Nogomet

VIDEO: Hrvati v solzah, Rakitić hlipal: 'Nogomet je včasih najbolj neumna stvar na svetu!'

Lens, 26. 06. 2016 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Člani hrvaške reprezentance niso skrivali velikega razočaranja po porazu s Portugalsko, ki je moštvu selektorja Anteja Čačića morda celo preprečila pohod do finala. Z edinima streloma na tekmi so Portugalci slavili po podaljšku in imajo zdaj zaradi "lahkega" razporeda odprto pot do Pariza.

Več videovsebin
  • Hrvaški navijači v solzah po dramatičnem slovesu od EP
    02:02
    Hrvaški navijači v solzah po dramatičnem slovesu od EP
  • Portugalski navijači v Lizboni slavili zmago nad Hrvaško
    01:46
    Portugalski navijači v Lizboni slavili zmago nad Hrvaško

Hrvaški selektor Ante Čacić je po za oči zelo neprijazni tekmi, ki je imela zanj in za njegove varovance tragičen zaključek, ugotavljal, da so ognjeni v 120 minutah storili le eno napako in bili zanjo kaznovani. Ricardo Quaresma je bil neusmiljen, potem ko sta v enem napadu v hrvaški okvir vrat poletela šele prva strela na obračunu, najprej z noge Cristiana Ronalda, žogo pa je za četrtfinale mimo Danijela Subašića pospravil Quaresma. Hrvati so skupno kar 17-krat udarili proti Ruiju Patriciu in vnovič dokazali, da so (bili) najbolj napadalno moštvo tega evropskega prvenstva, a kaj, ko niti en poskus ni poletel v okvir vrat. Ivan Perišić je v enem zadnjih napadov podaljška zadel tudi vratnico, v protinapadu, ki ga je popeljal Renato Sanches (uradno izbrani igralec tekme), pa so se Portugalci nato razveselili nepričakovane zmage, šele prve v Franciji. Čačić je po obračunu skrušeno dejal, da so kockasti nadigrali zvezdniške nasprotnike, nekdanji trener Maribora je tudi dejal, da so nasprotniki igrali na protinapade.

"Vse je bilo perfektno, razen dejstva, da nismo zadeli. Nismo bili uspešni v napadu," je dejal. "Pričakovali smo, da bo Portugalska igrala na protinapade in res smo igrali dobro vseh 120 minut, nadzirali smo igro, nismo dovoljevali nobenih priložnosti, razen zadnje, to pa je bila naša napaka in to moramo sprejeti. To je nogomet. Velikokrat boljša ekipa ne zmaga in tako je bilo nocoj. Res smo igrali dobro, toda nismo zadeli. Igrali smo agresivneje in imeli večjo željo po zadetku. Oni so bili disciplinirani zadaj, niso podarjali priložnosti in pozno zadeli. Poskušali smo pritiskati in biti agresivni, toda njihova obramba je bila dobra. Držali so nas daleč od vrat in zadeli iz protinapada, ko smo povsem v zadnjih minutah želeli zadeti."

Hrvaški vratar Danijel Subašić je bil uro in pol praktično v vlogi gledalca, nato pa ...
Hrvaški vratar Danijel Subašić je bil uro in pol praktično v vlogi gledalca, nato pa ... FOTO: AP

Hrvaško po dnevih slavja zdaj čaka boleč "povratek v realnost" sredi hude politične krize, ki je znova razdelila državo. Turnir v Franciji je obetal tako veliko, prav v Lensu in na ostalih prizoriščih so Hrvati spisali prvo veliko športno pravljico v samostojni zgodovini, ko so osvojili bron na SP 1998, a tokrat so se morali posloviti že v osmini finala. Veliko nogometašev si je pred zvestimi navijači, tudi tokrat do incidentov ni prišlo, brisalo solze z obraza. Čačić je pred nadaljevanjem turnirja ocenil, da je zdaj Portugalska celo favorit za končni naslov. "Jasno je, da sem žalosten. Imeli smo izvrstno priložnost tudi zaradi ugodnega razporeda. Vedeli smo, da nas, če premagamo Portugalsko, čaka Poljska, a tako je na turnirjih. Vedno moramo igrati proti močnim ekipam," je še povedal zagrebški trener. "Lahko le čestitam igralcem. Zgodilo se je, da nismo zadeli, to je nogomet. Portugalska je zelo kakovostna ekipa z izkušenimi igralci. Če je zdaj kdo favorit za končno zmago, potem so to prav oni. Zdaj moramo razmišljati o prihodnosti, o mundialu v Rusiji in kako nanj pripraviti to ekipo."

