Nogomet

VIDEO: Fifa izbrala: Ronaldo je 'The Best', Portugalec domov odnesel še eno nagrado za nepozabno leto

Zürich, 09. 01. 2017 18.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na svečani podelitvi v Zürichu je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) za najboljšega nogometaša leta izbrala Portugalca Cristiana Ronalda. Zvezdnik Real Madrida je v glasovanju, v katerem so poleg selektorjev in kapetanov svetovnih reprezentanc sodelovali tudi mediji in navijači, ugnal Argentinca Lionela Messija in Francoza Antoina Griezmanna.

Več videovsebin
  • Prihodi nogometašev na podelitev Fife v Zürichu
    01:27
    Prihodi nogometašev na podelitev Fife v Zürichu
  • Cristiano Ronaldo prejel Fifino nagrado The Best
    00:40
    Cristiano Ronaldo prejel Fifino nagrado The Best
Posebej so se na prireditvi spomnili dveh nogometnih legend, ki sta se poslovili v letu 2016, Brazilca Carlosa Alberta in Nizozemca Johana Cruyffa. Posebno priznanje za "fair play" so podelili tudi kolumbijskemu klubu Atletico Nacional, pri katerem so se izkazali po tragični letalski nesreči brazilskega Chapecoenseja. Kolumbijci so kljub temu, da tekem finala Cope Sudamericane z Brazilci niso nikoli odigrali, zahtevali, da pokal podelijo klubu umrlih kolegov.

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je po šestletnem sodelovanju z revijo France Football spet obudila svojo nagrado za najboljšega nogometaša na svetu, ki so jo pri Fifi preimenovali v The Best (najboljši/-a, op. a.). Prireditev je bila spet na sporedu v Zürichu, a na novi lokaciji, kot da bi se organizacija na čelu z Giannijem Infantinom želela še bolj oddaljiti od "okostnjakov", ki jih je za seboj pustilo prejšnje vodstvo. Ob odsotnosti nogometašev Barcelone in zvezdnika Kataloncev Lionela Messija je bilo v neposredni bližini mednarodnega letališča na prostorih studiev TPC vse v znamenju Portugalca Cristiana Ronalda, ki je bil prvi favorit za zaključno posamično nagrado za dosežke v minulem letu. Ronaldo je osvojil Ligo prvakov in evropsko prvenstvo, z Realom pa je nadaljeval izvrsten niz rezultatov pod vodstvom Zinedina Zidana, ki je bil tudi sam med kandidati za naslov najboljšega trenerja. Po pričakovanjih sta Messi (26,42 % glasov) in tretji finalist, Francoz Antoine Griezmann (Atletico Madrid/7,53 %), po številu glasov zaostala za portugalskim zvezdnikom (34,54 %), ki je na odru po zlati žogi v novem letu dvignil še drugo najpomembnejšo trofejo za osebne dosežke. Tokrat so jo pri Fifi družno podelili kapetani in selektorji svetovnih reprezentanc, svojih 25 odstotkov končnih glasov pa so dodali še mediji in navijači z glasovanjem prek spleta. Ronaldo je nagrado prejel iz rok predsednika Fife Infantina.

Ronaldo je domov odnesel že zadnjo zlato žogo.
