Nogomet

Tragičen konec tedna

London, 29. 10. 2018 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
0

Rezultati in analize tekem so naenkrat ostali v senci. Dobro uro po koncu sobotne večerne tekme med Leicesterjem in West Hamom je na parkirišče stadiona King Power strmoglavil helikopter lastnika nogometnega kluba Leicester City Vachija Srivaddhanaprabhaja. Opoldne istega dne pa se je v studiju športne televizije BT Sport zgrudila angleška nogometna legenda Glenn Hoddle, ki je utrpel srčni infarkt.

V helikopterski nesreči so življenje izgubili trije potniki in dva člana posadke. Med njimi tudi tajski poslovnež Vachi Srivaddhanaprabha. Milijonar, ki je obogatel z verigo brezcarinskih prodajaln, je angleški nogometni klub - ko je bil ta še v 3. ligi - kupil leta 2010.

Navijači se pred stadionom King Power s cvetjem poklanjajo umrlemu predsedniku.
Navijači se pred stadionom King Power s cvetjem poklanjajo umrlemu predsedniku. FOTO: AP

Njegovi znatni finančni vložki so privedli do enega največjih tekmovalnih čudežev v zgodovini angleškega poklicnega športa. Leicester City je leta 2016 presenetljivo osvojil Premier ligo. Po neuradnih ugotovitvah strokovnjakov je izkušeni pilot, s katerim je Srivaddhanaprabha prihajal na vsako domačo tekmo, plovilo z usodno tehnično okvaro v zadnjem trenutku preusmeril na parkirišče ob stadionu. Če tega ne bi storil, bi tragedija v Leicesterju po vsej verjetnosti zahtevala tudi številne žrtve med navijači, ki so v tistem času zapuščali tekmo.

Med pripravami na nogometno oddajo v londonskem studiju BT Sport je nekdanji as Tottenhama Glenn Hoddle utrpel srčni infarkt. 61-nogometaš, med drugim tudi nekdanji selektor angleške nogometne reprezentance, po poročilih iz bolnišnice okreva dobro. Življenje v Angliji izjemno priljubljenega zvezdnika in zelo prijaznega sogovornika ter cenjenega komentatorja je s hitrim posredovanjem rešil prisebni tonski mojster.

Četrti poraz v nizu Fulhama, Brighton presenetljivo

Med sobotnimi tekmami je bila najbolj zanimiva gladka zmaga Bournemoutha na gostovanju pri Fulhamu (0:3). Domači so tako doživeli že četrti zaporedni poraz. Slaba igra Londončanov, še zlasti v napadu, se od prejšnjega tedna ni popravila. Watford je prepričljivo porazil Huddersfield (3:0), ki pa je na domača vrata sprožil več nevarnih strelov. Southampton pred obračunom proti rezultatsko enako podhranjenemu Newcastlu na kar štirih zaporednih tekmah ni dosegel niti enega zadetka. Glavna stavničarska dilema pred tem dvobojem je bila, ali bo izid ob koncu 0:0. In res je bil tak. Zadnji trije na premierligaški tabeli ostajajo Fulham, Newcastle in Huddersfield.

Zato pa je znova presenetil Brighton, ki je doma odpravil Wolverhampton. Domači so zadeli iz edine priložnosti, ki so si jo priigrali na srečanju. Večino tega so na kazen čakali v bunkerju pred svojimi vrati. Wovles so poskusili kar s 25 streli. Vsaj sedem od teh bi po univerzalni pravici moralo pristati v mreži. A so bili pogosto čudežno odbiti ali ubranjeni.

Med strelce pri redsih so se vpisali Mohamed Salah, Xherdan Shaquiri in dvakrat Sadio Mane.
Med strelce pri redsih so se vpisali Mohamed Salah, Xherdan Shaquiri in dvakrat Sadio Mane. FOTO: AP

Liverpool proti Cardiffu ni prikazal posebej odlične igre, toda je zgodnje vodstvo uspel povišati ob koncu še kar zanimivega spopada. Liverpool je na lestvici trenutno prvi.

Leicester City je pred nesrečo proti West Hamu po zaostanku le remiziral (1:1).

Nedeljski spored je prinesel razočaranje za Arsenal, ki ni uspel zmagati še na dvanajstem zaporednem obračunu v vseh tekmovanjih. Domači Crystal Palace si je v londonskem derbiju točko pošteno prislužil. Sporni trenutek se je pripetil v 56. minuti, ko je najprej z roko namerno igral Alexandre Lacazette, žoga pa se je po poprejšnjem predložku odbila do Pierra Emericka Aubameyanga, ki je to potisnil čez golovo črto. In to le 9 milimetrov! Tedaj je bil izid 1:2. Pet minut pred koncem je kapetan Palacea Luka Milivojević še iz druge odlično izvedene 11-metrovke rezultat poravnal na končnih 2:2. 

Chelsea tudi po desetih tekmah v angleškem prvenstvu ostaja neporažen.
Chelsea tudi po desetih tekmah v angleškem prvenstvu ostaja neporažen. FOTO: AP

Izjemno je v Burnelyju nastopil Chelsea. Neustavljiva sta bila Brazilec Willian in Ross Barkley. Z novo zmago (0:4) je trener londonskih modrih Maurizio Sarri postal prvi trener kluba, ki na otvoritvenih desetih ligaških srečanjih ni bil poražen.

Zadnja nedeljska tekma je bila tista na Old Traffordu. Domači Manchester United je proti Evertonu zaigral bolj zavzeto in napadalno kot v zadnjem obdobju. Everton tudi ni bil slab, toda ponesrečeni zaključki njihovih nevarnih akcij so bili glavni razlog za njihov končni poraz. Igralec tekme je spet postal Unitedov krilni napadalec Anthony Martial. Pa čeprav prekršek storjen nad njim že 20. minuti ne bi smel postati 11-metrovka. Idrissa Gueye se je ob posredovanju najprej dotaknil žoge. Izvajalec Paul Pogba je pred strelom z bele točke nadrobil 26 korakov, kar je njegov osebni rekord. Do sedaj je bilo povprečje rituala pred značilno kazensko brco 16,5 koraka. Francozov strel je angleški reprezentančni vratar Jordan Pickford najprej ubranil, a je Pogba odbito žogo uspel preusmeriti v mrežo.

Po spodbudni zmagi se je Manchester United povzpel na 8. mesto. Toda to ni bilo dovolj za njihovega trenerja Joseja Mourinha, ki je na tiskovni konferenci po tekmi namenoma pohvalil obrambo in napad svoje ekipe, pa čeprav so dragocene tri točke dejansko priigrali Unitedovi vezisti, med katerimi je tudi Pogba.

Nocoj bo na Wembleyju še največji derbi 10. kroga v Premier ligi, na katerem se bosta pomerila Tottenham in Manchester City.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.