Le redki nogometaši v kockastih dresih so zmogli spregovoriti kakšno besedo pred novinarskimi mikrofoni. Luka Modrić, ki se je v ekipo vrnil po izpuščeni tekmi s Španijo, je menil, da si Hrvaška ni zaslužila takšnega slovesa. "Vsi smo se strinjali, da gre boljša ekipa domov, celoten turnir smo igrali dobro in nismo si zaslužili takšnega slovesa. Prevladovali smo, imeli žogo, si ustvarjali priložnosti, oni pa so iz neke srečne 'kontre' zabili gol in zmagali. Je to zadnji poskus te generacije? Še bo čas za globljo analizo, težko mi je zdaj govoriti o tem in razmišljati, a ne bi rekel - to ni bila zadnja priložnost," je menil zvezdnik madridskega Reala, brez dvoma eden izmed najboljših posameznikov EP. Njegov španski rival, član Barcelone Ivan Rakitić, je deloval neutolažljivo: "Niti sami ne vedo, kako zabijajo ... Če jih zdaj vprašate, kako so zabili, ne bi vedeli! Za nogomet pravijo, da je najboljša igra na svetu, toda včasih je najbolj neumna stvar na svetu ... Tako je bilo nocoj. Nemogoče je, da gre boljša ekipa domov, slabša pa naprej. Kje je ta pravica? Zakaj se nam izmika? Ne morem verjeti, da gremo domov." Tragična figura tekme je bil brez dvoma branilec Domagoj Vida, ki je imel najlepše priložnosti, mimo njega pa je ušla tudi podaja Nanija, ki je na koncu prinesla zadetek Quaresmi. "Bog ni želel, da gremo naprej," je dejal Vida.

Quaresma je junak že v Turčiji, zdaj je dočakal svoj veliki trenutek tudi v dresu reprezentance.
Quaresma je junak že v Turčiji, zdaj je dočakal svoj veliki trenutek tudi v dresu reprezentance. FOTO: AP

Portugalski selektor Fernando Santos je po taktični mojstrici ugotavljal, da igra res ni bila lepa, a se s tem skupaj z navijači ni preveč obremenjeval. "Tekma je bila zelo taktična. Portugalska je poskušala prevzeti pobudo, a nam Hrvaška tega ni pustila. Nato je poskusila Hrvaška, mi pa jim prav tako nismo dovolili zmage," je dejal nekdanji selektor Grčije, ki je z zelo "grško" taktiko uspel slaviti. "Merili smo se z izjemnim moštvom in že obetala se je napeta in čvrsta tekma. Pripravljeni smo bili nanje in postavili smo se tako, da smo odbijali njihove močne plati ter izkoriščali šibke. Nismo jim dovolili protinapadov, toda v napadu res imamo prostor za izboljšave. Na trenutke bi lahko hitreje podajali, toda Hrvati so vplivali tudi na to. Včasih moraš biti pragmatičen. Lepo je, da igraš očesu prijazno, toda turnirjev vedno ne osvojiš tako. Znali smo napasti v pravem trenutku," je še dodal Santos, ki je zadel tudi z menjavo - Quaresma, nekdanji član Barcelone in Porta, je v 87. minuti zamenjal Joaa Maria in odločil obračun.

