Nogomet

Srbska nogometna zveza: Za prekinitev so v celoti krivi Albanci!

Beograd, 16. 10. 2014 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Srbska nogometna zveza se je zaradi incidenta na tekmi z Albanijo znašla pod plazom kritik zaradi slabega varovanja in neprimerne organizacije tekme. Srbi se branijo z očitki, da so za neljube dogodke v Beogradu krivi izključno Albanci.

Potem, ko je Stefan Mitrović s helikopterja snel zastavo ...
Potem, ko je Stefan Mitrović s helikopterja snel zastavo ... FOTO: Reuters

Tekma med Srbijo in Albanijo bo za zmeraj pustila črn madež v nogometni zgodovini. Obračun, ki je že pred samim začetkom zaradi političnih nasprotij veljal za izjemno tveganega, se je popolnoma izjalovil, ko je v 42. minuti nad igriščem začel leteti daljinsko vodeni helikopter (dron), s katerega je visela zastava tako imenovane velike Albanije. Ko je zastavo z vrvic strgal srbski nogometaš Stefan Mitrović in jo želel predati četrtemu sodniku, so ga napadli albanski nogometaši in prišlo je do vsesplošnega pretepa, v katerem so sodelovali tudi gledalci. Glavni sodnik Martin Atkinson je igralce obeh moštev poslal v garderobe, od koder se Albanci več niso vrnili in tekma je bila prekinjena. Obema reprezentancama Evropska nogometna zveza (Uefa) grozi z visokimi kaznimi. Srbi so se v disciplinskem postopku znašli zaradi prižiganja in metanja pirotehničnih sredstev, neprimernega vedenja gledalcev, vdora navijačev na igrišče, slabe organizacije tekme in uporabe laserja. Na drugi strani Albancem grozi kazen, ker niso želeli nadaljevati tekme in zaradi razkazovanja nedovoljene zastave.

Na obtožbe so se prvi odzvali pri Nogometni zvezi Srbije. "Srbska nogometna zveza obžaluje, da se tekma med Srbijo in Albanijo ni končala na športen način, kot se to spodobi. Atmosfera je bila takšna, kot je v Srbiji že dalj časa nismo videli. Navijači so delovali kot eno, naši nogometaši so igrali dobro in bili smo na poti do pomembne zmage v kvalifikacijah za nastop v Franciji leta 2016," so v uvodu sporočili iz srbske krovne nogometne organizacije, nato pa krivdo za neljube dogodke, skoraj v celoti, preložili na albansko stran: "Na žalost je prišlo do provokacije z nasprotne strani. Na stadion so s počjo drona spravili zastavo neobstoječe tako imenovane velike Albanije, ki jo državljani Srbije, Črne gore, Makedonije in Grčije smatrajo za žaljivo. Sledili so neprimerni prizori na igrišču, tako da tekma ni bila zaključena na primeren način in s tem je naša reprezentanca izgubila priložnost, da na pošten, športe in viteški način pokaže, da je boljša."

... so se v Beogradu začeli izgredi.
... so se v Beogradu začeli izgredi. FOTO: Reuters

Predstavniki srbske nogometne zveze so ob tem dodali, da je bila domača reprezentanca Popolnoma mirna in si ni želela fizičnega obračunavanja in da je Mitrović le želel zastavo predati četrtemu sodniku. Ob tem so Srbi želeli nadaljevati tekmo, Albanci pa se na zelenico stadiona Partizana več niso želeli vrniti. "Zavedajoč se odgovornosti lahko trdimo, da sta si glavni sodnik in delegat prizadevala, da bi se tekma nadaljevala. To odločitev smo sprejeli, a na žalost se vodilni možje Nogometne zveze Albanije in njihovi nogometaši s tem niso strinjali. Goste iz Albanije smo sprejeli na najboljši možen način. Zaradi tega nas skrbi dejstvo, da po odločitvi o nadaljevanju tekme, niso naredili ničesar, da bi se to zgodilo," so še zapisali.

Najbolj ostre besede so Srbi prihranili prav za konec sporočila za javnost: "Škandalozno je, da se reprezentanca po prekinitvi obnaša, kot da je dobro opravila delo. To je žaljivo do naše nogometne zveze, prebivalcev Srbije in, upamo si trditi, tudi do Uefe. Albanska nogometna zveza si je enostavno prikrojila pravila Uefe po svoji volji. Zaradi tega menimo, da so neposredno krivi za prekinitev tekme in pričakujemo, da bo disciplinska komisija Uefe tekmo s 3:0 registrirala v korist Srbije." Nogometna zveza Albanije sicer še ni podala uradne razlage, zakaj se gostujoči nogometaši niso vrnili na zelenico.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1