Nogomet

VIDEO: Kavčič razkril del prve postave, Oblak optimističen: Želim na veliko tekmovanje

Predoslje, 22. 03. 2018 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
J.K./N.G./STA
Komentarji
6

Slovenska nogometna reprezentanca se bo po opravljenem treningu na Brdu pri Kranju odpravila v Celovec, kjer jo čaka prijateljska tekma z Avstrijo. Ekipi se bosta pomerili šele drugič v zgodovini, to pa bo krstni nastop za selektorja Tomaža Kavčiča in morda tudi za neketere nove obraze, ki jih je vpoklical na prvi zbor.

Več videovsebin
  • Selektor Tomaž Kavčič pred prvo prijateljsko tekmo z Avstrijo
    04:01
    Selektor Tomaž Kavčič pred prvo prijateljsko tekmo z Avstrijo
  • Benjamin Verbič pred prijateljsko tekmo z Avstrijo
    01:30
    Benjamin Verbič pred prijateljsko tekmo z Avstrijo
  • Jan Oblak pred prijateljsko tekmo z Avstrijo
    02:37
    Jan Oblak pred prijateljsko tekmo z Avstrijo

Zdravstveni karton slovenske nogometne reprezentance je pred dvobojem s sosednjo Avstrijo vzpodbuden. Po posebnem programu je v četrtek vadil le napadalec Tim Matavž, ki pa po besedah selektorja Tomaža Kavčiča nima resnih težav. 

"Mislim, da je vse 'okej', tako kot smo pričakovali. Najbolj pomembno je bilo, da igralci pridejo zdravi. Avstrija? Tu imamo 26 igralcev, tri vratarje in 23 v polju. Vsem bomo poskusili na teh dveh tekmah ponuditi priložnost, normalno je, da je rezultat pomemben, a nekatere reči moramo tudi preizkusiti," je ob četrtkovem druženju z mediji povedal Kavčič.

Tomaž Kavčič.
Tomaž Kavčič. FOTO: Damjan Žibert

Veliko časa za iskanje kapetana
Po reprezentančni upokojitvi Boštjana Cesarja je med najbolj perečimi vprašanje o kapetanu. Dokončne odločitve Kavčič s sodelavci in nogometaši samimi še ni sprejel, poudarja pa, da ne namerava prehitevati.

"To bomo reševali spotoma, ni nujno, da bo to tekmo, pomembno je, da ciklus začnemo s pravim človekom. Dva ali tri imena so, vsak od teh je lahko (kapetan), a pomembno je, da to sprejme cela ekipa in da je na nek način cela ekipa kapetan. Odločili se bomo na podlagi karakterja in tega, da je vodja. Časa do Bolgarije (začetka Lige narodov, op. a.) je še dovolj, to je zelo pomembna funkcija, ni se treba zaletavati. So pa tu tri ali štiri imena in vsak od njih bi lahko bil," pravi Kavčič.

"Fante lahko pohvalim, vsi delajo v redu ... Dobro ... En dan je tako, drugič spet drugače, a tako je v življenju. Nisi vsak dan enako razpoložen, en dan ti gre bolje, drugi dan pač ne, pomembno je le, da daš na treningu vse od sebe. Vzdušje je v redu. Dobro. (smeh)"

Kevin Kampl.
Kevin Kampl. FOTO: Damjan Žibert

Krhin in Kampl kot jin in jang
Kavčič je pred sosedskim derbijem na stadionu Wörthersee, ki sprejme nekaj pred 30.000 gledalcev, razkril tudi del najverjetnejše prve postave, ki bo prvič, odkar je prevzel funkcijo iz rok Srečka Katanca, pritekla na zelenico pod njegovo taktirko.

"Bom kar povedal: verjetno bosta jutri začela (Aljaž) Struna in (Miha) Mevlja, so pa tu še (Luka) Krajnc, mali (Kenan) Bajrić in (Nemanja) Mitrović, pa še en na primer (Antonio Mlinar) Delamea ‒ ki igra v Ameriki, tako da imamo kar nekaj opcij," dodaja Kavčič, ki se je dotaknil tudi dveh zadnjih veznih nogometašev. To vlogo bosta v njegovi ekipi skorajda zagotovo opravljala Rene Krhin in povratnik v reprezentančno jato Kevin Kampl.

"Vedno igram z dvema zadnjima veznima nogometašema. Eno je v defenzivi, eno pa, ko napadamo, to ni nikoli enako. Želim si, da bi nas bilo čim več v 16-metrskem prostoru. Kampl in Krhin prava naveza? Mislim, da ja. Eden je, kako bi rekel, bolj defenziven, dober skok, dobro stoji, drugi je 'box to box', lahko poživi vse skupaj. Mislim, da je to plus in minus, kot jin in jang, to gre skupaj," je nadaljeval dobro razpoloženi Kavčič.

