Nogomet

Blatter se je odzval na kritike: Ne morem vseh vseskozi nadzorovati

Zürich, 28. 05. 2015 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na uvodu kongresa Mednarodne nogometne zveze (Fifa) je imel govor predsednik omenjene organizacije Sepp Blatter. Švicar je poudaril, da ne more vseskozi nadzorovati, kaj njegovi sodelavci počnejo.

Sepp Blatter se je na začetku Fifinega kongresa, ki ga bodo zaznamovale petkove volitve za predsednika, odzval na ugotovitve, ki jih je razkril FBI. Ameriški preiskovalci so namreč ugotovili, da so bili številni Fifini uradniki v zadnjih 24 letih vpleteni v prejemanje podkupnin in pranje denarja. Blatter je odločen, da so to zgolj redki primeri. "To so za Fifo zelo težko časi. Včerajšnji dogodki so očrnili nogomet in kongres. Dejanja posameznikov, če bodo dokazana, pomenijo sramoto in ponižanje za nogomet in zahtevajo, da se vsi skupaj na njih odzovemo. Ne smemo dovoliti, da še naprej omadežujejo ugled Fife. Treba je poudariti, da so tisti, ki so koruptivni, tako v nogometu, kot nasploh v družbi, v manjšini. A tako kot tiste v družbi jih je treba ujeti. Ne bomo dovolili, da dejanja manjšine uničijo trdo delo tistih, ki delujejo v dobro nogometa. Sodelovali bomo s preiskovalci in s tem pomagali, da bodo vsi, ki so delovali v nasprotju z zakonom, odkriti in kaznovani. Številni govorijo, da sem jaz odgovoren za vse skupaj … Ne morem vseh zaposlenih ves čas nadzirati," je povedal 79-letni Blatter.

Predsednik Uefe Michel Platini
Predsednik Uefe Michel Platini FOTO: Reuters

Platini Blatterja pozval k odstopu

Michel Platini
je po današnjem sestanku Uefe dejal, da bo večina članic evropske zveze na petkovih volitvah podprla jordanskega princa Alija Bin Al Husseina, ki je edini protikandidat Seppu Blatterju. Slednji bo kandidiral že za peti mandat, potem ko je na čelu Fife od leta 1998. Platini je na današnjem sestanku vodij nogometnih konfederacij Blatterja spet pozval k odstopu, prav tako pa tudi na poznejšem sestanku "ena na ena" v Blatterjevi pisarni. Obakrat neuspešno.

Medtem ko se je Uefa odrekla bojkotu petkovega kongresa, pa je Platini predstavil novega asa iz rokava, na prepolni novinarski konferenci je izjavil, da Uefa razmišlja o tem, da se umakne iz vseh Fifinih tekmovanj, če bo Blatter znova izvoljen. Uefa namreč podpira Alija, potem ko je švicarska policija v sredo aretirala sedem članov Fife v zvezi s podkupovanjem, švicarske oblasti pa preiskujejo tudi domnevne nepravilnosti pri dodelitvi svetovnih prvenstev 2018 in 2022 Rusiji in Katarju.

"Občudujem Fifo. Ampak kar je preveč, je preveč," je uvodoma povedal Platini in nadaljeval: "Ne moremo tako nadaljevati s Fifo. To je hiša nogometa, kjer so pravila nedotakljiva, ampak kako naj jih igralci in navijači spoštujejo, če jih ti ljudje ne."

Princ Ali bin al Husein
Princ Ali bin al Husein FOTO: Reuters

Platini je pozdravil preiskavo ameriške FBI, saj "bo FBI naredil to, kar bi morala Fifa". Pred predstavniki drugih konfederacij je Platini poudaril, da je čas 79-letnega Blatterja, ki je bil nekoč Platinijev mentor, potekel.

"Povedal sem mu, da se mora zavedati težavnosti okoliščin in da mora oditi," je dejal nekdanji izvrstni nogometaš.

"Seppa je prizadelo, kar sem mu rekel. Z njim sem govoril kot s prijateljem. Bila sva skupaj, ko me je leta 1998 hotel za predsednika. Imava dolgo skupno zgodovino. Rekel sem mu, naj odide. Odvrnil je, da je prepozno, saj se bo kongres začel že čez par ur," je še razkril Platini.

"Blatterju je zelo težko, preživlja hude čase. Toda pripravljen se je boriti za novo zmago na volitvah," je še povedal nekdanji francoski reprezentant in pojasnil, da bo vsaj 45 od 46 evropskih glasov na petkovih volitvah šlo v podporo Aliju, ki pa vseeno ni favorit v glasovanju 209 članic Fife.

