Nogomet

FOTO: Milan v predbožični loteriji Juventusu preprečil 'italijanski trojček', superpokal v Lombardijo

Doha, 23. 12. 2016 20.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na stadionu Jassim Bim Hamad v Dohi je bila na sporedu tekma italijanskega superpokala. Na bližnjem vzhodu sta se pomerila serijski prvak Serie A in tudi pokalni zmagovalec Juventus, ter poraženec pokalnega finala Milan. Zmage in zadnje lovorike v letu 2016 pa so se veselili nogometaši Milana, ki so slavili po enajstmetrovkah (5:3).

V preteklih sezonah je sicer tekma za italijanski superpokal služila, kot uvod v novo sezono Serie A in je bila odigrana na stadionu Ptičje gnezdo v Pekingu. Tokrat pa so se odločili, da tekmo prestavijo v Doho in da je odigrajo kar med sezono, oziroma za zaključek tekmovalnega leta 2016. Ped očmi katarskih šejkov sta se tako udarila serijski zmagovalec Serie A in italijanskega pokala Juventus, ter poraženec pokalnega finala AC Milan. Tekma je sicer kar nekaj časa visela v zraku, saj je potovanje igralcev Milana v Doho trajala dlje od načrtovanega in so imeli igralci manj kot štiriindvajset ur, da se pripravijo na srečanje. Nato je podpredsednik kluba iz Lombardije Adriano Galliani vendarle popustil in tekma se je lahko začela. 

Po zaspanem uvodu, ki na nobeni strani ni ponudil veliko priložnosti, je v 18. minuti Juventus povedel. Stefano Sturaro je prisilil Gianluigija Donnarummo v obrambo, žogo pa je nato v kot pospravil branilec Ignazio Abate. Kot je izvedel Miralem Pijanić in v sredini Milanovega kazenskega prostora našel Giorgia Chiellinija, ki je z nebeškim skokom uspel premagati mladega in talentiranega vratarja v golu sedemkratnih evropskih prvakov. Med vratnicama je sicer potekal dvoboj generacij, saj je v vratih bele dame stale izkušeni in legendarni Gianluigi Buffon, na drugi strani pa njegov naslednik v italijanski izbrani vrsti, že omenjeni Donnarumma. Po prejetem zadetku se je Milan vendarle prebudil in postajal vse bolj nevaren. Kot se za derbi tudi spodobi smo na zelenici spremljali hud boj za vsako žogo, videli pa smo tudi kar nekaj ostrih startov in prekrškov. Po nekaj polpriložnostih pa je Milan pred koncem polčasa uspel priti do izenačenja. Suso je odlično preigraval po desni strani in v sredino Juventusovega kazenskega prostora poslal zelo uporaben predložek, katerega je v zadetek s prefinjenim strelom spremenil Giacomo Bonaventura. Milanu je izenačujoči zadetek dal krila in so poskušali še pred koncem polčasa priti do vodstva, a jim ni uspelo in ekipi sta na odmor odšli poravnani pri izidu 1:1.

Slavje Juventusa po vodilnem golu ...
Slavje Juventusa po vodilnem golu ... FOTO: AP

V drugem polčasu so prvi zapretili pokalni podprvaki. Še vedno je veliko težav Juventusovi obrambi povzročal Suso, ki je vseskozi pošiljal uporabne predložke v njihov kazenski prostor, kjer pa se sprva Carlos Bacca ni izkazal. Kasneje je po še enem predložku Susa, še lepšo priložnost zapravil Alessio Romagnoli, ki je že premagal Buffona, a mu je veselje preprečil okvir vrat. Na drugi strani je s silovitim strelom z razdalje poskusil Sami Khedira, a se je s še lepšo obrambo izkazal izvrstni Donnarumma. Tekma se je povsem razživela in razpoloženi Suso je še naprej povzročal težave obrambi stare dame. Tokrat je zaposlil Juraja Kučko, ki je nato žogo podaljšal do Bacce, ki pa je bil znova prepočasen, da bi uporabno žogo pretvoril v zadetek. Kmalu za tem je za Juventus v igro vstopil Paulo Dybala, ki je zamenjal Pijaniča. In Argentinec bi v 76. minuti skoraj premagal Donnarummo z izjemnim strelom z razdalje, a je bil za las nenatančen. Na drugi strani je bil Suso še naprej nočna mora za Patriceja Evraja. In v 84. minuti je znova poslal predložek pred vrata, kjer je obramba stare dame popolnoma zaspala in Bacca je prišel povsem sam do strela z glavo. Toda tokrat se je z obrambo izkazal Buffon, ki je rešil svoje soigralce, ki so bili povsem nadigrani. Kljub živahni predstavi zadetka v drugem polčasu ni bilo in sledila sta dva podaljška po petnajst minut.

