Nogomet

Tottenham v težavah po domačem porazu, vroče v Manchestru: bo Pepov City naslednjo sezono v Ligi Evropa?

London, 08. 05. 2016 17.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Matjaž Ambrožič/J.K.
Komentarji
8

Z dvema zadetkoma Stevena Davisa je Southampton pokvaril Tottenhamovo slovo od domačih navijačev (1:2). Krog pred koncem Premier League se Spursom bližajo tudi najhujši tekmeci, nogometaši Arsenala, ki so uspeli remizirati na derbiju z Manchester Cityjem (2:2). Lepa priložnost za Manchester United.

Spursi si v sezoni, ko so bili tudi v boju za naslov prvaka, še niso zagotovili drugega mesta.
Spursi si v sezoni, ko so bili tudi v boju za naslov prvaka, še niso zagotovili drugega mesta. FOTO: AP

Tottenham se je zmedel še drugič zapored. Na stadionu White Hart Lane na severu Londona ga je porazil Southampton. Domačini so igrali odlično, a le na začetku srečanja. Sprva se je zdelo, da so tudi njihovi navijači na boleč ponedeljkov remi na gostovanju pri Chelseaju že pozabili. V drugem polčasu je bilo vse drugače. Vseeno se je s častnim krogom domačih nogometašev po koncu tekme ta končala slavnostno. Če želijo tottenhamovci zdaj osvojiti 2.mesto - najboljše po letu 1963 - morajo prihodnjo nedeljo pač zmagati. Začetek, ki so ga uprizorili igralci Tottenhama, je bil za njihova meril v tej sezoni klasičen. Silovito so se zagnali proti vratom nasprotnika. Southamptonova obramba je prvič kapitulirala že 16. minuti. Kazalo je, da bo rezervni vratar angleške reprezentance Fraser Forster zlahka kos poskusu Heung-Min Sona, ki se je poprej izognil nedovoljenemu položaju. Toda Toda Forster je žogo na presenečenje vseh izpustil, Korejec si jo je priboril nazaj ter z njo zavil pred prazna vrata.

Domačinom od tedaj dalje napadalnega tempa niso uspeli ohraniti, se je vse pogosteje dogajalo, da jim je levi strani njihove polovice nevarno uhajal Shane Long. Irec ni bil uspešen, je pa zato prvi predložek z desne strani, ki ga je priskrbel Dušan Tadić, v mrežo spravil Steven Davis. Zdelo se je, da ima Hugo Lloris, vratar Spursov, blag strel iz neposredne bližine že pod nadzorom, a vendar se je žoga nato le odkotalila v mrežo. Navijači Southamptona so domačine že začeli zbadati z verzom "Ali je to Emirates", s čimer so Londončane cinično vprašali, ali svoje moštvo vzpodbujajo tako medlo in neognjevito kot to počno pristaši sosedskega konkurenta Arsenala. Tottenham se je na začetku drugega dela spet prebudil in brez obotavljanja napadel. Se je pa zato pogosto odpiral prostor za hitre protinapade Southamptona. Z zmago bi si slednji morda še uspeli prislužiti dovolj točk, da bi prehiteli West Ham si z osvojitvijo 6.mesta zagotovili nastop v Ligi Evropa za prihodnjo sezono.

Branilec Tottenhama Danny Rose.
Branilec Tottenhama Danny Rose. FOTO: AP

Long je bil še enkrat nenatančen ob strelu z glavo, medtem ko njegov kolega Forster zaradi vse šibkejšega pritiska Spursov ni bil posebej na preži. Najbrž se je visokorasli vratar bolj znojil zaradi pripeke. 27 stopinj Celzija je v Londonu redkost tudi v visokem poletju. Igralci Southamptona so še naprej uspešno zadrževali nalete Tottenhama, obenem pa ves čas grozili s pobegi. Steven Davis je po preigravanju na robu kazenskega prostora z desnico sprožil v bolj oddaljen spodnji kot Llorisovih vrat - in izid je bil 1:2. Domači nogometaši do konca tekme niso sestavili niti ene priložnosti. Le ob zadnjem napadu, ko je s prostega strela predložek in s tem zadnjo akcijo začel Erik Lamela, je iz gneče le v Forsterjevo desnico žogo brcnil rezervist Nacer Chadli. Trener gostujočega moštva Ronald Koeman je po tekmi priznal, da se je imelo njegovo moštvo tudi nekaj sreče: "Tottenham je, med vsemi v Premier League, kar zadeva posest in igro z žogo najboljša ekipa. In tudi zato je naša zmaga tu tako pomembna. Če v račun vzamete naši zadnji dve sezoni, boste ugotovili, da smo v tem času uspeli premagati čisto vse nasprotnike, tudi najboljše, in to ne le po enkrat. Če uspemo zmagati tudi na zadnji tekmi, bomo lahko prvenstvo zaključili zelo zadovoljni ponosni."

Tottenhamov strateg Mauricio Pochettino je današnji izid označil kot veliko razočaranje: "Imeli smo 70-odstotno posest, zadetka pa smo prejeli po edinih dveh streli Southamptona na naša vrata. To je dobra iztočnica za analizo. Prihodnjo sezono se bomo izboljšali na določenih položajih. Res pa je tudi, da moramo biti od avgusta dalje bolj agresivni in tudi bolj natančni pred nasprotnikovimi vrati."  Southampton je zdaj na lestvici že prehitel včeraj doma poraženi West Ham United in je torej šesti. Na zadnji dan prvenstva, to bo prihodnjo nedeljo, se bo priljubljeni Svetniki (Saints) doma pomeril z Crystal Palaceom. Ti so si z včerajšnjo zmago nad Stoke Cityjem dokončno zagotovili obstanek. Gotovo pa igralce Crystal Palacea bolj kot srečanje na angleški južni obali zanima finale Angleškega pokala. Z Manchester Unitedom se bodo za dragoceno trofejo na Wembleyju pomerili v soboto 21. maja. Zadnje dejanje Tottenhamove sezone pa bo obračun v gosteh s tedaj najbrž že izpadlim Newcastle Unitedom.