Ronaldo je domov odnesel že zadnjo zlato žogo. FOTO: AP

"Vau, vau ... Lepa reč. Te nagrade še nimam. Zelo sem počaščen. Rad bi se zahvalil moji ekipi, državni reprezentanci, Real Madridu, mojemu trenerju, moji družini, ki je prišla sem, mojemu sinu, bratom," je ob prejemu nagrade povedal Ronaldo. "Leto 2016 je bilo najboljše leto moje kariere in ta trofeja dokazuje, da ljudje niso slepi in da gledajo tekme. Z vsem, kar sem osvojil z reprezentanco in klubom, z izvrstnimi osebnimi predstavami, ne morem pozabiti tega neverjetnega leta. Hvala, ker ste glasovali zame. Škoda, ker nekaterih ni z nami. A to je razumljivo, čaka jih pomembna tekma. Pred kratkim smo osvojili še klubski mundial in nisem dvomil, da bom zmagal. Pojavljale so se kampanje proti meni, a ljudje, ki poznajo nogomet, so vedeli, jaz pa sem bil prepričan, da bom zmagal. Nimam veliko več za povedati, mislim, da nagrade govorijo same zase," je dodal dobro razpoloženi Portugalec, ki mu je tudi tokrat družbo delala nova spremljevalka Georgina Rodriguez. Na prireditvi, ki sta jo povezovala Eva Longoria in Marco Schreyl, so v najboljšo postavo uvrstili Nemca Manuela Neuerja (Bayern), branilce Brazilca Daniela Alvesa, Španca Gerarda Piqueja (oba Barcelona), Brazilca Marcela in Španca Sergia Ramosa (oba Real Madrid). Na sredini igrišča so v letu 2016 po mnenju glasovalcev kraljevali Hrvat Luka Modrić, Nemec Toni Kroos (oba Real Madrid) in Španec Andres Iniesta (Barcelona). V napad so poleg Ronalda in Messija uvrstili še Argentinčevega urugvajskega soigralca Luisa Suareza (Barcelona), eden izmed treh finalistov Griezmann je torej ostal brez uvrstitve v najboljšo ekipo leta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tretji vrhunec večera je bil prihod na oder Diega Armanda Maradone, mitski Argentinec je podelil nagrado najboljšemu trenerju leta, to pa je postal Italijan Claudio Ranieri, ki je z osvojenim državnim naslovom na klopi otoškega Leicester Cityja presegel Francoza Zidana in portugalskega selektorja Fernanda Santosa"Zdaj sem nor. Res vam hvala, ker ste glasovali zame. Zdaj imam 65 let, a šele zdaj sem postal trener!" je bil ob prejemu nagrade kot vedno simpatičen izkušeni Italijan. "Nogometni bog je rekel, da mora zmagati Leicester. Samo to. Samo to." Ime najboljše ženske nogometašice leta je na odru prebral nekdanji argentinski reprezentant Gabriel Omar Batistuta, presenetljivo je slavila Američanka Cari Lloyd, ki je nagrado odnesla večkratni brazilski zmagovalki Marti in Nemki Melanie Behringer. Za najboljšo trenerko leta so okronali zdaj že nekdanjo nemško selektorko Silvio Neid. Navijaško nagrado so prejeli privrženci Liverpoola in Borussie Dortmund, ki so družno zapeli pesem You'll Never Walk Alone pred tekmo izločilnih bojev Lige Evropa na Anfieldu. Predstavnik in predstavnica obeh navijaških skupin sta se na odru v zahvalnem govoru še enkrat spomnila umrlih v tragediji na stadionu Hillsborough v Sheffieldu, ko je življenje izgubilo 96 navijačev liverpoolskega moštva. Brazilski velikan dvoranskega nogometa Falcao je po slovesu od igrišč dobil nagrado za izjemno kariero, ki mu je je podelil še en izvrstni (in upokojeni) napadalec Ukrajinec Andrej Ševčenko. Puskasevo nagrado je podelil legendarni Brazilec Ronaldo, priznanje za zadetek leta pa je romalo v roke Malezijca Mohda Faiza Subrija, ki je po nekaj težavah ob prihodu na oder (na mobilnem telefonu je iskal svoj govor) požel bučen aplavz. 

Pred večernim skokom v svečane obleke so številni upokojeni zvezdniki svetovnega nogometa zaigrali na tekmi legend, manjkala nista niti predsednik Fife Infantino in eden najboljših vseh časov Argentinec Maradona, čigar izjave po tekmi so bile s strani sedme sile še posebej iskane. Na zeleni preprogi se je pred studii zvečer kar trlo znanih imen iz sveta nogometa in zvezdnikov z drugih področij.

Tekma legend:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Finalisti izbora za nagrado Ferenca Puskasa:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Navijaška nagrada je romala v roke navijačev Liverpoola in Borussie Dortmund:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (237)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mcHudurra
10. 01. 2017 22.53
Cristiano Ronaldo je daleko najuspješniji sportaš Portugala, no to mu nije bilo dovoljno da ga portugalski novinari proglase najboljim sportašem u 2016. godini....
mcHudurra
10. 01. 2017 22.52
+3
Bom po Slovensko napisala, da me spet ne boste zbrisali: RONALDO NA PORTOGALSKEM NI PRIŠEL NITI MED PRVE TRI PRI IZBORU ZA ŠPORTNIKA LETA V LETU 2016.
bizgecc
10. 01. 2017 20.51
+2
Cr se je zahvalil družini, prijateljem, soigralcem in BOGU .... sam ni vedel da MESSI-ja ni na podelitvi :)
MaunelNeuer
10. 01. 2017 21.31
-3
Srki1
10. 01. 2017 19.50
Sami strokovnjaki.
