Nogomet

Vijoličasti le do remija z borbenimi Kranjčani, zmaga Olimpije v Velenju

Maribor, 18. 05. 2019 21.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nogometaši Maribora so se v tekmi 35. kroga Prve lige Telekom Slovenije razšli s kranjskim Triglavom neodločeno 3 : 3 (1 : 1). Ljubljanski nogometaši so se po bolečem porazu sredi tedna proti Domžalam vrnili v zmagovalne tirnice, do treh točk proti velenjskemu Rudarju so prišli po zaslugi dveh golov Endrija Cekicija, ki je najbolj zaslužen za popoln preobrat 1 : 2 (1 : 0). Nogometaši Mure proti Gorici prišli do pomembnih treh točk v boju za Evropo 3 : 0.

Nogometaši Maribora so med tednom v knežjem mestu potrdili 15. zvezdico in po porazu v derbiju z Olimpijo izkoristili naslednjo zaključno žogico. V dvoboju z Gorenjci je šlo pri domačih predvsem za prestiž, triglavani pa so vendarle upali na kakšno prvenstveno točko z vijoličastimi, saj se Kranjčani še vedno borijo za obstanek v družbi najboljših.

Mariborčani so se pred dnevi veselili naslova državnih prvakov.
Mariborčani so se pred dnevi veselili naslova državnih prvakov. FOTO: Aljoša Kravanja

A začetek je obetal novo mariborsko slavje. Jasmin Mešanović, eden od junakov tekme v Celju, je zadel že v prvem napadu in dosegel enega najhitrejših golov v zgodovini prvenstva. Kranjčani pa se niso predali in celo zagospodarili na zelenici Ljudskega vrta. Vztrajnost se jim je poplačala v 22. minuti, po prvi pravi priložnosti. Svoj prvi gol v najmočnejši slovenski ligi je s strelom s kakšnih 17 metrov dosegel Kristjan Arh Česen.

Šok za tribuno je sledil v uvodu drugega dela, ko je David Tijanić prejel žogo na robu 16-metrskega prostora, se z njo obrnil, streljal z levo nogo in žogo poslal v desni spodnji kot mariborskih vrat. A že v naslednjem napadu je sodnik Darjan Kovačič strogo dosodil najstrožjo kazen za Maribor. Kranjski vratar Luka Čadež je podrl Jana Mlakarja, triglavani so protestirali, kar pa ni ničesar spremenilo. Luka Zahović je neusmiljeno zabil okroglo usnje z bele točke v kranjski gol za novo izenačenje na 2:2. Kranjčani niso popuščali, naslednjo lepo priložnost pa je imel spet Zahović v 54. minuti v protinapadu, a je Čadež dvoboj 1:1 dobil. Svojo napako je Zahović nato popravil v 68. minuti, ko je izkoristil lepo, a težko podajo Mitje Vilerja z leve strani in žogo preusmeril v Čadežovo mrežo za novo vodstvo in za že svoj 15. prvenstveni gol.

Luka Zahović je dosegel dva zadetka za vijoličaste.
Luka Zahović je dosegel dva zadetka za vijoličaste. FOTO: Damjan Žibert

V končnici so Mariborčani postajali vse konkretnejši, a tudi Gorenjci so nadaljevali s srčno igro in bili poplačani v 85. minuti, ko je Luka Majcen po prostem strelu unovčil slabo posredovanje Aleksandra Rajčevića in odbito žogo z glavo le podaljšal v domači gol ter Kranjčanom zasluženo priigral več od dobrega vtisa, ki so ga pustili na gostovanju pri prvakih.

Cekici za preobrat Ljubljančanov

Več razlogov za slabo voljo je v velenjskem taboru, ki so v zadnjih tednih kazali dobro formo, proti Olimpiji so že vodili, na koncu pa ostali brez želene točke, ki bi jim prinesla potrditev obstanka v prvoligaški druščini.

Endri Cekici je v sedmi minuti proti golu Rudarja poslal prvi nevaren strel. Poskusil je s prostega strela, Marko Pridigar je z nekaj težavami odbil v kot. Domači vratar se je znova izkazal v 10. minuti, takrat po strelu Stefana Savića.

Prvič na tekmi so knapi zapretili v 18. minuti, ko je do zaključnega strela prišel David Arap. Ko so se naslednjič znašli v nevarnem položaju, pa so zadeli. Rijad Kobiljar je z globinsko podajo zaposlil Milana Tučića, ki je sprejel žogo in jo poslal za hrbet Nejca Vidmarja.

