Nogomet

FOTO: Vratnica, prečka in Joe Hart rešili bledo Anglijo pred porazom v Stožicah, Slovenija z zgodovinsko točko proti trem levom

Ljubljana, 11. 10. 2016 22.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska nogometna reprezentanca je na tretji tekmi kvalifikacij za SP v skupini F remizirala z Anglijo (0:0). Katančeva četa je prikazala borbeno in dobro predstavo proti bledi Angliji, ki jih je tokrat pred 13.274 gledalci reševal izvrstni čuvaj mreže Joe Hart. Slovenija je tako osvojila prvo točko na peti medsebojni tekmi s tremi levi.

Angleški niz 14 kvalifikacijskih zmag se je zaključil in lahko se bodo počutili srečne, da so Stožice zapustili s točko. Kurtić je stresel vratnico, Hart je njegov drugi poskus preusmeril v prečko. Angleški Skysports
Srečko Katanec se je odločil, da bo nekoliko spremenil taktično postavitev, zato se je skupaj s svojim strokovnim štabom odločil, da postavi sistem 4-1-4-1, pri čemer je od začetka edini pravi napadalec Josip Iličić. Namesto kapetana Wayna Rooneyja, ki prvič po 13 letih reprezentančne tekme ni začel v prvi enajsterici, je priložnost dobil Eric Dier. Angleško reprezentanco v Stožicah drugič v življenju vodi Gareth Southgate.  

Nogometaši Anglije so nevarno pritisnili v četrti minuti, ko so zapretili prek Daniela Sturridga, ki se je sam znašel pred Janom Oblakom. Ta se ga je tudi dotaknil, angleški napadalec je padel, a glavni sodnik iz Nemčije Deniz Ayetkin ni pokazal na belo točko. V izteku sedme minute so pritisnili tudi Slovenci, a do strela v okvir vrat niso prišli. Poskus Valterja Birse je letel visoko prek vrat Joa Harta. Po desetih minutah igre je Roman Bezjak zapravil stoodstotno priložnost oz. bolje rečeno, z obrambo se je izkazal Hart, ki je zaustavil poskus slovenskega napadalca iz oči v oči. V nadaljevanju akcije je Jasmin Kurtić z roba kazenskega prostora zatresel vratnico angleškega gola. Sturridge je v 15. minuti znova padel v kazenskem prostoru, ko ga je podrl Rene Krhin, a tudi tokrat nemški sodnik ni dosodil enajstmetrovke. Gostujoči krilni napadalec Theo Walcott, ki letos v Arsenalu kaže zelo dobre igre, je v 23. minuti poskusil z razdalje, a meril prek Oblakovih vrat. Do konca prvega polčasa si nobeni izmed reprezentanc ni uspelo priigrati lepše priložnosti. Slovenci so bili v prvem polčasu bolj nevaren nasprotnik, Angleži si namreč niso sprožili niti enega strela v okvir slovenskih vrat. 

Drugi polčas se je za Slovenijo začel odličnom, Josip Iličič je odlično preigral obrambo Anglije, iskal podajo v sredini, a so Angleži uspeli odbiti v kot. Iz kota je podal Birsa, Boštjan Cesar pa je sprožil z neposredne bližine, a se je Hart izkazal z novo obrambo. Še bolje je posredoval Hart po naslednji podaji s kota, ko je poskus Krhina zaustavil na golovi črti, žoga pa je morda celo prečkala le to, nato pa jo je Hart, ki se mu je med sezono odrekel trener Manchestra Cityja Pep Guardiola, odbil v prečko. Prvi strel v okvir vrat s strani Angležem je prišel v 56. minuti, ko je z razdalje po sredini vrat poskusil Dele Alli, a Oblak ob njegovem poskusu ni imel nikakršnih težav. V izteku 58. minute je sledila nova nevarna akcija Slovenije, ki jo je z nevarnim strelom zaključil Iličić, a je žoga po njegovem poskusu z razdalje letela za pol metra mimo leve Hartove vratnice.

