Liga prvakov

Združenje evropskih lig podobno kot Čeferin nezadovoljno z novimi kvotami Lige prvakov

London, 05. 10. 2016 16.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.Š./STA
Komentarji
2

Združenje Evropskih nogometnih lig je podobno kot novi predsednik Uefa Aleksander Čeferin nezadovoljno z dogovorom, ki je štirim najmočnejšim evropskim nogometnim ligam povečala kvote in jim namenila kar po štiri mesta v Ligi prvakov.

Evropska nogometna zveza (Uefa) je razjezila nekaj manjših in srednje velikih evropskih lig, potem ko je pred časom Angliji, Španiji, Nemčiji in Italiji za tekme Lige prvakov med letoma 2018 in 2021 dodelila po štiri mesta za njihove klube. Oglasili so se pri EPFL (Združenje evropskih lig), ki kritizirajo takšen sistem. Po besedah predsednika Združenja evropskih profesionalnih nogometnih lig (EPFL) Larsa-Cristerja Olssona se predstavniki ostalih lig hudujejo predvsem zaradi konstantnih sprememb v tekmovanju Lige prvakov, prav tako pa zaradi takšnega dodeljevanja kvot po njihovem mnenju obstaja možnost ustanovitve posebnega, za manj premožne klube iz drugih lig zaprtega tekmovanja, konkurenčnega Ligi prvakov.

Glavna skrb kritikov novih pravil oziroma dodeljevanja kvot najmočnejšim ligam je, da bi se s tem lahko izgubil tekmovalni naboj, merjenje, kdo je res najboljši. "V primerih, kadar odločaš o tem, kdo bo igral in izbiraš tekmece, izgubiš vso športno integriteto," so med drugim dejali kritiki Uefinega ravnanja.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin FOTO: AP

Nezadovoljen z novim sistemom kvot je tudi novi predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki je že v svojem programu napovedal, da se kaj takega ne sme več ponoviti. Ob izvolitvi je prav tako izpostavil pomembnost klubske problematike in dejal, da bo treba ocenti, kakšni so plusi in minusi omenjenega dogovora. Najbolj je bilo moteče, da vsi niso bili informirani o dogajanju. Priznal je, da bo težka naloga zmanjšati razlike med bogatimi in revnejšimi klubi v Evropi in kot je poudaril, "zagotovo Liga prvakov ne sme iti v to smer, saj bo to postal nekakšen ekskluzivni klub."

Pred dnevi sta na sestanku španskih prvoligaških klubov Barcelona in Real Madrid vodstvu La Lige sporočila, da se, vsaj začasno, odpovedujeta ideji o novem evropskem tekmovanju, tako imenovani superligi, ki bi združila največje evropske klube in predstavljala protiutež Ligi prvakov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Symbolic
06. 10. 2016 10.26
+2
Yeeee... Čeferin "izrinil" Ronalda na lestvici "udarnih" člankov 24-ih Ur!
zbuks
05. 10. 2016 19.14
-6
Samo meni deluje kar postaran in bolan ...