Olimpija se je pred tednom dni veselila zmage na večnem derbiju.
Olimpija se je pred tednom dni veselila zmage na večnem derbiju. FOTO: Aljoša Kravanja
Hitro so Ljubljančani prišli do lepe priložnost za izenačenje, z glavo je poskusil Cekici, Pridigar je ostal nepremagan.

Po vrnitvi na zelenico za drugi polčas so gosti takoj krenili v lov na izenačujoči zadetek. Po šestih minutah drugega polčasa je Mario Jurčević podal po tleh z leve strani, Cekici jo je preusmeril v gol za 1:1.

V 76. minuti je Olimpiji uspel popoln preobrat, saj so prišli do vodstva. Savić je potegnil po desni strani, podal pred gol, ob ne najboljšem posredovanju domače obrambe pa je darilo izkoristil Cekici.

V 89. minuti se je z nevarnim strelom izkazal Savić, Pridigar pa z lepo obrambo. Globoko v sodniškem dodatku je Kobiljar prodiral in izsilil kot, za nekaj slabe volje domačih igralcev in navijačev je poskrbel sodnik Alen Borošak, ki je je odpiskal konec tekme.

Vidmarja je premagal le Tučić.
Vidmarja je premagal le Tučić. FOTO: Aljoša Kravanja

Mura do pomembnih točk v boju za Evropo

 V taboru Gorice je po porazu v Murski Soboti več razlogov za skrbi, saj so izgubili četrtič po vrsti, ostali pa so brez možnosti, da bi do konca prvenstva ujeli osmi Triglav, kar pomeni, da bodo igrali dodatni tekmi za obstanek.

Prvi omembe vreden poskus na tekmi so imeli Goričani, Bede Osuji je v 23. minuti nevarno udaril, Dean Šafarić se je izkazal z obrambo. Pred tem so bili nevarnejši muraši, Žan Karničnik in Tomi Horvat pa sta merila preslabo, tako kot na drugi strani v 24. minuti Andrija Filipović.

Po slabe pol ure so domači akcijo začeli na desni strani, Karničnik je podaljšal žogo v srce kazenskega prostora, Amadej Maroša pa jo je potisnil v gol. V Fazaneriji se veselje še ni poleglo, že se je Karničnik izkazal z novo podajo, Maroša pa z novim golom, tokrat je bil pri žogi pred enim od goriških branilcev.

V 40. minuti se je gol Gorice zatresel že tretjič, a so zadetek Niku Lorbku sodniki razveljavili zaradi prepovedanega položaja. V 44. minuti je Kristijan Šipek z razdalje stresel vratnico Mure.

V 55. minuti se je Nino Kouter znašel iz oči v oči z Grego Sorčanom, dvoboj je dobil goriški vratar. V 66. minuti je bil na mestu Sorčan, ki je dobro ubranil strel Klemna Pucka. Domači so še naprej vztrajali pri napadalni igri in iskali še tretji zadetek. V 73. minuti je bil nevaren Luka Bobičanec, dve minuti kasneje pa je na drugi strani igrišča vratnico stresel Etien Velikonja.

V 83. minuti je hitro domačo akcijo zaključil Bobičanec, tretji gol Mure je preprečila vratnica. V 90. minuti so domači kar trikrat po vrsti prišli do zaključnega strela, a so ostali praznih rok. Najprej je branil Sorčan, zatem je odbil eden od branilcev, na koncu pa je žoga končala čez gol.

Globoko v sodniškem dodatku, ko so domači navijači že proslavljali zmago, je piko na i postavil Jon Šporn, ki je kot tretji po vrsti prišel do strela na gol, z nekaj sreče, saj je imel Sorčan zakrit pogled na žogo, pa je zadel za končnih 3:0.