Hart je takole ubranil najlepšo priložnost Slovenije na tekmi.
Hart je takole ubranil najlepšo priložnost Slovenije na tekmi. FOTO: Damjan Žibert

Nemudoma po vstopu na zelenico je v 63. minuti poskusil rezervist Andros Townsend, ki je poskusil z roba kazenskega prostora, a je Oblak bil na mestu in žogo zanesljivo odbil. V 67. minuti je na zelenici obležal kapetan Boštjan Cesar, ki je na nosilih zapustil igralno površčino, namesto njega pa je priložnost za igro dobil Miha Mevlja, sicer igralec Rostova. V 70. minuti pa se je po veliki napaki angleške obrambe - slabo je v obrambo žogo vračal nadomestni kapetan Jordan Henderson -  izkazal Hart, ki je podobno kot Bezjaku tokrat obranil stoodstotno priložnost Iličiću. Ta je poskusil z leve strani z levico s spodkopavanjem, a mu je z desnico Hart strel ubranil. Sledila pa je ena redkih nevarnih akcij treh levov. Danny Rose je prodiral po levi strani in se osvobodil Aljaža Strune, a z lepega položaja meril krepko mimo Oblakovih vrat. V 79. minuti je svoje znanje pokazal še rezervist in pravi kapetan Anglije Wayne Rooney, ki je z roba kazenskega prostora meril za las mimo slovenskih vrat. Z odlično obrambo se je v 82. minuti izkazal slovenski vratar Atletica, ki je v kot odbil močan poskus Jesseja Lingarda z razdalje. V 88. minuti je Gary Cahill podrl Ilićića, ki je stekel v protinapad, start je bil s podplatom, a se je nemški sodnik branilca Chelseaja usmilil in mu ob brutalnem startu pokazal le rumeni karton. Do konca se izid ni več spremenil, tako da so se Slovenci v Stožicah lahko veselili prve, zgodovinske točke proti Angležem. A po videnem bo ostal grenak preokus, saj so Katančevi fantje nocoj bili precej boljši nasprotnik. 

Kvalifikacije za SP, skupina F:

Slovenija - Anglija 0:0 (0:0)

Postavi: 

Slovenija: Oblak; Jokić, Cesar (Mevlja/68.), Samardžić, Struna; Krhin (Omladič/84.), Verbič, Birsa (Kronaveter/59.), Kurtić, Bezjak, Iličić. 

Anglija: Hart; Rose, Stones, Cahill, Walker, Alli (Rooney/73.), Henderson, Dier, Lingard, Sturridge, Walcott (Townsend/62.). 

Lestvica skupine F:
1. Anglija 7 točk
2. Litva 5 
3. Slovenija 5
4. Škotska 4 
5. Slovaška 3 
6. Malta 0