"Mislim, da Sepp lahko izgubi volitve. Tega pa ne bi trdil pred včerajšnjimi dogodki. Po vsem, kar se je zgodilo, pa je veliko ljudi imelo vsega dovolj. Veliko bo sprememb, delali bomo naprej, bomo videli, če bo dovolj," je zaključil Platini.

Izpostavil je še dejstvo, da Ali ne potrebuje denarja, "saj je princ". S tem je tudi ošvrknil tiste, ki so se znašli v primežu policije zaradi obtožb o podkupovanju, s katerimi naj bi v zadnjih 25 letih pobrali več kot 150 milijonov evrov.

Uefa ne bo bojkotirala Fifinega volilnega kongresa

Evropska nogometna zveza (Uefa) ne bo bojkotirala petkovega volilnega kongresa Mednarodne nogometne zveze (Fifa) v Zürichu, na katerem bo za nov, peti predsedniški mandat kandidiral dolgoletni prvi mož Fife Sepp Blatter.

"Ne bo nikakršnega bojkota Uefe, saj so na agendi še druge pomembne zadeve, ne le predsedniške volitve. Na primer vprašanje Izraela in Palestine (Palestinci zahtevajo izključitev Izraela iz Fife zaradi omejevanja gibanja palestinskih igralce),"
je pojasnil predsednik nizozemske nogometne zveze Michael van Praag, ki je tudi kandidiral za predsednika Fife, a nato odstopil od kandidature.

Štiriinpetdeset članic Uefe je sicer na skupnem sestanku sprejelo skupno stališče v povezavi z zadnjimi dogodki, ki pretresajo nogometni svet. Poudarjajo, da v aferi nihče iz Uefe ni osumljen česarkoli nezakonitega, preiskava pa se v nobeni točki ne nanaša na Uefo.

Stališče Uefe in njenih članic je, da ne samo ta afera, pač pa so trajajoči sumi korupcije v Fifi pričeli tako močno škodovati nogometu, da so potrebne korenite spremembe v mednarodni nogometni organizaciji. Uefa še ugotavlja, da ne gre več samo za predsednika Blatterja, temveč da bi bilo vsako nadaljevanje pod istim vodstvom zaradi ponavljajočih se sumov korupcije uničujoče ne le za Fifo in Uefo, pač pa za nogomet nasploh.

Uefine članice so se sicer po poročanju tujih medijev tudi dogovorile, da - vsaj večina - podprejo Blatterjevega protikandidata, jordanskega princa Alija Bina Al Husseina.

Sepp Blatter ne popušča.
Sepp Blatter ne popušča. FOTO: Reuters

Blatter, ki se je znova znašel na udaru kritik po tem, ko je švicarska policija v sredo aretirala sedem članov Fife v zvezi z domnevnim podkupovanjem, se je po poročanju agencij dopoldne sestal z vodji šestih nogometnih konfederacij (afriške, azijske, južnoameriške, oceanijske, evropske zveze in zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov), med drugim tudi s predsednikom Uefe Michelom Platinijem. Ta je Blatterja pozval k odstopu, a je Švicar njegov predlog zavrnil.

Uefa je sicer zahtevala, da volitve preložijo za pol leta, češ da v takih okoliščinah ni mogoče izpeljati volilnega kongresa, a ključna zaveznika Blatterja, azijska in afriška nogometna zveza, vztrajata, da morajo kongres Fife in predsedniške volitve izpeljati po prvotnem načrtu.

