Nogomet

Sarrijev Chelsea že dobiva drugačne obrise, modri napolnili mrežo Huddersfielda

Newcastle upon Tyne, Huddersfield, 11. 08. 2018 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

S sobotnimi tekmami se je nadaljeval prvi krog nove sezone v otoške Premier League, ki je prinesel zmagi za londonska rivala Tottenham in Chelsea, medtem ko sta dva od treh povratnikov med elito utrpela poraza. Chelsea, prvič na ligaški tekmi pod vodstvom novega trenerja Maurizia Sarrija, je Huddersfield Townu slovenskega branilca Jona Gorenca-Stankovića nasul tri gole (3:0).

Sarri (levo) in Gianfranco Zola sta v novi sezoni prva moža trenerskega štaba Chelseaja.
Sarri (levo) in Gianfranco Zola sta v novi sezoni prva moža trenerskega štaba Chelseaja. FOTO: AP

Chelseajev novinec na trenerski klopi, Italijan Maurizio Sarri, je po izgubljeni bitki za angleški superpokal proti Manchester Cityju z modrimi slavil prvo zmago na uradnih tekmah, potem ko je nekdanji strateg Empolija in Napolija z varovanci na gostovanju premagal Huddersfield Town (3:0). Huddersfield je tekmo dobro začel in pritiskal na goste iz Londona, za katere je prvič branil tudi najdražji vratar na svetu Kepa Arrizabalaga, nato pa so Sarrijevi varovanci v 34. minuti povedli, potem ko je predložek Williana z leve našel N'Goloja Kanteja, eden od junakov minulega svetovnega prvenstva pa je kljub ponesrečenem strelu ukanil Bena Hamerja.

Slovenski branilec Jon Gorenc-Stanković je bil po zaceljeni poškodbi, ki mu je vzela praktično vso minulo sezono, spet na klopi terierjev, ki so tik pred polčasom zaostali že z 0:2. Tokrat je bočni branilec Marcos Alonso prodrl v kazenski prostor in padel po dvoboju s Christopherjem Schindlerjem, druga najbolj zveneča Chelseajeva okrepitev pred novo sezono, vezist Jorginho, pa je hladnokrvno izvedel strel z enajstih metrov. Chelsea je zmago potrdil po odlično izvedenem protinapadu, v katerega je potegnil rezervist Eden Hazard, Belgijčeva podaja pa je našla Pedra Rodrigueza, ki je natančno zadel za končnih 3:0.

Klub iz severnega Londona (na fotografiji Tottenhamov branilec Danny Rose) je na severovzhodu države osvojil vse tri točke.
Klub iz severnega Londona (na fotografiji Tottenhamov branilec Danny Rose) je na severovzhodu države osvojil vse tri točke. FOTO: AP

Nespremenjeni Tottenham začel zmagovito
Jan Vertonghen in Dele Alli sta že po manj kot 20 minutah gostovanja Tottenhama pri Newcastle Unitedu zatresla mrežo črno-belih, ki jih je po hitrem zadetku belgijskega branilca Verthongna v igro za zmago nemudoma vrnil Joselu. Toda po golu Allija se United na domačem St James' Parku ni več pobral. Za Tottenhamom je zanimivo poletje, ki Londončanom prvič po uvedbi poletnega prestopnega roka (leta 2003) ni prineslo niti enega novega obraza. Neslavni premierligaški rekord so Spurs postavili na stranski tir z zmago, čeprav je imel trener Mauricio Pochettino v zadnjih tednov v slogu Joseja Mourinha več javnih pripomb nad potezami klubskega vodstva.

Beli so povedli že po manj kot desetih minutah, ko je Christian Eriksen podajal iz kota, v soboto izjemno nevarni kolumbijski branilec Davinson Sanchez pa je žogo poslal proti nasprotnemu kotu, kjer je vratarja Paula Dummetta prehitel Vertonghen. Z uporabo sistema Goal Decision je bilo hitro jasno, da je žoga za 9 milimetrov v celoti prečkala črto gola Newcastla in navijači gostov so lahko proslavljali skupaj s svojimi varovanci.

Kane še naprej nima rad avgusta
Newcastle je odgovoril že v enem naslednjih napadov, v katerem je Joselu pričakal podajo Matta Ritchieja z roba kazenskega prostora in z glavo matiral nemočnega Huga Llorisa. Podobno hiter je bil tudi odgovor Tottenhama, Alli je po dolgi podaji Serga Aurierja ušel DeAndreju Yedlinu in pospravil žogo v mrežo. United je imel dve lepi priložnosti za izenačenje v drugem polčasu, a po tem, ko je Mohamed Diame v enem prvih napadov silovito zatresel okvir gola, je bil pred Llorisom nezbran tudi Brazilec Kenedy, ki je neoviran slabo sprejel žogo in zapravil priložnost.

