Nogomet

Velik posel Kekove Rijeke: Mitrović v Bešiktaš za več kot 4 milijone evrov, Kalinić bi lahko podrl rekord Modrića

Reka, Istanbul, Tianjin, 06. 01. 2017 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.K./STA/Ž.L.
Komentarji
2

Hrvaški nogometaš Matej Mitrović je s prestopom v vrste turškega prvoligaša Bešiktaša izdatno napolnil blagajno Rijeke, ki jo vodi nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek. Prav Mariborčan je mlademu reprezentantu leta 2013 ponudil priložnost v prvi ekipi, zaupanje v zdaj 23-letnega nogometaša pa se je Rijeki bogato poplačala.

Mitrović je odraščal skupaj s Kekom (na fotografiji) in se na obalah Jadrana izklesal tudi v članskega hrvaškega reprezentanta.
Mitrović je odraščal skupaj s Kekom (na fotografiji) in se na obalah Jadrana izklesal tudi v članskega hrvaškega reprezentanta. FOTO: Damjan Žibert
Prestop Mitrovića je drugi najdražji odhod nogometaša v zgodovini HNK Rijeke. Prvo mesto drži napadalec Andrej Kramarić (9.000.000 €/Leicester City), na tretjem mestu je slovenski reprezentant Roman Bezjak (2.000.000 €/Darmstadt). Enajst od 15 najdražjih prestopov v zgodovini kluba se je zgodilo v času poveljevanja Matjaža Keka.

Matej Mitrović v prvih izjavah za klubsko televizijo turškega prvoligaša Bešiktaša ni skoparil s pohvalami na račun velikana, ki ga je še nedavno vodil njegov rojak Slaven Bilić. Kljub težavnim časom za turški nogomet, v enem od zadnjih terorističnih napadov je bomba eksplodirala tudi v neposredni bližini novega stadiona črno-belih, se je talentirani Mitrović pri 23 letih odločil podati v tujino, potem ko se je pod vodstvom slovenskega trenerja Matjaža Keka na Reki prelevil tudi v hrvaškega članskega reprezentanta. Kek je leta 2013 ponudil ligaški debi Mitroviću, ki je hitro postal eden najstandardnejših mož Mariborčana. Žalost ob odhodu branilca iz Požege bo gotovo manjša, ko bo Kek skupaj s klubskimi veljaki pogledal na tekoči račun: tja naj bi Turki nakazali 4,2 milijona evrov odškodnine, na sezono pa naj bi Mitrović zaslužil 1,2 milijona. 

V četrtek je opravil zdravniški pregled, nato pa je podpisal triinpolletno pogodbo. "Bešiktaš je najboljši turški klub in takoj, ko sem dobil ponudbo, sem menedžerju rekel, da si želim oditi," je bil pred kamerami klubske televizije vzhičen Mitrović. "Tukaj želim osvajati trofeje. Moj cilj je bil od nekdaj igrati za velik klub, zdaj imam priložnost. Videl sem Bešiktašev stadion, ima najboljše navijače na svetu in komaj čakam, da zaigram," pravi nadarjeni branilec, ki je oktobra na kvalifikacijski tekmi na Kosovu prispeval tudi svoj prvenec v majici članske izbrane vrste Hrvaške. Rečani bi se lahko v kratkem okrepili s 24-letnim članom Interja iz Zaprešića Jakovom Filipovićem, ki bi v klub prišel kot zamenjava za Mitrovića. Kvarnersko moštvo ima po 20 odigranih krogih 1. HNL šest točk prednosti pred serijskim prvakom zagrebškim Dinamom in je v dobrem položaju, da po treh zaporednih drugih mestih v najmočnejšem državnem prvenstvu Hrvaške osvoji svoj premierni naslov prvaka.

Čeprav so kitajske oblasti napovedale boj proti nenormalno visokim zneskom prestopov tujih nogometašev v kitajsko nogometno superligo, se prestopi še naprej nadaljujejo. Tako Tianjin Quanjian italijanski Fiorentini za hrvaškega reprezentančnega napadalca Nikolo Kalinića ponuja 45 milijonov evrov. Hrvaški napadalec je v Fiorentino prišel leta 2015 iz Dnjepra, za ekipo, v kateri igra tudi slovenski reprezentant Josip Iličić, pa je dosegel 25 golov. S 45 milijoni evrov bi lahko 29-letni Kalinić tudi popravil hrvaški rekord glede prestopa v drug klub. Do zdaj je bil rekorder Luka Modrić, za katerega je Real Madrid Tottenhamu ob prestopu plačal 40 milijonov evrov. Tianjin Quanjian, novinec v superligi, ki ga vodi Italijan Fabio Cannavaro, je pred Kalinićem v svoj klub že pripeljal belgijskega vezista Axla Witsela, za katerega je Zenitu iz Sankt-Peterburga plačal 25 milijonov evrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macek_garfield
06. 01. 2017 17.11
+7
upam, da s tem prestopom ni konec sanj o prvaku
mariomandzukic
07. 01. 2017 10.39
rijeka je prodala mitrovica,dinamo pa bo el arabja soudanja prodal v premier ligo,tko da bosta obadva kluba prikrajsana za najboljsgea nogometasa