Leicester je že v soboto slavnostno dvignil pokal pred domačimi navijači in ob zvokih žametnega glasu Andree Bocellija.
Leicester je že v soboto slavnostno dvignil pokal pred domačimi navijači in ob zvokih žametnega glasu Andree Bocellija. FOTO: AP
Mesto Manchester Cityja v naslednji sezoni Lige prvakov je pod resnim vprašajem. Polfinaliste letošnje izvedbe najelitnejšega evropskega tekmovanja, ki jih bo v naslednji sezoni vodil razvpiti Josep Guardiola, so na derbiju kroga remizirali z Arsenalom in zdaj niso več odvisni od svojih rezultatov v boju za četrto mesto z mestnim tekmecem Manchester Unitedom. Dve zmagi rdečih vragov (igrajo pri West Hamu in doma z Bournemouthom) bi pomenili, da bo četrto mesto pripadlo Unitedu, čeprav je City proti topničarjem povedel že po osmih minutah, ko je zadel Sergio Agüero. Argentinec je prodrl v kazenski prostor in z levico natančno meril mimo Petra Čecha. Arsenal je odgovoril že čez dve minuti: Olivier Giroud je ostal sam v osrčju kazenskega prostora po podaji Alexa Iwobija iz kota in Francoz ni grešil. City je spet povedel kmalu po začetku drugega polčasa. Takrat je Kevin de Bruyne silovito prodrl in zadel z roba kazenskega prostora, čeprav bi lahko Čech morda posredoval tudi bolje. Londončani so še zadnjič na tekmi odgovorili v 68. minuti, ko je Giroud lepo pripravil strel Alexisu Sanchezu, Čilenec pa je ukanil Joeja Harta. Arsenalov "pokal" za letošnjo sezono bo predstavljal preboj pred drugouvrščeni Tottenham na zadnji dan prvenstva, a Spursi imajo dve točki prednosti.

Liverpool je na Anfieldu po napredovanju v finale Lige Evropa izboljšal svoje možnosti v boju za evropske vozovnice in z 2:0 ugnal Watford. Rdeči bi seveda še lahko zaigrali v Ligi prvakov, če osvojijo LE, Jürgen Klopp pa je morda tudi zato (finale v Baslu proti Sevilli bo na sporedu čez manj kot dva tedna) opravil številne menjave. Ekipa rezervistov je kljub vsemu uspela slaviti in se na točko približati sedmemu West Hamu, še za točko več beži Southampton. Vodilni zadetek je prispeval Joe Allen, ki je se je po podaji z glavo Christiana Bentekeja vrgel na žogo in jo v padcu pospravil v mrežo. Liverpool je poln komplet točk potrdil v 76. minuti prek rezervista Roberta Firmina, Brazilec je zadel z roba kazenskega prostora.

Pasica Matjaž Ambrožič
Pasica Matjaž Ambrožič FOTO:

Izidi 37. kroga:

Tottenham Hotspur ‒ Southampton 1:2 (1:1)
Son 16.; Davis 31., 72.

Manchester City ‒ Arsenal 2:2 (1:1)
Agüero 8., De Bruyne 51.; Giroud 10., Sanchez 68.

Liverpool ‒ Watford 2:0 (1:0)
Allen 35., Firmino 76.

Leicester City ‒ Everton 3:1 (2:0)
Vardy 5., King 33., Vardy 65./11.m; Mirallas 88.
Jamie Vardy (Leicester) je v 72. minuti zapravil enajstmetrovko.

Norwich City ‒ Manchester United 0:1 (0:0)
Mata 72.

Sunderland ‒ Chelsea 3:2 (1:2)
Khazri 41., Borini 67., Defoe 70.; Costa 14., Matić 45.
RK: Terry 90./Chelsea

AFC Bournemouth ‒ West Bromwich Albion 1:1
Aston Villa ‒ Newcastle United 0:0
Crystal Palace ‒ Stoke City 2:1
West Ham United ‒ Swansea City 1:4

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brcavrit
09. 05. 2016 12.31
-3
Liverpool bo osvojil LE in ne bo nobenega kluba iz Manchestra v LP!
Erik432
09. 05. 2016 13.05
+4
Ne drži, Če Liverpool osvoji LE, bo drugo leto v LP pet klubov iz Anglije (kar je maksimum) ... seveda če četrtouvrščena ekipa pride čez kvalifikacijski krog.
nogometjemrtev
09. 05. 2016 13.05
+1
mpk2
09. 05. 2016 10.34
-3
Pepi bo prekinil pogodbo od sile!!! Čeprav najbolj komaj čakam da pride TIKI-TAKA stil v angleško ligo, kjer se igra MOŠKI nogomet in sodnik ne piska vsakega dotika nasprotnika z mezinčkom!
nogometjemrtev
09. 05. 2016 13.04
JbmTiMt
08. 05. 2016 22.07
+5
sj pep se ni osvojil lige evropa
KiNgKoNg
08. 05. 2016 21.09
+7
Smejal bi se dva tedna skupaj, če Cityju nebi uspelo priti v Ligo prvakov.
Inhumed
09. 05. 2016 09.46
+1
Kaj dva tedna, še celo naslednjo sezono :D