Nogomet

VIDEO: Weah prepričan, da bo postal predsednik Liberije: Vem, da bom zmagal!

Monrovia, 27. 12. 2017 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dan po predsedniških volitvah v Liberiji je tik pred zmago nekdanji nogometaš in zvezdnik AC Milana, Paris Saint-Germaina ter Chelseaja George Weah. "Zmaga je gotova, zmagal bom," je po tem, ko je oddal svoj glas, medijem povedal Weah.

"Vesel sem, da sem volil. Kot lahko vidite, sem navdušen in vem, da bom zmagal! Ne povezujem se s porazom. Današnja zmaga je gotova, zmagal bom. (Podpredsednik Joseph, op. a.) Boakai ne more zmagati proti Georgu Weahu. (Nekdanja predsednica, op. a.) Ellen Johnson je zmagala, ker je izjemen primer, to se ne more več ponoviti," je bil ob obisku svojega volišča na obrobju Monrovie samozavesten George Weah, ki mu bo v tretjem poskusu očitno le uspelo postati predsednik domače Liberije.

Weah (na fotografiji) bo po krvavih državljanskih vojnah v domovino očitno prinesel obdobje miru.
Weah (na fotografiji) bo po krvavih državljanskih vojnah v domovino očitno prinesel obdobje miru. FOTO: AP

Weah bo, če ne bo velikega presenečenja, premagal dosedanjega podpredsednika Josepha Boakaija, potem ko se je iztekel mandat predsednici Ellen Johnson Sirleaf. Nekdanja Nobelova nagrajenka se v 79. letu starosti umika po dveh mandatih, a njen dolgoletni sodelavec, šest let mlajši Boakai, ne bo uspel ustaviti pohoda Weaha, ki so ga nasprotniki v javnosti poskušali predstaviti kot nekoga, ki nima prepotrebnih izkušenj v politiki. 

Po porazu dokončal šolanje v Miamiju
Liberija je država, ki so jo ustanovili osvobojeni ameriški sužnji, v zadnjih letih pa je preživela številne težke čase: dve državljanski vojni in izbruh smrtonosne ebole. Weah se je za predsedniško mesto potegoval že leta 2005, po porazu pa je še resneje začel delati na svoji javni podobi in izobrazbi ter uspešno zaključil šolanje na miamijski univerzi Devry kot poslovni menedžer. "Globoko ganjen se vam želim zahvaliti, ljudstvo Liberije, da ste me počastili s svojim glasom. To mi predstavlja veliko upanje," je ob volitvah tvitnil Weah. 

Sirleafova je sprva napovedala podporo podpredsedniku Boakaiju, a ob govoricah, da bolj navija za Weaha, se je vzdržala in ostala nevtralna. Upokojenega nogometaša, ki je leta 1995 kot edini Afričan osvojil zlato žogo, podpirajo predvsem mladi, kar je velika naložba: 60 odstotkov Liberijcev je namreč mlajših od 30 let. Zdaj se je začelo mučno čakanje na uradne izide, na katere bi lahko v Liberiji čakali vse do januarja, a zdi se, da zmage Weaha ne more ogroziti nihče več.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.