Nogomet

FOTO: Zadetek prvenstva premalo za Švicarje, Poljaki po drami enajstmetrovk prvi četrtfinalisti

Saint-Etienne, 25. 06. 2016 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Švica se je z najlepšim zadetkom letošnjega evropskega prvenstva rešila v podaljšek, nato pa prvo tekmo osmine finala v Saint-Etiennu proti Poljski izgubila po izvajanju najstrožjih kazni. V rednem delu tekme sta zadela Jakub Blaszczykowski in Xherdan Shaqiri, ki je s pravo mojstrovino izsilil podaljšek.

Prva tekma osmine finala letošnjega evropskega prvenstva v nogometu zadetkov ni obljubljala. Skupaj sta Poljska in Švica pred srečanjem v Saint-Etiennu zmogli vsega štiri zadetke na šestih obračunih skupinskega dela, v katerem sta obe reprezentanci osvojili drugo mesto. Poljaki zadetka sploh še niso prejeli, čeprav so se merili tudi z močno Nemčijo in selektor Adam Nawalka ni spreminjal dobitne enajsterice, medtem ko je njegov kolega Vladimir Petković od prve minute spet ponudil priložnost nerazpoloženemu Harisu Seferoviću. Obe reprezentanci sta si v osmini finala želeli prebujenja svojih prvih strelcev, predvsem poljski Robert Lewandowski je bil kot zvezdnik Bayerna velik dolžnik. Švicarji, ki so dobili le eno od prejšnjih desetih medsebojnih tekem, so obračun odprli v tem slogu. Že po manj kot pol minute je vratar Yann Sommer storil hudo napako s kratko podajo do Johana Djourouja, ki mu je žogo še bolj neprepričljivo vrnil. Sommer je še uspel izbiti pred Lewandowskim, a je na poljsko smolo žoga padla na nogo enega najmanj učinkovitih napadalcev tega EP Arkadiusza Milika, ki je z roba kazenskega prostora streljal prek praznih vrat. Poljaki so nadaljevali z ofenzivo in Lewandowski je po prodoru v 16-metrski prostor meril v blok. Švicarji so odgovorili po nekaj manj kot desetih minutah: Xherdan Shaqiri je osvojil nekaj prostora in zaposlil Blerima Džemailija, ki pa je na koncu precej nenevarno meril mimo vrat.

Džemaili je bil spet nevaren v 23. minuti, ko je po podaji iz kota spet zgrešil za več metrov. Na drugi strani je bilo pet minut kasneje veliko bolj nevarno, potem ko je po še enem predložku iz kota Grzegorz Krychowiak osamljen z glavo meril mimo cilja. Milik je v 32. minuti sprejel predložek z desnega boka na drugi vratnici, Admirju Mehmediju ni uspelo razčistiti, Milik pa je s polvolejem z levico meril prek vrat. Veliko bolj nevarno bi lahko bilo za vrata Poljske v 35. minuti, a po kotu je Fabian Schär neoviran z glavo meril v tla, Lukasz Fabianski pa je žogo brez težav ukrotil. Izpod svoje prečke je moral nekdanji član londonskega Arsenala izbiti tudi preusmerjen poskus Džemailija, v 39. minuti pa so še pred polčasom Poljaki le uspeli povesti. Lukasz Piszczek je najprej skupaj s Fabianskim uspel razčistiti nevarno akcijo Švicarjev, v protinapadu pa je Kamil Grosicki malce srečno odigral "dvojno podajo" z enim izmed nasprotnikov in nato mimo Lewandowskega na drugo vratnico poslal močno in natančno žogo do osamljenega Jakuba Blaszczykowskega, ki je zadel pod Sommerjem ter se veselil že svojega drugega zaporednega zadetka na tem Euru.

Izkušeni Blaszczykowski (desno) se je veselil že drugega zadetka na zadnjih dveh tekmah. Natančen je bil tudi pri izvajanju odločilnih strelov z bele točke.
Izkušeni Blaszczykowski (desno) se je veselil že drugega zadetka na zadnjih dveh tekmah. Natančen je bil tudi pri izvajanju odločilnih strelov z bele točke. FOTO: AP

