Nogomet

Videoposnetkov na nogometnih igriščih ne bo vsaj še eno leto

Belfast, 02. 03. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uporabe videoposnetkov za pomoč sodnikom na nogometnih tekmah vsaj še eno leto ne bodo preizkušali, so v Belfastu na letnem zasedanju oznanili predstavniki odbora za pravila pri Mednarodni nogometni zvezi.

Nizozemci so predlagali, da bi te posnetke preizkusili v pokalnem tekmovanju, toda Ifab si želi več informacij, preden se bo odločil za preizkusno dobo. "Gre za odločitev, ki bo največja v zgodovini Ifaba. To ni vprašanje let, to je zgodovinska odločitev, ki lahko spremeni nogomet, kot ga poznamo," meni generalni sekretar Fife Jerome Valcke. "Menim, da potrebuje še veliko pogovorov. Če bi se sodniki zgolj naslanjali na informacije, ki bi jih dobili od sodnika, zadolženega za video posnetke, ali ne bi postali šibkejši in vedno spraševali za potrditev?" se je še vprašal Valcke. Ifab je prav tako dejal, da se načeloma strinja z ukinitvijo tako imenovanega trojnega kaznovanja.

Jerome Valcke
Jerome Valcke FOTO: Reuters

Predlaga, da igralec, ki zakrivi najstrožjo kazen in dobi rdeči karton za preprečitev priložnosti za dosego zadetka, ni avtomatično suspendiran za naslednjo tekmo. To je malce drugačen "predlog", kot ga je dala Evropska nogometna zveza. Ta je razočarana, ker so zavrnili njeno idejo o tem, da bi igralcu v zgornjem primeru namesto rdečega raje pokazali rumeni karton. "Težava z zdajšnjim pravilnikom je ta, da je kazen za rdeči karton obvezna. To pa je v mnogih primerih preveč strog ukrep in ima lahko uničujoč vpliv na tekme," meni generalni sekretar Uefe Gianni Infantino.

Fifa je Ifabu predlagala tudi četrto menjavo na tekmah, ki se zavlečejo v podaljške. Toda Ifab meni, da so tri menjave povsem dovolj.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trend01
02. 03. 2015 11.03
+5
In FIFA ostaja še naprej v kameni dobi. Še malo in bo, z malo sreče, v srednjem veku.... Sicer pa glede sodnikov in tehnologije. V košarki, hokeju, ameriškem nogometu.... uporabljajo kamere brez problema in imajo sodniki še vedno vpliv... Kot vem. Ali se motim?
tedoDANB3medo
02. 03. 2015 08.44
+5
Se ni za čuditi, da so se spet tako odločili. Bolj važno jim je, da bodo tekme zaigrane, sojenje pa v naprej nastavljeno, to jim s stavami in podkupovanjem prinaša veliko profita.