"Kot da bi zmagali v finalu!" je bil presrečen Quaresma, ki se je lani vrnil v turški Bešiktaš, kjer ga ob osvojenem naslovu prvaka spet častijo kot boga. Zdaj je tako tudi v domovini. "Nasproti nam je stala sijajna ekipa, toda imeli smo srečo in zabili v pravem trenutku. Hrvati so preveč govorili pred tekmo. Mi pa nismo tu zato, da govorimo, temveč zato, da igramo. Da, gre za važen zadetek, toda pomembno je, da smo do konca verjeli, da ga lahko zabijemo. Zdaj se moramo poskusiti regenerirati, saj nas v četrtfinalu čaka odlična Poljska," je dodal 32-letni Lizbončan.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (739)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piuski
28. 06. 2016 09.18
mandžo,javi se,mi mamo skomino še,pa vi najbolji,hahahahahaha
PošteniSlovenec
27. 06. 2016 12.21
+0
Sploh ni nobene panike ker mi smo se v lokalu skupinsko in enotno spontano razveselili in slavili ko sta ga Ronaldo in Quaresma potisnila v mrežo. Nekako nismo pozabili da sosednja reprezentanca predstavlja tiste balkanske poštenjake, domoljube in pacifiste ki bi ob svojih 1500 km obale morja nam državljanom RS želeli pokrasti 5 km sicer ne zato ker to potrebujejo temveč enostavno z nedolžnim razlogom ker ti s tem lahko škodijo. Smatram da si takšni poštenjaki in etični veljaki zaslužijo da vedno navijaš za njihove nasprotnike.
DareMonty
27. 06. 2016 12.29
-1
MaunelNeuer
27. 06. 2016 16.23
-1
hrvaška je zadnja repka na tem svetu ki bi jo podpiral
kominterna
27. 06. 2016 11.24
+1
prav jim je, ne maram teh arogantnih kockastih
tekač
27. 06. 2016 11.06
+1
Mario Manđukič žaluje........
mormnekipisat
27. 06. 2016 11.08
+0
Ja ce nabijas folku o dominanci in oh in sploh .. Bum :D
Zoran Petkovic
27. 06. 2016 10.50
+4
"Bog ni želel da gremo naprej".Dober izgovor.
kemuri
27. 06. 2016 10.49
-3
Hrvate čaka le težko delo na poti do finala, v četrtfinalu jim bo nasproti stala Belgija ;) .
enakostzavse
27. 06. 2016 09.50
+0
Kdo jim je sploh dal ime "vatreni" ? Kocke velikogobčne so in edino v tem so dobri !
big247
27. 06. 2016 09.38
+5
Sram vas je lahko Hrvat mel ste tekmo v svojih rokah pa ste jo zaf... isti ste ko Slovenci na koncu popustite! Za koga naj zej navijam pa pejte nekm!
enakostzavse
27. 06. 2016 09.44
-13
Prvo se nauči pisat slovensko, ne srbsko, pa potem pametuj. Pa še to, govor v slengu še te ne naredi Slovenca.
MaunelNeuer
27. 06. 2016 16.26
kak to misliš za koga naj zaj navijaš? 8 repk je še na voljo pa ja dobiš kako
kemuri
26. 06. 2016 21.35
+5
Poglejmo koga bodo Hrvati dobili v četrtfinalu, zaenkrat boljše kaže Belgiji ;) .
PanterOL
27. 06. 2016 08.32
+4
Fyakerman
26. 06. 2016 20.56
+18
Naduti hrvatarji-kockasti,boste prvaki,ko bodo vaše kocke na dresih postale okrogle,boste še čakali,mislim da mi to ne bomo dočakali,se nekateri preveč hvalijo,hvalisavci,ste dobili po vaši grbi,bravo Portugal.
Hachi
26. 06. 2016 20.41
+24
Vsi so proti njim, sreca jim je obrnila hrbet, na koncu jim je se Bog rekel NE, samo sami niso krivi. Luka je bolje, da je naslednjic kar tiho, preden se pred tekmo hvali, kako bo Ronalda poslal domov in podcenjuje nasprotnika. Zalostno za sportnika takega kova in na takem nivoju. me zanima, kako ga bo CR zajebaval v Realu. Srečna kontra? pa daj ne me hecat. ko drugi zadanejo, je vse srecno, ko pa Hrvati, pa mojsterstvo brez primere. objektivnost jim je tudi ze od nekdaj spanska vas. skratka, zasluzeno so sli domov, ker si napredovanja niso zasluzili. zmago si je treba prigarati na igriscu, ne pa z gobcanjem izven terena.