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (220)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
12. 10. 2016 18.32
+2
Jojo je dokazal svojo kvaliteto in postaja kljucni igralec reprezentance. Tudi vsi ostali so bili fantasticni, tako da "kapo dol fantom" kot bi dejal Srečko ...
kapljač1
12. 10. 2016 20.43
Shyni
12. 10. 2016 14.14
-3
Fantje so igral borbeno igro, takšno kot bi jo morali na vsaki tekmi...glede na vse priložnosti je res zmankal kanček sreče...menim pa da bi morali imeti zelene drese in bi zmagali
i141
12. 10. 2016 14.12
+2
kemuri
12. 10. 2016 16.58
-2
kapljač1
12. 10. 2016 20.39
HERO3
12. 10. 2016 13.39
+1
na šestem medsebojnem srečanju pa bo Anglija padla.Bravo naši-spoštovanje
Jani Prešern
12. 10. 2016 11.41
-2
kemuri Odgovor na eno od tvojih izjav.. Hrvati in Črnogorci so etično najbolj čisti v reprezentanci, pač tukaj se odraža ultranacionalizem. Ne vem kaj nabijaš kar tja v en dan. Drugače sem pa bil vesel, da je včeraj za Slovenijo zaigralo v enem trenutku mislim, da 7 Slovencev, kar je super in upam, da bo v prihodnosti samo še bolje in več naših.
kemuri
12. 10. 2016 11.58
+2
Jani pod točko 1. V gospodarsko slabo razvite države se ne naseljuje nihče, zaradi tega so etnično manj mešane kot gospodarsko razvitejše države od njih, kot je to denimo SLovenija. 2. V naši reprezentanci je trenutno veliko čistih SLovencev, pa nekaj iz mešanih zakonov, ki jim lahko rečeš SLovenc glede na to da je tukaj rojen.. Srna, je denimo po očetu Bosanec, Modrić po materi mislim da celo Srb, KOvačević je srpski priimek...Rog slovenski..tako da tudi Hrvati niso čisti Hrvati. Črnogorci pa pol pol..malo srbi malo črnogorci. Kakor koli, zaradi mene lahko igra za našo reprezentanco Tavares in če pokaže pravi odnos je zame moj SLovenec.
Symbolic
12. 10. 2016 12.37
+5
Vidva zgoraj pa "strokovnjaka" za nacionalna vprašanja! Ne razumete pa kdo lahko brani barve neke države... OSNOVNI IN EDINI POGOJ JE: DA JE DRŽAVJAN TE DRŽAVE! Nacionalnost nima veze s tem... Poglejte si malo druge reprezentance ( Francija, Nemčija, Švica, Avstrija... itd)! Če bi to bilo pomembno, USA ne bi imela svoje reprezentance v nobenem športu...
kemuri
12. 10. 2016 16.59
-4
Symbolic..vidiš, rad bi bil pameten pa nisi..tudi Tavares bi rad branil barve naše države, ima državljanstvo pa ne more igrati za SLovenijo, ker je že igral za Brazilijo v mlajših kategorijah ;) . Psssst
Symbolic
13. 10. 2016 09.56
+1
Kemuri: na dveh stolih se ne da sedet... Enega moraš izbrat... In Tavares je izbral Brazilijo, tako kot Diego Costa - Španijo. ali Kampl - Slovenijo... Državjanstvo ni igrača, da se z njo "poigraš" takrat, ko tebi pade na um! Kdo je zdaj izpado "glup"? Torej, s tem si samo potrdil, da NACIONALNOST ni pogoj za predstavljat neke države ampak le državljanstvo! Ti pa gor razpredaš o neki "čistosti" reprezentanc... Primitivno!
Viejo cabron
12. 10. 2016 10.57
+3
Včeraj sem napisal, da so Angleži zreli za odstrel! Sicer pa smo bili povabljeni s strani Angležev k polni mizi in smo pojedli samo juho (vzeli smo samo eno točko). Kosilo in večerjo (dve točki) pa smo pustili na mizi. Še kako nam bodo manjkale te točke. Sicer pa BRAVO dečki!
grozjak
12. 10. 2016 10.50
+2