Prvi petnajsminut dodatka so bolje otvorili rdeče-črni, ki bi v 93. minuti morali preiti v vodstvo. Suso je znova osmešil Evraja in poslal žogo pred vrata, kjer je sprožil Bonaventura in ogrel Buffonove dlani. Žoga se je odbila naravnost na noge Bacce, ki pa je bil premalo zbran in žogo se je od njega odbila naravnost v naročje hvaležnega Buffona, ki bi bil brzčas nemočen, če bi kolumbijski napadalec prišel do strela. Kljub poskusom obeh moštev, zadetka v prvem podaljšku nismo videli. Smo ga pa videli v 111. minuti, ko je Evra iz težkega položaja pospravil žogo za hrbet Donnarumme, a veselje Torinčanov ni trajalo dolgo, saj so sodniki zadetek zaradi prepovedanega položaja razveljavili. (Ne)zadetek je Juventusove nogometaše le še dodatno motiviral, ki so silovito krenili proti vratom nasprotnika. Zelo razpoložen je bil Dybala, ki pa ni imel prave pomoči soigralcev. Tri minute pred koncem pa ja imel argenitnski nogometaš na nogi zmago, a je po novem predložku Evraja zgrešil nemogoče. Znašel se je sam pred golom in žogo bi moral le še potisniti notri, a je nerazumljivo po njej udaril s polno močjo in zletela je visoko če gol Donnarumme. Tako je ostalo pri izidu 1:1. Ker po 120-ih minutah nismo dobili zmagovalca, so sledile enajstmetrovke.

... a na koncu so se veselili igralci Milana, ki so osvojili superpokalno lovoriko za sezono 2016.
... a na koncu so se veselili igralci Milana, ki so osvojili superpokalno lovoriko za sezono 2016. FOTO: AP

Prvi je k žogi pristopil Claudio Marchisio in zanesljivo matiral Donnarummo. Za Milan je prvi na belo točko žogo postavil Gianluca Lapadula, a je nekdanjemu napadalcu Gorice Buffon mojstrsko ubranil poskus. Naslednji je k žogi pristopil Mario Mandžukić, a je žogo poslal v prečko in Milan je znova upal. Nato sta zanesljivo zadela Bonaventura in Gonzalo Higuain. Za tem je Kučka izid poravnal na 2:2, a je Khedira znova povedel Juve v vodstvo. Naslednji je žogo v roke vzel Suso in po sredini brez težav premagal Buffona in izid poravnal na 3:3. Naslednji je k žogi pristopil rezervist Dybala in dobro sprožil, toda njegovo namero je prebral Donnarumma in se izkazal z obrambo. Za odločilno enajstmetrovko je k žogi pristopil Mario Pašalić in zanesljivo premagal Buffona in Milanu prinesel prvo in hkrati zadnjo lovoriko v letu 2016. Juventus je tako ostal brez italijanskega trojčka, potem ko so pred tem postali italijanski državni in pokalni prvaki.

Izid:
Juventus - Milan 1:1 (1:1) /3:5/*
Chiellini 18.; Bonaventura 38.
* po enajstmetrovkah
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Awesomedude
24. 12. 2016 17.03
-6
Forza Juve!!!!!!!!!!!!
Die einemaister
24. 12. 2016 19.53
+2
Shyni
24. 12. 2016 09.32
+2
Lepo da sploh imajo superpokal, ker pri nam ga očitno ne bo...
Barca17 1
24. 12. 2016 12.32
+2
zdaj enkrat bi ga lahk bedaki naredli, ko je dobra 2 meseca premora ...
Diavolo 666
23. 12. 2016 21.14
+15
Forca Milan !!!!!!