Predsednika zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov Jeffreyja Webba ni bilo na sestanku z Blatterjem, saj je bil tudi on med tistimi, ki so jih prijele švicarske oblasti zaradi suma o podkupovanju, s katerim naj bi dobili kar 150 milijonov dolarjev v zadnjih 25 letih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nesre?ko
29. 05. 2015 11.51
+2
Nadzoruje lahko samo denar.
GlavniModerator
29. 05. 2015 10.13
ubogi blatter, s kaksnimi se mora ubadat...
ZRCC
29. 05. 2015 09.57
+2
S tem, ko je povedal, da ne more vseh nadzorovati se je v bistvu distanciral od celotne zadeve. Po vseh teh peripetijah s SP-jem v Katarju in Rusiji bi bilo dobro, da bi kdo drug bil predsednik FIFE.
ADRR
29. 05. 2015 09.35
+2
Blatter spominja na diktatorja v vseh pogledih. Ob vsem kar se dogaja okoli FIFE bi že zdavnaj moral odstopiti in se skriti daleč stran s svojimi miljoni. Pohlep je kot bolezen.
vrtojb
29. 05. 2015 08.38
+5
ma ata se ne bo dal, v igri je samo kes, zdej so nekateri 'igralci' sli, to samo pomeni prostor za nove ljudi, da zacnejo sluziti, tako da sepp bo dobil volitve, kljub temu, da ga evropa noce
lovesosa
29. 05. 2015 08.14
+1
sej ne rabš ush ampak sebe
loncl
29. 05. 2015 07.55
+5
Ma to je isto ko da direktor v firmi neve da mu deset podrejenih krade dnar in posu, če je koruptiven samo eden se teško odkrije takšne zadeve, če pa je večina in je v igri sam podpredsednik, pa ni variante da tut predsednik ni vpleten vsaj delno, začel se je z katarjem in to je jasn usakmu, oni so plačal za lobiranje ker usak normaln fan nogometa ve da svetovno prvenstvo nemore bit pozim k sneg pada, vzdušja nebo nikakršnga, in to je velki padec, če pa ta princ zasede njegovo mesto pol pa tut res nevem no, mogoče nebo koruptiven ampak to se sam kaže vse večji vpliv šejkov, in sam zanima me kam to pelje...
bilokoji
29. 05. 2015 03.52
+2
Če ne moreš nadzorovati nisi sposoben za to funkcijo.??? Kaj je narobe z današnjim svetom?
mmmmmmmnnnnnnmmm
29. 05. 2015 01.06
+0
Častni član madridskega Reala Sepp Blatter ...je lani užalil ronalda ko mu je rekel da je kot neki vojqk,,,Mi, Real Madrid, klub, ki ima s Fifo posebno vez, pa se je naslovil iz reala smo globoko razočarani in kot predsednik kluba vam sporočam, da obsojamo vaše izjave, zato vas prosimo, da jih prekličete in se s tem odkupite, kolikor je pač mogoče, za škodo, ki ste jo povzročili nogometašu in instituciji, ki jo predstavljamo.''Nikoli te nisem hotel užaliti. Sem častni navijač Real Madrida. Pojasnil--upam da se ga real odkriža in nasploh je sramota da je povezan z kakim klubom
Bruhalnica24
29. 05. 2015 00.51
+1
Kot vodja kriminalne združbe je jasno, da ni kriv... Zato ima podrejene...
apetek
29. 05. 2015 00.50
jaz mislim, da sta obe organizaciji skorumpirani... po mojem mnenju celo UEFA bolj, kot FIFA
raptor2
29. 05. 2015 00.34
+5
Figo nej kandidira in bo
el_salvador
29. 05. 2015 00.27
+4
cela organizacija je ena navadna gluma od platinia ter vs3h ostalih... zapret to mafijo pa bo mir
Montekristo
29. 05. 2015 00.10
+3
Skrajni čas, da nekdo zamenja tega senilnega lopova! Zdaj se pa dela nevednega in pravi, da ni odgovoren za vsakega posameznika; a ni opazil, da mu nekaj 100 miljonov nekje manjka; torej je za v pokoj!
Montekristo
29. 05. 2015 00.11
+2
apetek
29. 05. 2015 00.52
blatter še naj platinija vzame na počitnice..da si odpočijeta malo
Moj?ica123
28. 05. 2015 22.40
+2
Majstr,ni kej kradejo,kot srake,ampak proti nasim se skrijejo....
bimboooo
28. 05. 2015 22.33
+3
Fuzbal se sam se okol kesa vrti. kdor več da ta zmaga tko je...
Felipao
28. 05. 2015 20.38
+17
Platini je lahko samo tiho, njegov sin dela v enem od katarskih podjetij, povezanih s katarsko kraljevo družino in služi po 10 mio na leto. Spremenilo se po tem škandalu na Fifi ne bo popolnoma nič, samo drug lopov bo zamenjal Blatterja in Arabci bodo dobili več vpliva.
RedDevil20
28. 05. 2015 19.49
+11
Believe or not....Blatter je mafijozo tak, da nam ni nč jasno. DOL Z NJIM! Pa magar ga naj zamenja Haddam Huseein...al neki podobnega. Mam občutek, da bo tale malo manj pokradel.
AscencxC69
28. 05. 2015 19.51
-3
Potem bo obvezen nogomet v belih kapcah...
CestniKolesar370Wattov
28. 05. 2015 19.42
+4
Ta prav se oglaša. En in edini Platini.
GlavniModerator
28. 05. 2015 19.00
+1
na las isto, kar je povedu drzi za politike....
bimboooo
28. 05. 2015 22.33
+0