tole je bilo čist kontra od tistega, kar smo videli septembra v litvi...ne vem od kod, a sem vesel, da je tako.
Kollerik
12. 10. 2016 10.35
+3
No katenčevi hejterji.... upam, da vam je sedaj dokončno zaprlo lapo. Nepotrebno je bilo tudi jokcanje okoli Kamplna. Moštvo naroda od dveh milijonov parira in je celo boljše od moštva Anglije? Halo!!!
Symbolic
12. 10. 2016 12.02
+3
Ne gre za "hejterstvo"... Mac 88 je lepo napisal: igra je odvisna od igralcev... lahko jim zalaufa ali pa ne! Drži pa tudi to, da igralce postavlja selektor (bolj po občutku za moč igralca ali po simpatijah)... Katanec je (po mojem) storil "korak naprej" s tem, da je pustil Novakovića na klopi (že drugo tekmo ga ni uvrstil v prvi postavi: PRAVILNO!)... Rezultat tega: Iličić že 2 zaporedni tekmi kaže svoje mojsterstvo in je še kako poživil igro v napadu (ne pa kot dosedaj, da špila za "servisiranje" nekoga, ki zapravi vse priložnosti, ki mu jih drugi nameščajo)! Če bi se mene vprašalo, ne bi Milivoje niti klopi videl...
kemuri
12. 10. 2016 17.02
-5
kolwerika..daj en smeši se, ena lastovka še ne prinese pomladi, 4 leta je rabil Katanec za dve solidni tekmi, proti dvema oslabljenima nasprotnikoma ( Slovakom sta manjkala zvezdnika Škrtel in Weis ), Angleži z meni neznanih razlogov niso imeli na igrišču Lalllane, Kane- ja, Vardy.. ne smeši se, Katanec ni imel pojma včeraj, ga nima danes in ga ne bo imel nikoli, živi v letu 1999, kar je v drugem polčasu nazorno pokazal s sramotnim bunkerjem.
kemuri
12. 10. 2016 09.52
-5
Katanec = trenerski Cime
MAC88mac
12. 10. 2016 10.00
+7
ni važno kdo je selektro... važna je igra na igrišču... igrajo pa nogometaši in ne selektor.
kemuri
12. 10. 2016 11.02
+2
Če pa ni pomembno kdo je selektor, ki postavi igralce, ki postavi taktiko..potem ti morem čestitat na revolucionarni izjavi..očitno nisi nikoli nogometa igral .
Kollerik
12. 10. 2016 12.36
-1
mac in nogomet sta dva popolnoma različna pojma, ha, ha....
mytim
12. 10. 2016 09.32
+6
Ko se nam pridružita še Beric in Šporar smo najjači
korintos23
12. 10. 2016 09.23
+7
Angleži imajo več autmigecov kot mi prebivalcev!
Ivy Zar 1
12. 10. 2016 09.15
+2
ma, super...bravo, fantje, samo tako naprej...na vidiku je nova pravljica...
degenos
12. 10. 2016 09.27
-1
kaka pravljica....vsi ostalikolektivni športi so vidli pravljico ....fuzbal pa nič ??
MAC88mac
12. 10. 2016 09.37
-1
interpelatorček, moram priznat, da si mi polepšal jutro s svojimi komentarji, ki sicer nimajo smisla, so pa smešni :) Drži se pravljice Sneguljčica s kolektivom sedmih palčkou in pusti članke in vse ostalo kar je povezano z našo reprezentanco (to področje je zaenkrat še preveč zahtevno zate).
kemuri
12. 10. 2016 11.05
+1
interpelator..če se tako mala država v konkurenci kot jo ima daleč najbolj konkurenčen in popularen šport, uvrsti samo na mundial..je te svetovna pravljica...če pa v rokometu osvojiš srebrno kolajno na EP, pa se tega nihče, razen nas, ne spomni..ne mešaj hobi športov z nogometom. Pa da ne boš s hokejem začel, s katerim se ukvarja resno 10 držav na Svetu.
degenos
12. 10. 2016 12.02
-4
nikol ne bojo na mundialu ....bodi brez skrbi
degenos
12. 10. 2016 12.05
-3
če pa žepridejo na mundial pa sama korupcija od njih ....prodajanje naše imovine kot je šmarna gora ...in še kej da o igri ne govorimo