MaunelNeuer
10. 01. 2017 19.01
-3
CR je s formo padel, ne vem če si zasluži, ni več tisti CR iz Uniteda
laycan
10. 01. 2017 19.21
-1
seveda ni,zdaj veliko boljši,veliki sir alex ferguson je v njem videl velik talent,in ni se zmotil.no zdaj pa mi razloži kaj je dosegel z unitedom,in kaj z realom?v katerm klubu je več dosegel.za to kar napišeš moraš met neko trdno podlago,ne pa kar v eno nekaj nabijat.tvoj mesić,je pač......in se s tem sprijazni.
MaunelNeuer
10. 01. 2017 21.34
+1
1.real je močnejši od Uniteda, 2. v realu je več cajta kot je špilal za United, z Unitedom je lih tk osvojil vse, s formo pa je padel zadnji 2 sezoni, še kaj?
peresni
10. 01. 2017 17.54
+4
paradoks življenja - naredil skoraj ničesar tako pomebnega- razen da je bil zraven pri uspešnih ekipah - kokoške pa mu dajejo vse nagrade...bljak.
MaunelNeuer
10. 01. 2017 19.03
-2
aber uspel je v 2 velikanih ;) res pa je da si zadnji naziv ni zaslužil
laycan
10. 01. 2017 19.23
-1
peresni,govoriš kot da messi igra za nek vaški klub,ronaldo je lani veliko več dosegel kot messi..
laycan
10. 01. 2017 19.24
+0
messi je potem takem ko je Barcelona kaj osvojila tudi se samo zraven šlepal...
Uporabnik113089
10. 01. 2017 19.48
+1
Španski sodniki so spet imeli prste vmes!
-MARIBOR-
10. 01. 2017 17.28
+2
Ob prebiranju kdo je komu dal 5, 3 oziroma eno točko se lahko samo nasmejim - to me vse skupaj spominja na glasovanje za pesem evrovizije. Na primer, angleži ena od nogometnih velesil, kapetan, trener in angleški mediji niso dali niti točke Messiju. Se pa najde tudi kakšna, ki ni dala nobene Ronaldu.
Principat
10. 01. 2017 16.55
+6
prigaranih žog ima v Realu najmanj , ima pa absolutno prevlado v dirigiranju rok kje se nahaja in če se ni končalo po želji Ronalda je zmeraj sledila tužibabarska verzija v slačilnicah
tepec44
10. 01. 2017 15.52
+1
Messi the best 6 zlata žoga mu ne uide :) pa bodo spet jokcali meee meee
MaunelNeuer
10. 01. 2017 18.58
-3
namesto Iniesti, so žoge dajali messiju, haha
grozjak
10. 01. 2017 15.03
+2
čestitam Ronaldu in navijačem Reala
TomažNovak
10. 01. 2017 15.22
+0
grozjak
10. 01. 2017 15.56
+0
ni treba.................... ;) (pssst, vem da ne moreš)
TomažNovak
10. 01. 2017 16.07
+1
kako bo pa vedel, da si mu čestital? Se bo zasekiral, ker gotovo je čakal čestitko tudi od tebe... ;)
peresni
10. 01. 2017 17.55
+1
ko nič ne narwdiš in vse dobiš...samo pravemu kralju moraš biti ponižen!
grozjak
11. 01. 2017 08.11
fantje, a se vam ne zdi, da zakompleksanost ne sodi na portal o športu?
grozjak
11. 01. 2017 08.12
in da je zmagovalcem, vsaj v imenu fer pleja in še česa, pač treba čestitati......
alien8potnik
10. 01. 2017 14.55
-1
koliko obupa ;) lahko bi ga izvažali ;))))
tepec44
10. 01. 2017 13.58
+5
Sramota res, zgleda da ima res madrid vsepovsod podkupljen vse, to sploh ni več nogomet, te nagrade zgubljajo kredibilnost iz leta v leto
alien8potnik
10. 01. 2017 14.54
+1
širimresnico
10. 01. 2017 13.32
+4
zadeva spet ni taka kot jo nekateri prikazujejo....razlika med ronaldom in messijem je samo 8 odstotkov....25 odstotkov glasov pa so dali mediji in navijači preko spleta.....torej so ronalda zopet izvolili mediji in navijači ne pa strokovna javnost....
