Nogomet

Wembley kliče rdeče vrage, ki so za deveto zaporedno zmago premagali Hull in so na pol poti do velikega finala

Manchester, 10. 01. 2017 22.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po uspehu v tretjem krogu FA pokala je nogometaše Manchester Uniteda v polfinalu angleškega ligaškega pokala (EFL Cup) čakala prva tekma proti Hull Cityu. Jose Mourinho je na zelenico Old Trafforda poslal izjemno močno zasedbo, kljub temu, da njegove varovance že čez nekaj dni čaka največji otoški derbi z Liverpoolom. A to rdečih vragov ni zmedlo in so za deveto zaporedno zmago v vseh tekmovanjih slavil z 2:0.

Veselje Henrikha Mkhitarjana in Juana Mate ob vodilnem zadetku rdečih vragov.
Veselje Henrikha Mkhitarjana in Juana Mate ob vodilnem zadetku rdečih vragov. FOTO: AP

Pred derbijem z Liverpoolom je kot rečeno nogometaše Manchester Uniteda čakala še prva polfinala tekma v angleškem ligaškem pokalu (EFL Cup op. p.). Za pravi šok pa je še pred začetnim sodniškim žvižgom poskrbela novica, da Zlatan Ibrahimovića ni v prvi postavi, čeprav je to pred tekmo strateg Jose Mourinho napovedoval. Švedski napadalec je namreč zbolel, zaenkrat pa še ni znani, če je vprašljiv tudi njegov nastop na največjem otoškem derbiju proti Liverpoolu. Mourinho je tako v napadu zaupal Marcusu Rashfordu, ki se je izkazal na zadnji tekmi v FA pokalu, ko je Readingu zabil dva zadetka. V prvi postavi je začel tudi Wayne Rooney, ki je lovil svoj 250. zadetek v rdečem dresu, s katerim bi postal najboljši strelec kluba vseh časov. Na drugi strani je Hull na Old Trafford prišel z novim trenerjem. Mourinhov veliki prijatelj Marco Silva je na klopi tigrov zamenjal odpuščenega Mikea Phelana. Strateg rdečih vragov se je pred srečanjem pošalil, da svojemu velikemu prijatelju Silvi do konca sezone privošči same zmage, z izjemo teh tekem. United in Hull se bosta v mesecu januarju srečala kar trikrat in seveda ni skrivnost, da si Mourinho želi zmage na vseh treh tekmah. 

Srečanje sta obe ekipi otvorili zelo živahno, prvi pa so pričakovano zapretili domačini. Juan Mata je z roba kazenskega prostora sprožil 's prve' po podaji Mattea Darmiana, a se je z odlično obrambo izkazal gostujoči vratar Eldin Jakupović. Na začetku desete minute je zapretil tudi Hull, a domači vratar David de Gea ni imel veliko dela, potem ko je po samostojnem prodoru proti njegovim vatom sprožil Harry Maguire. Po daljši prekinitvi zaradi poškodbe Markusa Henriksena, je izjemno priložnost zapravil Henrikh Mkhitarjan. Armenec je prišel do strela, potem ko je po podaji Mate ostal povsem sam v kazenskem prostoru, a zelo slabo zaključil in ostalo je pri začetnih 0:0. V 29. minuti je z velike razdalje poskusil še Paul Pogba, a tudi on je uspel le 'ogreti' dlani Jakupovića, ki je sicer posredoval zelo nespretno, saj je šel strel Francoza povsem po sredini. Pred tem sta priložnosti za zadetek zapravila še Mkhitarjan in Antonio Valencia. Po pol ure igre je poskusil še Marcus Rashford, a tudi on je bil premalo natančen. Na zelenici Old Trafforda smo spremljali enosmerni promet proti vratom Hulla, ki je v Manchester prišel z enim samim ciljem, čimdalje in čimbolje braniti začetnih 0:0 in morda presenetiti s kakšnega protinapada. Do konca polčasa so vragi še naprej trkali na vrata Hulla, ki pa je zdržal vse nalete in strele iz vseh možnih smeri. Ekipi sta tako odmor odšli poravnani pri začetnih 0:0.