Symbolic
13. 10. 2016 11.47
Interpelator, kako lahko rečeš "nikol ne bojo na mundialu..."? Če misliš na Rusijo 2018, lahko bi bilo to res, ampak, takrat odpade "nikoli"... Meni pa ni jasno kako bodo potekali zaključni boji...Pa poglejmo... Trenutno tekmuje 54 reprezentanc v 9-ih skupinah, pogoji so pa zelo ostri: le zmagovalci skupin gredo naprej + 4 drugoplasirani v skupini (torej en drugoplasirani odpade - verjetno najslabši po nekem določenem kriteriju)... Kot domačin je Rusija avtomatsko notri kar pomeni 9+4+1=14 moštev vse skupaj v zaključnem delu, ki se bo igral na izpadanje (ali kako?) .Čudno, ker pokalna števila moštev, kadar se igra na izpadanje so 8,16 ali 32! Če je kdo bolj seznanjen s tem, prosim za pojasnilo...
Symbolic
14. 10. 2016 11.01
hotchilipoper
12. 10. 2016 09.11
-4
Pravo sliko bomo videli v Angliji
vertex
12. 10. 2016 09.16
+4
User416781
12. 10. 2016 09.19
+0
Ja, prikazana igra je bila dobra, vendar izkušnje žal kažejo, da forma naše reprezentance precej niha...upam sicer na najboljše.
korintos23
12. 10. 2016 09.22
+3
To pa res, če naši tam izgubijo to bo sramota za celo Slovenijo, v Angliji so do sedaj vsi zmagali!
korintos23
12. 10. 2016 09.10
+1
Tako se igra dećki, otočani so več vredni, kot nogometaši, kot ima Slovenija dolga, ste jim fajn podkurili!
dajno
12. 10. 2016 09.03
+6
Jojo je klasa zase
degenos
12. 10. 2016 09.09
-5
haha ha ....ne zna gola dat .....hart je klasa
MAC88mac
12. 10. 2016 09.16
+1
interpelatorček... 1. obriši ogledalo v katerega se gledaš, ker očitno imaš napačno predstavo o sebi. 2. obstajajo skupine kjer ti lahko pomagajo pri tvojih frustracijah - malo pogooglaj. 3. ne komentiraj/kretiziraj nečesa kar tebi nič ne pomeni - saj si rekel, da ne navijaš za našo reprezentanco. (imaš še preveč za popucat pred svojim pragom, nato pa pridi še nam pomagat).
degenos
12. 10. 2016 09.23
-1
kemuri
12. 10. 2016 09.01
-5
Zelo zelo zanimivi ste katancoljubi..ko igramo 2 :2 z Litvo je to največ kar zmoremo ker imamo tako slabe igralce..ko pa premagamo Slovaško in igramo enakovredno s sicer oslabljeno in slabo Anglijo, je pa naenkrat Srečko veliki stručko :) . Igralci pa še vedno slabi, na nivoju Litve :) .
MAC88mac
12. 10. 2016 09.03
+4
korintos23
12. 10. 2016 09.08
-1
kemuri
12. 10. 2016 09.51
+1
Nič nista povedala..kar nekaj.. Bistvo sem zadel, hinavci ki se z vetrom obračate..jaz stojim za svojimi besedami in še vedno teram Katanca iz reprezentance, že dve leti , ne pa od afere s Kamplom. Zdaj ap je odigral 20 minut dobro proti Angležem pa ste vsi euforični, kot ste pljuvatorski ko našim ne gre, , to pa je večino časa, poglejte na katerem mestu na Fifini lestvici smo..ali kakšen dokaz bi še radi da je Katanec nesposoben ? Kvečjemu bi se mogli zamisliti vi nad tem ko skoz pljuvate po igralcih in kot papige ponavljate za Katancem, češ da boljših nimamo..
MAC88mac
12. 10. 2016 10.04
+0
No ko si tako brihten - povej na podlagi česa vsega se rangira repke na Fifini lestvici oz. na podlagi česa dobiva točke?? btw. zase lahko rečem, da nikoli nisem obrnil hrbta ali bil hinavski do repke, saj sem ponosen Slovenec in navijam za športnike in reprezentance Slovenije, ne glede na rezultat.
