Nogomet

Maribor po podaljšku le strl Haložane, v velikem finalu jih čaka prebujeno Celje

Domžale, Maribor, 20. 04. 2016 20.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.F./Ž.L.
Komentarji
22

Finalista pokala Slovenije sta Maribor in NK Celje. Mariborčani so se morali za finale pošteno potruditi, saj so šele po podaljških stril odpor Zavrča (5:1) in se s tem uvrstili v svoj 13. finale. Celjani so na povratnem obračunu polfinala v domžalskem športnem parku z 1:0 premagali Domžalčane in si s skupnih 2:0 zagotovili svoj deveti pokalni finale.

Jean-Philippe Mendy je dosegel prvi gol na srečanju.
Jean-Philippe Mendy je dosegel prvi gol na srečanju. FOTO: Damjan Žibert
Nogometaši Maribora so za napredovanje v veliki finale, ki bo odigran 25. maja v Kopru, nujno potrebovali zadetek. Domači trener Darko Milanič je tako od začetka obrambo Zavrča napadel z Milivojem Novakovičem in junakom zadnje prvenstvene tekme proti Krškemu Jeanom-Philippeom Mendyjem. Zaradi kazni ekipi Maribora ni moral pomagati kapetan Marcos Tavares. Kljub lepi prednosti s prve tekme, se varovanci Slavka Matića v Ljudski vrt niso prišli braniti, ravno nasprotno. V uvodnih minutah tekme so bili boljši nasprotnik in so tudi več napadali. Na drugi strani so bili domačini povsem neprepoznavni v napadu in si v uvodnih 20-ih minutah niso priigrali omembe vredne priložnosti. V tem obdobju Igre je imel najlepšo priložnost Aleks Pihler, ki se je znašel v ugodnem položaju znotraj kazenskega prostora, a so njegov strel domači branilci blokirali, preden je žoga zletela proti okviru vrat. V 24. minuti pa so do prvega strela prišli tudi domačini. Z razdalje je silovito sprožil Dare Vršič, a je bil vratar Zavrča Matija Kovačić na pravem mestu in je žogo odbil. Pred to akcijo se je v lepi priložnosti znašel tudi Novaković, a so sodniki napad še pred zaključkom prekinili zaradi domnevnega prepovedanega položaja.

Po pol ure igra pa so aktualni državni prvaki prišli do vodstva. Po podaji s kota je bil v kazenskem prostoru najbolj spreten, v zadnjem času zelo vroč, Mendy. Francoz se je odlično znašel na bližnji vratnici in z glavo poslal žogo mimo Kovačića, ki je povsem napačno ocenil let žoge. V 36. minuti je imel Mendy lepo priložnost še za drugi zadetek, a iz ugodnega položaja nekoliko slabše zadel žogo, ki je sicer premagala gostujočega vratarja, a končala v vratnici. Že v naslednjem napadu, pa se je stresel tudi okvir vrat domačinov. Po veliki napaki v obrambi je do strela prišel Josip Golubar, a tudi njemu je veselje preprečil okvir vrat. Zavrč se je povsem prebudil in silovito pritisnil na gol Jasmina Handanovića. V 43. minuti je v kazenski prostor prodrl Jure Matjašič in iz mrtvega kota matiral nespretnega Handanovića, kateremu je žoga med nogama ušla v gol. Polčas se je tako končal z rezultatom 1:1.

Sintayehu Sallalich je bil nerešljiva uganka za gostujočo obrambo.
Sintayehu Sallalich je bil nerešljiva uganka za gostujočo obrambo. FOTO: Aljoša Kravanja

