Nogomet

VIDEO: Triglav se seli v drugo ligo, Maribor sezono končal z remijem, Olimpija z zmago

Ljubljana, 25. 05. 2014 17.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V zadnjem, 36. krogu prve slovenske nogometne lige, je Olimpija premagala Zavrč (3:2), Krka je bila boljša od Triglava (3:0), Gorica je slavila v Celju (2:0), Koper je ugnal Rudarja (3:1), Maribor in Domžale pa sta remizirala (0:0).

Domači trener Ante Šimundža, ki je osvojil prvo lovoriko v samostojni trenerski karieri, je premešal prvo enajsterico. Prvič je med vratnicama stal Aljaž Cotman, zadnjo tekmo v vijoličastem dresu je odigral Dejan Mezga. Ritem v srečanju, ki ni odločalo o ničemer, ni bil prehud. V prvi polovici prvega polčasa je igra potekala na sredini igrišča, vratarja obeh ekip sta imela malo dela. Vstop Marcosa Tavaresa v drugem polčasu je poživil napad domačih, pravega strela proti vratom gostov pa ni bilo. Je pa več dela imela obramba. V 59. minuti je Žiga Kous s šestih metrov žogo poslal mimo gola. V 69. minuti je Janža z leve strani z desetih metrov poslal močan strel, a je Cotman izvrstno posredoval in ukrotil žogo. Domžalčani so imeli v 79. minuti najlepšo priložnost za vodstvo. Goran Vuk je izkoristil nepazljivost domače obrambe, stekel proti vratarju Cotmanu, vendar meril nenatančno. Žoga je zletela mimo leve vratnice. Ob izteku tekme je žoga šla v domžalsko mrežo, a jo je Arghus poslal z roko in prejel rumeni karton. Tekma je imela čuden konec, saj so gledalci vsaj eno minuto predčasno vstopili na igrišče, sodnik Andrej Žnidaršič pa jo je predčasno končal. Mariborsko slavje po novem naslovu prvaka se je nadaljevalo na južni ploščadi stadiona.

Olimpija je sezono zaključila z zmago.
Olimpija je sezono zaključila z zmago. FOTO: Damjan Žibert
Zmaga Olimpije za konec sezone
Nogometaši Olimpije so 23. slovensko državno prvenstvo zaključili s prepričljivo zmago. Kljub temu bo skušalo vodstvo kluba in igralci čim prej pozabiti eno najslabših sezon v zgodovini kluba v samostojni Sloveniji; Olimpija je prvenstvo končala na 7. mestu z izkupičkom 12 zmag, 6 nedoločenih izidov ter kar 18 porazov. Še posebej slabo so se Ljubljančani odrezali v spomladanskem delu, v katerem so vknjižili le štiri zmage. Posledica slabih izidov so bile tudi pogoste menjave trenerjev, tako da je trenutni strateg Darko Karapetrović tretji trener Olimpije v tej sezoni. Na drugi strani so lahko privrženci Zavrča veliko bolj zadovoljni s sezono. Klub je prvič v zgodovini nastopil v Prvi ligi Telekom Slovenije, v jesenskem delu je bil pravi hit, saj je nekaj časa zasedal mesta povsem pri vrhu razpredelnice. Po menjavi trenerja takoj na začetku spomladanskega dela je ekipa zašla v krizo, vseeno pa je prvenstvo končala v zlati sredini (16-5-15).

V 12. minuti jo mrežo Zavrča načel Marko Vukčević, v 28. je zadel Filip Valenčič, dve minuti pozneje pa je bil natančen še Nik Omladič. Ob visokem zaostanku trenerju gostov Željku Orehovcu ni ostalo drugega kot popoln napad. V nadaljevanje je krenil s svežimi igralci in napadalna taktika je prinesla rezultat. V 62. minuti je na 3:1 znižal Dejan Kurbus, v 68. pa je Doris Kelenc z natančnim strelom s približno 30 metrov poskrbel za negotovih zadnjih dvajset minut. V tem času so imeli gostje več od igre, bili bolj nevarni, vendar se izid ni več spremenil.

Triglav se seli med drugoligaše
Obračun predzadnjih na lestvici Novomeščanov in zadnjeuvrščenih Kranjčanov je odločal o tem, kdo bo tisti, ki bo neposredno izpadel v nižji rang tekmovanja in kdo bo igral kvalifikacije za igranje v prvoligaški konkurenci. Pred dvobojem so imeli Dolenjci dve točki prednosti pred Gorenjci, Triglav pa boljši izkupiček v medsebojnih dvobojih. A tokrat je Krka že v uvodnih minutah potrdila Triglavovo selitev med drugoligaše (tja se seli prvič po sezoni 2009/10), saj je že po dobrih 20 minutah vodila z 2:0, do konca tekme pa le še oplemenitila prednost.