Trend01
10. 01. 2017 14.25
-1
Včasih si še sam kakšne podatke poišči. Npr. na Fifini uradni strani
Trend01
10. 01. 2017 14.25
-2
Trend01 09.01.2017 21:41:46 -3 1 4 Tako so pa glasovali kapetani in selektorji reprezentanc v Fifi (brez Kuvajta in Gvatemale). KAPETANI - 1. mesto Ronaldo 86x in Messi 44x. 2. mesto: Ronaldo 38x in Messi 62x. SELEKTORJI: 1. mesto: Ronaldo 71x in Messi 50x. 2. mesto Ronaldo 44x in Messi 47x. (+- 2% napaka; moja možna). Mediji so preveč na strani Ronalda in nima smisla pisat. Skratka - kot kaže stroka Ronaldo le ni tako slab kot se tu piše in govori. P.s. - 1. mesto nosi 5 točk, drugo tri točke in tretje, eno točko P.s. - navijači sploh niso upoštevani tam.
sportko47
10. 01. 2017 15.45
Pol pa ni kredibilno če ni bilo Kuvajta....a maš podatek kako so glasoval v Burkini faso...to bi te vprašo...
širimresnico
10. 01. 2017 16.24
+1
ok.potem bi pa razlika morala biti veliko večja kot 8 %...kje so upoštevani glasovi medijev in navijačev?....kakšna je struktura glasov tukaj?...
Trend01
10. 01. 2017 16.42
-1
25% kapetani, 25% selektorji, 25% mediji in 25% navijači. Ker je razlika med prvim (5) in drugim mestom (3) "le" dve točki, potem v % drugače izpade. Matematično potem vzdrži.
širimresnico
10. 01. 2017 16.49
+1
ja ampak po glasovih kapetanov in selektorjev je razlika že 8%....predvidevamo lahko da so mediji in predvsem zvesti ronaldovi navijači glasovali za ronalda....torej bi razlika morala biti bistveno večja od 8%....
Trend01
10. 01. 2017 16.59
-1
Ne vem kako naprej računajo. Samo ta formula je navedena. Edino logično bi bilo, da se vsa prva mesta množijo s 5, druga s 3 in tretja s pač ena. Se vse skupaj sešteje in to je to. Rezultatov navijačev ni na netu. No, vsaj našel jih nisem. Je pa pri medijih popolnoma Ronaldo dominiral. Predidevam, da so vsako kategorijo posebej sešteli ter izračunali %. Potem pa z neko enačmo, ki je znana le njim, rezultat naredili. A ti podatki, ki sem jih podal, so na Fifini uradni strani. Pod "The best" in "documents".
apodgraj
11. 01. 2017 08.03
-1
Če drži zgoraj napisani komantar , da se Rona
MACRONS
10. 01. 2017 13.24
+7
Kaj pa lovorika za najboljšega "padalca" na igrišču? "Katarinca" bi lahko dobila tudi to!
Barbarezo
10. 01. 2017 13.55
-1
jah to jih je pa kar nekaj od Busquetsa do neymara pa kle je tut mascherano
RMadridd
10. 01. 2017 13.15
-8
vi govorite o postenosti,ce bi bilo kaj pravice messija sploh nebi smelo biti u svetu sporta.
sportko47
10. 01. 2017 15.48
+4
A lohk tole mal pojasniš ti višek inreligence....mogoče si hotu povedat, če ne bi bilo Messija bi si morda Ronaldo priboril to nagrado, tko jo je pa kupu na vsesplošno veselje belih ( debelih )
Trend01
10. 01. 2017 12.46
-3
V letu 2017 ni nobenega reprezentančnega turnirja. Tokrat bo za "Ballon d'Or" in "The Best.." izključno domena igralca/kluba, ki bo moral zdominirati domačo ligo in predvsem Ligo prvakov. Torej iz Španije Messi, Ronaldo, Bale. Iz Anglije ga ne vidim, ker bo ovira LP. Juve tudi nima kakšnega, da bi blazno izstopal. Morda, če Dybala dvigne formo za razred. Alcántara in Lewa zaradi enostavnosti Bundeslige tudi nimata kakšnih šans.... PSG ? Ah, bodimo resni.... Če se Bale vrne v formi in, če jo bo znal izkoristiti (pa ostal brez poškodb), bi lahko končno postal nosilec teh nagrad. Tudi Ramosu bi že na pretekle uspehe 1x pripadala. Sicer smo šele 10.1., a smernice gredo v zanimivo smer. Je pa šele seveda začetek leta.
apodgraj
11. 01. 2017 08.32
Če je to nagrado prijel Ronaldo , bi jo moral brez razmišljanja predati Ramusu. Ker se pa to ne bo zgodilo , ker ima fant preveč rad nagrade , se bo borba za nove nagrade nadaljevala . Sam je izjavil , da se ne misli ustaviti in da želi svojo igro celo nadgraditi . Zanj njegova najboljša sezona v svoji karieri in o tem govori s vsem prepričanjem . Na žalost pa on tega ni pokazal na igrišču . Upam ,da bo vsaj v tej sezoni dokazal in pokazal s svojo igro , ne z medijsko propagando vsem ljubiteljem nogometne igre, da so vse te nagrade prišle v prave roke . Če drži informacija , da v svoji matični državi ni bil izbran niti med tri najboljše športnike, potem se lahko sam vpraša , da ni vse zlato ,kar se sveti .Lahko pa se tolaži , da jpa kljub temu najboljši športnik Evrope . Ekipni igralec najboljši športnik Evrope - bob tedna .