Švicarji so bili v drugem polčasu hitro nevarni, podobno kot Poljaki v prvem, a je po kotu Michal Pazdan na drugi vratnici uspel izbiti žogo pred dvema nepokritima nasprotnikoma. Lewandowski je v 50. minuti odgovoril s spretnim poskusom s konico nogometnega čevlja, ki pa je bil lahek plen za Sommerja. V 53. minuti so bili Poljaki dvakrat nevarni - najprej so slabo izpeljali protinapad, nato pa je proti kazenskemu prostoru potegnil še Blaszczykowski in si ob Djourouju pripravil strel z levico kot na zadnji tekmi skupinskega dela, a ga je tokrat s prekrasno parado ustavil Sommer. Schär je v 56. minuti grdo zrušil Lewandowskega, ki je ob nerodnem padcu srečno ušel težji poškodbi, zaradi rumenega kartona pa je branilec švicarske reprezentance vsaj upravičeno suspendiran za naslednjo tekmo. Švicarji so nato začeli stiskati obroč okoli poljskih vrat. Shaqiri je z močnim strelom z roba kazenskega prostora streljal točno v Fabianskega, v 73. minuti pa se je zadetku najbolj približal branilec Ricardo Rodriguez, a je njegov poskus s prostega strela pod prečko izvrstno pričakal Fabianski. Še bolj vroče je bilo pod francoskim soncem na začetku 79. minute: poskus Djourouja je po uigrani kombinaciji s prostega strela poljska obramba še uspela ustaviti, a ne tudi strela Shaqirija, ki je poletel prek nepremičnega Fabianskega in v nadaljevanju akcije zatresel prečko. A Shaqirija Poljaki niso mogli zaustaviti v 82. minuti, ko je član Stoke Cityja zabil enega najlepših zadetkov EP sploh: po podaji s strani je žogo preusmeril Seferović, poljski branilci pa so uspeli zgolj nastaviti strel Shaqiriju, ki je s 17 metrov mojstrsko s "škarjicami" zadel s pomočjo vratnice in poravnal izid. 

To je bil šele prvi zadetek, ki so ga Poljaki prejeli na tem Euru, še pred začetkom podaljška pa bi lahko še enega, ki bi bil tudi usoden. Z desnega boka je v poljski kazenski prostor priletela lepa podaja, ki pa je z letečim volejem ni uspel v mrežo preusmeriti rezervist Breel Embolo. Prvi del podaljška je minil v precej umirjenem ozračju, poljski selektor Nawalka je šele v 102. minuti opravil prvo menjavo, še ta pa je bila prisilne narave - načetega Krzysztofa Maczynskega, ki je grdo pristal na kolenu, je zamenjal Tomasz Jodlowiec. Priložnosti podaljška sta se brez dvoma ponudila rezervistu Erenu Derdiyoku, ki je v 113. minuti po lepi podaji čez obrambo z glavo meril v daljši kot, a mu je veselje s krasno parado preprečil Fabianski. Derdiyok se prav tako ni uspel bolje znajti v zadnjih minutah, ko je po podaji z leve žogo na koncu še pred njegovim strelom uspel prijeti Fabianski. Poljaki so se prebudili na začetku zadnje, 120. minute, ko dolge žoge dolgoletnega klubskega soigralca Blaszczykowskega mimo Sommerja ni uspel preusmeriti Piszczek. Začela se je "loterija" enajstmetrovk - Granit Xhaka je v drugi seriji grdo zgrešil cela vrata z močnim strelom, ostali strelci pa so bili vsi izjemno natančni, z izjemo Milika, ki je komajda spravil žogo skozi roke Sommerja. Odločilni poskus je pripadel Krychowiaku, član Seville pa ni grešil ter začel veliko slavje v belo-rdečem. 

Izid:

Švica ‒ Poljska 1:1* (0:1) /4:5/
Shaqiri 82.; Blaszczykowski 39.
* - po enajstmetrovkah

Postavi:

Švica: Sommer; Lichtsteiner, Djourou, Schär, Rodriguez; Behrami (od 77. Fernandes), Džemaili (od 58. Embolo), Mehmedi (od 70. Derdiyok), Shaqiri, Xhaka; Seferović.

Poljska: Fabianski; Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk; Maczynski (102. Jodlowiec), Grosicki (od 104. Peszko), Krychowiak, Blszczykowski; Milik, Lewandowski.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmmmmmmnnnnnnmmm
25. 06. 2016 19.52
+1
ronald se že segreva ..baje se meče po slačilnici..trenira kako izsilit penal
catman
25. 06. 2016 19.35
Gremo Wales, v finalu vas čaka Islandija!
gorgonalen
25. 06. 2016 19.32
+1
Drama pri enajstmetrovkah?Poljaki so vse ziherasko zadeli tako da ni blo neke drame
catman
25. 06. 2016 19.27
+4
Gledam zdaj malo WAL in SIR, sem pa se že prej čipsa prenajedel.
Barbarezo
25. 06. 2016 18.36
+1
gremoooooooo Germany !!!!!
gorgonalen
25. 06. 2016 19.31
-1
Iniesta
25. 06. 2016 18.22
+5
Skoda za Albance ...
catman
25. 06. 2016 18.22
+1
Čestitke Poljakom, da so premagali albance.
KOPITES
25. 06. 2016 18.43
+1
klayton66
25. 06. 2016 18.09
+1
Kakšen strel z bele točke je bil pa to...?! Kar neki....Xhaka ...bolje da nikoli več....