Posredovanje Oblaka med marčevskim gostovanjem na Camp Nouu v Barceloni.
Posredovanje Oblaka med marčevskim gostovanjem na Camp Nouu v Barceloni. FOTO: AP

Oblak: Na zbor moramo prihajati z željo po evropskem prvenstvu
Selektor je še dodal, da bo proti Avstriji začel s trenutno najmočnejšo slovensko postavo (poudaril je, da so sicer vsi igralci pomembni), saj ne bo že na prvi tekmi od prve minute naprej eksperimentiral. Tako bo med vratnicama zagotovo Jan Oblak, ki opaža določene spremembe v delu, a pravi, da se jih bo čutilo šele čez čas. Dodaja, da so zadovoljni z načinom dela ter da je prisotna neka nova energija. Zaradi vsega tega je precej optimističen, kar zadeva nov cikel in tudi prvi tekmi.

"Če si v glavi prepričan, da ti bo nekaj uspelo, verjamem, da ti potem tudi bo. Na zbor moramo prihajati z željo po evropskem prvenstvu in prepričani, da nam lahko to uspe. Na koncu se to lahko uresniči. V teh dveh tekmah ni nič drugače. Vse to so priprave na Ligo narodov in na kvalifikacije. Igra je pomembna, verjetno bomo rotirali igralce, ampak na vseh tekmah moramo iti na zmago. Tudi na teh dveh prijateljskih bo enako," pravi Oblak, ki je zelo motiviran za nastop na velikem tekmovanju.

Glede prihodnosti v Madridu nič novega
"To je zame zelo pomembno, ker so to moje sanje iz otroštva. Sem Slovenec, rojen sem v Sloveniji, želim si s Slovenijo nastopiti na velikih tekmovanjih. Kot pravim, sem prepričan, da nam lahko uspe in sem res pozitiven in optimističen glede teh kvalifikacij," je še povedal vratar madridskega Atletica. O njem se je v javnosti v zadnjem času spet govorilo, tako o novi pogodbi z madridskim klubom kot o prestopu h kateremu od evropskih velikanov.

"Glede tega ni nič novega. Pogodbo z Atleticom imam do leta 2021. Bom pa verjetno v kratkem izvedel, kakšne so želje kluba," je o svojem klubskem statusu pojasnil Oblak.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

NZS predstavila nove drese, Triglav ostaja osrednji del
Nogometna zveza Slovenije (NZS) je predstavila novo kolekcijo državne reprezentance (v videu zgoraj). V novih dresih se bo članska izbrana vrsta predstavila že na petkovi prijateljski tekmi, ko se bo v Celovcu merila z Avstrijo. Izbranci Tomaža Kavčiča bodo premierno zaigrali v modri, gostujoči različici novega dresa. Dres je ob modri sicer tudi v pretežno beli barvi.

"Kombinacija bele, modre in zelene barve je ohranjena, prsni del pa krasi Triglav, najvišja gora v Sloveniji. Domači dres je bele barve z modrim vzorcem, gostujoči dres pa združuje dva odtenka modre z zelenimi poudarki. Letošnji dres slovenske nogometne reprezentance bo pričaral mladosten, a tradicionalen videz, kar je ravno pravi recept za uspeh," so pri NZS o novih dresih zapisali v sporočilu za javnost. Kot pravijo pri krovni organizaciji, bo nov dres uradnega opremljevalca zagotavljal večjo zmogljivost.

"Dresi so izdelani iz najnovejšega inovativnega materiala VaporKnit, ki je 23 odstotkov lažji in 12 odstotkov bolj zračen od prejšnje različice. Kratke hlače so 55 odstotkov bolj elastične, kar omogoča večjo gibljivost. Inovacije, ki povečujejo zmogljivost, so opazne tudi v navidezno nepomembnem elementu, ki ima dokazano pomembno vlogo pri uspešnosti na igrišču: v nogavicah, ki so zdaj 40 odstotkov lažje in vključujejo nepremočljivo prejo," so še zapisali pri NZS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bema1201
23. 03. 2018 22.07
Precej žalosten rezultat zaenkrat v Celovcu, slab začetek za trenerja Kavčiča
bema1201
23. 03. 2018 22.42
Deko
22. 03. 2018 19.23
+3
srečno fantje... it should work!
krneki_123
22. 03. 2018 18.00
+7
Bil je že čas za spremembe. Zaželimo jim sreče in veliko uspehov, pa podporo v dobrem in slabem.
Johnny_J
22. 03. 2018 15.36
+10
Zanimivo...vso srečo vam želim g. Kavčič,ob enem bi pa rad videl,kaj se bo spremenilo s tem,ko so kavcarji in novinarji napodili g. Katanca.
beerch
22. 03. 2018 14.51
+15
Želim jim kup golov ( Pa ne v njihovi mreži). Lahko bi nas spet razveselili a kakšnem EP.