15.10
-3
poper00
23. 05. 2016 18.41
+3
Symbolic
23. 05. 2016 19.04
+2
Poper00, zakaj "dvornega"... bplj precizno je brez tega...
Campeones34
23. 05. 2016 13.02
+7
Ni kej kot cestitat Barci. Srečno so izvlekli ugoden izid v rednem delu, nato pa deklasirali nasprotnika v podaljsku, kar je tudi razumljivo, saj je Sevilla igrala med tednom finale lige europa. Po rednem delu je bila vsekakor Sevilla boljša, na koncu pa srečno Barca do lovorike.
piuski
23. 05. 2016 19.16
+2
hahaha,barca je od svetovnega klubskega igrala 2 meseca sreda,vikend,sreda,....a?
JJZGEODPRASKAKATJO
23. 05. 2016 12.24
-30
NEYMAR MESSI SUAREZ RES UMAZANI IGRALCI NEYMAR SKOS SIMULIRA DA GA NI SRAM CE NE MORE MIMI POSTENO PA BAT ZA SIMULIRA RES DRTIY PLAYERJI FUJ IN FEJ SMRDI
Štanjkol
23. 05. 2016 13.00
+19
idiu3krasne
23. 05. 2016 14.21
+8
namaži se z kremo ker tako neboš dočakal finala LP...
grozjak
23. 05. 2016 15.13
+2
@MIMISVETOVNIBEDAK, SKOZ UMAZAN TROL, SIMULIRA KOKO PAMETEN FUJ IN FEJ DRITI FEJST SMRDI TROL NEPISMEN BREZ SUMNIKOV
JJZGEODPRASKAKATJO
23. 05. 2016 12.18
-19
SPET TRETJERAZREDNA LOVORIKA ZA KAJ VEC NISO IN SE DOLGO NE BOJO
Štanjkol
23. 05. 2016 13.00
+11
idiu3krasne
23. 05. 2016 14.21
+8
grozjak
23. 05. 2016 15.28
+5
ledr
23. 05. 2016 11.57
+21
Ponovno se je izkazala "moč velikega Reala"! (beri skrajna pokvarjenost in podlost kakršne je zmožen le Real!) Ko so izvedeli, da bo v finalu igrala Barca so naredili vse kar je možno, da tekma NI BILA odigrana na njihovem stadionu!!! Niso prenesli tega, da bi Barca dvignila kraljevi pokal na njihovem stadionu!!! Take podlosti je zmožen le "veliki" Real!!!
LocoBlanco
23. 05. 2016 14.06
-9
Leta 2003 bi morala Valenica in RM igrati finale na NC, pa jim katalonci tega niso dovolili. Od tedaj naprej jim tudi RM ne bo dovolil, da igrajo finale na SB! To je to...samo se verjetno tega nekateri ne boste spomnili, ker ste v tistih časih navijali za Milan oz. ManUTD. ali pa se sploh niste vedli kaj je nogomet. Lp
Trend01
23. 05. 2016 15.08
-4
@Loco - pozabi. To sem jim že pred časom dokazal. Ko se je zvedelo, da "The Boss" pride v Madrid igrat. Sem jim članek napopal kdo je začel z igricami. Potem pride pa takole sindrom zlate ribice. Real je vedno vsega kriv....