Nogomet

Tudi diktatorji so (bili) privrženci nogometa: Kim je 'rdeči vrag', nemški velikan pa se brani povezav s Hitlerjem

Ljubljana, 02. 01. 2018 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Največji svetovni klubi imajo privržence z vseh koncev sveta in tudi na najvišjih položajih. Svetovni politiki, tudi tisti najbolj kontroverzni, se vsaj za 90 in še nekaj minut prelevijo v navijače, ki veselo proslavljajo zmage ali žalostno prebolevajo poraze.

Nogomet povezuje ljudi vseh barv kože in veroizpovedi, okroglo umetno usnje pa podira številne meje. Okužiti mu je uspelo tudi dele Zemlje, na katerih prebivalci bolj kot o igri z žogo sicer razmišljajo o golem preživetju, otoški The Sun pa je tako sestavil seznam kontroverznih svetovnih voditeljev, ki navijajo oziroma so navijali za kakšen nogometni klub.

Kin Džong Un.
Kin Džong Un. FOTO: AP

Italijanski politik Antonio Razzi je nedavno razkril, da mu je severnokorejski voditelj Kim Džong-Un v zasebnem pogovoru priznal, da je navijač Manchester Uniteda, čeprav je študijska leta preživel v švicarskem Bernu in bi se lahko, teoretično, bolj navezal na tamkajšnje Young Boys. 

Padli predsednik Zimbabveja Robert Mugabe, "Mesar iz Harareja", je prav tako velik pristaš nogometa, poleg Chelseaja pa 93-letnik navija tudi za Barcelono.

"Obožujem in spremljam nogomet. Sem navijač Chelseaja in tudi Barcelone, vedno si želim, da zabijejo gol. Ko gledam nogomet, nočem, da bi me kdorkoli motil. Celo moja žena se mora odmakniti od mene, ker znam kdaj iz jeze razbiti vse pred sabo," je bil v enem od intervjujev odkritosrčen Mugabe.

Bin Laden na Highburyju kot doma
Osama bin Laden
 je, preden so ga Združene države Amerike začele loviti zaradi domnevnih povezav s terorističnimi napadi čez lužo, veljal za velikega navijača londonskega Arsenala. V Londonu je tudi živel in obiskoval nekdanji stadion topničarjev Highbury, kjer je otrokom tudi kupoval spominke. Nekaj časa so privrženci kluba s severa britanske prestolnice tudi peli pesem, ki je bila posvečena Bin Ladnu, a so jo odgovorni hitro prepovedali.

Robert Mugabe.
Robert Mugabe. FOTO: AP

Kmalu po padcu režima Moamerja Gadafija v Libiji so med njegovimi osebnimi stvarmi našli skodelico z Liverpoolovim grbom. Gadafijev sin Al-Saadi Moamer Gadafi ni uspel kot nogometaš, je pa uspel vložiti kar nekaj denarja v Juventus: bil je delničar serijskih italijanskih prvakov, nekaj časa pa so ga povezovali tudi z vlaganji v Liverpool.

Franco z Atletica na Real, Ceausescu živel svoje sanje
Francisco Franco
 je kot fašistični vodja Španije odraščal kot privrženec Atletico Madrida, ki je bil sprva klub fašističnega letalstva, nato pa se je Franco začel predstavljati kot navijač mestnega tekmeca Reala, ko je kraljevi klub nanizal nekaj zaporednih zmag v Ligi prvakov in postal prva violina tamkajšnjega nogometa.

Romunska vojska je bila vse do revolucije 1989 prva violina Steaue iz Bukarešte. Diktator Nicolae Ceausescu je živel sanje vsakega nogometnega navijača, saj je lahko vodil klub, ki ga je imel tako rad. Odločal je o prestopih, tudi o tistem enega najboljših romunskih nogometašev vseh časov, Gheorgheja Hagija, ki je moral v Steauo kljub temu, da njegov matični Sportul na prodajo nikoli ni pristal. Poleg šestih zaporednih državnih naslovov je Steaua osvojila tudi Evropski pokal, predhodnika Lige prvakov, potem ko so Romuni leta 1986 v finalu sredi Seville presenetili Barcelono.

Slobodan Milošević.
Slobodan Milošević. FOTO: AP

Schalke noče Hitlerja, Tito je bil partizanovec
V Nemčiji se je dolgo časa govorilo, da je bil voditelj nacistične stranke Adolf Hitler navijač Schalkeja 04. Zgodba naj bi bila podobna kot v primeru njegovega fašističnega pajdaša Franca: kraljevsko modri so namreč za časa Tretjega rajha serijsko osvajali državne naslove, a se je pred desetimi leti predstavnik knapov Gerd Voss javno ogradil od neslavnih povezav.

Še skok na območje nekdanje Jugoslavije: čeprav so mnogi namigovali, da je Josip Broz Tito navijal za splitski Hajduk, je njegov vnuk Joška Broz za srbske medije izjavil, da je pesti stiskal za beograjski Partizan.

"Dedek je, to vas bo šokiralo, navijal za Partizan, ne pa za Dinamo, Osijek ali Hajduk, kot mnogi mislijo. Rad je imel nogomet, najbolj pa je občudoval črno-bele," so Broza citirali pri Telegrafu.

Radovan Karadžić naj bi za milanski Internazionale začel navijati, ko sta ga okrepila srbska nogometaša Siniša Mihajlović in Dejan Stanković, sicer pa je bil Karadžić nekaj časa zdravnik FK Sarajeva. Slobodan Milošević naj bi skupaj z Zoran Đinđićem navijal za Crveno zvezdo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Le vkup uboga gmajna
02. 01. 2018 16.17
-1
Ivan navija za velenjski Rudar :)
krnekilojz
02. 01. 2018 21.53
+1
idiu3krasne
02. 01. 2018 15.22
+1
Beda...Franco in te sorte diktatorjev ...vse za ostrel....REALno gledano.
žalmije
02. 01. 2018 17.20
-2
Outlaws
02. 01. 2018 14.05
+4
kolikor vem Kim navija za Inter
revolution17
02. 01. 2018 13.38
+3
Hahahaha s Kim Džong Unom ste falili da bolj nebi mogli. Sam je šel mesec dni nazaj na twiterju priznal da od malega spremlja nogomet in navija za Inter. Toliko o vašem "profesionalizmu".