Nogomet

Torinčani nazdravljajo petemu zaporednemu Scudettu, trenerju Allegriju pogodba in ekipa za evropski naslov

Torino, 26. 04. 2016 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Juventus ostaja v neki svoj ligi, čeprav je, vsaj uradno, tako kot ostali najmočnejši italijanski klubi član Serie A. Črno-beli so v ponedeljek brez boja potrdili peti zaporedni naslov in se izenačili z generacijo, ki je bila nepremagljiva med letoma 1931 in 1935.

Trenerju Massimilianu Allegriju se še ta teden obeta dveletno podaljšanje pogodbe, v naslednji sezoni pa nekdanjemu trenerju velikega tekmeca AC Milana napovedujejo okrepitve, s katerimi bi lahko naskakoval tudi evropski naslov. Tako je po velikem ponedeljkovem slavju, Juventus je okronala zmaga AS Rome nad prvim zasledovalcem Napolijem (1:0), razlagal generalni direktor kluba Giuseppe Marotta. Peti zaporedni Scudetto belo-črnih v Serie A se je v Torino tri kroge pred koncem preselil po zaslugi pobega na neulovljivih 12 točk naskoka, zasledovalce ekipe iz prestolnice Piemonta pa očitno čaka še težje delo v naslednji sezoni. V letošnji je sicer že kazalo na razpad sistema v mestu Fiata, toda Allegrijevi varovanci so se vrnili v izjemnem slogu in z zgodovinskim nizom zmag naslov potrdili že tri kroge pred koncem. Najprej je iz boja za naslov odpadel Inter, nato je korak izgubil tudi Napoli, edina črna pika je pred finalom italijanskega pokala nesrečen izpad iz Lige prvakov proti Bayernu, potem ko je Juventus lani tudi izgubil finale proti Barceloni. 

"To je zakon, ki mu gre dobro, obe strani sta absolutno zadovoljni," je ob vprašanju o Allegriju pred kamerami Mediaseta dejal Marotta. "Nadaljevali bomo z njim in mu pogodbo podaljšali za dve leti. To bomo storili še ta teden, a gre le za formalnost. Naslednje leto si želimo biti v glavni vlogi v Ligi prvakov, čeprav za zmago v tem tekmovanju potrebuješ srečo. Letos je nismo imeli veliko s tistim žrebom, v primerjavi z lanskim letom, a bili smo le 90 sekund od napredovanja, nato pa so nas izločili. Obžalujemo nekatere reči, ko pomislite, da je Manchester City v polfinalu, mi pa smo jih v skupinskem delu dvakrat premagali. Ne bo lahko poiskati boljših igralcev na tržišču v primerjavi s temi, ki jih že imamo, toda naslednjo sezono si želimo biti konkurenčni tako v Italiji kot v Evropi."

Začetek sezone je bil zgodovinsko slab, zaključek pa zgodovinsko uspešen. Marotta je zatrdil, da v klubu niso dvomili v končni uspeh, čeprav še nobeni ekipi v zgodovini Serie A ni uspelo nadoknaditi tako slabega začetka sezone in nato še osvojiti naslova. Pet zaporednih Scudettov je Juventusu uspelo nanizati med leti 1931 in 1935, a to so bili seveda neki povsem drugi časi. "Imeli smo le 12 točk po desetih tekmah, kar je neverjetno. A nikoli nismo bili obupani," je dodal Marotta. Juve je nanizal 24 zmag na naslednjih 25 tekmah in v ponedeljek se je v klubskem centru in po mestu ob potrjenem rezultatu iz Rima (Napoli bi lahko proslavljanje prestavil le z zmago) slavje lahko začelo. Na osrednjem torinskem trgu bo sicer veselo ob koncu sezone, sredi maja. "Vsi so bili pripravljeni slaviti naš pogreb, toda ... Preprosto smo spisali zgodovino," je bil na Twitterju malce piker v evforiji predsednik Andrea Agnelli. Allegri je sicer že po neverjetni zmagi proti Fiorentini v zadnjem krogu (1:2) potrdil, da namerava podaljšati svojo pogodbo.

Zanimivo naj bi bilo tudi na letošnji nogometni tržnici, tako v rubriki Juventusovih odhodov kot tudi prihodov. Vezist Paul Pogba bo spet na tapeti, potem ko ga je na začetku sezone neuspešno snubila Barcelona. Allegri je napovedal, da bo klub kupoval le "mlade nogometaše z velikim potencialom". Če bo Pogba ostal, bi bil to resen znak, da želi Juventus tudi v Ligi prvakov do konca. Ostali klubi iz Serie A pa bodo tudi to poletje porabili za premlevanje "večnega" vprašanja - kako v prihajajoči sezoni ustaviti Juventine? Ali se jim vsaj približati ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Debely
27. 04. 2016 19.10
+0
Die einemaister
26. 04. 2016 13.23
-8
Tako je ko je kupljen naslov, prašte Lucky Luciano Moggia
Peter Selan 1978
26. 04. 2016 14.15
+9
Die einemaister
27. 04. 2016 11.04
+0
dej ne spremljaš serie A tako kot jaz, in ne mi pametovat
gremonadesno
27. 04. 2016 13.06
+3
gledal use tekme juveta , use je bilo cisto , z dolocenimi napakami proti in za njih , kot pri vecina tekem iz evropskih zelenic.
firewall
26. 04. 2016 10.39
+26
Čestitke Stari dami in vsem navijačem Juventusa.