Rezervist Sallalich zadel za podaljška
V nadaljevanju so si prvo priložnosti priigrali gostje. Z razdalje je poizkusil Lovro Cvek, a je njegov strel Handanović uspešno ukrotil. Nato je poizkusil še Golubar, a tudi njegov strel je mariborski vratar ubranil. Zavrč je bil na začetku drugega polčasa še naprej boljši nasprotnik, a tako želenega drugega zadetka ni bilo. Domači igralci pa nikakor niso uspeli razviti svoje igre in so postajali vse bolj nervozni. Veliko dela je imel tudi glavni sodnik Nejc Kajtazovič. Trener vijoličastih Milanič je v iskanju vodilnega zadetka, v igro poslal tudi Amarja Rahmanovića in Sintayehuja Sallalicha. In v 72. minuti je prav Sallalich izkoristil predložek Aleša Mertlja in z glavo žogo poslal za hrbet Kovačića in za vodstvo Maribora z 2:1. Tri minute kasneje so se stvari za Zavrč le še poslabšale. Zaradi simuliranja je drugi rumeni in posledično rdeči karton prejel Matija Miketić. Pet minut pred koncem je imel lepo priložnost za tretji zadetek svoje ekipe Novaković, a ni izkoristil lepe podaje Marka Jankoviča in je z ugodnega položaja znotraj kazenskega prostora streljal slabo, tako da je Kovačić žogo zlahkoto ujel. V 92. minuti pa je Novaković zapravil še lepšo priložnost. Po odličnem sprejemu žoge se je sam znašel pred Kovačićem, ki pa je bil zopet zmagovalec njunega dvoboja. Sodnik je odpiskal konec in sledili sta podaljška dvakrat po 15. minut.

Zavrč z deseterico povsem odpovedal v podaljšku
Podaljšek se je za domačine začel sanjsko. V 91. minuti je do žoge v kazenskem prostoru prišel Izraelec Sallalich in z lepim strelom v daljši vratarjev kot še drugič premagal Kovačića. V 99. minuti je imel lepo priložnost za goste Matjašič, a mu je drugi zadetek na tekmi preprečil dobro postavljeni Handanović. Tri minute kasneje pa so domačini zabili še četrti gol. Po nesebični podaji Mendyja je Novaković imel lahko nalogo, saj je moral žogo le še poslati v prazno mrežo. V 105. minuti pa je v mreži Zavrča odjeknila petarda, svoj drugi gol je dosegel Novaković. Drugih petnajst minut je bilo tako le še formalnost. Rezultat se ni več spremenil in Mariborčani so se še 13-ič v svoji zgodovini uvrstili v veliki finale, kjer bodo proti Celju lovili osmo pokalno lovoriko.

Sunny je odločil oba polfinalna obračuna.
Sunny je odločil oba polfinalna obračuna. FOTO: Miro Majcen

Potem, ko so nogometaši NK Celja z 1:0 (Sunny) dobili prvi polfinalni obračun pokala Slovenije, v Domžale niso pripotovali z belo zastavo. Na krilih dobrih prvenstvenih predstav – v 30. krogu so s 3:0 premagali FC Koper – so ofenzivno krenili v bitko s četo Luke Elsnerja. To jim je že v 5. minuti obračuna prineslo vodstvo z 1:0 s čimer so se močno približali velikem finalu na koprski Bonifiki. Še nekoliko bližje so bili v 34. minuti, ko je moral predčasno pod prho španski branilec Domžalčanov Alvaro Brachi. Izbranci Roberta Pevnika se z minimalnim vodstvom niso zadovoljili, nizali so napad za napadom in bili pozorni na morebitne nevarne poizkuse tekmeca.

Z zbrano igro v nadaljevanju so minimalno prednost ohranili, imeli nekaj lepih priložnosti za povišanje prednosti, a bili v zaključku akcij premalo natančni. Na njihovo srečo gostitelji tega niso znali izkoristiti in grofje so se veselili uvrstitve v veliki finale.

Izida polfinala Pokala Slovenije:
Maribor - Zavrč 5:1** (1:1) 6:3*
Mendy 30., Sallalich 72., 91., Novaković 102., 105. ; Matjašič 43.
RK: Miketić 74./Zavrč

Domžale - Celje 0:1 (0:1) 0:2*
Omogregie 5.
RK: Brachi 34.