StarDeluxe
10. 01. 2017 12.36
+6
Važno je, da je v govoru sam sebe prehvalil in koliko je bil zaslužen za lovorike, a vse nagrade je pobral na račun svojih soigralcev. Manjka mu še samo nagrada za največji ego na svetu, teh pa na žalost ne podeljujejo.
lookaaa
10. 01. 2017 11.46
-3
Naslov bi moral biti: Egocentrik premagal prepovadani rastni hormon
RMadridd
10. 01. 2017 13.17
-1
v sportnem svetu ni prepovedano biti egocentricen,jemanje rast.hormona je pa druga stvar.
MACRONS
10. 01. 2017 13.56
+1
Prepovedano ni, je pa res bedasto, če si tako samovšečen s toliko "masla " na glavi!
sportko47
10. 01. 2017 15.53
+1
RMadrid me prav zanima kaj ti veš o uporabi rastnega hormona...ti prav pride ko nekaj slišiš in pol lajnaš kr u tri krasne...je prepovedan in tut ni ko gre za zdravstvene namene...če se hočš izobrazit povej kaj te zanima te bo stric športko mal izobrazu...pr vas u butalah verjetno tega še niste jemal
LocoBlanco
10. 01. 2017 11.43
+0
Individualne lovorike mene, kot navijača RM-a ne zanimajo! Navijam za klub oz. celotno ekipo in ne samo za CR-a! Kot opažam pride vedno do problema z Messi-fani, ker velika večina 'navijačev' Barce navija samo za ta klub samo zaradi Messija, ko se bo pa slednji poslovil bodo pa takoj 'dolgoletni' navijači katerega od drugih klubov (Juve, BayM, RM, Che, ManUTD.) ...Stavim, da je veliko takšnih 'navijačev' Barce, ki so pred Barcino ero navijali za druge klube, ko je pa Barca začela osvajati vse po vrsti so pa začeli navijati za njih, to velja za veliko prejsnjih navijačev Milana, ki jih tudi sam osebno poznam kar nekaj! Najbolj pomembno je to, da je CR skupaj z ekipo osvojil CL in to je nagrada za vse, ne samo za njega!!! Navijače RM-a na tem portalu naprošam, da se ne ukvarjajo z ljudmi, ki nam gledajo v hrbet in so takorekoč za nami! Smo najboljši v Španiji, Evropi in SVETU in tega nam ne more noben navijač kateregakoli kluba, sploh pa Barce! Za njih bo vedno vse nepošteno, prirejeno itd. le v svoj lastni 'pisker' nočejo pogledati...Skratka dajmo jih na ignor in uzivajmo v njihovem jokanju!!! Lp
alien8potnik
10. 01. 2017 13.24
+0
Mungos2
10. 01. 2017 13.49
-1
Barbarezo
10. 01. 2017 13.55
-2
-MARIBOR-
10. 01. 2017 17.41
+0
Ta ugotovitev velja tudi za veliko večino pristašev Reala, vse dokler bo Ronaldo tam. Malo je takih navijačev Reala, ki menijo, da je Messi najboljši. Prav tako velja to v kontra smeri.
WUX
10. 01. 2017 11.29
+9
S čim se nekateri obremenjujete... Pa saj se ne vrti cel svet okoli dveh posameznikov. Nogomet je krasen šport, če ga razumeš. Vse kar je na koncu pomembno je zmaga in pač Ronaldo letos ni bil najboljši, se mu je pa vse poklopilo, kar marsikdo od vas ne more razumeti, ker živite izključno od neuspehov in kritiziranja. Bravo Ronaldo, bravo Portugalska in Real. P.S. Res pa je, da tisti, ki zna iz kritik potegniti največ na koncu zmaga in prav to se je zgodilo;). Pa lp!
RdečiKarton
10. 01. 2017 11.39
-2
borut30
10. 01. 2017 12.05
-1
WUX ........napisal si bistvo v dveh stavkih. +++