Nogomet

Trikolori po zmago, ki bi prekinila 'sušo' dolgo 58 let

Marseille, 06. 07. 2016 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pri sosedskem derbiju med Francijo in Nemčijo gre tudi za prestiž, zmaga pa tokrat prinaša nastop v velikem finalu na letošnjem evropskem prvenstvu. Obe reprezentanci imata lep niz zaporednih zmag, zgodovinsko pa je v prednosti elf, ki proti trikolorom ni izgubil že dolgo vrsto let.

Za drugo finalno mesto na EP se bosta udarila gostiteljica Francija in svetovna prvakinja Nemčija. Francozi bodo na krilih domačih navijačev skušali nadaljevati niz devetih tekem brez poraza, Nemci pa poraza ne poznajo šest tekem. Obe reprezentanci sta skupinski del končali z dve zmagama in enim remijem. Francozi so v osmini finala z 2:1 izločili Irce, nato pa v četrtfinalu s 5:2 Islandce. Nemci so v osmini finala domov poslali Slovake s 3:0, na drugi stopnički izločilnih bojev pa načrte prekrižali Italijanom.

Selektor domače izbrane vrste Didier Deschamps ima sladke skrbi. Težav s poškodbami ali kartoni svojih igralcev nima, njegova napadalca trojica Antoine Griezmann, Olivier Giroud in Dimitri Payet pa je dosegla 10 od 11 golov galskih petelinov. Francozi v napovedih ne pozabljajo, da jim bodo nasproti stali svetovni prvaki, a hkrati pošiljajo jasno sporočilo. "Radi bi spisali novo poglavje francoskega nogometa," pravi Giroud.

Francija bo pred domačimi navijači lovila nastop v finalu EP.
Francija bo pred domačimi navijači lovila nastop v finalu EP. FOTO: AP

Nemci pod vodstvom trenerja Joachima Löwa obljubljajo, da bodo storili vse, da svetovnemu naslovu dodajo še evropskega. "Ne bojimo se ničesar. Vemo, da je Francija polna dobrih posameznikov, toda oni so pod pritiskom kot gostitelji. Spoštujemo jih. Verjamem pa, da bomo našli rešitve za vse," napoveduje Thomas Müller, napadalec Bayerna, ki na Euru 2016 še ni našel prave forme, bo pa tokrat nemški napad močno odvisen od njega, saj se je na zadnji tekmi poškodoval Mario Gomez. Elf bo še brez poškodovanega Samija Khedire in Matsa Hummelsa, ki ima kartone. Pod vprašajem je tudi nastop Bastiana Schweinsteigerja, ki ima težave s kolenom.

Če imajo Francozi najboljši napad prvenstva, imajo Nemci najboljšo obrambo. Tej poveljuje vratar Manuel Neuer, ki je edini gol na EP prejel z bele točke v polfinalu proti Italiji, ko je tudi dve enajstmetrovki ubranil. Francija bo v četrtek skušala prekiniti 58 let dolgo sušo proti Nemčiji. Vse od leta 1958 in svetovnega prvenstva na Švedskem namreč galski petelini na velikih tekmovanjih niso premagali elfa. Takrat so Francozi osvojili bronasto odličje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

modelx
06. 07. 2016 21.07
+3
naj si pogledajo malo pregovore: nogomet je igra, kjer igar 11 igralcev proti 11timi igralci in na koncu zmagajo nemci!
NisteResni
06. 07. 2016 16.15
-4
Pomoje da imajo Francozi spet sanse, koncno so spet sestavili pravo ekipo, Alzirci in temnopolti Africani, to je vedno bila tista Francija, ki si jo ljudje zelijo videti in to je tista Francija, ki s ponosom igra za svoj grb. Ker pravi Francozi so po naravi porazenci