Nogomet

Spursi s 'trojčkom' razpoloženega Kanea v četrtfinale, Ibrahimović potrdil vražjo formo za zmenek s Chelseajem

London, Blackburn, 19. 02. 2017 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.A./J.K.
Komentarji
7

Po zadnjih spodrsljajih Tottenhama so se varovanci Mauricia Pochettina vendarle uspeli pobrati in si s tremi goli Harryja Kanea proti Fulhamu odprli vrata v četrtfinale FA pokala (0:3). Tam se jim je zvečer pridružil tudi Manchester United, Zlatan Ibrahimović je vstopil s klopi in zadel za zmago pri Blackburn Rovers (2:1).

Čeprav so bili v taboru Spursov sprva skeptični, je lažje poškodovani Kane vendarle zaigra in zadel hat-trick.
Čeprav so bili v taboru Spursov sprva skeptični, je lažje poškodovani Kane vendarle zaigra in zadel hat-trick. FOTO: AP
Takoj po zadnji tekmi petega kroga so v Angliji opravili z žrebom četrtfinalnih parov. Žreb je poskrbel za derbija Chelsea ‒ Manchester United in Tottenham ‒ Millwall. Ostali pari so Middlesbrough ‒ Huddersfield/Man. City in Sutton/Arsenal ‒ Lincoln City.

V petem krogu pokala FA sta se na stadionu Craven Cottage pomerila domači Fulham in trenutno tretjeuvrščeni v angleški Premier League Tottenham. Slednji je na drugo stran mesta pripotoval s slabo popotnico, po porazu na prvi tekmi Lige Evropa proti Gentu in zdrsu po lestvici, zaradi slabe predstave na Anfieldu. Varovanci Mauricia Pochettina v tej sezoni ne blestijo na gostovanjih, prav tako slaba pa je bila tudi njihova statistika v pokalu FA, kadar jim je nasproti stal katerikoli londonski klub. Pred tekmo je bil zaradi manjše poškodbe na zadnji evropski tekmi napadalec Harry Kane, ki pa je v tem času očitno že okreval, saj je Spurse že petnajst minut po začetnem sodnikovem žvižgu popeljal v vodstvo. Gostje so se v prvem polčasu izkazali s še nekaj nevarnimi napadi, blizu je bil izjemni Dele Alli, ki je kar nekajkrat zaposlil domačo obrambo in vratarja Marcusa Bettinelija. Prav vratarja bi lahko z nekaj napačnimi odločitvami spremenila potek tekme, Michel Vorm na v vratih Tottenhama bi po nespretni akciji in prazni mreži domačim skorajda podaril zadetek, napako domačega vratarja pa je na srečo navijačev popravil Stefan Johansen. Odlično razpoloženi Spursi so tudi drugi polčas nadaljevali v svojem tempu, po lepi podaji soigralcev je domačega vratarja že drugič na tekmi premagal Kane, ki se je izmuznil Fulhamovi obrambi in se po mnenju nekaterih znašel v prepovedanem položaju, česar pa sodnik opazil.

Med strelce se je tudi v drugi polovici tekme želel vpisati Alli, vendar pa je bil po podaji pred gol nenatančen in žoga je končala daleč za mrežo domačih. Na priložnosti Spursov so se odzvali tudi nogometaši Fulhama, Spursi so se odzvali s hat-trickom Kanea, ki je izkoristil lepo podajo in pohitel proti golu Bettinelija ter še tretjič zatresel mrežo na Craven Cottage. "On je Gospod Spurs, talisman. Dopolnjuje trikotnik in način na katerega deluje skupaj z (Christianom) Eriksenom je nekaj povsem naravnega. Postaja eden izmed najboljših napadalcev, to, kar si je želel že od nekdaj," je povedal Dimitar Berbatov, nekdanji nogometaš Fulhama, Tottenhama in Manchester Uniteda, ki že pred tekmo ni skoparil s komplimenti na račun Kanea. Angleški nogometni reprezentant je tako še s tretjim golom popeljal Tottenham v četrtfinale. Pred nekaj več kot dvema desetletjema so se nogometaši Blackburn Rovers veselili presenetljivega naslova državnih prvakov, v boju za državno krono so uspeli Rovers ugnati tudi rdeče vrage, staro rivalstvo pa je na Ewood Parku spet oživelo ob tekmi pokala FA. Domači navijači, lačni največjih tekem, so kljub težavam svojega moštva, ki se bori za obstanek v drugoligaškem tekmovanju, napolnili tribune ob domači zelenici, kjer je nekdanje delodajalce na klopi belo-modrih pričakal tudi dolgoletni branilec Uniteda Wesley Brown. Jose Mourinho je po zmagi nad Saint-Etiennom v Ligi Evropa pred gostovanjem pri Robertu Beriću in soigralcih opravil kar sedem menjav, obračun so v premešani postavi začeli Matteo Darmian, Marcos Rojo, Ashley Young, Michael Carrick, Jesse Lingard, Henrikh Mkhitarjan in Marcus Rashford.