*skupni izid obeh tekem
**po podaljških

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Breder1805
22. 04. 2016 14.31
+1
Bili smo boljši skozi celo igro, tako da smo prvaki. Sodniki pa se ve morajo do prvakov biti spoštljivi. Gledal sem tekmo in petarda ki smo jo dali Zavrču je bila tako močna , da smo proslavljali celo noč. Smo najboljši, tako, da dragi sodniki, ko sem pogledal posnetek, sem dobil priokus, da nam želite pomagati, sploh z izključitvijo. Tega ne rabite početi, smo itak preveč močni. Gremo še na naslov - forca Viole
TKOJE
22. 04. 2016 12.18
+1
Mungoss imaš prav.. Domžale z vlačenjem raznih podpovprečnih francozov in drugih iz tujine dušijo svoj mladinski pogon. Pa taka "kao" visoka merila imajo pri okrepitvah. Se že pozna pri rezultatih. Na kocki je tudi tretje mesto. Edino Horić je bila prava okrepitev..
Mungos2
21. 04. 2016 11.42
+4
Čestitke Celju za napredovanje !!! Domžale, sramota !!!!! Pri tolikem pomladku, v ekipi niti enega svojega igralca ! Po tekmi so imeli vsi igralci Domžal drese suhe. Ali se tako bori za klub, ki ti daje kruh ? Samo ne spet z izgovori. Vse tujce pometati iz ekipe ! Še enkrat, klub ni pošten do navijačev !
BožidarMacur
21. 04. 2016 20.29
Nemorešverjet
21. 04. 2016 10.56
+2
Pisec članka ne pozna najosnovnejših slovničnih pravil in ne loči glagolov "moči" in "morati". (Zaradi kazni ekipi Maribora ni moral pomagati kapetan Marcos Tavares.) Prosim pošljite ga na tečaj slovenščine.
videonadzor
21. 04. 2016 09.51
+4
FORZA VIOLE-FORZA ZZ-FORZA NK MARIBOR-----------EN KLUB.ENA ČAST
šmajser1
21. 04. 2016 13.55
+3
soba666
20. 04. 2016 21.55
+6
bravo naši drama queeni, glejte da bo tako do konca sezone, misija še ni končana
BožidarMacur
20. 04. 2016 21.26
+9
Bravo Novakovič končno se ti je začelo tresenje mreže od znotraj. Čestitke Nk Mariboru! Se vidimo v Kopru. Mb prvak
Maribor?anPikaSem
20. 04. 2016 21.41
+8
FAUSTOS1
20. 04. 2016 20.59
-4
totalno podkupljen sodnik ki je odločil tekmo upam da je zaho dovolj veliko plačal
glej ovega
20. 04. 2016 21.26
+14
ziher navijaš za olimpijo katera ima NZS za sponzor ;) MB-Olimpija..3 tekme in 3je rdeči kartoni za MB..naklučje? ;) ne PODKUPOVANJE..lp
zeleleni
21. 04. 2016 08.07
-3
rdeč karton a dej nehite sodnik pod vsakim kriterijem prav videlo se je da mora mb zmagat
buzerantos
21. 04. 2016 10.08
+4
Pa kaj hocete povedat vi instant navijaci lolimpije ? Da je Olimpija edini klub, ki steje al kaj ? In je MB vsa leta haral zaradi srece, pomoci ? Bed.aki.....
šmajser1
20. 04. 2016 20.55
+15
Cestitke za zmago in igro od 70 minute dalje.....do takrat pa ...eh glava me boli samo ko pomislim kak so spilali do takrat......MARIBOR SAMPION
erkos1
20. 04. 2016 20.51
+12
Lepa zmaga.Kaj bi šele bilo,če bi imel MB dva igralca več?
BožidarMacur
20. 04. 2016 21.27
-1
nejmarsaks
20. 04. 2016 20.50
+0
ta ljublanska nzs pa čeferin sramota....sojenje katastrofa....se je prec vidl kdo mora zmagat
glej ovega
20. 04. 2016 20.55
+18
žabice o sojenju raje tiho saj so sodniki že od osamosvojitve na vaši strani ;)
pa.daj
20. 04. 2016 20.42
+13
Naj se vidi kje je nogomet doma od 4 ekip le ena ni bila iz stajerskega konac me vseseli da se celjani prebujajo sam ...maribor pa bo pokalni zmagovalec ;)
PVSK
20. 04. 2016 20.46
+18
Sej to se že par let vidi od kod so klubi... polovica lige je štajerske konec koncev je tudi Velenje še uradno štajerska
lenoritis86
20. 04. 2016 20.38
+10
lep rezultat.ko pogledaš te mladostnike kako lovijo sapo po igrišču novaković zabija in to celo v podaljšku ni kaj.