Nogomet

Težke besede po britanskem derbiju, selektor S. Irske pravi, da 'kaj takšnega še ni videl'

Pariz, 26. 06. 2016 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Navijači in nogometaši z družinami so se po "bitki za Britanijo" v sproščenem vzdušju družili na pariški zelenici, bolj zadovoljni pa so bili zaradi uvrstitve v četrtfinale seveda Valižani. Iz tabora Severne Irske prihajajo tudi kritike zaradi zavlačevanja v režiji kapetana Ashleyja Williamsa.

Tudi izvrstni Michael McGovern je bil nemočen v 75. minuti, ko ga je ukanil soigralec Gareth McAuley.
Tudi izvrstni Michael McGovern je bil nemočen v 75. minuti, ko ga je ukanil soigralec Gareth McAuley. FOTO: AP
Prijateljsko vzdušje je po sosedskem dvoboju v Parizu, Wales je z minimalno zmago proti Severni Irski napredoval v četrtfinale evropskega prvenstva, vsaj malce popustilo. Severnoirski selektor Michael O'Neill se je ostro lotil domnevnega zavlačevanja Valižanov v zadnjih minutah, ko so zmaji branili zadetek prednosti po avtogolu Garetha McAuleyja. Wales po zelo dobrih predstavah v skupinskem delu, ki so ga zaključili pred velikimi rivali Angleži, tokrat na stadionu Parc des Princes niso blesteli, Severni Irci pa so jih na čelu z njihovim najnevarnejšim posameznikom Garethom Balom dobro ustavili. Zvezdnik Real Madrida je bil nevaren praktično le enkrat, ko je proti vratom Michaela McGoverna poslal še en izvrsten prosti strel, a je bil čuvaj mreže zelenih na mestu, nato pa nemočno spremljal, kako je 15 minut pred koncem podajo Bala mimo njega preusmeril soigralec McAuley in odločil derbi. 

"Tu se ne bo končalo. Vedeli smo, da bo zelo težko, da nam ne bodo pustili veliko prostora," je bil po tekmi vesel Bale, ki se mu je na zelenici pridružila tudi hči Alba. Bale je razkril, da je selektor Chris Coleman ob polčasu zahteval večjo hitrost pri podajah in več slednjih, na koncu je to tudi prineslo največji uspeh v zgodovini waleškega nogometa. "Vedeli smo, da nam bodo prepustili žogo in da bomo v kakšnih trenutkih lahko izpeljali kakovostnejšo akcijo Na koncu nam je uspelo zadeti in to je tisto, kar šteje. Navijači so bili spet izjemni in neprestano navijali do konca," se je rojakom še zahvalil Bale. Obe skupini privržencev nogometa sta po zadnjem sodnikovem žvižgu ostali na tribunah, v prijateljskem ozračju so se nogometaši objemali z družinskimi člani na zelenici in ni bilo občutka, da smo bili v Parizu pravkar priča zgodovini. Selektor Walesa Coleman je brez dlake na jeziku priznal, da si je Severna Irska bolj zaslužila zmagati.

 

Severnoirski navijači so navduševali na tem EP in tudi v soboto niso razočarali.
Severnoirski navijači so navduševali na tem EP in tudi v soboto niso razočarali. FOTO: AP

"Niti slučajno nismo igrali dobro, a to ni bila naša krivda," je povedal nekdanji trener Fulhama in Real Sociedada. "Čestitke Severnim Ircem, ki so dobro počeli tisto, kar počnejo, to pa je, da zelo otežijo delo nasprotniku. Zmaga je bila grda, a komu je mar? Tu smo že prej kdaj sedeli in igrali dobro, do rezultata pa nismo prišli. To je dober znak, ker smo pri treh zmagah na štirih tekmah morali zmagovati na različne načine. Menil sem, da bo težko, a bilo je še težje od pričakovanj. Če sem pošten, bi nam bilo bolje, če bi igrali s Turčijo. Ne zato, ker ne bi bili dobro moštvo, ker so, temveč zaradi tega, ker smo zdaj morali igrati proti 'domači' državi. Bil sem malce nervozen pred to tekmo, a poskušali smo delati na tem, da ne bi bili preveč čustveni ob igranju s sosedom. Tako veliko je bilo odvisno od te tekme. Potrebovali smo nekaj sreče in jo dobili s tistim zadetkom. Morali smo si ga prislužiti in na koncu zdržali, ko smo morali. Veste pa, da imaš z Balom ali (Aronom) Ramseyjem na zelenici vedno tisti kanček briljantnosti, ki lahko spremeni vaše življenje v nekaj sekundah."

Nasprotni tabor je imel s selektorjem Michaelom O'Neillom kar nekaj pripomb zaradi dogodkov, ki so vključevali waleškega kapetana Ashleyja Williamsa. Dolgoletni član Swansea Cityja je grdo trčil s soigralcem Jonnyjem Williamsom in obležal v zadnjih minutah rednega dela, nato pa kljub več kot očitno poškodovani levi rami (morda celo ključnici) zavrnil menjavo. Pred petkovimi četrtfinalnim obračunom z zmagovalcem dvoboja med Madžarsko in Belgijo je Ashley Williams vprašljiv, toda kljub načeti rami je bil severnoirski selektor O'Neill oster v oceni zavlačevanja, ki se je po njegovem mnenju odvijalo pred očmi svetovne javnosti. "Proti koncu sem bil razočaran zaradi zavlačevanja, menim, da bi se sodnik s tem lahko bolje spopadel," je dejal O'Neill, čigar reprezentanca je tudi proti Sloveniji v Belfastu (1:0) nekaj tednov pred prvenstvom podaljšala rekordni niz nepremagljivosti, drugi poraz na EP pa jih je izločil iz nadaljnjega tekmovanja. "S klopi so mu sporočili, da naj se usede na zelenico. Ashley Williams se je usedel na igrišče," je bentil O'Neill. "Kaj takšnega v življenju še nisem videl, da je igralcu dovoljeno, da ustavi igro s tem, ko se usede na zelenico. Če je prišlo do poškodbe in bi lahko igralec zapustil igrišče, zakaj se to ni zgodilo? Menim, da je poškodba vzela več kot štiri minute, ki smo jih dobili, opravili smo šest menjav ... Vem, da sem dober v matematiki, menim pa, da smo si zaslužili nekaj več minut proti koncu tekme, da bi izsilili podaljšek. Skrušeni smo. Bili smo boljši, nato pa takšen zadetek ... Od igralcev skozi celoten turnir ne bi mogel zahtevati nič več. Gareth McAuley ve, da se mora pri takšni podaji odločiti - moral je oceniti, če je za njim kdo stal ali ne. 'Big G' si tega ne zasluži, saj je bil odličen. Navijači so uživali na tej poti tako kot mi in vsi smo žalostni, da se je danes končalo."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mackon08
26. 06. 2016 09.35
+6
To je pa dobro povedal, da si poškoduje ramo pa se elegantno usede na travo. Karton bi mu moral dat pa ga takoj odstranit z igrišča. naj ga tam oskrbijo. Prekinitev 4 minute je bilo pa res premalo, glih zaradi tega.