Nogomet

Sprehod prvakov v osmino finala, Turki po zadetkih Morate in Nolita izžvižgali lastne nogometaše

Nica, 17. 06. 2016 22.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Aktualna evropska prvakinja Španija se je sprehodila v naslednji krog tekmovanja z najvišjo zmago v dosedanjem poteku evropskega prvenstva (3:0). Turčija je vzpodbudno začela, nato pa so jo po zadetkih Alvara Morate in Nolita na drugi tekmi skupine D izžvižgali lastni navijači.

Gerard Pique čestita Alvaru Morati (desno) za enega od dveh zadetkov.
Gerard Pique čestita Alvaru Morati (desno) za enega od dveh zadetkov. FOTO: AP

Kdo bi si mislil, da bo po pozitivnem začetku tekme v Nici s strani Turčije reprezentanca, ki je pred prihodom na evropsko prvenstvo gostovala v Stožicah, na koncu izžvižgana zapuščala zelenico pred spet številčno navijaško armado. Podviga proti Španiji sicer verjetno ni pričakoval nihče, tudi selektor Fatih Terim je priznal, da bi bila uspeh že točka, vsaj malce pa se je posul s pepelom za predstavo proti Hrvaški in tokrat od prve minute računal na kontroverznega napadalca Buraka Yilmaza. Španski selektor Vicente del Bosque po dramatični, a vseeno zasluženi zmagi nad Češko ni imel razlogov za spremembe in branilci naslova so na zelenici novega stadiona na Azurni obali začeli v prepoznavni postavi. Turki so od začetka močno pritisnili na špansko zadnjo vrsto in ji povzročali številne težave, za nameček je srbski sodnik Milorad Mažić po manj kot minuti pokazal karton Sergiu Ramosu in kapetana Reala na nek način "onesposobil" do konca obračuna. A Ramosa skupaj z junakom uvodne tekme Gerardom Piquejem reprezentanca z Iberskega polotoka niti ni potrebovala, saj je od prve priložnosti v šesti minuti, ko je s precejšnje razdalje vratarja Volkana Babacana ogrel Alvaro Morata, igrala le Španija. Pet minut kasneje se je zatresla vratnica Turčije, ki jo je po podaji Jordija Albe zadel Hakan Balta, medtem ko je poskusil ustaviti Morato. Po kotu, ki je sledil, bi lahko Pique zabil še drugi gol na drugi tekmi Eura, toda z glavo je meril preveč v tla in žoga se je odbila visoko prek vrat.

Razpoloženi David Silva je v 15. minuti nanizal nekaj igralcev in odložil žogo za strel Andresu Iniesti, ki je meril v blok. Turki so zapretili le z dvema streloma z razdalje, drugega je s prostega strela proti Davidu de Gei, ki kot vratar članske ekipe Španije sploh še ni dobil zadetka, s prostega strela nenevarno poslal Hakan Calhanoglu. Veliko bližje je bil v 29. minuti Nolito, ki si je pripravil strel z roba 16-metrskega prostora, žoga pa je švignila mimo daljše vratnice. De Gea se ni najbolj izkazal po dolgi žogi proti Yilmazu, a je vratar Manchester Uniteda kljub nerodnosti uspel ustaviti turškega napadalca z izbijanjem z nogo v avt. Nolito se je znašel v matni situaciji v 32. minuti, ko je po desnem boku pobegnil Juanfran in ga idealno zaposlil v kazenskem prostoru, poskus člana Celte iz Viga pa se je veliko manj nevarno od pričakovanj skotalil mimo gola. Tekma je bila po hudem trčenju Yilmaza, Piqueja in Sergija Busquetsa za kakšno minuto prekinjena, Španci pa so takoj izkoristili trenutek nepozornosti v nasprotnih vrstah. Nolito, produkt šole Barcelone, je podal prekrasno zavito žogo v sredino kazenskega prostora, kjer jo je produkt šole madridskega Reala z glavo izvrstno podaljšal v daljši kot vrat nemočnega Babacana. Že v enem naslednjih napadov je prvenec na evropskih prvenstvih zabil še Nolito, ki je po veliki napaki turške obrambe oziroma slabem izbijanju z glavo Mehmeta Topala podajo Francesca Fabregasa spremenil v lahek zadetek, sam pred vrati je v padcu dovolj natančno meril za 2:0.

Drugi polčas je potekal v podobnem slogu, že po treh minutah se je izid spet spremenil na španski polovici semaforja. Iniesta je s podajo prek obrambe zaposlil drvečega Albo, ki je bil verjetno tudi v prepovedanem položaju, Katalonec pa je pred Babacanom nesebično odložil žogo Morati, ki je kljub dotiku vratarja storil dovolj za tretji in zadnji zadetek večera. Rezultat bi lahko bil še precej višji - Iniesta je v 50. minuti spet maestralno našel Morato, ki je z glavo streljal mimo daljše vratnice. Odgovoril je tudi Yilmaz na drugi strani, a po samostojni akciji in lepi pripravi strela z levico je precej divje meril čez prečko. Juanfran je v 60. minuti zaposlil Silvo in žoga je po odboju končala v kotu, po katerem je Silva spet preigraval znotraj kazenskega prostora, a nato udaril mimo bližnje vratnice. Turški navijači so že dolgo pred zadnjim žvižgom sodnika Mažića izgubili potrpljenje in se lotili predvsem kapetana Arde Turana, ki je žvižge poslušal ob vsakem dotiku z žogo. Olcay Sahan bi lahko žvižge v 87. minuti vsaj malce utišal, ko je pobegnil po globinski podaji, a je pred De Geo izjemno slabo zaključil, ustavil ga je španski rezervist Cesar Azpilicueta. Španija je s stoodstotnim izkupičkom že udeleženka odločilnih bojev, pred zadnjim obračunom s Hrvaško lahko tudi odpočijejo kakšnega nogometaša, čeprav prvega mesta še nimajo zagotovljenega. Tudi Turki še niso izgubili vseh možnosti za napredovanje. Španci so že 14.   zapored tekmo evropskega prvenstva zaključili nepremagani, zadnji zadetek jim je na prvi tekmi Eura 2012 zabil Antonio Di Natale.

Izid:

Španija ‒ Turčija 3:0 (1:0)
Morata 34., 48., Nolito 37.

Postavi:

Španija: De Gea; Juanfran, Pique, Ramos, Alba (od 81. Azpilicueta); Busquets, Iniesta, Fabregas (od 71. Koke); Nolito, Silva (od 64. Soriano), Morata. 

Turčija: Babacan; Gönül, Topal, Balta, Erkin; Inan (od 70. Malli), Tufan, Özyakup (od 62. Sahan); Calhanoglu (od 46. Sahin), Turan, Yilmaz.

Lestvica: 1. Španija 6 točk*, 2. Hrvaška 4, 3. Češka 1, 4. Turčija 0.
* - že v osmini finala

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Symbolic
18. 06. 2016 17.52
Ne vem kaj so Turki pričakovali... Španija igra svojo igro, pa še Morati se izgleda odprlo...
selecao
18. 06. 2016 08.05
+10
Upam, da bodo do konca igrali na tak način in da bodo prišli čim dlje. Res je pravi užitek gledati Špance igrati nogomet !!!
fihner
18. 06. 2016 12.03
+0
CURVANORD Zanetti
18. 06. 2016 15.34
Inesta dalec najboljsi posameznik pri spancih,