kemuri
12. 10. 2016 11.07
-1
ponosen Slovenec pa nazivaš našo reprezentanco s hrvatizmom - repka..briši si karantanskega panterja a avatarja ;) . Na podlagi osvojenih točk, na podlagi kakovosti nasprotnika se rangirajo točke, povsem enostavno.
murinar
12. 10. 2016 09.00
+3
Bravo za srčnost ,požrtvovalnost in disciplino! Še malo več natančnosti in sreče pa bo vse lepo in prav ! Srečno naprej!
User416781
12. 10. 2016 08.58
+5
Odlična igra v obrambi in na sredini, napad pa katastrofa. Vsaj tri čiste priložnosti - eno bi lahko izkoristili. Sicer pa si fantje za tekmo zaslužijo čestitke - zaslužili bi si tudi tri točke.. Anglija pa ni niti senca nekdanjega angleškega nogometa - si sploh ne predstavljam, da so to bili nogometaši zvenečih klubov kot so ManU, Liverpool, Chelsea in podobni.
nogometjemrtev
12. 10. 2016 08.56
-3
vedno bolj razmisljm da je bila vsa ta farsa s kamplom zrezirana da srecko vljije motivacijo in je vzgalo
kemuri
12. 10. 2016 09.02
-2
Nič ni zrežirano, kdor je poslušal izjavo Kampla po tekmi z Litvo, ta ve da je Kampl javno povedal da ne more igrati na položaju katerega mu vsiljuje SRačko in da na tem položaju ne more pokazati vsega kar bi lahko..pa je enostavno Sračkov ego znova udaril na plano.
MAC88mac
12. 10. 2016 09.30
+0
Selektor ima svojo taktiko in on postavi igralce. Če ni rezultata - bo selektor izgubil stolček in ne igralec... Prav je, da ima selektro avtoriteto, saj on prevzema vso odgovornost in ne igralec.
kemuri
12. 10. 2016 09.51
+0
Katanec nikoli ne izgubi stolčka, kaj ti ni jasno ? povsod bi že selektor zdavnaj pakiral kufre, smo že skoraj na 70 - tem mestu Fifine lestvice.
MAC88mac
12. 10. 2016 10.07
+0
Koga bi ti kot selektor dal v prvo postavo in kakšno postavitev/takitiko? Me zanima, dobro namerno, da vidim kako bi lahko še boljši rezultat na teh zadnjih dveh tekmah iztržil.
kemuri
12. 10. 2016 12.04
+1
Bistvo uspeha za manjše reprezentance je postavitev, postavitev z močno sredino..4-5-1 z visoko postavitvijo. Na golu bi bil seveda Oblak..centralna branilca Cesar in Mevlja, bočna branilca Stojanović ali Jović, na drugi strani Struna kot je sedaj..zadnji zvezni Kampl, od straneh pred njim Kronaveter in Zajc, nato tik pred napadalcem Iličić in Verbič in v napadu Šporar ... bo ? ;) .
degenos
12. 10. 2016 08.52
-13
ha ha ...nesposobnost naših tko hvaljenih napadalcov .......ha ha igral bojo še v Londonu
MAC88mac
12. 10. 2016 08.57
+6
dej revček zfrustrirani, presel se v drugo državo in tam jamraj ter izražaj svoje frustracije...
oxy.elite
12. 10. 2016 08.57
+3
@interpelator, Kaj bi pa ti pravzaprav sploh rad povedal?
Wukillabezz
12. 10. 2016 08.59
+2
se naslajaš nad tistimi ki jim ne gre......in uživaš v tem ane? sigurno te oči al pa mami nista marala.....revček si,nikoli nič iz tebe.......
degenos
12. 10. 2016 09.01
-4
oxy.elite
12. 10. 2016 09.08
+1
@interpelator, ti si zih v klubu kavč selektorjev, ki mu mamica pred tekmo prinese še čips in čokolado.
fihner
12. 10. 2016 09.09
Ne nabijaj, blage veze nimaš....kako te ne brišejo?
degenos
12. 10. 2016 09.11
-1
fihner
12. 10. 2016 09.11
Treba je minuse prešteti, da veš kaj si ostali mislijo o tebi...
degenos
12. 10. 2016 09.24
-2