vectron
26. 06. 2016 20.57
+3
Kollerik
27. 06. 2016 08.31
+2
enakostzavse
27. 06. 2016 09.47
+5
lukec je že pokazal da nima nivoja. No sedaj še je pokazal da ni nek velefuzbaler za kakega se ima. In ostali,srnica, oni z "lepo" frizuro, gobec od mandžukiča in ostali "mačoti" objokani, enako.
dext32
27. 06. 2016 14.09
tudi rakitič je imel svoje izpade, kako jih bodo še sanjali. pol pa je prišla teta Karma in jih domov nagnala
Ka pa mislis
26. 06. 2016 20.35
+2
Pravli so da je pot odprta do finala...Pač ni šlo, hrbaska je bila boljsa, ampak ne zmaga vedno boljsi.
Hachi
26. 06. 2016 20.43
+9
ja, odprta pot do finala. podcenjevanje nasprotnikov brez primere. najprej je potrebno priti iz skupine, potem zmagati najprej v osmini finala, nato cetrtfinale, polfinale in sele takrat prides do finala. Hrvati pa so premagali Spance in so se imela ze kar za prvake! treznost je prisla se prehitro!
puspan
26. 06. 2016 19.40
+13
Škoda, lahko bi bilo tudi drugače. Tekma ni bila tako atraktivna, ampak obe ekipi sta igrali taktično naštudiran nogomet vse do konca le, da so imeli Portugalci kanček več sreče. Žoga je pač okrogla.
zriki
26. 06. 2016 19.48
+5
zriki
26. 06. 2016 19.56
+4
zavedaj se, za tak komentar te bodo obtožili, da si hrvat!!!
pako-san
26. 06. 2016 20.33
+1
Ma zasluzeno so sli portugalci naprej. To je to ce si nadut
kemuri
27. 06. 2016 11.01
-2
zriki..pa saj si Hrvat, kaj te zdaj sram priznat ?
mormnekipisat
27. 06. 2016 11.03
+0
Zriki povabi se ostalo fam v slo , ker rabimo poceni delovno silo. psssst
bullitt
27. 06. 2016 14.44
Brabus
26. 06. 2016 19.37
+7
Spet so padli na rit zaradi svoje arogance, da so oh in sploh najboljši v vsemu na svetu.
enakostzavse
27. 06. 2016 09.48
+0
Kollerik
26. 06. 2016 19.15
+0
Velika škoda in ogromna smola za vatrene! Včeraj nikakor ni zmagal nogomet, pač pa velika sreča slabše ekipe.
fiftgear
26. 06. 2016 19.33
+6
niti niso bili toliko slabši kr tam tam nekje oboji enako, zmaga tisti ki da gol, to je vendar jasno
Kollerik
26. 06. 2016 20.29
-1
nič kar tam nekje oboji enako...bili so slabši. In seveda, nogomet je nogomet, kjer lahko zmaga tudi kak pocar, zato pa je tako zanimivo... :)
Apostol1
26. 06. 2016 19.09
+9
Navijal za Hrvate ,vendar po napovedih da Portugalci niso v predtekmovanju pokazali ničesar Hrvati po skoraj vse ,je bilo kar za pričakovati takšen izid ,samo zame so bili Hrvati boljši ampak žoga je okrogla in to je to vsaj zame , smilijo se mi pa ne čeprav sem navijal zanje, ker so bili res dobri.
Kollerik
27. 06. 2016 08.32
+0
Paštašutar
26. 06. 2016 18.53
+4
A Marjota pa se kar ni?????
fiftgear
26. 06. 2016 19.34
+5
mario čaka v vrsti, da dobi slovensko državljanstvo, sej bo mario, ne obupati
piuski
28. 06. 2016 09.16
mandžotu sem napisal,če ne pridejo do finala,je bolje,da ga ni več tukaj.
MrNurmic .
26. 06. 2016 18.47
-1
nesla jih je njihova nadutost.
zriki
26. 06. 2016 18.43
+6
ne vem zakaj sovražite hrvate, če ste tuki sami ta spodni!!!!!!!
Kollerik
26. 06. 2016 19.16
+4
zriki
26. 06. 2016 19.48
-6
zriki
26. 06. 2016 19.49
-5
MaunelNeuer
26. 06. 2016 20.57
+6
ker oni sovražijo nas če tega še nisi ugotovil
flum
26. 06. 2016 18.22
+6
kdor visoko leta pade ne trdo in to boli. Se miže kr mal gravžijo, tud gate so pokockal !