Ibrahimović je po hat-tricku v Ligi Evropa zabil že 24. gol v sezoni in preprečil ponovitev tekme z Blackburnom.
Ibrahimović je po hat-tricku v Ligi Evropa zabil že 24. gol v sezoni in preprečil ponovitev tekme z Blackburnom. FOTO: AP

Namesto odsotnega vratarja Davida de Gee je spet začel Sergio Romero, manjkal je tudi poškodovani Wayne Rooney. Domači so začeli podjetno in Marvin Emnes je z Dannyjem Grahamom ter Craigom Conwayem zrežiral prvo nevarno akcijo, po kateri je Nizozemec nevarno udaril, a je bil Romero na mestu. Emnes je bil v osrčju akcije, ki je Blackburnu prinesla tudi presenetljivo vodstvo. Mojstrsko je popeljal žogo do kazenskega prostora, se ustavil in obrnil ter nato zaposlil Grahama, ki je še lepše zaključil z levico. Med slavjem domačih privržencev nogometa je aplavz ušel tudi Mourinhu, njegovo moštvo pa je nemudoma odgovorilo in nekajkrat resneje preizkusilo domačega vratarja. Mkhitarjan je v 27. minuti odigral Emnesovo vlogo in s krasno podajo v prostoru zaposlil Rashforda, ki je za izenačujoči zadetek preigral vratarja Jasona Steelea in mirno meril za 1:1. Blackburn je bolje zaključil polčas, Conway je po podaji Charlieja Mulgrewa prišel v lepo situacijo, toda Young je z drsečim štartom storil dovolj, da je žoga zletela visoko čez prečko. Domači so na premor odšli z zasluženim remijem, čeprav je bil United še enkrat blizu vodstvu, a je Lingard z glavo po podaji Younga zgrešil oddaljenejšo vratnico. Tudi nadaljevanje tekme je bilo izenačeno, Mourinho, ki si v že tako natrpanem urniku nikakor ni želel še ene tekme, je v 62. minuti aktiviral zvezdnika Zlatana Ibrahimovića in Paula Pogbaja. Ibrahimović je bil nevaren že v prvi akciji, Ander Herrera je na drugo vratnico poslal ostro žogo, ki jo je Ibrahimović le za odtenek zgrešil. Naveza Pogba-Ibrahimović je Unitedu vseeno prinesla zadoščenje v 76. minuti, ko je v vedno hladnejšem, meglenejšem in deževnejšem Blackburnu Ibrahimović lepo počakal visoko podajo Francoza in nato mojstrsko zadel v daljši kot vrat Blackburna. To je bil 24. gol švedskega napadalca v vseh tekmovanjih v tej sezoni in njegov premierni v najstarejšem pokalu na svetu, potem ko je mreže tresel že v številnih najmočnejših tekmovanjih: Coppi Italii (Italija), Copi del Rey (Španija) in Coupe de France (Francija). Blackburnovi nogometaši in navijači so se v 86. minuti malce prehitro veselili izenačenja, sodniki so pravilno dosodili prepovedan položaj Anthonyja Stokesa, potem ko je Connor Mahoney skupaj z Emnesom resno preizkusil Romera, Stokes pa je žogo v globokem nedovoljenem položaju pospravil v mrežo. United je v štiriminutnem sodnikovem podaljšku zadržal prednost ter naredil nov korak proti Wembleyju.

Izidi petega kroga pokala FA:

Fulham ‒ Tottenham Hotspur 0:3 (0:1)
Kane 16., 51., 73.

Blackburn Rovers - Manchester United 1:2 (1:1)
Graham 17.; Rashford 27., Ibrahimović 75.

Wolverhampton Wanderers ‒ Chelsea 0:2 (0:0)
Pedro 65., Costa 89.

Burnley ‒ Lincoln City 0:1 (0:0)
Raggett 89.

Huddersfield Town ‒ Manchester City 0:0

Middlesbrough ‒ Oxford United 3:2 (2:0)
Leadbitter 27./11-m, Gestede 34., Stuani 86.; Maguire 64., Martinez 65.

Millwall ‒ Leicester City 1:0 (0:0)
Cummings 90.
RK: Cooper 52./Millwall

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ledr
20. 02. 2017 10.16
Spet se kaže moč Angleške lige. Tu res lahko vsak drugoligaš premaga vsakega prvoligaša, ali celo kdo iz nižjih lig... Se mi zdi, da tega v drugih državah ni. Vsaj toliko ne. Pustimo posamezne primere ki se pač "zgodijo" iz nekega razloga. Tu v Angliji pa je to kar množično.
Iniesta
19. 02. 2017 22.53
+2
Ibra nadaljuje golijado in drzi junajted med zivimi ...
SAF1
19. 02. 2017 21.52
+2
Superca zmaga in gremo v naslednji krog. Drug krog pa je Chelsea, v redu, me prav zanima kaj bo Joža spacal skup :D
Chelsea1991
19. 02. 2017 19.38
+1
sicer pa gnili arsenal SPET dobil petoligaša pa še to doma, torej bojo same kekce imeli do polfinala, smrdljivi luckerski klub, no saj bojo dobili svoje v polfinalu tako kot so dobili v ligi prvakov kamor tako ne spadajo enako kot ne spadajo v polfinale pokala
SAF1
19. 02. 2017 21.51
+4
Chelsea1991
19. 02. 2017 19.37
-5
hahaha prehitro so glupi junajted navijači peli we're going to wembley, spet boste napolnjeni na stamford bridgu v četrfinalu
alji1433
19. 02. 2017 22.18
+0
čelski ne veseli se prehitro k boste gajbo v gol dobili 😜