Nogomet

VIDEO: Norveški najstnik postavil nov nogometni mejnik

Oslo, 14. 10. 2014 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Norveški najstnik Martin Oedegaard je uradno najmlajši nogometaš, ki je zaigral v katerem od kvalifikacijskih krogov za evropsko prvenstvo. Obetavni igralec je na nogometno igrišče stopil v starosti 15 let in 300 dni.


Norvežan Martin Oedegaard je zgodovino evropskega nogometa na novo spisal v kvalifikacijah za nastop na nogometnem evropskem prvenstvu leta 2016. V ponedeljkovem dvoboju v Oslu je zaigral v drugem polčasu kot zamenjava, Norveška je sicer z 2:1 odpravila Bolgarijo, v skupini H pa s šestimi točkami zaseda tretje mesto in je uvrščena za Hrvaško in Italijo, ki imata po treh tekmah poln izkupiček treh zmag. V skupini sta še Azerbajdžan in Malta. Norveški poznavalci nogometnega dogajanja so prepričani, da je prav Oedegaard, ki je sicer zvezni igralec pri Stroemsgodsetu, s svojo navzočnostjo učinkovitosti izbrane vrste na igrišču prinesel tisti kanček ustvarjalnosti, kar se je poznalo tudi pri razpletu dvoboja.

Martin Oedegaard
Martin Oedegaard FOTO: Reuters

Nemudoma po tem, ko ga je v igro poslal selektor Per-Mathias Hoegmo je domača reprezentanca povedla. Gol Havarda Nielsena pa je prinesel zmago Norveški. Mladi up je za reprezentanco debitiral pred nekaj manj kot dvema mesecema na prijateljski tekmi z Združenimi arabskimi emirati. Tekma z Bolgarijo je bila njegov prvi uradni nastop v majici z državnim grbom. Do Oedegaardovega nastopa je omenjeni starostni rekord držal Islandec Sigurdur Jonsson. Dosežek je bil kar 30 let nespremenjen. Jonsson se je zapisal v anale v kvalifikacijah za EP leta 1984, ko je nastopil star 16 let in 251 dni.

Najmlajši udeleženec evropskega prvenstva pa je Nizozemec Jetro Willems, ki je pred dvema letoma na EP na Poljskem in v Ukrajini igral star 18 let in 71 dni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lessi
14. 10. 2014 19.20
+9
Podoben dragulj kot Hachim Mastour, ki ga je potrebno še malo izbrusit. Nedvomno ima potencial, moral bo samo malo dodelat tehniko, kar pa mu bodo nedvomno prinesle izkušnje v kakšnem velikem klubu. :)
lovesosa
14. 10. 2014 17.29
+16
liverpool se zanima za njega, oziroma se je pisalo v avgustu
kraut
14. 10. 2014 18.02
+16
za njega naj bi se zanimali vsi večji evropski klubi... se je pisalo že večkrat
?ikitita
14. 10. 2014 15.59
+7
za razliko od hamurabija in meskica je nekaj dosegel!!