Tekma se je za Novomeščane začela izvrstno, saj so povedli že v šesti minuti. Mario Carević je podal iz kota, vratar Darjan Curanović je skočil v prazno, žogo pa je nato v mrežo pospravil Žiga Kastrevec.  Po nekaj neuspešnih poskusih na obeh straneh je Krka podvojila vodstvo v 23. minuti, ko je Marin Perić izkoristil slabo izbijanje gostujočih branilcev.  V 61. minuti so povedli že s 3:0. Danijel Rašić je prodrl po desni strani in sam učinkovito končal akcijo. Zanj je bil to prvi gol v slovenski prvoligaški konkurenci. Do konca tekme so nevarneje poskusili še Kastrevec, Majcen in Alen Krcić, a sta vratarja dobro opravila svoje delo.

Gorica zmagala v Celju
Novogoričani, ki so v sredo osvojili pokalno lovoriko, so svoje navijače razveselili še enkrat. Za konec sezone so v gosteh premagali Celje in osvojili končno četrto mesto. Na drugi strani so bili Celjani skozi sezono skromnejši, 19. poraz pa jih je prikoval na končno osmo mesto. V drugem polčasu je najprej nase opozoril Benjamin Verbič z lepim samostojnim prodorom, a slabim zaključkom, v 50. minuti pa so gosti povedli. Coda je na robu kazenskega prostora našel Gonzala Mathiasa Mastrianija, ki je premagal Kotnika. V 79. minuti je Daniele Bazzoffia lepo našel Codo na robu kazenskega prostora, italijanski napadalec pa je nato z natančnim strelom dosegel gol, s katerim je potrdil drugo mesto na lestvici strelcev ter tudi novogoriško zmago.

Finale nogometnega pokala 2014 - 3
Finale nogometnega pokala 2014 - 3 FOTO: Miro Majcen

Koprčani potrdili drugo mesto na lestvici
Koprčani so zanesljivo ubranili drugo mesto na lestvici, saj so v dopadljivi tekmi premagali Velenjčane, neposredne tekmece za naslov podprvaka. Junak tekme je bil koprski napadalec Jaka Štromajer, ki je kar trikrat zatresel mrežo na koncu tretjeuvrščenega tekmeca. Domači so tekmo začeli silovito. V četrti minuti je vratar Vasja Simčič poslal dolgo podajo na polovico gostov, po neodločnosti obrambe je Jaka Štromajer pritekel sam pred Matjaža Rozmana in ga z lobom zanesljivo premagal. Že slabih deset minut pozneje je po akciji domačih žoga prišla do Perice Ivetića, ki je z glavo podal do Štromajerja, ta pa je izkoristil slabo postavljanje nedovoljenega položaja obrambe Rudarja in osamljen z zanesljivim strelom dosegel še drugi zadetek. Začetek drugega polčasa je bil nekakšna kopija začetka prvega. Rezervist Urban Žibert je poslal žogo v globino proti Rudarjevemu golu, gostujoča obramba je spet slabo reagirala, osamljeni Štromajer pa je s svojim tretjim zadetkom povišal na 3:0. Do konca tekme so bili aktivnejši gosti, ki so znižali zaostanek v 62. minuti po zaslugi Podlogarja, ta je zadel s sedmih metrov.

Izidi:
Krka - Triglav 3:0 (2:0)
Celje - Gorica 0:2 (0:0)
Maribor - Domžale 0:0
Olimpija - Zavrč 3:2 (3:0)
Luka Koper - Rudar 3:1 (2:0)

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tedx
26. 05. 2014 14.32
+4
Olimpija zmaga zavrc ki je zmagal maribor ki je zmagal olimlijo ki je izgubila proti triglavu ki ga je zmagal maribor. F.ck the logic :)
NerdIRL
26. 05. 2014 17.45
+3
Chaparral M
26. 05. 2014 13.19
+4
"Čestitke" NZS za določeno uro tekem! Kaj so že reflektorji? Pozimi igrajo večerne tekme, sedaj pa? Kurja logika ..
Borut Javoršek
26. 05. 2014 10.25
+2
Dokler bo Curanović prvi vratar Triglava imajo možnost da izpadejo celo iz druge lige,
pingo69
25. 05. 2014 23.53
+9
Naslovnica za Crveno zvezdo je večji od domačega prvenstva- Svašta.
yamahavale46
25. 05. 2014 19.52
+9
RAJE ŠE NAPIŠITE DA JE TIM GAJSER OSVOJIL 3. MESTO NA SVETOVNI RAVNI!!! V MX2 RAZREDU!!
thereddevil
25. 05. 2014 19.38
+3
triglav bo ostal, ker drugi nimajo dnarja
ANTIŽABAR89
25. 05. 2014 19.33
+37
Mislim da je Aluminij edini sposoben igranja v prvi ligi, imajo dobro igrišče in normalne finančne pogoje... Kar se pa Maribora tiče pa mislim da je danes Cotman demonstriral kako je treba braniti in upam da je po današnji tekmi spravil Handanoviča v pokoj.
glej ovega
25. 05. 2014 19.30
+23
nevem zakaj admin olimpijo v naslovu omenja...saj je malo mankalo da bi bili namesto triglava.. MARIBOR!!!
fowler9
26. 05. 2014 09.08
-1
Še en štajerček,ki je obremenjen z Olimpijo,...smešen si! Čestitke Mariboru!
Rolo956
25. 05. 2014 19.19
+39
ja vidi se da je igrau cotman namesto handanovica. Zato pa nismo golov prejeli