Nogomet

Uefa s Čeferinom na čelu opozarja na preveliko moč velikanov: 'super klubi' že neulovljivi?

Nyon, 12. 01. 2017 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V poročilu Evropske nogometne zveze (Uefa), ki ji predseduje slovenski pravnik Aleksander Čeferin, je krovna evropska nogometna organizacija opozorila, da je devet klubov stare celine finančno že v morda neulovljivi prednosti. Uefa prav tako svari, da plače igralcev nezadržno rastejo.

Čeferin med lanskim obiskom v Tbilisiju.
Čeferin med lanskim obiskom v Tbilisiju. FOTO: AP

Tako imenovani "super klubi" po mnenju Evropske nogometne zveze (Uefa) prihajajo predvsem iz otoške Premier League, to so Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea in Liverpool. V Premier League za plače igralcev namenijo skorajda dvakrat več kot v Serie A, ki je na lestvici za Otočani. Razlika je največja v zgodovini, na sezono klub Premier League povprečno za plače zapravi 2,65 milijarde evrov. Skupino devetih evropskih "super klubov" sestavljajo še španska Barcelona in Real Madrid, francoski prvak Paris Saint-Germain ter nemški velikan in prav tako aktualni prvak Nemčije Bayern München. Uefa nadaljuje, da so klubi postali "svetovne znamke", predvsem po zaslugi pokroviteljev pa naj bi si letne prihodke povišali tudi do 115 milijonov evrov. V tem pogledu imajo najmočnejši klubi povprečno za 114 milijonov evrov višje prihodke od nasprotnikov v svojih domačih prvenstvih. Ob teh zaskrbljujočih podatkih je izjavo podal tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki je opozoril, da trend nakazuje vračanje k "visoki rasti plač in povečanju koncentracije pokroviteljskih pogodb in komercialnih prihodkov pri peščici klubov".

Spomnimo: Čeferin se je ob uspešni kandidaturi za predsednika Uefe obregnil ob nenadno spremembo pravil v Ligi prvakov, kamor se bodo od leta 2018 naprej uvrščala štiri najboljša moštva iz najmočnejših evropskih lig, s tem pa se bodo še bolj priprla vrata pregovorno "manjšim" klubom. Govorilo se je tudi o ustanovitvi novega tekmovanja za najmočnejše klube, tako imenovani "super ligi", ki bi jo sponzoriralo podjetje Wanda, a je Uefa še pred Čeferinovim prihodom popustila in pristala na spremembe tekmovanja od sezone 2018/19 naprej. V poročilu Uefe še piše, da lahko največji evropski klubi "monetizirajo ogromno bazo navijačev, ki se razprostira po celem svetu in do katere je moč veliko bolje dostopati prek družbenih medijev kot je bilo kadarkoli možno s pomočjo tradicionalnega oglaševanja". Uefa se je sicer pohvalila, da je njen finančni fair play pomagal ustaviti ogromne izgube, trend zapravljanja prevelike količine denarja oziroma zadolževanja je v Evropi skorajda povsem izginil. "To kaže, da regulacijska vloga Uefe pri finančnem fair playu ni le umirila evropskih financ, temveč tudi prinesla ogrodje za nepredstavljivo rast, investicije in dobičkonostnost," je izjavil Čeferin.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

selecao
12. 01. 2017 19.05
-1
Zgleda, da se v evropskem klubskem nogometu dogaja nekaj takega kot v slovenski družbi. Če si mega kriminalec (lopov, morilec, tajkun, prekupčevalec drog, ...) in imaš dobrega, seveda za svojo rt, dobrega odvetnika, ker imaš pač denar, ne boš šel nikoli sedet, oz., ti bo morala še država izplačati odškodnino, ker ti je, revčku, napravila krivico, ker te je vlačila po sodišču. Če pa si kurji tat ali če ti država dela krivico, ker si v socialni in/ali človeški stiski in nimaš kupe denarja za m.a.f.i odvetnike, potem se ti slabo, zelo slabo piše. Gospod Čeferin, pa ja nisi pozabil na zgoraj opisane zgodbe?
tedoVV2HCmedo
12. 01. 2017 16.31
-2
Povsod in od vedno je enako: bogataši podkupujejo oblast, ta pa daje bogatašem vse, kar hočejo. Vsakič vidimo, da Real dobi najlažjega možnega nasprotnika za osmino finala v LP, Analdo skoraj vsakič dobi 11metrovko, ko to zahteva. Ni poštenosti in demokracije na svetu, razlika med bogatimi in revnimi se legalizirano veča. Isti *urac kot pred 1000 leti.
Kollerik
12. 01. 2017 17.56
+0
nebi
12. 01. 2017 15.46
+5
EU postaja podobna USA... Pač naredit eno konkurenčno ligo brez VB (v primeru, da gredo ven iz EU)... nekaj podobnega NBA ligi.
Symbolic
12. 01. 2017 15.41
+2
In kaj bi radi imeli? Uravnilovko? NIKAKOR NE, HVALA!
Paradox
12. 01. 2017 15.25
+6
eeh denar je denar, kvaliteta je kvaliteta :) primer je bil Leicester, to leto se dokazuje Leipzig, Las Palmas je premagal Atletico Madrid, Real je prejšnje leto komaj (s pomočjo sodnikov) premagal Eibar, je pa res da so plače astronomske glede na kvaliteto nogometa, sploh na otoku.
Burt
12. 01. 2017 14.47
+1
Smrdljvi tajkuni v EU so neulovljivi zaradi takih pr2scov kot si ti Čeferin
noire
12. 01. 2017 15.30
+1
RedCell
12. 01. 2017 15.52
-4