Novinec v vrstah domačih Salomon Rondon bi kmalu debitiral v izjemnem slogu, a je po prestopu iz West Bromwich Albiona in vstopu s klopi v 85. minuti zadel prečko, potem ko se je žoga odbila od Verthongna. Domači privrženci nogometa so do konca tekme objokovali tudi na videz resno poškodbo Yedlina, ki je zelenico počasi zapustil ob spremstvu fizioterapevtov srak. Se pa je ob zmagi Tottenhama nadaljevala tudi ena največjih premierligaških sag: prvi strelec in kapetan Spurs Harry Kane, ki je v minuli ligaški sezoni kot prvi član Tottenhama v eni sezoni zabil 30 golov, še vedno ni zadel v mesecu avgustu. Zdaj je odigral že 14 tekem v tem delu leta, a za Tottenham, pri katerem je Pochettino prvič v prvenstvu namenil tudi nekaj minut mlademu Luku Amosu, v osmem mesecu še ni zadel.

Portugalski obračun na Molineuxu 
Sobota (večinoma) ni bila srečna za povratnike v prvoligaško druščino: valižanski Cardiff City je klonil na gostovanju pri Bournemouthu, za katerega je Callum Wilson v prvem polčasu zapravil tudi najstrožjo kazen, na koncu pa postavil končni izid v enem zadnjih napadov na tekmi (2:0). Fulham je povratek med elito proslavil z mestnim derbijem proti Crystal Palaceu, a mu je zabavo na drugi strani Temze pokvarila ekipa trenerskega lisjaka Roya Hodgsona, za katero sta proti koncu obeh polčasov zadela Jeffrey Schlupp in Wilfried Zaha. Je pa na drugi strani mesta proslavljal Palaceov najbližji sosed Watford, ki je doma z goloma Roberta Pereyre ugnal Brighton & Hove Albion (2:0).

Po dolgi odsotnosti iz Premier League so se na elitno raven otoškega nogometa vrnili tudi Wolverhampton Wanderers, ki so na domačem stadionu Molineux gostili močno spremenjeni in okrepljeni Everton, ki je uspel s portugalskim trenerjem Marcom Silvo v svoje vrste zvabiti kar tri člane Barcelone (Lucas Digne, Yerry Mina in Andre Gomes), zdržati pa enega najboljših posameznikov SP v Rusiji, vratarja Anglije Jordana Pickforda. Od omenjenih je priložnost za igro dobil zgolj Pickford, medtem ko so domači volkovi, ki jih prav tako vodi Portugalec Nuno Espirito Santo, tako kot lani v Championshipu tudi v Premier League prišli močno "ibersko obarvani" z vratarjem portugalske reprezentance Ruijem Patriciem, vezistoma branilcev evropskega naslova Joaom Moutinhom in Rubenom Nevesom, posojenim branilcem Atletico Madrida Jonnyjem in še bi lahko naštevali. 

Obračun je zaznamoval še en portugalsko govoreči nogometaš, Brazilec Richarlison, ki je po prestopu iz Watforda takoj zablestel z dvema goloma. Najprej je mrežo domačih načel v 17. minuti, nato pa je Wolverhampton po izključitvi Phila Jagielke izenačil prek Nevesa tik pred polčasom. Toda z igralcem manj je Everton, ki je poleti po kratkem sodelovanju izgubil tudi zvezdnika Wayna Rooneyja, spet povedel in spet je bil v 67. minuti strelec Richarlison. A Mehičan Raul Jimenez, sam prav tako nekoč član madridskih rdeče-belih, je deset minut pred koncem preprečil poraz še tretje ekipe, ki je v minuli sezoni nastopala v drugoligaški konkurenci.

Izidi prvega kroga Premier League:

Wolverhampton Wanderers ‒ Everton 2:2 (1:1)
Neves 44., Jimenez 80.; Richarlison 17., 67.
RK: Jagielka 41./Everton

AFC Bournemouth ‒ Cardiff City 2:0 (1:0)
Fraser 24., Wilson 90.
Callum Wilson (Bournemouth) je v 34. minuti zapravil enajstmetrovko.

Fulham ‒ Crystal Palace 0:2 (0:1)
Schlupp 41., Zaha 80.

Huddersfield Town ‒ Chelsea 0:3 (0:2)
Kante 34., Jorginho 45./11-m, Rodriguez 80.
Jon Gorenc-Stanković (Huddersfield) je bil na klopi.

Watford ‒ Brighton & Hove Albion 2:0 (1:0)
Pereyra 35., 54.

Newcastle United ‒ Tottenham Hotspur 1:2 (1:2)
Joselu 11.; Verthongen 8., Dele 18.

Manchester United ‒ Leicester City 2:1 (1:0)
Pogba 3./11-m, Shaw 83.; Vardy 90.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hachi
11. 08. 2018 18.18
+14
Chelsea z lahkoto preko Huddersfielda. Skoda samo, da ni zacel na levem krilu Odoi (ne razumem, da ga ni niti v postavi), na desnem Willian in na klopi Pedro. Kante pa spet v svojem slogu. zaenkrat je Jorginho odlicno povezal igro na sredini. upam, da bo se bolje, ko se Kovacic pridruzi prvi ekipi in bo v prvi postavi tudi Hazard.