Rdeči vragi so dosegli še deveto zaporedno zmago v vseh tekmovanjih.
Rdeči vragi so dosegli še deveto zaporedno zmago v vseh tekmovanjih. FOTO: AP

V drugem polčasu so znova prvo priložnost zapravili domačini. Pogba je z odlično globinsko podajo zaposlil utekajočega Rooneyja, ki je nato žogo popeljal v kazenski prostor in nemudoma sprožil, a žoga je za las švignila mimo daljše vratnice Jakupovića, ki je bil že premagan. V 56. minuti pa so rdeči vragi vendarle uspeli zatresti mrežo. Po predložku Valencie z desne strani je v kazenskem prostoru najvišje skočil Mkhitarjan, ki je sprožil proti golu, na poti do gola, pa je žogo v mrežo z močnim strelom pod prečko preusmeril Mata in razveselil navijače na Old Traffordu. Po uri igre pa se je Mourinho odločil za prvo menjavo in iz igre poslal Rooneyja, v igro pa poslal Anthonyja Martiala. Kapetan Uniteda bo tako na jubilejni 250. gol moral počakati vsaj do derbija z Liverpoolom. Kljub vodstvu se domačini niso želeli zadovoljiti zgolj z minimalno prednostjo in so še naprej pritiskali na vrata tigrov iz Hulla. V 73. minuti je mojstrsko prosti strel izvedel Pogba, ki je že premagal živi zid in Jakupovića, a mu je veselje in sedmi zadetek v letošnji sezoni preprečila vratnica, ki je priskočila na pomoč gostom. Tekma se je nekoliko umirila v naslednjih minutah. Domači so še naprej prevladovali v posesti, a pravih priložnosti za zadetek ni bilo. Gostje so poskušali s protinapadi, a tudi oni so bili brez učinka. In ko se je že zdelo, da se bo tekma končala z minimalno zmago domačih, je v 87. minuti drugi zadetek domačinov dosegel rezervist Marouane Fellaini. Borbeni Matrial je na levi strani zadržal žogo jo oddal Darmianu, Italijan pa je z odličnim predložkom našel visokega Belgijca, ki pa je storil to, kar najbolje počne, visoko skočil in z glavo matiral Jakupovića in popeljal United v vodstvo z 2:0. Kmalu za tem bi lahko zadel še Martial, a se je z novo obrambo izkazal Švicar v vratih Hulla. Do konca srečanja se izid ni več spremenil in United tako na povratno srečanje, ki bo čez 16. dni na stadionu KC v Hullu, odhaja z lepo prednostjo dveh zadetkov. Drugega finalista angleškega ligaškega pokala pa bo dal obračun med Southamptonom in Liverpoolom.

Angleški ligaški pokal, polfinale, prvi tekmi:
Manchester United  - Hull City 2:0 (0:0)
Mata 56., Fellaini 87.

Še ni bilo odigrano:
Southampton - Liverpool

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MaunelNeuer
11. 01. 2017 17.33
+5
meskic
11. 01. 2017 14.34
+1
Fellaini je z vcerajsnjim golom prehitel Iniesto po st. golov v klubski karieri (Fellaini: 56 golov na 367 tekmah, Iniesta: 55 golov na 608 tekmah).
Nucky10
11. 01. 2017 17.36
-2
A ti moraš res tvoje neumnosti povsod pisati?
grozjak
11. 01. 2017 11.27
-11
pod fergusonom so fantje iz uniteda take tekme zmagovali z rezervno postavo............kako to, da morinjo lahko še naprej uničuje tako velik klub??
MaunelNeuer
11. 01. 2017 17.32
+7
ne nabijaj, potem je najboljš da sploh nimajo trenerja, sej ne bi blo primernega
TvojPrijatelj
11. 01. 2017 10.07
-14
A je Rashford šport zgrešil? Pogba-ja ne bi dal niti stranišč čistit. Preveč cenim čistilke in njihovo natančnost. Kako je lahko zgrešil prosti strel v drugem polčasu?????? Pa to bi novorojenček zadel!
TvojPrijatelj
11. 01. 2017 10.09
-3
Fellainija pa najprej prodat! Ta tip žoge v življenju od blizu sploh ni videl.
JbmTiMt
11. 01. 2017 10.45
+4
grozjak
11. 01. 2017 11.28
+0
je pa dober za kak penal zrihtat, sicer nasprotnikom, pa vseeno, počasi bo že dojel v kateri ekipi igra........ :))) res je hlod......
SAF1
11. 01. 2017 09.53
+5
Prvi polčas je je bilo videti, kot da se Joža ni pripravil na to tekmo, potem pa drugi polčas je bilo že veliko bolje. Zdaj še povratno, je treba zmagat in veselo v finale.
grozjak
11. 01. 2017 11.30
-7
vse tekme so videti tako, kot da niso pripravljeni........žal......
MaunelNeuer
11. 01. 2017 17.33
+5