Izida:

Maribor - Triglav 3 : 3 (1 : 1)

Rudar - Olimpija 1 : 2 (1 : 0)

Mura - Gorica 3 : 0 (2 : 0)

Domžale - Celje 1 : 1 (0 : 1)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

degenos
19. 05. 2019 15.47
-3
hehe..v lublan bosta pa 2 prvoligaša .!! ka pa v totek lendu ???
Nimasmisla
19. 05. 2019 13.53
+3
ni mi jasno kako sta lahko 2 igralca v 16 meterskem prostoru ob izvajanju 11 metrovke ali so to nova pravila za nekatete
RUBEŽ
19. 05. 2019 09.42
+5
Zakaj nič konkretnega za tekmo Celja. Sramota za sodniško organizacijo da ima takega sodnika na prvi ligi. Priznati tak gol iz penala je SRAMOTNO. Ljudje, pa tu se gre za igranje v Evropi. Upam da se bodo Celjani pritožili. Direktno verjetno ne bodo dosegli nič, ampak posnetek naj gre na UEFO in naj se ona pozabava z sodniško organizacijo. Res sramota. Nisem navijač ne Mure in ne Celja, mi je vseeno. Ampak tako enostavno NE GRE.
srebrnibreg
19. 05. 2019 14.25
+1
Konkurentu Muri so sodniki vzeli kakšnih 10 točk pa je vse prav. Vsaj za nekatere.
sodelujem
19. 05. 2019 09.35
+3
Maribor ne protestira za penal....Treba bo sodnike še malo podučiti o foliranju.Maribor dela na igralskih sposobnostih.Najbrž bodo ustanovili umetniški klub..
Optimisty
19. 05. 2019 09.15
+5
Lep penal za Maribor ni kej dodati
seronja80
19. 05. 2019 09.37
+4
oni bi rekli čisti penal, če bi se enak prekršek zgodil v korist Olimpije bi verjetno organiziral 2 tiskovni konferenci, zmontiral 3 posnetke in pisali uefi naj se žabarje kaznuje s 5 letno prepovedjo nogometa..
smajser1
19. 05. 2019 13.56
-1
optimisty si mislil rect cisti penal, ni kej dodati!
Optimisty
19. 05. 2019 17.00
+2
Smajser bodi realen golman je čisto žogo izbil
degenos
19. 05. 2019 08.47
-9
hehehe…. ..kaj a dej bom mel kar dva prvo ligaša v ljublani !!?? tooooooo
degenos
19. 05. 2019 08.23
+1
hehe...eni so se namatral z kranjčani ...hehehehehehe!!!
tekač
19. 05. 2019 07.48
+7
Kronaveter gre v Maribor. Daleč najboljša kupčija Olimpije. Tako je potrebno nasprotnika oslabiti....
elrocco77
19. 05. 2019 08.01
+4
Ravno obratno... Če še nisi opazil Maribor zadnja leta samo nazaduje.... Ko se Olimpija mal pošlihta, tud pokala več ne bojo osvojil.
srebrnibreg
19. 05. 2019 14.26
-1
elrocco77
19. 05. 2019 07.43
+6
Treba je še dodati, da je bila MAriboru enajstmetrovka podrjena ko od božička, ker je šel golman žogo boksat MAriborčan pa se je zabil v vse skupaj. Tako, da Mlakarju iskrene čestitke za igralske sposobnosti. Druga stvar pa je namerno igranje z roko Klinarja ko je že imel rumenega, ampak sodnik tega ni hotel videti.... Tako, da Mb je boljše ekipa, ampak da se krade en Triglav ki je res srčno odigral je pa sramotno.... Drugače pa bom rekel da od osamosvojitve naprej še nismo imeli tako kilavih prvakov kot letos...
smajser1
19. 05. 2019 13.58
-1
se strinjam Klinar bi mogo dobit rdecega! Je pa bla cista enajstmetrovka... zogo je imel na glavi in na lst golmana, kaj ti tu ni jasno? Ali slabo vidis?
marjank
19. 05. 2019 07.29
+5
Tale Borošak je nervozen,če vsakih pet minut ne pokaže Rumeni karton!
degenos
19. 05. 2019 07.05
-5
hehehe…...rudar zgubo proti olimpiji …….OLIMPIJA druga !!
smajser1
18. 05. 2019 21.43
+13
... vceraj sem gledal posnetek, ko je nas vrli Darko Milanic rekel, zdaj bodo fantje lahko sprosceno igrali, bistveno lazje bo... danes je po tekmi dejal, kako je tezje igrati, ko je prvenstvo ze odloceno... kdo bi razumel????? Cimprej prosim Milanic zapusti Mariborsko ekipo! Hvala za vse! Ampak PROSIM ODIDI! Igra Maribora ne napreduje!
Thomasb
19. 05. 2019 10.16
+4
milanič je sramota za maribor,nobene igre niso pokazali